16 Aralık 2015 Çarşamba

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası:Mutfak robotları ve mixerler henüz hayatımızda yokken annelerimiz kabuklu mercimek çorbasını kaynatıp kevgirden süzerek yaparlarmış süzme mercimek çorbasını.Bizim jenerasyon teknolojiden uzak yaşamasını da bilir teknojojiyi kullanmasını da.Şunun şurasında otuz sene önce Türkiye'de mutfak robotları yoktu.Yurtdışından getirtilirdi.Biz de yutdışından getirtmiştik.Bir yakınımız İstanbul'da arattı almak için ama bulamadı.Şimdi milyoncularda[züccaciyelerde] yüzüne bakan yok.Nereden nereye....

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
6  su bardağı su
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Pulbiber

Tencereye 50ml zeytinyağını alın.Yemeklik doğranmış soğanları içine atın ve soteleyin Unu ilave edin ve kavurmaya devam edin.Yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ve doğranmış patatesi ekleyin.

Suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kaynayınca altını kısın, mercimekler ve patatesler pişinceye kadar kaynatın.Pişen çorba malzemelerini çorba yapmak için kullandığınız mixerle iyice ezin.Bir taşım daha kaynatın

Üzeri için: Tereyağını eritin ve pul biber ile karıştırın ,çorbanın üzerine gezdirin.
Not:Bir gün önceden kalmış ekmek yada pidelerinizi küçük küp doğrayın.Fırında üzerine tereyağı sürerek kızartın çorbalarla birlikte servis edin.

23 Mayıs 2015 Cumartesi

Yufkalı Kadayıf Dolması


 Yufkalı kadayıf dolması yapımı çok kolay bir tatlı.Bu tür şerbetli tatlıları yapmadan önce mutlaka şerbetinin çok soğuk olması lazım.Onun için buzdolabında hazır şerbet bulundurmakta fayda var.Güzel yemek ve tatlı yapmak istiyorsanız genelde bir ön hazılığa ihtiyaç var.Burada da bu püf noktasını vermiş olalım ve tarife geçelim.

6 kişilik

YUFKALI KADAYIF TATLISI

3 yufka
200 gr. tel kadayıf
1 su bardağı ceviz
50gm tereyağ


ŞERBETİ İÇİN:3 su bardağı toz şeker,2 su bardağı su,yarım limon suyu.Şerbet malzemelerini bir tencereye koyarak kaynatıyoruz. Kıvama gelince ocaktan alıyoruz. Şerbet soğurken tatlımızı hazırlıyoruz.

KIZARTMAK İÇİN:Sıvıyağ

 Kadayıfı tereyağı ile elimizle iyice oğuyoruz ,ince ince doğruyoruz. Cevizi de doğrayıcıdan çok ince olmayacak şekilde geçiriyoruz ve kadayıfla karıştırıyoruz. Yufkaları tezgaha üstüste açıyoruz. 3 ünü birden 8 eşit üçgen parçaya bölüyoruz. Geniş kenarlarına kadayıflı harcı paylaştırıyoruz. Sigara böreği sarar  gibi sarıyoruz. Sıvıyağda börekleri kızartıyoruz ve kevgirle alıyoruz. Kadayıfı  yağdan çıkarınca soğuk şerbete atıyoruz. Tatlımız şerbeti çekince çıkarıyoruz ve servis ediyoruz.

Kısır

Kısır kabul günlerinin  ögleden sonra içilen beş çaylarının hatta mangalsız pikniklerin baş tacı.Sevmeyen yok gibi.Ama el lezzeti diye de bişey var.Herkesin yaptığı yenmez.Bunu şimdi anlıyorum.Kulakları çınlasın eniştem hep söylerdi eşini de konuşmasının içine katarak
  Ayşe sizin yaptığınız yemek yenir derdi.Bazılarının yemegini yiyemeyince anladım. Ya da yiyip de  yemek rahatsızlık verince.Yemeği yapanında ruh hali yemeğe geçiyor demek ki.Güzel şeyler düşünerek yemek yapmak lazım...

Malzemeler
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur
4 adet domates
4 adet yeşil sivri biber
6-8 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
 1/2 demet dere otu

1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
 tuz,karabiber,kimyon,
Yeşil nane isteğe göre
Nar sosu
Hazırlanışı:
Bulguru yaklaşık 2 su 
bardağı ılık su ile kabartın. Bütün yeşillikleri domatesi sakatalığı ve yeşil biberi ince ince doğrayın. Sıvıyağda salçaları biraz kavurun ocaktan alın .Kabaran bulgur ile harmanlayın.Baharatlarıve tuzu  koyup ovuştura ovuştura karıştırın. Yeşillikleri ve limon suyunu koyup tekrar karıştırın..Nar sosu ile servis edin.


