13 Nisan 2015 Pazartesi

Üzümlü Kek

Konya'da bir komşum anlatmıştı.Gezmeye gittikleri evde hazır alınan ikramı begenmemiş Allah'ın bir deli kekini yapamamışlar diye sitem etmişti.Ne zaman bir kek yapsam aklıma gelir deli kek.Deli kekden maksadı sade bomboş pandispanya gibi bir kekden bahsediyordu komsum.Bizim kekimiz deli değil üzümlü fındıklı hemde puf puf kabarmış işte tarifimiz.


Üzümlü Kek 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1  su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
  • 15 gm kabartma tozu
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un

Üzümlü Kek Yapılışı

Bir kaba toz şekeri, yumurtaları koyup iyice çırpalım.
Sütü, yoğurdu, sıvıyağı ilave edelim ve karıştıralım.
Üzerine unu, kabartma tozunu vanilyayı ilave edelim ve karıştıralım.
Daha sonra kuru üzümü fındığı ilave edelim ve karıştıralım.
Kek kalıbını yağlayıp unlayalım ve kek hamurunu kek kalıba döküp eşit olacak şekilde yayalım.
Keke kalıbının üzerini folyo ile veya aliminyum tepsi ile kapatalım.

Üzümlü kekimizi: Önceden ısıtılmış fırında önce 160 derecede 20 dakika sonra 180 derecede  15 dakika pişirelim.Çöp şiş batırıp piştiğini kontrol edelim.Fırından alınca 10 dakika kadar bir bohçaya saralım,bekletelim ki kalıptan kolay çıksın.

Ispanak borani


Anadoluda yapılan bir yemek. Genelde sebzelerin içine bulgur veya piriç konularak yapılan yemege Borani denir.Beşamel soslu ıspanak bizimki farklı bir versiyon oldu..Tavuk ve et yemeklerinin yanına çok yakışır.

Ispanak borani

Malzemeler

1 kg. ıspanak
Beşamel sos
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un tepeleme
1 su bardagı süt,yeteri kadar su
Sos için:

2 su bardağı süzme yoğurt
3 diş dövülmüş sarmısak
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Yapılışı :  Ispanakları önce bol suda yıkayıp bir parmak kalınlığında dograyın.Tencereye koyup yumuşayıncaya kadar soteleyin.
Bir tavada tereyağı ile unu kavurun.İçine süt ve su ilave edip muhallei kıvamına getirin.Ispanağı ilave edin birkaç dakika karıştırın ocaktan alın.Kıvamını kontrol edin (beğendi gibi yapıyorum).
Bir başka kapta yoğurt ve dövülmüş sarımsağı karıştırın.  Pişen ıspanağı servis tabağına alın.Üzerine sarmısaklı yoğurdu ilave edin.Öte yandan ufak bir tavada yağı etirip, kırmızı pul biberle 1-2 dakika kızartın .Yoğurtlu ıspanak yemeğinin üzerine sıcak yağı gezdirip, servis yapın.
Afiyet olsun.

11 Nisan 2015 Cumartesi

PORTAKALLI KEK

 PORTAKALLI ZERDEÇALLI KEK

Zerdeçal eskiden beri bilinen bir baharat türüdür. Kurutulmuş zerdeçal, toz haline getirilir. Kek balık çorbası, pilav, kuzu, dana söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinize de katabilirsiniz körinin ana maddesi zerdeçaldır tavuk yemeklerinede yakışır. Şifa kaynağıdır. Bal ile karıştırıp cam bir kavanozda muhafaza edebilir, sabahları bir çay kaşığı yiyebilirsiniz.
zerdecal4İsterseniz çayını da yapabilirsiniz.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozundan yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 2 su bardağı kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. 












Malzemeler
1 çay bardagı sıvıyağ
1 çay bardağı  şeker
2,5 su bardağı un
3 yumurta
1 adet portakalın kabuğu ve suyu
1 çay bardağı ılık su
15 gm kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tepeleme zerdeçal
Susam kalıbın tabanna serpmek için
Şurubu için:
2 adet limon suyu
2 adet portakal suyu
4 kaşık şeker



Hazırlanışı

Yumurta ve şekeri kabarana kadar çırpıyoruz, sıvıyağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Ardından  portakal kabuğu ve portakal suyunu, 1çay bardağı suyu da ilave edip un ve kabartma tozunu zerdeçalı  ekleyip karıştırıyoruz.İçi Tereyağı ile yağlanmış ve susam serpilmiş  kalıba kek karışımını döküyoruz.
Üzerini spatula ile düzeltip 160 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişiriyoruz.


 Kek pişerken portakal ve limon sularını küçük bir tencereye koyup içine şeker ilave ediyoruz ve eriyene kadar ocakta karıştırarak ısıtıyoruz. Daha sonra soğuması için bir kenara alıp bekletiyoruz.Biz sos kullanmadık sade tükettik zamanınız varsa sos ile tüketmeniz tavsiye edilir.
Kek fırından çıktıktan sonra üzerine kürdanla minik delikler açıp soğuyan şurubu üzerine dökerek beklemeye alıyoruz. Tercihen 1 gece beklettikten sonra kalıptan çıkararak dilimleyerek servis yapıyoruz.

Not: Keki fırına vermeden önce üzerini alüminyum tepsi ile kapatıyorum.Alüminyum folyo ile de kapatabilirsiniz 20 dakika kadar, kek daha iyi kabarıyor.

Leopar Kurabiye

Son yıllarda bir leopar modası var heryerde herşeyin üzerinde.Pek bi sevdik.Elbiseler ,eşarplar, bardaklar, tabaklar, bisküviler... Her yerde leopar desenleri. Kurabiyelerde de pek bi şık duruyor dogrusu. Feyza nın ellerine saglık...Dolabında hiç yoksa beş çeşit kurabiyesi vardır, hepsi de birbirinden güzel... Bu da onlardan biri. İşte tarif.








