Hamur malzemeleri
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 adet yumurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım paket kabartma tozu (maya ilede yapılıyor)
- 1 fiske tuz,aldıgı kadar baklavalık un
- Arasına serpmek için:Mısır nişastası
- Üzeri için 150 gr. eritilmiş tereyağı
- İçi için: Ceviz
- 3 su bardağı şeker
- 2.5 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Hazırlanışı
- Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Hamuru küçük cevizler gibi beze yapıp dinlendirin
- Dinlendirme sonunda bolca nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın.
- 5- 6 Tanesinin aralarına nişasta serperek üstüste koyun. En üste sakın nişasta serpmeyin.
- Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün,yaklaşık 50 cm çapında.
- Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın.
- Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin
- Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın.
- Ortasına bir parça ceviz koyup bastırmadan kapatın.
- Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını midye tatlısının üzerine kaşıkla gezdirin.
- 180 derecelik fırında nar gibi oluncaya kadar kızartın.
- Şurup ılınınca soğuyan tatlının üzerine dökün.
- 4-5 saat sonra tatlımız servise hazır
- Bezeleri önceden ayarlayıp dinlendirin ve açacağınız zaman elinizde tekrar yuvarlamayın. Zira hamur sıkışır ve açılması zorlaşır.
- Bezenin altına ve üstüne nişasta serpip, ilk önce oklava ile pasta tabağı kadar büyütün. Sonra merdane ile inceltin.
- Yufkayı bir tahta üzerinde veya mermer zeminde açın.
- Yufkayı açarken çabuk hareket edin, yoksa yufka kurur ve açılmaz.
- Mutlaka mısır nişastası kullanın, buğday nişastası baklava türlerinde kullanılmaz.
- Buğday nişastası kullanırsanız tatlınız yumuşak olur.Çıtır çıtır olmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder