Ayçekirdeğinin günaşık,günetapan, çitlek gibi yörelere göre degişen pek çok ismi var.Faydaları da saymakla bitmez.Tuzlu tatlı kurabiyelerde de oldukça şık duruyor.Biz de "güneaşık" derler.İşte günaşık çekirdekli kurabiye tarifi... Ancak tarif öncesinde Ay çekirdeginin faydalarından birkaçı.
Araştırmacılar ay
çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları
ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper
gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.
Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı. Bu
vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya
yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski,
almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte
göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.
Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise
yüzde 31’ini karşılar.
MALZEMELER
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam,Ayçekirdeği
YAPILIŞI Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.
Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.
Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.
19 Şubat 2015 Perşembe
İncir Tatlısı
İncirin faydaları saymakla bitmez...Bu güzel meyveyi farklı çeşitlerle çocuklarımıza yedirebiliriz...İşte bir incir tatlısı tarifi.
Malzemeler
İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
Malzemeler
- 6 adet kuru incir(suda bekletilmiş)
- 1. su bardağı un
- 1 su bardağı şeker[daha az kullanabilirsiniz]
- 1 avuç ceviz içi
- 1 çay bardağı süt
- 3 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 4 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 3 çorba kaşığı un
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 poşet sade toz kremşanti
- 1,5 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı granül kahve
- 4 çorba kaşığı şeker
- hindistan cevizi
- tarçın
- kakao
Yapılışı
Öncelikle tatlının keki hazırlanır. Yumurtalar ve şeker bir kapta iyice çırpılır..Üzerine sütü ilave ederek tekrar çırpılır.İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
LOKMA TATLISI
Ballı Lolma Tatlısı. Bir şarkı sözü vardı sanki.....Aman hadi hayırlısı..
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- 1 paket ınstant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Yapılışı
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)