Yaklaşık 4000 yıllık geçmişe sahip olan ve dünyada ilk işlenen gıda maddeleri arasında yer alan bulgur, eski Hitit ve Babillilerden beri insan gıdası olarak kullanılan bir tahıl ürünüdür. Tarih boyunca farklı kültürler tarafından değişik isimlerle adlandırılan bulgurun (Romalılar “cerealis”, İsrailoğulları “dagan”, Ortadoğu halkları “arisah”) menşei ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bazı araştırıcılar “arisah” adi altında Tevratta bahsedildiğini bildirmektedir. Günümüzde de “bulgur” (Kuzey Amerika), “burghul” (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ve “burgul” (Arap ülkeleri) gibi farklı isimlerle bilinmektedir (Bayram ve Öner, 2002). Türkler tarafından ilk defa bulunmuş ve yine Türklerin tarih boyunca devam eden akınlarıyla bir çok ülkeye yayılmış olma ihtimalinin kuvvetli olduğu bir çok araştırmacı tarafından belirtilmektedir.
Bulgur Pilavı
Malzemeler :
1 kase pilavlık bulgur
2 kase su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 küçük türk kahvesi zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet ortaboy domates
3-4 adet taze ince biber
Yapılışı :
Yemek pişieye başlamadan önce ön hazırlık olarak malzemeleri hazırlayalım.Domatesleri soyup küp küp doğrayalım Pilav tavasına yağları koyup bulguru kavurmaya başlayalım.Üzerine domatasleri ekleyip bulgurla birlikte kavuralım (domatesler suyunu salıp çekinceye kadar.) Suyunu ve tuzunu ilave edip en son tuzunu ekleyip üzeri göz göz olana kadar pişirelim.Biberleri bulgur pilavının suyunu verdikten sonra tüm tüm ilave edelim Afiyet olsun.