Not:İnce bulguru [düğü]kişi başına 1 çay bardağı kullanıyorum.

22 Mayıs 2015 Cuma

Mercimek Çorbası(sade)

 Çorba yapımında teknolojinin faydaları hayatımızda oldukça fazla.Basit bir çırpıçı işlerimizi ne kadar da kolaylaştırıyor.Bu çırpıcılar sayesinde hiç çorba bilmeyen biri bile çorba yapabilir.Çorbanızı nasıl istediğinize bağlı, bütün malzemeyi tencereye doldurup haşlayın.Mixerden geçirin üzerine yağ kızdırıp dökün bu kadar.Şimdi biraz ayrıntılı  sade mercimek çorbası yapalım birlikte.Hadi bakalımm..
Malzemeler:
1 Su bardağı kırmızı mercimek
2 kaşık un
Su yaklaşık 4 su bardağı
60 ml zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz,kırmızı biber.kimyon

Hazırlanışı:Çorba tenceresine yağlar alınır.Üzerine un ilave edilip pembeleştirilir.Mercimek güzelce yıkanır.Tenceredeki pembeleşen unun üzerine konulur bir iki dakika karştırılır.Çorbanın suyu verilir.Fazla su koymamakta fayda var, gerekirse kaynar su sonradan ilave edilir.Mercimekler yumuşayınca mixer ile çorba kıvamına getirilir.Tuz ,biber,kimyon ilave edilir.

Not:Çorbanızın üzerini teryağ kızdırıp süsleyebilirsiniz.Hem görünümü hem de lezzeti daha güzel olacaktır.Mümkünse et suyu - tavuk suyu kullanın.

Ekmek Kadayıfı (sade)

 Ekmek kadayıfının yapılışını ilk annemden gördüm.Kaç yaşındaydım bilmiyorum.Sobanın üstünde tepsiyi çevire çevire pişirirdi.Sünger gibi yumuşacık... Bir de  kaymak varsa süper olur!
Bu tarifimi annemin yaptığı gibi yaptım.Farklı çeşitleri de var,onları da zamanla yazacağım İnşallah.
Ekmek kadayıfını büyük aldığım için pişirmeden 3 parçaya böldüm.Malum herkeste  kilo problemi var.Önce ekmek kadayıfını büyükce bir tepsiye koyup bol kaynar suda ıslatıyoruz ve tepsiyi kapakla kapatıyoruz.(İki misli büyüyüp her tarafı sünger gibi yumaşamış olacak.) Fazla su kalmışsa tepsinin tabanında bu suyu süzüyoruz.Diğer tarafta şeker ile suyu kaynatıp şerbet hazırlıyoruz.Şerbetin bir kısmını ekmek kadayıfının üzerine döküyoruz.Tepsiyi ocağın üzerine oturtup yavaş ateşte tepsiyi çevirerek kaynatıyoruz.Bir kaşık yardımı ile tepsinin içinde kaynayan şerbeti alıp ekmek kadayıfının üzerine döküyoruz.Bu işleme şerbet bitinceye kadar devam ediyoruz.Soğuyunca hazır kadayıf kaymağı  ile servis ediyoruz.
Servis önerileri:Afyon kaymağı,dondurma,kremşanti,hazır kadayıf kaymağı,süt reçeli.

Malzemeler:
Ekmek kadayıfı küçük boy
3 su bardağı şeker
3su bardağı su
Yarım limon suyu



21 Mayıs 2015 Perşembe

Nohutlu Pilav


 Nohutlu kuş üzümlü pilav Konya düğün yemeklerinin baş tacı.Akşamdan ıslatılan nohutlar sabah pırtlatılır.[yani kabukları soyulur]Bu işlemi yapmak için halalar- teyzeler toplanır,neşeli bir şekilde güle oynaya yapılır.Güzel lapa olmayan tane tane pilav pişirmenin sırlarını veriyorum.İşte birkaç tanesi.En garantili pilav pişirmenin sırrı ölçüsü diyebilirim.1 bardak pirince 1,5 bardak su ilavesi ile pilavın lapa olma durumu neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir.Biz yumuşak, lapa olmayan tamamen pişmiş pilav seviyoruz ve 1 ölçü pirinç 2 ölçü su kulanıyoruz.
  Pilav pişirmeden önce mutlaka kaynar suda 15dk.  bekletilmesi gerekir.[Bunun sebebi pirincin depolanma sırasında güvelere karşı ilaçlanması]
 Değişik pişirme yöntemleri var .Genelde yaygın olan pilav pişirme yöntemi olan kavurma yönteminde geniş ve derin olmayan bir tencereye zeytinyağ alınıp güzelce yıkanan ve suyundan iyice arındırılan pirinç ilave edilerek biraz kavrulur.Tereyağ ilave edilir pirinçler şeffaflaşana kadar kavurulur.
Pilavın renginin beyaz olması için kaynama aşamasında 2-3 damla limon suyu damlatılır.  Pilavlarda  yarım tatlı kaşığı şeker ilave edilir lezzetli olması için.
Pilav piştikten sonra bir mutfak bohçasına sarıp dinlendirilirse tane tane olacaktır.


