28 Aralık 2015 Pazartesi

TARAK TATLISI


Tarak tatlısı olarak bilinen bu tatlıyı ben taraksız yaptım.Doğrusu tarak kullanılmamış olsada onunla şekil vermek pek iç açıcı gelmedi.Tırtıksız olsun bizim tatlımız.Bu şekil daha sevimli ve iç açıcı.Bu benim tercihim.Tarakla hamura şekil verenede saygı duyarım.Tarif de

badem var.Tarifin olmazsa olmazlarından değildir.Bir tarif den kurabiye tatlı yemek olsun her zaman malzeme ilavesi veya çıkarması yapılabilir.Bu şekilde farklı tatlar yakalamış olacaksınız. 



TARAK TATLISI
MALZEMELER
1 çay bardağı irmik 
1 çay bardağı pudra şekeri 
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı badem
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın beyazı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı badem
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilip ocaktan alınır. Şerbet soğuması için bekletilir.


  Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Pudra şekeri oda sıcaklığındaki tereyağı yoğurt sıvı yağ, irmik Hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilya katılır ve karıştırılır. Unu yavaş yavaş dökülerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Bademler irice dövülür. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır. Temiz ve kullanılmamış bir tarak üzerine hamur parçası konur ve tarak boyunca yayılarak bastırılır. Kırık bademler uzunlamasına ortasına konur ve hamur yine uzunlamasına kapatılır. Hamur taraktan alınır ve tarakla şekillenmiş kenarı görünecek şekilde iki ucu birleştirilir. Tatlılar tepsiye yerleştirilir. İçine sıvı yağ yumurta sarısı karıştırılır tatlıların üzerine sürülür. Bütün bademler de üstüne batırıldıktan sonra tarak tatlısı 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak tatlı üzerine soğuk şerbet dökülerek servis edilir.






KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE

Bu kurabiyeyi istediğiniz başka marmelatlar lada yapabilirsiniz.istediğiniz herhanği bir meyveyi püre haline getirip şeker ilavesi ile ocakta kaynatıp çok nefis marmelatlar elde edersiniz...





KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE
MALZEMELER
MARMELATI İÇİN. 
- 1 kilo kızılcık. 
- 1 su bardağı şeker. 
HAMURU İÇİN.
- 150 gr tereyağı
- 1 çay bardağı pudra şekeri.
- 1 paket vanilya.
- 1 paket kabartma tozu.
- 1 çay bardağı sıvı yağ.

 -1 adet yumurta.
 -1 çay bardağı nişasta.
- Aldığı kadar un.

  Kızılcıklar bir miktar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.Yumuşayan kızılcıklar süzgecin üzerine alınır. Kaşıkla ezilir ve altındaki kaba püre kıvamında geçirilir. Kızılcı püresi tencereye alınır toz şeker eklenir ve marmelatı pişirilir.Kıvama gelince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.


Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir kaba alınır. Yumurta kırılır. Pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve unla kurabiye hamuru yoğurulur. Cevizden daha küçük yuvarlanır ve ortasından parmakla bastırılır. Üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine alınır. 160 derecede fırında pişirilir.Kurabiyeler fırından çıkıp soğuyunca ortalarına kızılcık mermelatı konur.Kurabiyeler sunuma hazır afiyet olsun.

BELLO

Bello Mardin yöresine ait bir yemek.Benim verdiğim tarifte mercimek yok dilerseniz bu tarife 1,5-2 su bardağı kırmızı mercimek ekleyerek yapabilirsiniz.Kırmızı mercimek ve yumurta birleşince hali ile kalorisi yükselecek.Çağın hastalığı olan obeziteyi önlemek adına yiyeceklerinizde bu tür eksiltmeler yapılabilir.Tercih sizin..






 YUMURTALI BELLO
MALZEMELER:

3 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı kişniş
6 adet yumurta
3 adet kuru soğan
1 bağ maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı domates biber karışık
salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Su,isot,pul biber

HAZIRLANIŞI:
 Geniş bir kaba ince bulgur alınır, üzerine kaynar su ilave edilip soğumaya bırakılır. Kuru soğan ince ince kıyılıp sıvı yağda kavrulur. 5 yemek kaşığı domates salçası ilave ederek kavurmaya devam edilir.Yumuşayan bulgurun içine tuz ve 2 yemek dövülmüş kişniş eklenerek harmanlanır. Üzerine soğanlı salçalı harç ilave edilir,iyice yoğrulur. İnce kıyılan maydanoz ve yeşil soğanda bulgurun üstüne eklenerek harmanlanır. Yumurtalar çırpılır, kızdırılmış zeytinyağında pişirilir.Bulgurun üzerine  ilave  edilen yumurtalar kaybolana kadar yoğrulur. Kıvama gelen bello şekil verilerek servis edilir.
Not :Baharatlar isteğe göre eklemeler yapılabilir

PİZZA ETLİEKMEK

Adına pizza dedim ama tadı bizim etli ekmeğin tadında.Bir Konya lı olarak hazırladığımız pizza lahmacun adı ne olursa olsun tadını ister istemez etli ekmeğe benzetiyoruz.Hem bizim etli ekmeğin tadı elin pizzasında yok.Gez dünyayı gör Konya yı demiş atalarımız.Konya gibisi var mı?



