26 Aralık 2015 Cumartesi

Şalgam Suyu

Şalgam suyu bizim evde çocukluğumdan beri yapılan bir içecek.Babam çok sevdiği için her sene güz mevsiminde çokça yapılır.Biraz da yapımı ile ilgili ip uçları verelim Şalgam suyu hazırlarken elinizi bol tutun.Havuçlar çok olursa sonuç daha memnun edici oluyor.Kullanacağınız kavanozun büyüklüğü ne kadar olursa olsun doğranmış havuç miktarı kavanozun yarısını geçsin. Yaklaşık 2/3 ü doğranmış havuç olacak şekilde yapın.İsteğe göre acı biber yapım aşamasında havuçlarla birlikte kavanoza konulur.

    Malzemeler

    1 Adet Büyük Boy Şalgam
    1 Adet Büyük Boy Pancar[olmasa da olur]
    3 kg  Siyah Havuç
    1 Çorba Kaşığı Limon Tuzu
    2 Küçük çay bardağı salamuralık tuz
    1 çift kadın çorabı[kullanılmamış]
    1 adet 10 lt lik pet kavanoz
    1 adet yaş maya yaklaşık 10 gm
    1 kase bulgur


        Tarif:Şalgam,pancar ve havuçların dış kabuğu temizlenir.Şalgam ve havuçlar doğranır.Bir adet temiz kullanılmamış ince kadın çorabının içine bulgur ve maya konulur ve çoraba düğüm atılır[bulgurun çıkmaması için]Havuçlar 10 litrelik kavanoza doldurulur.Tuz ve limon tuzu su ile eritilir havuçların üzerine gönderilir.Kavanozun üzeri su ile doldurulur.İçi bulgur ve maya dolu çorabımız en son kavanozun üzerine yerleştirilir,kapak sıkıca kapatılır.3 Hafta yada 1 ayda şalgam suyu hazır.15 günde de içilecek hale gelir.

    Şalgam suyunun hızlı olması için ilk 3 gün yarı güneş gören bir yere sonra karanlık ışık görmeyen serin bir yerde bekletilir.Kavanozun ağzı sıkı kapatılmamışsa üzerinde küçük beyaz mantarlar görülebilir,bu normaldir.

25 Aralık 2015 Cuma

Tortellini (Peynirli Makarna)

 Tortellini bildiğimiz bizim mantının peynirlisi.İtalyan makarnalarının hamuruna su konulmuyor.Eskiden babaannem de erişte hamuruna su koymazdı.Sonraki zamanlarda ekonomik şartların iyi olmadığı geçim sıkıntısının olduğu modern yaşamla yalnızlaşılmaya başladığımız dönemlerde erişte hamuru yoğrulurken yarı yarıya veya daha fazla su konur oldu.
Babaannemin yaşadığı dönemde hayat şartları çok iyi değildi ama komşular vardı yardımlaşılan.Yumurtalar günler öncesinden biriktirilirdi erişte yapmak için.Bir ritüel gibi yapardı yemekleri. Bezeleri tartar yufkaları belirlenen santime göre açardı.Ne bir santim büyük ne bir santim küçük..Boş zamanlarınızda yapıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz.


Tortellini Hamur için2,5-3 su bardağı un
3 yumurta
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Dolgu için
250 gr. lor yada çökelek
1 yumurta akı
Toz biber – tuz
Muskat

Sos için
200 gr. tereyağı
1 dolu avuç fesleğen
1 ezilmiş sarımsak
Tuz – karabiber

Geniş bir kaba unu eleyin. Bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Unun ortasını açın. Ortasına 3 tam yumurta kalan 1 yumurtanın da sarısını kırın, akını sos için ayırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, çatal yardımıyla homojen kıvama gelene kadar çırpın. Kenarlardan unu yavaş yavaş karıştırarak, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonra top haline getirip, üzerini streç filmle örterek en az 1/2 saat dinlendirin.

 Lor peynirini ufalayarak yumurta akını ilave edin. Lor yağsız ise süt kreması veya tereyağı ekleyerek tatlandırın. Tuz ve beyaz biberini ilave edin.