2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
60 ml zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut


 Pirinçler yıkanmadan yaklaşık 15-20 dk kadar kaynar suda bekletilir. Sonra suyu süzülür soğuk suyun altında pirincin nişastası çıkıp durulanıncaya kadar yıkanır. Pilav tavasına zeytinyağı alınır, yıkanan pirinç ilave edilir  ve kavrulmaya başlanır.Pirinçler  dıştan içe doğru yavaş yavaş karıştırılır.Kavurma işleminin yarısında tereyağ ilave edilir.Kavurma işlemi bitince kaynar su verilir ölçüsüne göre.Suyun üzerine nohut ve kuş üzümü ilave edilip pişmeye bırakılır.Önce hızlı sonra yavaş ısıda üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir.Yukarıda verdiğim püf notlarını uygulamayı unutmayın.Afiyet olsun

Karnıyarık


  "Her avradın yoğurt yiyişi farklıdır" derler.Çok doğru bir söz söylemiş atalarımız.Bizim karnıyarık yapımı da farklı olacak elbette.Birkaç püf noktası aktarmak istiyorum..Mesela patlıcanları derin tencerede bol sıvıyağda kızartıyorum.Bol kızgın yağda patlıcanlar fazla yağ çekmez.Dışı çabucak kızardığı için.Bi de patlıcanları suda bekletmiyorum.Suda bekleyen patlıcan sertleşir...






Malzemeler:6 kişilik


6 adet küçük boy patlıcan
2 adet orta boy soğan
3 adet domates
5 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
 tuz, karabiber, kırmızıbiber
250-300 gm kıyma
Maydonoz
2 kaşık tarayağ
Kızartmak için :Sıvıyağ


Patlıcanları çizgili soyup, bekletmeden derin tencerede bol yağda kızartılır.Patlıcanlar kızarırken bir yandan da kıyma tavaya konularak pişirilmeye başlanır.Suyunu çeken kıymaya tereyağ ve ince doğranmış soğan ilave edilir.Soğanların ardından ince doğranan yeşil biber, domates ve tuz eklenerek  bir süre sotelenir.Üzerine bir çay bardağı salçalı su ekelenerek 5 dk kaynatılır.Son olarak iç harca baharat ve maydonoz ilave edilir.
 Kızaran patlıcanlar tepsiye alınır, ortaları kesilerek iç harç  yerleştirilir.İçleri doldurulan patlıcanların üzeri yeşil biber ve domates parçaları ile süslenir.

Ayrı bir yerde 1 kaşık salça 1 bardak sıcak suda ezilerek patlıcanların aralarına dökülür.(patlıcanların üzerine dökülürse iç harç patlıcanların dışına çıkabilir.)  170 derece de ısıtılan fırında  20-25 dakikak pişirilir. Dilerseniz karnıyarık tenceresinde ocakta da pişirebilirsiniz. Afiyet olsun..

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Kabaklı Bulgur Pilavı(Türkmen Döğüştüren)


Kabaklı Bulgur Pilavı: Annem genelde sebzeli bulgur pilavlarını biraz sulu yapar.Taze sulanmış yufkalarla çok güzel olur.Bunun bir de sunum şekli vardı...Pilav pişer pişmez yufka serili siniye dökerlerdi..Bunun bir de adı vardı bakın  unutmuşum anneme sormam lazım...:) Evett telefonla  sordum anneme ala sulu pilavı yufka serili siniye döküp yemeye dedem "Çoban Pilavı" dermiş.Yöre halkı da "Türkmen Dögüştüren Pilavı" dermiş.O kadar lezzetli ki düşünün artık..

Malzemeler:
1 Kase bulgur
1 Adet kabak
1 Adet kuru soğan
1 Adet patates
2 Adet domates
2-3 Adet yeşil biber
60 ml zeytinyağı
2 Yemek kaşığı tereyağı
1,5-2 Kase sıcak su.tuz
Hazırlanışı:Pilav tavasına zeytinyağı ve tereyağı alınır.Temizlenip doğranan sebzeler -sırası ile önce sert sebzeler sonra yumuşak sebzeler- sotelenir.Fazla karıştırılıp sebzeler öldürülmez.Sotelenen sebzelerin üzerine bulgur eklenir, spatula ile biraz çevrilir.Kaynar su eklenerek üzerinde delikler oluşana kadar pişirilir.