MİNİ PİZZA
MALZEMELER
2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz

İÇİ İÇİN:
Yarım kilo dana kıyma
1 adet kuru soğan 
5 adet yeşil biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı sıvı yağ







HAMURU İÇİN: Ilınmış süt kuru maya toz şeker ve sıvı yağı yoğurma kabına alınır karıştırılır. İçine yavaş yavaş un eklenir.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur mayalanmaya bırakılır.

İÇİ İÇİN:Yemeklik kuru soğan yeşil biber ve domates rondadan geçirilir. Dana kıyma, tuz pul biber karabiber ve sıvı yağ harmanlanır. Mayalanan hamur bezeye ayrılır.Elimizle resimde görüldüğü gibi ince açılan bezelerin üzerine bol kıymalı harç sürülür ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.


ŞİŞ KÖFTE

 Şiş köfteyi eğer mangalda yapacaksanız verdiğimiz malzemelere 50-100 gm kuyruk yağı ilave etmeyi unutmayın.Köfteye lezzet veren kuyruk yağıdır.Evde tavada ve sıvı yağda pişirecekseniz köfteleri fazla yağlı olmaması için kuyruk yağını önermiyorum etin yağı kafi gelecektir.Köfteyi piyaz yada pilavla patates kızartması ile de servis edebilirsiniz





MALZEMELER:
500 gram dana kıyma
250 gram kuzu kıyma
4 adet soğan
1 baş sarımsak
Bir tutam maydanoz
1 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat


Kıymanın içine rondodan geçirilmiş soğanlar, galeta unu, sarımsak, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, pul biber, kimyon, nane ve tuz eklenerek yoğurulur. Köfte harcı şişlere geçirilir. Şişlere geçirilen köfteler tavada veya mangalda pişirilir.







27 Aralık 2015 Pazar

Sarıyer Böreği


Hazır baklava yufkasından kolayca hazırlayıp misafirlerinize ikram edeceğiniz bir börek.Boş vakitlerinizde hazırlayıp pişirmeden buzlukta 1-2 gün bekletebilirsiniz.
     










Sarıyer Böreği malzemeleri:

12 tane baklava yufka Yarım kilogram kıyma
2 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yufkaların Arasına Sürmek İçin:
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta sarısı
çörek otu (üzerine)

Sarıyer Böreği Tarifi: Kuru soğanları yemeklik doğrayalım. Bir tencerede çok az yağ ile soğanları soteleyin. kıymayı ilave ederek kavrulana kadar iyice pişirin. Tuz karabiber fıstık ve kuş üzümlerini ilave edilip karıştırın.Ocaktan alıp soğutun.
Tezgaha bir kat baklava yufkasını serin. Üzerine fırça yardımı ile nazikçe sıvı yağ sürün. Normal yufkaya göre ince olduğu için biraz hassas davranmak gerekiyor. Sonra bir kat daha yufka koyun. Onuda yağlayın. Üçüncü katıda koyun bu kata yağ sürmeyin. Soğuyan kıymalı harçtan yufkanın  uzun kenarına 2 yemek kaşığı kadar harç yerleştirip rulo yapın.( Ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde ) Tepsiye dizin. Bıçakla eşit parçalara bölün.(Tepsiyi yağlamayın börekte kullandığımız yağ kafi geliyor).
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Böreklerin üzerine yumurta sarısını sürün. Çörek otu serpin. En az 1 saat buzdolabında dinlendirin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Not:  çıtırlığının gitmemesi için servise 20 dakika kala pişirebilirsiniz.

Tuzlu Kıtır Kurabiye

Tüm kabul günü davetlerinizin vazgeçilmezi olan bir tarif ile karşınızdayım. Tuzlu Kıtır Kurabiyeyi  hazırlama aşamasında hamurun içine salça,kırmızı biber değişik baharatlar koyarak farklı tatlar oluşturabilirsiniz.Öneri  ve tarif bizden yapması sizden.