Dinlenmiş hamuru merdane yardımıyla ince açın. Bıçak yardımıyla hamurdan 4×4 kareler kesin.   [ [Orjinali biraz büyük oluyor.Dilerseniz ölçüyü küçültebilirsiniz] Ortalarına hazırladığınız harçtan koyun. Hamuru üçgen kapatıp uçlarını arkaya doğru burarak[ taç yapar gibi] sıkıca birleştirin.

Geniş bir tencerede su kaynatıp içine tuz ilave edin. Tortellini leri kaynayan suya atıp 2-3 dakika haşlayın.

Tereyağı nı tavada eritin.Fesleğeni ister bütün ister kıyılmış olarak ekleyip 1-2 döndürün. En son sarımsağı ekleyip ocaktan alın. Tuz ve karabiberle baharatlandırıp süzülmüş tortellinileri tavaya ilave edin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis edin.

Elmas Kurabiye

Elmas kurabiyelerimiz de uzun süredir yayınlanmayı bekleyenler arasında idi
Tlf nda o kadar çok resim birikti ki artık hafıza kartları yetmiyor.Yayınlananları bir uçtan silmek gerek.Neyse siz tarifime bakın Elmas gibi kubiye tarifi bu blogda



Malzemeler:
150 gr tereyağı

1su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 kabartma tozu
Bir Türk kahve fincan sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı kakao
1 çay kaşığı kahve
Aldığı kadar un
Bulamak için toz şeker
Üzeri için:Sütlü çikolata ve kahvaltılık çikolata

Hazırlanışı:Hamuru yoğurup ceviz kadar bezeler alıyoruz.Elimizle yuvarlayıp toz şekere buluyıp fırın tepsisine aralıklarla diziyoruz.Ortalarına parmağımızla bastırıyoruz,fındık büyüklüğünde çukurlar oluşturuyoruz.160 derecede pişiriyoruz.Pişen kurabiyeler ılınınca benmari usulü erittiğimiz çikolataları kurabiyelerin çukur kısımlarını dolduruyoruz.













İçli Köfte






 İÇLİ KÖFTE TARİFİ: Resimde de görüldüğü gibi bu içli köfte malzemeler aynı olsa da şekli biraz farklı.Genelde herkesin el alışkanlığının verdiği bir şekil var.Limon gibi kuru patlıcan dolması gibi daha pek çok farklı çeşit..Bu şekil eskiden Türkan Şoray ın göbeği dediğimiz şekerlere benziyor.Tabi boyutu daha büyük.Bu şekli en güzel yapanlar da kız kardeşlerim Feyza&Hasibe

MALZEMELER:
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1,5 su bardağı irmik
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kırmızıbiber, 2 yemek kaşığı kimyon


İÇ HARCI İÇİN;
300 gr kıyma,
1 çay bardağı sıvı yağ,
3 orta boy soğan ( ince kıyılmış)
Birer tatlı kaşığı biber ve domates salçası
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz karabiber, kırmızıbiber
İç malzeme :Kavrularak hazırlanır ve sogurulur.Soğanların iyice pişip etlerin içinde kaybolması gerekir.[Bunun içinde yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirmenizi öneririrm].

YAPILIŞI: Bulguru sıcak suyla ıslatıp bir süre şişmesi için bekletelim. Şişen bulgurun üzerine kalan hamur malzemelerini ekleyip, iyice yoğuralım.
Bu arada derin bir tencerenin yarısından fazlasını suyla doldurup kaynaması için ocağa alalım. Yoğurduğumuz hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartıp yuvarlayalım ve elimizi su ile ıslatarak içini oyalım. Hazırladığımız iç harcından birer yemek kaşığı içlerine doldurup kapatalım. Kaynayan suya köftelerimizi atıp 10 dak. kadar kaynatıp süzgece alalım. Dilerseniz haşanmış olarak, dilerseniz köftelerin bir kısmını kızartarak tüketebilirsiniz. Sıcak servis edin

23 Aralık 2015 Çarşamba

DONUT [Hamur Kızartması]



Donut:Aslında bizim hamur kızartması.Kandil günlerinde,komşu kabullerinde bazende çarşıdan eve dönerken fırından alınan hamurla yapılır.Annemin bişi si şimdilerde donut.Biz pekmezle yerdik yanında bir de tulum peyniri misss..







