28 Ekim 2014 Salı

KORNİŞON TURŞUSU


Malzemeler 5 litrelik plastik turşu kavanoz ölçüsü
  • 3 kilogram kornişon
  • 3-4 baş sarımsak
  • 1 kg taze fasulye
  • 1 kg  köy biberi
  •  
  • Turşu Suyu Ölçüsü:
  • 4 litre  su
  • 1 çay bardağı tuz( turşuluk tuz)
  • 5 su bardağı sirke
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  •  2 yemek kaşığı nohut
  • 1 yemek kaşığı şeker 
Nohut  kavanozun tabanına koyulur.
Kornişonları fasulyeleri ve köy biberlerini güzelce ayıklayıp yıkayın, nohutların üzerine yerleştirin.
Su tuz sirke limon tuzunu ve şekeri karıştırıp turşu suyunu hazırlayın.
Kornişonların üzerine ilave edilin. Son olarak soyduğumuz sarımsakları koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuz 2 hafta serin bir yerde dinlendikten sonra yemeğe hazır hale geliyor.Bugün 20 ekim 2014 her sene daha erken kurardım turşuyu ama bu sene kısmet bu güne imiş.

Bugün 9. 12.2014 turşumuz bitmek üzere çok güzel oldu.

Aşure

Muharrem ayının onuncu günü aşure günüdür.Bugün ile ilgili daha önce bir yayın paylaşmıştım.Bu yayınımı aşure tarifime ayırıyorum. Her yörenin kendine has aşure çeşitleri var. Bugüne kadar pekçok çeşit aşure tattlım,sütlü aşure,pekmezli aşure,pirinçli aşure,bulgurlu aşure ve kıymalı aşure.Kıymalı aşureyi türkmen komşularımız yapıyorlar.(Bilinen aşureye bir miktar kavurma ilave ederler)..Annem her sene kazanda pişirip dağıtır.Burada tencerede pişecek miktarda veriyorum ölçüleri.Sabah yapılacak aşurenin hazırlıklarını akşamdan yapıyoruz.

Aşure Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su baydağı fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı tuzsuz fıstık
1 su bardağı kuru üzüm
5-6 kayısı kurusu
5-6 incir kurusu
Bir su bardağı olan ölçüler,bir çay bardağı da olabilir.
3 litre kaynar su
2,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz



İsteğe göre limon rendesi...

Süsülemek için :tarçın .kuş üzümü,nar,ceviz,fındık,çam fıstığı

Yapılışı:Aşurelik buğdayı elimizle oğuşturarak suyu beyaz oluncaya kadar yıkıyoruz.Aşurelik buğday ile pirincin üzerini örtecek kadar su kayup kaynatıyoruz,ocaktan alıp akşamdan sabaha kadar bekletiyoruz.

Nohut ile fasülyeyi akşam suya ıslatıp birkaç defa suyunu ( gaz yapmaması için) değiştiriyoruz, sabah biraz kaynatıp suyunu süzüyoruz.

Akşamdan sabaha kadar bekleyen buğdaylarla ,hazırladığımız nohut ve fasulyeyi ocağa koyup
yeteri kadar su ilavesi ile  kaynatmaya başlıyoruz.


Aşure kıvama gelmeye başlayınca üzüm,küp doğranmış kayısı kurusu ile incir kurusu ilave edilir.

Aşure pişinceye kadar tencerenin tabanına tutma ihtimaline karşı zaman zaman karıştırılır.

En son tuz ve şeker ilave edilir,şeker aşurenin içinde eriyince pişirme işlemi bitirilir.

Kaselere alınıp süslenir.