Çilek Soslu Islak Kek

Çilek soslu kek:Kızımın yemelere doyamadığı bir kek.Kilosu yok ama yine de son iki dilimi elinden aldım.:))   Ben öyle ye çocuğum... diyenlerden değilim.Aman dikkat et kilo alma diyen annelerdenim.      



Malzemeler Keki İçin:
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı süt
1-1,5 su bardağı un
Kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Keki ıslatmak için:
2 su bardağı süt

Çilek Sosu Üzeri İçin Malzemeler:
1 kase çilek
1 çay b. toz şeker
1 çay b. su
1 çorba k. nişasta
Çilek Sos Hazırlanışı:Çilekleri ayıklayıp robottan  geçiriyoruz. Çilek püresini küçük bir tencereye aktarıyoruz. Toz şekeri, suyu ve nişastayı döküyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Servis tabağına tatlıyı ters çeviriyoruz. Üzerine çilek sosunu dökerek servis ediyoruz.

Kek Hazırlanışı:
İlk olarak yumurta ve şeker mayonez kıvamına gelene dek çırpılır. Kalan hamur malzemeleri ilave edilerek kek hamuru hazırlanır. Yaklaşık 28×28 boyutunda kare fırın kabına  veya borcama kek hamuru dökülürek 170C fırında pişirilir.
İlk sıcağı geçen kek kürdan ile delinir 2 su bardağı süt üzerine gezdirilir.Hazırlanan çilek sosu ıslak kekin üzerine dökülür,
 Birkaç saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapılır. Afiyet olsun.
NOT:Çileğin bol oldugu zamanlarda bolca çilek sos hazırlayıp kavanozların kapağını vakumlayıp uzun süre kullanabilirsiniz.

14 Mayıs 2015 Perşembe

Yanardağ Pasta



 Yanardağ pasta kızımın okula yapıp götürdüğü ve tadanlardan tam not alan bir pasta.Burada bu pastanın hem hazır malzemelerle kolay yapılışını,hem de sosların evde hazırlanışını yazacağım.Siz de çalışıyor ve zamanınız az ise pasta tabanını ve sosunu hazır alıp 15 dakikada hazırlayabilirsiniz.Benim vaktim var pandispanyayı da sosu da kendim yaparım diyorsanız işte tarif.
Pandispanya Kek Malzemeleri:

4 yumurta
4 fincan şeker
4 fincan un
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Pandispanya Hazırlanışı:
Un ve hamur kabartma tozunu karıştırıp eleyin.
Yumurta ve toz şekeri çırpma kabına alın ve rengi beyazlaşıncaya kadar yaklaşık 5 dakika mikserin yüksek devrinde çırpın.  Şekerli vanilini ilave edin. Düşük devirde çırpmaya devam ederek hazırladığınız un karşımını 3 seferde ilave edin. Hamuru hazırladığınız kalıba dökün ve 160 derecede pişirin.
Pişirme kalıbının hazırlanması:Kalıba çok az sıvı yağ sürün ve yağlı kağıtla kaplayın
Fırından çıkarıp soğuyuncaya kadar bekletin(.Bu verdiğimiz tarif marketlerdeki pasta tabanı keki)  
Soğuyan pandispanyayı enlemesine ortadan iki eşit parçaya bölün.Soğuk süt ile her tarafını ıslatın.







Pandispanyanın diğer parçasınıda süt ile ıslatıp 6-8 veya 12 eşit parçaya bölüp Yanardağ pastasının üzerini kaplamak için bekletin.


Resim yazısı ekle

Yanardağ pastası dolgu malzemesi.

1- veya 1,5 paket petibör(petit beurre) bisküvi
2 paket kremşanti
1 su bardağı süt (kremşanti için)
1 kase çilek
2 adet muz
5-6 kayısı
Veya istediğiniz herhangi bir mevsim meyvesi.
 Hazırlanışı:
Meyveleri yıkayıp fındıktan biraz büyük doğrayın.
Bisküvileri elinizle kırıp ufalayın.2 paket kremşanti yi tarifine göre hazırlayıp bütün malzemeyi harmanlayın,karıştırın. Hazırladığımız dolgu malzemesini pasta tabanına tepeleme doldurun.





 Dilimlenen pandispanya kekini iç malzemenin kenarlarına şekilde görüldüğü gibi yerleştirin.






 Pandispanya kekini elinizle iyice yapıştırın.

Yanardağ pastanın üzerine meyveli sos ile süsleyin.Bu sosu hazır alabileceğiniz gibi evdede hazırlayabilirsiniz.
Meyve sosu:  
1 kase çilek
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı nişasta
Sos hazırlanışı:Meyveleri ayıklanıp yıkayın.Mutfak robotunda parçalayın.İçine şeker nisasta ve su ilave edip pişirin.Tadına bakıp şeker ilevesi ve ya azaltması yapabilirsiniz tadı tamamen size kalmış.