7 Mayıs 2015 Perşembe

Ispanaklı Peynirli Pide


En sevdigim pidelerden biridir ıspanaklı peynirli pide.Et yemeklerini severim ama sebze yemeklerini daha çok seviyorum.Bol tereyağlı kırmızı biberli bir pideye kim hayır diyebilir ki?..



Hamuru için;
1 su bardağı sulu yoğurt veya süt
1 su bardağı su
1 paket instant maya
Tuz
Un aldığı kadar



Ispanaklı harç için;
1 bağ ıspanak
2 adet soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz,pul biber,kimyon karabiber.nane
1 kase peynir
1 adet yumurta

Üzeri için :tereyağı

 Öncelikle derin bir kaba sulu yoğurdumuzu, suyu, tuzu mayamızı katalım ve yavaş yavaş un ekleyerek yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak bir mayalı hamur elde edelim. mayalanmaya bırakalım. 
Hamurumuz mayalanırken ıspanakalrımızı güzelce yıkayalım ve 1 yemek kaşığı sirke koyduğumuz  su dolu bir kapta 15 dk bekletelim.Suyunu süzüp doğrayalım.Soğanımızı doğrayalım yemeklik şekilde. Zeytinyağını, tuzu, pul biberi ekleyelim ve güzelce harmanlayalım. Mayalanan hamuru bezelere ayıralım. Merdane yardımı ile oval şekilde açıp içine ıspanaklı harcı bolca yerleştirip kenarlarını kapatalım (biraz açık kalabilir resimdeki gibi). Aynı şekli diğer bezelere de uygulayalım. Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim ve üzerlerine yumurta sarısı sürelim. 200 derece ısıda fırında pişirelim, üzeri kızarana kadar.Tereyağı ile  yağlayalım. Afiyet olsun.

Patlıcan Dolması




 Patlıcan dolması :Sebze dolmasını çocuklugumda babaannemle birlikte yapardık.Yemek yaparken bizim de öğrenmemiz için bazı ufak tefek şeyler yaptırırdı.Mesela dolma yapılırken patlıcanların kabakların içini kırmızı biber ve biraz tuz ile ovardık.Şimdilerde hiç kimse dolma yaparken bu işlemi uygulamıyor.Babaannem yemek yaparken çok özenirdi, japonların çay seramonileri gibi.Bir de babaannem dolmalara soğan doğramazdı.Bir kilo etin içine biraz pirinç, baharat, salça.nane, maydonoz o kadar.Sebzeler de bahçeden...Çok büyüklerini almazlar başka yemekte kullanırlar olmadı kuruturlardı. En büyük dolma ebatı kahve fincanı kadar olurdu.Babaannem ve annem ile yemek hatıralarını başka yazılarımda da paylaşmak üzere tarife geçelim.




Malzemeler:

500 gram kıyma 1 su bardağı pirinç 4 adet kuru soğan 2 adet domates 5-6 adet patlıcan. Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz. Yarım demet maydonoz,yarım demet taze nane 2 çorba kaşığı tereyağ 1 kaşık domates salçası 1 kaşık biber salçası




Hazırlanışı: Pirinci ılık tuzlu suda bekletin,yıkayın. Soğanı incecik doğrayıp karabiber, pul biber ve tuzla karıştırın. Kıyma pirinç, rendelenmiş domates,  zeytinyağı ve salçaların yarısını koyup karıştırın. Patlıcanları eşit şekilde 3 parçaya kesip içini çıkarın. Hazırladığınız dolma harcını patlıcanların içine doldurun üzerine domatesden kapak yapın. Patlıcanları tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizin. 
Kalan salçayı 1bardak sıcak suda eritip dolmalara ilave edip kısık ateşte pişirin.