20 Aralık 2015 Pazar

Kuru Köfte


Mis gibi kuru köfte.Çocuklarınıza dışarıdan içinde ne olduğu belli olmayan yiyeceklere alıştırmayın anneler.Bir atasözümüz ne der? Oğlun varsa çarşı aşı tattırma ,kızın varsa el evinde yatırma.



Kuru Köfte
Malzemeler :
1 kilo kıyma
100 gr kuyruk yağı
2 adet orta boy soğan
3 dis sarımsak
2 çorba kaşığı domates salçası
1 adet yumurta
1 cay bardağı su
1 su bardağı galeta unu
yarim demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kekik
1 cay kasığı kimyon
1 cay kaşığı kara biber
1 cay kaşığı pul biber
ve yeteri kadar tuz
kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı :
Kıymayı ve kuyruk yağını beraber kasabınızdan çektirin.Soğanları ve sarımsağı soyup incecik doğrayın Maydanozları da incecik doğrayıp diğer malzemeleri ilave etmeye başlayın.
Yumurtayı kırıp kıymaya ilave edin. Üstüne baharatlar,salca,galeta unu,tuzu ve suyu katıp iyice yoğurun.Kıvama gelince şekil verin İki tarafını güzelce kızartın dilediğiniz gibi
servis edin.
Afiyet olsun.

Tunus Kurabiye

Pastahane kurabiyesi Tunus kurabiyesi daha pek çok ismi olan bu kurabiye çok lezzetli.Bizim tarif i bir kere denediniz mi tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz.

 Malzemeler:

125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3 - 3,5 su bardağı)
Sütlü damla çikolata (benmari usulü eritilmiş)
Hindistan cevizi, fındık kırığı, fıstık kırığı veya pembe inciler.


Hazırlanışı:
 Yumuşamış olan tereyağı ve sıvı yağı pudra şekerini karıştırma kabına alıp çırpalım.Ardından yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edelim.Unu,kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip,çırpmaya devam edelim.Kulak memesi kıvamında bir kurabiye hamuru elde edelim.
Hazırladığımız yumuşak hamura şekil vererek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine belirli aralıklarla yerleştirelim.
180 derecelik fırında pişirelim. Soğuduktan sonra.Çikolatamızı benmari usulü eritelim.
Kurabiyelerin uç kısımlarını çikolataya batıralım ve Antep fıstığına ya da Hindistan cevizine bulayalım Tekrar yağlı kağıt üzerine dizelim. Bizim yaptığımız gibi pembe incilerle de süsleyebilirsiniz
Çikolatası donduktan sonra servis edebilirsiniz.






Zerdeçallı Mercimek Çorbası

 Zerdeçalın faydalarından istifade etmek için her fırsatta kullanmaya başladık.Kekler pastalar yoğurlar derken çorbada kullandık.Zerdeçalın bir özelliği de insanı ısıtması.Kış ayları için ideal bir çorba...zerdeçalın faydaları Daha fazlası için bağlantıyı tıklayın lütfen.


1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
2 adet havuç
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
6  su bardağı su
Zeytinyağı
Tuz,1 çay kaşığı zerdeçal
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber

Tencereye 50ml zeytinyağını alın.Yemeklik doğranmış soğanları içine atın ve soteleyin Unu ilave edin ve kavurmaya devam edin.Yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ve doğranmış patatesi ve havucu ekleyin.

Suyu, tuz ve karabiberi,zerdeçalı ilave edip kaynayınca altını kısın, mercimekler,havuçlar ve patatesler pişinceye kadar kaynatın.Pişen çorba malzemelerini çorba yapmak için kullandığınız mixerle iyice ezin.Bir taşım daha kaynatın

Üzeri için: Tereyağını eritin ve pul biber ile karıştırın.

Not:Bir gün önceden kalmış ekmek yada pidelerinizi küçük küp doğrayın.Fırında üzerine tereyağı sürerek kızartın çorbalarla birlikte servis edin.

19 Aralık 2015 Cumartesi

Atom Kurabiye


    Atom kurabiyeyi kurumuş meyvelerle hazırlayabileceğiniz gibi değişik dolgu malzemeleri de  kullanabilirsiniz.Mesela kuru yemiş,çikolata veya taze meyve marmelatıda çok güzel yakışır.Atom kurabiyenin diğer adı limon sıkacağı kurabiye.Resimdeki şekli vermek için bir limon sıkacağına ihtiyaç var.tarifin tamamı aşağıda.


MALZEMELER
150 gm tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu




HAZIRLANIŞI:

150 gram yumuşamış margarin veya tereyağı,1 çay bardağı zeytinyağı,1 çay bardağı pudra şekeri, 1 paket vanilya, 1 adet yumurta, yoğurma kabına alınarak yoğrulur. krema haline getirilir. Daha sonra yavaş yavaş un ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilave edilerek hamur hazırlanır.Limon sıkacağının içi çok az sıvı yağ ile yağlanarak bir su bardağına ters oturtulur. Çukur kısım streç film ile kaplanır. Hamurdan cevizden biraz iri bir parça koparılarak limon sıkacağının içine yerleştirilir. Parmakla bastırılarak hamurun içi oyulur. İçine bir tatlı kaşığı kadar iç malzeme doldurularak ağız kısmı kapatılır. Kurabiye hamuru kalıptan çıkarılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Tüm kurabiyeler hazırlandıktan sonra önceden ısıtılmış 160 derece fırında altı pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilebilir.

DİLBER DUDAGI



En kolay tarifler bayram tatlıları, misafir ikramları bu blog da.Bizi izlemeye devam edin.



DİLBER DUDAĞI

MALZEMELER

 1 adet yumurta
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı yoğurt
 1 tatlı kaşığı sirke
 1 paket kabartma tozu
 1 fiske tuz
  Aldığı kadar un

İÇ HARCI İÇİ
150 gm ceviz

ŞERBETİ İÇİN
 3 su bardağı şeker
 3 bardak su
 1 dilim limon


HAZIRLANIŞI
 Geniş bir kaba 1 yumurta kırılır. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ve yoğurt eklenir. çıtır çıtır olması  için 1 tatlı kaşığı sirkesi konur. Tuzu atılır ve kabartma tozu eklenir. Aldığı kadar unla hamur yoğurulur. 12 bezeye ayrılır. 15-20 dakika dinlendirilir. Un ve nişasta karışımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp üst üste dizilir ve merdane ile büyükçe tekrar açılır.Önce altı santim eninde,uzunluğu yufkanın uzunluğu kadar şeritler kesilir.Bu şeritlerin arasına ceviz onur uzunlamasına ikiye katlanır.Çay bardağı ağzı ile yarım daire parçalar kesilir.Fırın tepsisine dizilir.Üzerine sıvı yağ tereyağ kaynatılıp dökülür ve 175 derecede fırına verilir.
ŞERBETİNİN HAZIRLANMASI: 3 bardak şeker 3 bardak su kaynatılır ve 1 dilim limon atılır. Şerbeti pişirilip soğumaya bırakılır.Fırından çıkan dilber dudağı ilk sıcaklığı gidince soğuk şerbet üzerine gezdirilir.
 Dilber dudağı sunuma hazır istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

KıymalıBulgurlu Köfte


BULGURLU  KÖFTE:Konya yöresine ait bir köfte.Konya merkezde yapıldığını görmedim ama Çumra ilçesi,eski adı[ Garamangırı]yeni adı Güvercinlik olan köy halkının eskiden beri yaptığı bir köfte.Bu köy halkının ataları belkide doğu dan göç etmiş olabilir.Bulgurlu köfte dışında köy halkı bütün doğu yemeklerini eski tarihlerden bu yana büyük bir maharetle yapmakta.


MALZEMELER
500 gm  kuzu kıyma.
2 su bardağı dügü [köftelik bulgur]
1 çorba kaşığı reyhan. 
2 adet kuru soğan.
1 yemek kaşığı biber salçası.
1 yemek kaşığı domates salçası.
1 çay kaşığı tuz,pul biber,kimyon.


İnce bulgur ve kıyma yoğurma kabına alınır. Salçalar  reyhan, rondoda çekilen soğanlar eklenir. Tuz  ile baharatlar ilave edilir.Bütün malzeme özleşene kadar yoğurulur. Özelliği su katılmadan sadece etin ve soğanın suyu ile yoğurulmasıdır. Bütün malzeme birbirini iyicene tutunca ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Yuvarlak ve yatsı köfteler elde edilir  kenarları düzlenerek tekerlek şekli verilir. Izgara tavasında veya ekmek sacında hiç yağlanmadan kendi yağında pişirilir.

Kokostar Kek

KAKAOLU ÇAYLI HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK

MALZEMELER
3 su bardağı un 
3 adet yumurta 
1 su bardağı şeker 
1 su bardağı demli çay
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao


DOLGU İÇİN:
2 su bardağı Hindistan cevizi
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurtanın akı[yumurta akı yerine köpük helva kullanabilirsiniz]


HAZIRLANIŞI
Şeker ve yumurtalar köpük köpük olana kadar çırpılır. İçerisine 1 su bardağı soğutulmuş demli çay, 1 su bardağı sıvı yağ, kabartma tozu, vanilya, kakao ve un katılarak mikserle kıvama gelene kadar 

karıştırılır.

 Hindistan cevizi, pudra şekeriyle karıştırılır, içine yumurta akı koyularak yoğurulur. Bu karışımdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır. 