DONUT

MALZEMELER

Hamuru için:

- 4 su bardağı un
- 1 paket ınstant maya
- 1 su bardağı süt
- yarım çay bardağı erimiş tereyağı
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 adet yumurta

Üzeri için:

- 80 gram bitter çikolata
- 80 gram sütlü çikolata
- 100 gram taze süt kreması

- Süt ısıtılır. Eritilen yarım çay bardağı tereyağ ile un geniş bir kaba alınır. Şekeri konur. Yumurtası kırılır ve yumuşak kıvamlı hamur yoğurulur. Merdane ile 2 cm kalınlığında açılır. Bardakla yuvarlaklar kesilir. İçlerine küçük bir kapakla delikler açılır. Bu şekilde 10 dakika dinlendirilir. Bol yağda kızartılır.
- Süt kreması ocağa alınır. Ilınınca içine çikolata bırakılır. Kendi ılıklığında eriyecektir.
Yağda kızartılan hamurların sadece 1 yüzeyi sıcakken çikolata sosuna bulanır. Çikolata sosu donunca sunuma alınır.

Başka bir yöntem: Donutlar kızarınca benmari usulü ısıtılan çikolataya batırılır üzeri pasta süsleri ile süslenir.
  

22 Aralık 2015 Salı

Kandil Simidi


Mevlid Kandili İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir.

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.Bu gecelerin gündüzünde pişi [ bişi] denilen hamur kızartması yapılıp komşulara dağıtılır.Kandil simidi ise kandil gecelerinde genelde çarşıdan alınıp eve getirilen bir tür tuzlu kurabiyedir.


Malzemeler:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
2 tane yumurta (sarısı hamuru için, beyazı dışı için)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
Üzeri için : 2 tane yumurtanın akı














Hazırlanışı:
Susamlı Kandil Simidi Tarifi için: Önce yumurtalarınızı oda sıcaklığında bekletin, beyaz ve sarısını ayırın. Geniş bir kaba unu ekleyerek ortasına sıvı malzemeler için çukur açın.Unun ortasındaki çukura oda sıcaklığındaki margarini, yumurta sarılarını ve diğer tüm malzemeleri ekleyin. Kulak memesi kıvamından çok sert olmayan ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar azar azar un ekleyerek yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamur parçalarını düz bir tezgahta yuvarlayarak rulo şekline getirin.Ruloların daire şeklinde uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız kandil simitlerini dizin. Fırça yardımıyla tüm kandil simitlerinin üzerine yumurta akı sürün.En son olarak susam serpin. Veya rulo yaptığınız hamuru önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye dizin.Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.

20 Aralık 2015 Pazar

Kuru Köfte


Mis gibi kuru köfte.Çocuklarınıza dışarıdan içinde ne olduğu belli olmayan yiyeceklere alıştırmayın anneler.Bir atasözümüz ne der? Oğlun varsa çarşı aşı tattırma ,kızın varsa el evinde yatırma.



Kuru Köfte
Malzemeler :
1 kilo kıyma
100 gr kuyruk yağı
2 adet orta boy soğan
3 dis sarımsak
2 çorba kaşığı domates salçası
1 adet yumurta
1 cay bardağı su
1 su bardağı galeta unu
yarim demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kekik
1 cay kasığı kimyon
1 cay kaşığı kara biber
1 cay kaşığı pul biber
ve yeteri kadar tuz
kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı :
Kıymayı ve kuyruk yağını beraber kasabınızdan çektirin.Soğanları ve sarımsağı soyup incecik doğrayın Maydanozları da incecik doğrayıp diğer malzemeleri ilave etmeye başlayın.
Yumurtayı kırıp kıymaya ilave edin. Üstüne baharatlar,salca,galeta unu,tuzu ve suyu katıp iyice yoğurun.Kıvama gelince şekil verin İki tarafını güzelce kızartın dilediğiniz gibi
servis edin.
Afiyet olsun.

