23 Mayıs 2015 Cumartesi

Yufkalı Kadayıf Dolması


 Yufkalı kadayıf dolması yapımı çok kolay bir tatlı.Bu tür şerbetli tatlıları yapmadan önce mutlaka şerbetinin çok soğuk olması lazım.Onun için buzdolabında hazır şerbet bulundurmakta fayda var.Güzel yemek ve tatlı yapmak istiyorsanız genelde bir ön hazılığa ihtiyaç var.Burada da bu püf noktasını vermiş olalım ve tarife geçelim.

6 kişilik

YUFKALI KADAYIF TATLISI

3 yufka
200 gr. tel kadayıf
1 su bardağı ceviz
50gm tereyağ


ŞERBETİ İÇİN:3 su bardağı toz şeker,2 su bardağı su,yarım limon suyu.Şerbet malzemelerini bir tencereye koyarak kaynatıyoruz. Kıvama gelince ocaktan alıyoruz. Şerbet soğurken tatlımızı hazırlıyoruz.

KIZARTMAK İÇİN:Sıvıyağ

 Kadayıfı tereyağı ile elimizle iyice oğuyoruz ,ince ince doğruyoruz. Cevizi de doğrayıcıdan çok ince olmayacak şekilde geçiriyoruz ve kadayıfla karıştırıyoruz. Yufkaları tezgaha üstüste açıyoruz. 3 ünü birden 8 eşit üçgen parçaya bölüyoruz. Geniş kenarlarına kadayıflı harcı paylaştırıyoruz. Sigara böreği sarar  gibi sarıyoruz. Sıvıyağda börekleri kızartıyoruz ve kevgirle alıyoruz. Kadayıfı  yağdan çıkarınca soğuk şerbete atıyoruz. Tatlımız şerbeti çekince çıkarıyoruz ve servis ediyoruz.

Kısır

Kısır kabul günlerinin  ögleden sonra içilen beş çaylarının hatta mangalsız pikniklerin baş tacı.Sevmeyen yok gibi.Ama el lezzeti diye de bişey var.Herkesin yaptığı yenmez.Bunu şimdi anlıyorum.Kulakları çınlasın eniştem hep söylerdi eşini de konuşmasının içine katarak
  Ayşe sizin yaptığınız yemek yenir derdi.Bazılarının yemegini yiyemeyince anladım. Ya da yiyip de  yemek rahatsızlık verince.Yemeği yapanında ruh hali yemeğe geçiyor demek ki.Güzel şeyler düşünerek yemek yapmak lazım...

Malzemeler
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur
4 adet domates
4 adet yeşil sivri biber
6-8 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
 1/2 demet dere otu

1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
 tuz,karabiber,kimyon,
Yeşil nane isteğe göre
Nar sosu
Hazırlanışı:
Bulguru yaklaşık 2 su 
bardağı ılık su ile kabartın. Bütün yeşillikleri domatesi sakatalığı ve yeşil biberi ince ince doğrayın. Sıvıyağda salçaları biraz kavurun ocaktan alın .Kabaran bulgur ile harmanlayın.Baharatlarıve tuzu  koyup ovuştura ovuştura karıştırın. Yeşillikleri ve limon suyunu koyup tekrar karıştırın..Nar sosu ile servis edin.


Not:İnce bulguru [düğü]kişi başına 1 çay bardağı kullanıyorum.