Malzemeler:
2 Yumurta (Sarılar Üzerine)
1 Paket (250 gr.) Margarin
2 Çay Bardağı (200 ml) Sıvı Yağ
2 Tatlı Kaşığı Şeker
2 Çay Kaşığı Tuz
2 Tatlı Kaşığı Sirke
Aldığı Kadar Un 

Üzeri İçin:
Susam, Çörek Otu

Yapılışı :
Oda sıcaklığına gelen Margarini ve sıvı yağı’mızı bir kaba alıyoruz. Diğer malzemelerimizi sırası ile ekliyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz dan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil veriyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
Not:
* Yumurta sarılarını sürerken içerisine bir tatlı kaşığı pekmez ilave edersek üzeri daha güzel kızaracaktır.
* Üzerine arzuya göre haşhaş, keten tohumu da ilave edilebilir.








HALKA TATLISI

Bu tatlının adı halka tatlısı ama şeklini değiştirebilirsiniz.Zikzak çubuk yada resimdeki gibi.Hazırlanması çok kolay.Bu tür tatlılar için mutlaka önceden hazırlanmış soğuk şerbet olması lazım ki sonuç iyi olsun.
Hadi bakalım kolay gelsin.



HALKA TATLISI
MALZEMELER

1,5 çay bardağı irmik
1,5-2 çay bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. 

HAZIRLANIŞI:
İrmik, un, yumurta, süt yoğurt, sıvı yağ kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. Bu karşım sıkma torbasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.

ÇEREZLİ ÇİKOLATALI KURABİYE


Kuabiyeler kurabiyeler bir çay saatinde benim olmazsa olmazlarımdan.Çay sanki yalnız gelir şöyle boynu bükük tatsız ne kadar şeker atarsan at tatlanmayan...


Çerezli Çikolatalı Kurabiye Tarifi
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şeker
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu


Üzeri İçin
Benmari Usulü Eritilmiş Çikolata
Fındık,fıstık,ceviz
Çerezli Çikolatalı Kurabiye Yapılışı
Bir kabın içine margarini sıvı yağı yumurtayı pudra şekerini koyalım ve iyice karıştıralım.
İçine vanilyayı  kabartma tozunu ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.


Azar azar unu ilave edelim ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.
Hamurdan parçalar koparıp, merdaneyle açalım ve yuvarlak kalıp kullanarak keselim.(çay bardağı da kullanabiliriz) Hamuru açmak için zaman harcamak istemiyorsanız küçük yuvarlak toplar yapıp üzerine hafif bastırabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 160° fırında 20-25 dakika pişirip, soğumaya bırakalım.
Kurabiyeler soğuduktan sonra üstlerine çay kaşığı ile benmari usulü erittiğimiz çikolatayı sürelim ve çikolata kurumadan üzerini ceviz, fındık, fıstık ile süsleyelim. Afiyet olsun.







26 Aralık 2015 Cumartesi

Şalgam Suyu

Şalgam suyu bizim evde çocukluğumdan beri yapılan bir içecek.Babam çok sevdiği için her sene güz mevsiminde çokça yapılır.Biraz da yapımı ile ilgili ip uçları verelim Şalgam suyu hazırlarken elinizi bol tutun.Havuçlar çok olursa sonuç daha memnun edici oluyor.Kullanacağınız kavanozun büyüklüğü ne kadar olursa olsun doğranmış havuç miktarı kavanozun yarısını geçsin. Yaklaşık 2/3 ü doğranmış havuç olacak şekilde yapın.İsteğe göre acı biber yapım aşamasında havuçlarla birlikte kavanoza konulur.

    Malzemeler

    1 Adet Büyük Boy Şalgam
    1 Adet Büyük Boy Pancar[olmasa da olur]
    3 kg  Siyah Havuç
    1 Çorba Kaşığı Limon Tuzu
    2 Küçük çay bardağı salamuralık tuz
    1 çift kadın çorabı[kullanılmamış]
    1 adet 10 lt lik pet kavanoz
    1 adet yaş maya yaklaşık 10 gm
    1 kase bulgur


        Tarif:Şalgam,pancar ve havuçların dış kabuğu temizlenir.Şalgam ve havuçlar doğranır.Bir adet temiz kullanılmamış ince kadın çorabının içine bulgur ve maya konulur ve çoraba düğüm atılır[bulgurun çıkmaması için]Havuçlar 10 litrelik kavanoza doldurulur.Tuz ve limon tuzu su ile eritilir havuçların üzerine gönderilir.Kavanozun üzeri su ile doldurulur.İçi bulgur ve maya dolu çorabımız en son kavanozun üzerine yerleştirilir,kapak sıkıca kapatılır.3 Hafta yada 1 ayda şalgam suyu hazır.15 günde de içilecek hale gelir.

    Şalgam suyunun hızlı olması için ilk 3 gün yarı güneş gören bir yere sonra karanlık ışık görmeyen serin bir yerde bekletilir.Kavanozun ağzı sıkı kapatılmamışsa üzerinde küçük beyaz mantarlar görülebilir,bu normaldir.