Tunus Kurabiye

Pastahane kurabiyesi Tunus kurabiyesi daha pek çok ismi olan bu kurabiye çok lezzetli.Bizim tarif i bir kere denediniz mi tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz.

 Malzemeler:

125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3 - 3,5 su bardağı)
Sütlü damla çikolata (benmari usulü eritilmiş)
Hindistan cevizi, fındık kırığı, fıstık kırığı veya pembe inciler.


Hazırlanışı:
 Yumuşamış olan tereyağı ve sıvı yağı pudra şekerini karıştırma kabına alıp çırpalım.Ardından yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edelim.Unu,kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip,çırpmaya devam edelim.Kulak memesi kıvamında bir kurabiye hamuru elde edelim.
Hazırladığımız yumuşak hamura şekil vererek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine belirli aralıklarla yerleştirelim.
180 derecelik fırında pişirelim. Soğuduktan sonra.Çikolatamızı benmari usulü eritelim.
Kurabiyelerin uç kısımlarını çikolataya batıralım ve Antep fıstığına ya da Hindistan cevizine bulayalım Tekrar yağlı kağıt üzerine dizelim. Bizim yaptığımız gibi pembe incilerle de süsleyebilirsiniz
Çikolatası donduktan sonra servis edebilirsiniz.






Zerdeçallı Mercimek Çorbası

 Zerdeçalın faydalarından istifade etmek için her fırsatta kullanmaya başladık.Kekler pastalar yoğurlar derken çorbada kullandık.Zerdeçalın bir özelliği de insanı ısıtması.Kış ayları için ideal bir çorba...zerdeçalın faydaları Daha fazlası için bağlantıyı tıklayın lütfen.


1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
2 adet havuç
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
6  su bardağı su
Zeytinyağı
Tuz,1 çay kaşığı zerdeçal
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber

Tencereye 50ml zeytinyağını alın.Yemeklik doğranmış soğanları içine atın ve soteleyin Unu ilave edin ve kavurmaya devam edin.Yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ve doğranmış patatesi ve havucu ekleyin.

Suyu, tuz ve karabiberi,zerdeçalı ilave edip kaynayınca altını kısın, mercimekler,havuçlar ve patatesler pişinceye kadar kaynatın.Pişen çorba malzemelerini çorba yapmak için kullandığınız mixerle iyice ezin.Bir taşım daha kaynatın

Üzeri için: Tereyağını eritin ve pul biber ile karıştırın.

Not:Bir gün önceden kalmış ekmek yada pidelerinizi küçük küp doğrayın.Fırında üzerine tereyağı sürerek kızartın çorbalarla birlikte servis edin.

19 Aralık 2015 Cumartesi

Atom Kurabiye


    Atom kurabiyeyi kurumuş meyvelerle hazırlayabileceğiniz gibi değişik dolgu malzemeleri de  kullanabilirsiniz.Mesela kuru yemiş,çikolata veya taze meyve marmelatıda çok güzel yakışır.Atom kurabiyenin diğer adı limon sıkacağı kurabiye.Resimdeki şekli vermek için bir limon sıkacağına ihtiyaç var.tarifin tamamı aşağıda.


MALZEMELER
150 gm tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu




HAZIRLANIŞI:

150 gram yumuşamış margarin veya tereyağı,1 çay bardağı zeytinyağı,1 çay bardağı pudra şekeri, 1 paket vanilya, 1 adet yumurta, yoğurma kabına alınarak yoğrulur. krema haline getirilir. Daha sonra yavaş yavaş un ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilave edilerek hamur hazırlanır.Limon sıkacağının içi çok az sıvı yağ ile yağlanarak bir su bardağına ters oturtulur. Çukur kısım streç film ile kaplanır. Hamurdan cevizden biraz iri bir parça koparılarak limon sıkacağının içine yerleştirilir. Parmakla bastırılarak hamurun içi oyulur. İçine bir tatlı kaşığı kadar iç malzeme doldurularak ağız kısmı kapatılır. Kurabiye hamuru kalıptan çıkarılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Tüm kurabiyeler hazırlandıktan sonra önceden ısıtılmış 160 derece fırında altı pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilebilir.