6 Ocak 2016 Çarşamba

BIÇAK TATLISI

 Bu tatlının hamuru muhallebi gibi pişiriliyor.Şerbetli bir tatlı .Pişirme öncesi bıçakla kesildiği için bıçak tatlısı deniliyor.

HAMURU İÇİN:
250 gm tereyağı
4 su bardağı süt
6 su bardağı un
2 adet yumurta
ŞERBETİ İÇİN
5 su bardağı şeker.
2,5 bardak su.
Yarım limonun suyu. 

Şeker ve su tencereye alınıp şerbeti kaynatılır. Kıvama gelince limon suyu ilave edilir ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.


ÜZERİ İÇİN:
Kaymak.
Toz fıstık.

HAZIRLANIŞI:
 Tereyağ tencereye alınır. Yağ eriyince süt eklenir. Kaynayınca karıştırılırken unu ilave edilir. Karıştıra karıştıra hamuru pişirilir. Unun kokusu gidince olmuş demektir ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine yumurtaları kırılır. Çırpıcı ile iyice karıştırılır. Dikdörtgen bir kaba her tarafı eşit olacak şekilde yerleştirilir. Dilimleri kesilir ve 190 derecede fırına verilir.
Fırından çıkar çıkmaz soğuyan şerbet üzerine gezdirilir. Şerbetini çekince üzerine serpilen toz fıstıkla ve yanında kaymakla servis edilir.




ŞÖBİYET



Çok kolay yapacağınız bir şöbiyet baklava. Şöbiyet'in özelliği içerisinde süt ile pişmiş irmik muhallebisi nin bulunması.İster cevizli ister Antep fıstıklı isterseniz de sade muhallebili yapabilirsiniz.

HAMURU İÇİN



2 çay bardağı sıvı yağ

2 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un




MUHALLEBİSİ İÇİN:
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı


BEZELERİ AÇMAK İÇİN:
Nişasta

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
ARASI İÇİN:
Ceviz,toz Antep fıstığı
5 yemek kaşığı kaymak

Hamuru İçin: Yoğurma kabına sıvı yağ yoğurt yumurta bir çimdik tuz ve yarım limonun suyu alınır. İçine kontrollü olarak unu katılarak hamur yoğurulur. 10 dakika dinlendirilir.
Muhallebisi İçin: Süt irmik toz şeker ve tereyağı karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.

Şerbeti için: Şeker ve su kaynatılır. Limon suyu ilave edilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Hazırlanışı:Dinlenen hamurdan 30 adet ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır.15 tanesi nişasta ile yemek tabağı büyüklüğünde açılır ve üst üste konur. Hamur bu şekilde 15 tane birden aynı anda açılır. Yufka yaklaşık 5x5 cm kareler halinde parçalara ayrılır. Karelerin içine 1 tatlı kaşığı kaymak, 1 tatlı kaşığı muhallebi toz Antep fıstığı veya ceviz konur ve üçgen kapatılır. Fırın tepsisi tereyağı ile yağlanır ve üçgenler dizilir. Üzerine eritilip kızdırılmış tereyağı dökülür ve 170 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir. Şöbiyet fırından çıkınca ılıtılır ve üzerine ılık şerbeti dökülerek servis edilir.

2 Ocak 2016 Cumartesi

ZENCEFİLLİ KURABİYE


Asmin'in at aşkından çıkan zencefilli kurabiyeler.Bu kurabiyeler onun eseri.İki üç ölçü birden yapıp kavanozlarda sakladığımız demeyeceğim çok çabuk biten kurabiyelerden biridir.Çocuklarınızla iyi vakit geçirmek için yapacağınız güzel bir etkinlik.Hadi hep birlikte zencefilli kurabiye yapalım.


Asmin'in ponileri onlar tüm hayatı...

Zencefilli Kurabiye Malzemeleri:

175 gr. tereyağı
1 çay bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 tutam karbonat
1 paket vanilya
Tuz, çok az
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı pekmez
1 adet yumurta
4 su bardağı un[yaklaşık]

Hazırlanışı:Oda sıcaklıgındaki tereyağı ile diğer malzemeler karıştırılır.Normal bir kurabiye hamuru elde edilir  ve streçe sarıp buzdolabında dinlendirilir.Dinlenen hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane ile açıp, kalıpla kesin ve fırın tepsisine yerleştirin.170 derecede 10 dakika pişirilir.














30 Aralık 2015 Çarşamba

AVCI BÖREĞİ


 Böreğin ismi avcı böreği ama avcılıkla hiç alakası yok.Ne av eti nede avcı.Olsa olsa kafası karışık bir kadın bulmuştur bu yemeği.Bir börek yapacak ama içine hangi malzemeleri koyacağını unutmuş eline ne geçtiyse koymuş.İsterseniz bu tarifi biraz daha karıştırabilirsiniz.Bir sap pırasa 1-2 yeşil biber kırmızı biber biraz daha yeşillik ve daha pek çok sebze ilave edilebilir.


AVCI BÖREĞİ

İÇ MALZEMELER
 300 gm orta yağlı kıyma et
1  çay bardağı köftelik bulgur
2 baş kuru soğan
1 adet havuç
1 demet maydanoz
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı

DİĞER MALZEMELER


 6 Adet yufka

2 Adet yumurta

1 Kase dolusu galeta unu

Kızartmak içim sıvı yağ


  İÇ HAZIRLANMASI: Bulguru bir su bardağı sıcak su ile ıslatın. Maydanozu soğanı doğrayın, havucu rendeleyin. Uygun bir tavada eti kavurun soğanı ilave edip kavurmaya devan edin.Havucu ve tuzu ekleyin kavurmaya devam bulguru karıştırın tavayı ocaktan alın. Ceviz, maydanoz susamı ekleyip karıştırın en son baharatları zencefille birlikte ekleyin ılımaya bırakın

Yumurtaları derin bir kap içerisinde çırpılır.

SARMA KISMI:Yufkaların hepsini masaya üst üste serin sekiz eşit parçaya ayırın.Her parçanın üzerine bir yemek kaşığı dolusu iç harç koyun iki kat yufka ile birlikte rulo yapın.Börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa batırın ve kızgın yağda kızartın.Kağıt havlu serilmiş tepsiye alın.


Analı Kızlı

Analı kuzulu köfte: Malatya Kahramanmaraş Diyarbakır Gaziantep Tarsus, Adana gibi bölgelerde Analı kuzulu Konya da ise analı kızlı olarak bilinen bir yemektir. Bulgur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrularak, hazırlanan hamurun açılıp içine kıyma doldurulmasından sonra pişirilen sulu bir yemektir.



Analı Kızlı İç Malzemeler:
300 gr kuzu kıyma
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 ½  yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 tutam karabiber

Analı Kızlı Dış Malzemeler:
3 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 yumurta
1 çay bardağı nohut

1 tatlı kaşığı nane
1 limon İç Hazırlanması:Kıyma eklenip kavrulur.3 adet kuru soğan yemeklik doğranıp kıymaların üzerine ilave edilir.Soğanlar kıymanın içinde kayboluncaya kadar yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirilir. 1 yemek kaşığı biber-domates salçası eklenir. Tuz  karabiber serpilip soğumaya bırakılır.

Köftenin Dışı İçin; Bulgur irmik kısır yapar gibi kaynar su ile ıslatılır.Soğuyan bulgur yoğurma kabına alınır üzerine un ve salça ilavesi ile yoğrulmaya başlanır.1 yumurta kırılır. birbirini tutana kadar yoğrulur.[ Bulguru yoğurma aşamasında çok fazla yorulmadan yarım saat aralarla bir kaç dakika yoğrulması yeterli olacaktır.]
Yemeğimizin salçalı sosu için; 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan biraz zeytinyağı ve tereyağı ile kavrulur. 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir. 1 bardak su ve 1 çay bardağı haşlanmış nohut ilave edilir. 1 tutam karabiber, tuz, 1 tatlı kaşığı nane, 1 limonun suyu konulur. Biraz daha su eklenerek kaynamaya bırakılır.
 Analı Kızlının Kızları İçin: Misket büyüklüğünde köfte topları yapılır.
 Anaları İçin; Bulgurdan hazırlanan hamur limon büyüklüğünde parçalar alınır içli köfte gibi içi açılır ve kıyma ile doldurulup kapatılır.Hazırlanan analar kızlar ocakta kaynayan salçalı sosta pişirilir.Analı Kızlı servise hazır.

FİYONK POĞAÇA


Fiyonk Poğaça: Bu hamuru çok seviyorum neredeyse bütün poğaçalarımı bu tarifteki gibi yapıyorum.Pamuk gibi yumuşacık oluyor tavsiye ederim.Fiyonk poğaçayı yaparken katlar arasına erimiş tereyağ sürerseniz kat kat daha güzel olacaktır.Bu fiyonk poğaça boş, katlar arasına sadece tereyağ sürmekle yetiniyoruz.Yalnız görünüm harika..


MALZEMELER:
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı su
*1 büyük çay bardağı sıvı yağ
*1 paket yaş maya
*1 yemek kaşığı tuz
*3 yemek kaşığı şeker
*5-6 su bardağı un

FİYONK POĞAÇA TARİFİ:
  Önce maya süt su şeker bir kaba alınır. İyice karıştırılıp eritilir 15 dakika kabarması için bekletilir. Kabarınca diğer malzemeleri katıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.Hava almayacak şekilde sarılıp mayalanması beklenir.Mayası gelen hamur tezgah üzerinde merdane ile açılarak şekil verilir.Fırın tepsisine yağlı kağıt serip şekil verilmiş fiyonk poğaçalar yerleştirilir.180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.

BROVNİ KURABİYE

 İşte o muhteşem kurabiye tariflerim den biri ile karşınızdayım.Kakaonun beyaz çikolata ile buluşması.Ağzınıza alır almaz dağılacak ama diğer kurabiyeler gibi nefes borusuna kaçmayacak bir kurabiye.Çok insanın misafirlikte kurabiye yemediklerini bilirim. Özellikle de kız istemeye giden aileler.Böyle önemli bir günde rezil olmak var işin ucunda.Erkek tarafına tavsiyemdir.Tabağınızda eğer brovni kurabiye varsa rahatlıkla yiyebilirsiniz.Rezil olmamak için tabağına dokunmayan bir damat biliyorum....:))

125 g oda sıcaklığında margarin yada tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 adet yumurta

Şerbeti için;
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Bir kaç damla limon suyu (5-6)










 Önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için küçük bir tencereye su ve şekeri Alıp üzerine limon sıkalım. Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatarak Altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Bir kaba margarin un yumurta, kakaoyu, pudra şekerini, sıvı yağı, vanilya ve kabartma tozunu alarak karıştıralım. Ele yapışmayacak bir hamur elde edelim. Bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve hamurdan parçalar alıp yuvarlak şekil verin ve tepsiye dizin. Kurabiyeleri 200 derece fırında 10 dk pişirelim. Kurabiyeler piştikten sonra, ilk sıcağı gidince ılınmış şerbete kurabiyeleri batırıp çıkaralım. Üzerlerine benmari usulu eritilmiş beyaz çikolata ile süsleyelim. Afiyet olsun.

Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi

Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi: Patatesli börek içini hazırlama aşamasında yemek tarifi veren bloğcular da da gördüğüm bir şey var.İlk aşamada hemen patateslerin haşlanması.Sanki patates haşlanmaz sa börek içi olmazmış gibi. İklima teyzem patatesi çiğden rendeleyip sağanla birlikte hafif sotelerdi. Aksaray lı komşum İnayet ise patatesi rendeleyip diğer malzemeleri ilave eder başka da bir pişirme işlemi uygulamazdı.
Ben de patatesli böreklerde hem teyzem gibi hem İnayet gibi iç hazırlarım.Benim önerim siz patatesleri çiğ den rendeleyin öylece kullanın.





Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta akı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket ıstant maya
Alabildiği kadar un
Patatesli İç Harç Malzemeleri:
6 adet orta boy patates
1/2 demet yeşil soğan
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay kaşığı pul biber aynı ölçülerde karabiber, kekik, nane ve tuz
Poğaçanın Üzerine Sürmek İçin:
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Haşhaş, çörek otu veya susam
Hazırlanması:
 Hamur yoğurma malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini kapatıp bir havlu örtelim ve ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kabarması için dinlenmeye bırakalım.
 Patateslerin kabuklarını soyup derince bir kaba rendeleyelim. Yeşil soğanları minik minik doğrayıp, rendelenmiş patateslerin üzerine ekleyelim. Tereyağını, tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra harcı tahta kaşıkla iyice karıştıralım veya elimizle yoğuralım. 
 Mayalanmış hamuru iki eşit bezeye bölelim. Merdane yardımıyla kalınlığı 1 cm kalınlığında  açalım. Ağzı geniş bir su bardağı ile hamurdan daireler keselim. İçine patatesli harçtan yerleştirip ikiye kapatalım. Yarım daire şekline gelen hamur parçasının iki uç kısmını birleştirelim. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kalıba yada daire biçiminde bir tepsiye tüm hamur parçalarını dizelim.
 Poğaçaları fırında 30-35 derecede yaklaşık 15 dakika dinlendirip, üzerine yumurta sarısı ve yoğurttan hazırlamış olduğumuz sosu fırça yardımıyla sürelim. 180 derecede kızarıncaya kadar pişirelim.

29 Aralık 2015 Salı

Cepli Sandviç Poğaça


 Lise çağındaki çocukların öğle yemeklerini genelde kantinden kalitesiz atıştırmalıklarla geçiştirilir.Çocuk sahibi annelerin biraz duyarlı olup çocuklarına evde bu tür sandviçler poğaçalar hazırlayıp,öğle arasında yemek üzere çantalarına koyabilir. Avrupa da yaşayan bir arkadaşım vardı.Erkek çocuğuna her gün evde bu tür yemekler hazırladığını söylemişti.Hayran kaldım.Türkiye de yaşayan annelerin pek çoğu çocuğuna para vermekle yetiniyor.Konu çocuklar ve yemekler olunca daha hassas ve duyarlı davranmak gerekiyor.



Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı süt
1 paket ıstant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvı yağ 

Hamurun Arası İçin:
Tereyağ

Üzeri İçin:
Yumurtanın sarısı.

    Cep Sandviç Yapılışı:Unu eleyip bir kaba koyalım.Ortasını açıp, içine ılık sütü, ılık suyu ilave edelim.Sonra mayayı toz şekeri tuzu ilave edip iyice  yoğuralım.Hamurun üzerini kapatalım ve mayası gelinceye kadar bekleyelim.Mayalanan hamurdan parçalar koparalım 12 cm çapında açalım.
    Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ sürelim ve ikiye katlayalım.Yarım daire olan hamurumuzun üzerine tereyağı sürüp tekrar katlayalım.(daire şeklinde açılan hamuru iki kere katlayıp üçgen hale getiriyoruz. Üçgen şekli verdiğimiz sandviç poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürelim ve önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana kadar pişirelim.
    Cep Sandviçlerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra arasına peynir, domates, maydanoz yaprakları koyup, servis edelim.
Cep Sandviç İçi İçin:
Beyaz peynir
Domates
Maydanoz yaprakları 

FİYONK TATLISI

Kız kardeşim Feyza nın lise yıllarında çokça yaptığı bir tatlı.Öyle ki biz bu tatlının adına hep Feyza tatlısı derdik.O zamanlar bu tatlıyı biraz daha küçük fiyonk makarnalar boyutunda yapardık.Tek lokmalık. Malzemeleri çoğaltabilirsiniz.Hadi bir  Feyza tatlısı yapalım..



Malzemeler:

1 Fincan süt
1 fincan sıvı yağ
1 Yumurta
Aldığı kadar un
1 Paket kabartma tozu.


Şerbeti İçin: 3 Su bardağı su 3 Su bardağı şeker,kaynatılır soğumaya bırakılır.

Kızartmak İçin: sıvı yağ

Hazırlanışı:Süt sıvı yağ yumurta kabartma tozu ve un ile normal yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.10 dakika dinlenmeye bırakılır.Mermer tezgah üzerinde merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır. 2x2 veya 4x4  cm büyüklüğünde yada daha büyük  kareler keserek fiyonk şekli verip sıvı yağda kızartılır.Önceden hazırlanan soğuk şerbete atılır.Fazla bekletilmez 3-4 dakika içinden fiyonk tatlıları şerbetten çıkartılır.Hemen servis edilir.