Kek kalıbına, kek karışımının yarısı dökülür. Ardından Hindistan cevizi topları kalıba yerleştirilir. Üzerine kek karışımının geri kalanı toplar görülmeyecek şekilde dökülür. Kek 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Beyaz çikolata benmari usulü eritilir. Fırından çıkan kek soğuyunca kalıbından çıkartılır ve erimiş beyaz çikolata sıkma torbasıyla kekin üzerine istenilen şekilde akıtılır.

17 Aralık 2015 Perşembe

Ağlayan Kek

  Adı ağlayan kek ama ağlamasına fırsat vemeden çabucak yiyip bitireceğiniz bir kek.Bizim evde keklerin ağladığı görülmemiş henüz..Ağlayan kek genelde kakaolu yapılır.Bir farklılık yapıp kakao kullanmadım.Damla çikolata kullandım.Bu şekilde de güzel oldu...


Ağlayan Kek Yapılışı:

Yumurtalar ve toz şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır.Üzerine kakao, vanilya, kabartma tozu, unu ve sütü ilave edip tekrar iyice çırpılır.Kek hamuru yağlanmış dikdörtgen borcam veya yuvarlak tepsiye dökülür.Önceden ısıtılmış 170-180° fırında 25-30 dakika pişirilir.İlk sıcağı çıkan kek kürdan ile veya lolipop çöpü ile delinir.1,5- 2 su bardağı süt kekin üzerine gezdirilir.


Çikolata sosu: Üzerindeki tarife göre hazırlanıp  soğutulur.Kekin üzerine çikolata sosu dökülerek düzeltilir.Ağlayan kek bir süre dinlendirildikten sonra servis yapılır.

Malzemeler:
4 yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı süt
4-5 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu
Damla çikolata isteğe göre

Keki ıslatmak için:
1,5-2 su bardağı süt

Üzeri için:
1 paket çikolata sosu

Not: Keki ıslak sevmeyenler az süt ile keki ıslatabilir.Bir kaç saat dinlendirilirse daha güzel olur.
Üzerini kremşanti ile de süsleyebilirsiniz.Bunun için:Kek tamamen soğuduktan sonra üzerindeki tarife göre hazırlanan kremşanti sürülür.Son olarak bol çikolata sosu ile üzeri kaplanır. Çikolata sosunun da mutlaka soğumuş olması gerekir.Afiyet olsun.

Not:Tarif kakaolu hazırlanıyor.Ben bu sefer bir farklılık yapıp kakao kullanmadım.Damla çikolata kullandım.Damla çikolatalı da harika oldu tercih sizin.

BAKLAVA [ kıvrım]

 BAKLAVA [kıvrım]

Yufka açmasını bilmeyenlerin bile kolayca yapabileceği bir baklava.

MALZEMELER


3 adet yumurta
1 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un


İÇİ İÇİN:

1 su bardağı ceviz

ŞERBETİ İÇİN:

4,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu


ÜZERİ İÇİN:
250 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ


Şerbeti için: Şeker ve su kaynatılır. Limon suyu da konulduktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tarifin tamamı sayfanın altında.













 Yoğurma kabına yumurtalar kırılır süt, sıvı yağ, tuz, sirke ve kabartma tozu katılır. Un azar azar ilave edilerek hamur yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılır.Resimde görüldüğü gibi büzülür. Tam ortaya ceviz konur. 4 köşe cevizin üzerine kapatılarak katlanır. Baklavalar ters çevrilerek fırın kabına dizilir. Üzerlerine kızdırılmış tereyağı ve sıvı yağ gezdirilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk şerbet gezdirilir.

Yufka Ekmek

Mayasız un su tuz ile yoğrulan hamur küçük toplar haline getirilir.Senitler de  oklava ile açılan hamurlar sac üzerinde pişirilir.



 Yukarıdaki resimdeki bayan komşumuz  Fatma açılan yufkaları pişiriyor.Aşağıdaki resimdeki komşumuz Hacer çok hızlı ve güzel yufka açar.Annemin komşuları.Resimde görülmeyen ben de dahil üç kişi daha var toplam beş kişi günde elli kilo unu ekmek yapabiliyor.






Yufka ekmeğinin en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır. Türk kültüründe yardımlaşarak bir seferde komşu ve akrabaların da katılımıyla yapılır. Yapıldığı zaman ise herkes için çok miktarda yapılır. Üst üste dizilerek katman halinde stoklanır ve üzeri örtülür. Kullanılacağı zaman kuru yufkaların üzerine su serpilerek  biraz bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yenmeye hazır hale gelen yufka, öylece yenildigi gibi dürüm olarak ya da çeşitli yemek malzemesi olarak da kullanılabilir.


Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir. Yufka Kâşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk sözlüğünde yuvga olarak belirtilmekte ve işlevi açıklanmaktadır
Ancak hamur açma tekniği yörelere göre farklılıklar göstermektedir.Yufkaların çaplarının büyüklügüne  göre isimlere de ayrılır.Yağlama bazlama bezdirme,şepit yuka gibi.