11 Nisan 2015 Cumartesi

PORTAKALLI KEK

 PORTAKALLI ZERDEÇALLI KEK

Zerdeçal eskiden beri bilinen bir baharat türüdür. Kurutulmuş zerdeçal, toz haline getirilir. Kek balık çorbası, pilav, kuzu, dana söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinize de katabilirsiniz körinin ana maddesi zerdeçaldır tavuk yemeklerinede yakışır. Şifa kaynağıdır. Bal ile karıştırıp cam bir kavanozda muhafaza edebilir, sabahları bir çay kaşığı yiyebilirsiniz.
zerdecal4İsterseniz çayını da yapabilirsiniz.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozundan yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 2 su bardağı kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. 












Malzemeler
1 çay bardagı sıvıyağ
1 çay bardağı  şeker
2,5 su bardağı un
3 yumurta
1 adet portakalın kabuğu ve suyu
1 çay bardağı ılık su
15 gm kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tepeleme zerdeçal
Susam kalıbın tabanna serpmek için
Şurubu için:
2 adet limon suyu
2 adet portakal suyu
4 kaşık şeker



Hazırlanışı

Yumurta ve şekeri kabarana kadar çırpıyoruz, sıvıyağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Ardından  portakal kabuğu ve portakal suyunu, 1çay bardağı suyu da ilave edip un ve kabartma tozunu zerdeçalı  ekleyip karıştırıyoruz.İçi Tereyağı ile yağlanmış ve susam serpilmiş  kalıba kek karışımını döküyoruz.
Üzerini spatula ile düzeltip 160 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişiriyoruz.


 Kek pişerken portakal ve limon sularını küçük bir tencereye koyup içine şeker ilave ediyoruz ve eriyene kadar ocakta karıştırarak ısıtıyoruz. Daha sonra soğuması için bir kenara alıp bekletiyoruz.Biz sos kullanmadık sade tükettik zamanınız varsa sos ile tüketmeniz tavsiye edilir.
Kek fırından çıktıktan sonra üzerine kürdanla minik delikler açıp soğuyan şurubu üzerine dökerek beklemeye alıyoruz. Tercihen 1 gece beklettikten sonra kalıptan çıkararak dilimleyerek servis yapıyoruz.

Not: Keki fırına vermeden önce üzerini alüminyum tepsi ile kapatıyorum.Alüminyum folyo ile de kapatabilirsiniz 20 dakika kadar, kek daha iyi kabarıyor.

Leopar Kurabiye

Son yıllarda bir leopar modası var heryerde herşeyin üzerinde.Pek bi sevdik.Elbiseler ,eşarplar, bardaklar, tabaklar, bisküviler... Her yerde leopar desenleri. Kurabiyelerde de pek bi şık duruyor dogrusu. Feyza nın ellerine saglık...Dolabında hiç yoksa beş çeşit kurabiyesi vardır, hepsi de birbirinden güzel... Bu da onlardan biri. İşte tarif.








    Malzemeler
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 2 paket vanilya
  • ½ paket kakao
  • Aldıgı kadar un
                Hazırlanışı

     
  • Kakao hariç tüm malzemeleri karıştırın.
  • Hamuru 3 parçaya ayırın. Önce iki parçaya sonra bir parçayı tekrar ikiye ayırın. Elimizde iki küçük bir büyük parca hamur olacak.Bir küçük parçaya 1 silme çay kaşığı kakao, diğer küçük parçasına ise 1 tepeleme tatlı kaşığı kakao ekleyin ve iyice yoğurun.
  • Açık renk olanı ince uzun şekilde merdane yardımı ile açın.
  • Koyu renkli yani fazla kakao koyduğunuz hamuru rulo yaparak açık renkli hamurun arasına koyup elinizle yuvarlayın ve 1 cm aralıklarla bıçakla kesin.
  • Kakaosuz hamuru merdane ile biraz açıp kesilen kakaolu hamur parçalarını üzerine dizdikten sonra tekrar merdane ile açın.
  • İstediğiniz kalıpla keserek 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.