    Malzemeler
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 2 paket vanilya
  • ½ paket kakao
  • Aldıgı kadar un
                Hazırlanışı

     
  • Kakao hariç tüm malzemeleri karıştırın.
  • Hamuru 3 parçaya ayırın. Önce iki parçaya sonra bir parçayı tekrar ikiye ayırın. Elimizde iki küçük bir büyük parca hamur olacak.Bir küçük parçaya 1 silme çay kaşığı kakao, diğer küçük parçasına ise 1 tepeleme tatlı kaşığı kakao ekleyin ve iyice yoğurun.
  • Açık renk olanı ince uzun şekilde merdane yardımı ile açın.
  • Koyu renkli yani fazla kakao koyduğunuz hamuru rulo yaparak açık renkli hamurun arasına koyup elinizle yuvarlayın ve 1 cm aralıklarla bıçakla kesin.
  • Kakaosuz hamuru merdane ile biraz açıp kesilen kakaolu hamur parçalarını üzerine dizdikten sonra tekrar merdane ile açın.
  • İstediğiniz kalıpla keserek 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.

9 Nisan 2015 Perşembe

Tavuklu Patates Salatası

Tavuklu Patates Salatası:

Malzemeler

4-5 adet patates
1 adet havuç
yarım demet maydonoz
yarım demet dereotu
1 adet tavuk göğsü
Tuz,kimyon,kırmızı toz biber
1 adet limon
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Sarı kırmızı dolma biber[kase olarak kullanılacak]

Hazırlanışı:Patatesleri soymadan yıkayıp haşlayın. Ayrı bir tencerede tavuk göğsünü haşlayın,pişince küp küp doğrayın. Patateslerde pişince kabuklarını soyup küp küp doğrayın.Yeşilliklerin hepsini bol suda yıkayıp kurulayın, ince ince doğrayın. Havucu rendeleyin.Salata sosu için zeytinyağı limon suyu,tuz baharatları karıştırın.Bütün malzemeyi harmanlayıp karıştırın.Sarı dolma biberleri ortadan ikiye bölüp kaseler hazırlayın.Tavuklu patates salatasını bu kaselerde servis edin.

Kaymak Helvası



Kaymak helvasını babannemin yaptıgını hatırlıyorum.Yaz aylarında kullanılan bahçedeki ocakta.Gelinlere bırakmaz kendisi yapardı özene bezene.Hala babannemin kaymak helvasının tadı damagımda..


Kaymak Helvası

200 gr. kaymak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt

Hazırlanışı

İlk olarak süt ile şekeri ocağa alıp kaynatın
Geniş bir tavaya kaymağı ve tereyağı alıp eritin.
Unun tamamını ekleyip kısık ateşte tahta kaşıkla kavurmaya başlayın.
Sürekli karıştırarak unun rengi dönene kadar kavurun.
Unun rengi koyulaşınca yavaş yavaş sütlü şerbeti ekleyin ve hızlıca karıştırarak kıvamını çekmesini sağlayın.
Helva kıvama gelince,ocağı kapatın ve dinlenmeye bırakın.
Dilerseniz kaşıkla lokmalar alıp servis tabağına yerleştirin.
Dilerseniz ılınınca şekil verip üzerlerine fıstık taneleri koyarak servise hazırlayın
Afiyet olsun.

25 Mart 2015 Çarşamba

KARNIYARIK [TAVUKLU]

   
    TAVUKLU
  KARNIYARIK


MALZEMELER

Patlıcan
300 gr tavuk kuşbaşı
2 soğan
2 biber
2 domates
1 yemek kaşığı salça
maydanoz,karabiber

kırmızıbiber,tuz

HAZIRLANIŞI


 Patlıcan seçerken ince uzun şekli düzgün ve yumuşak,parlak patlıcanları seçmeliyiz.Farklı cinsleri var,en çok kullnanılan kemer patlıcanı,bir de bostan patlıcanı (tombul) var. O da genelde patlıcan salatalarında kullanılır.
Patlıcanları alacalı bir şekilde soyalım, ortadan bıçakla çizelim ve kızartalım. Kızaran patlıcanları uygun bir tepsiye dizelim.
Tavuk kuşbaşını kavuralım,soğaları doğrayıp kıymaya ekleyelim. Ardından biber ve
domatesleri doğrayıp ekleyelim.Salçalı su ekleyip iyice pişirelim. Suyunu çekince altını
kapatıp maydonozları katalım.Patlıcanları yardığımız yerden bıçakla birkaç çizik daha atıp içlerini dolduralım.Salçalı su hazırlayıp tepsinin kenarından altına dökelim [domatesten de bir sos hazırlayabilirsiniz]. Üzerini domates  biberle süsleyip fırına verelim …Afiyet olsun.

Yalancı Tavuk Göğsü

Tatlılara böreklere yalancı demek ne kadar dogru tartışılır.Ama dilimize bu şekilde yerleşmiş.Şimdilerde orjinal olmayana çakma diyorlar.Bizim tavuk göğsüde yalan söyleyemedigi için çakma oluyor.

  • Malzemeler
  •   1 litre süt,
  •  100 gram tereyağı veya margarin,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı un,
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu,
  • Damla sakızı (isteğe göre).
  • Tarçın,
  • kakaolu bisküvi (tepsinin altının yapışmaması için).
  Hazırlanışı Tavada margarini eritelim.Üzerine unu ilave edelim ve hafif rengi degişene  kadar kavuralım.Sonra içine sütü karıştıra karıştıra ilave edelim.Daha sonra vanilyayı, toz şekeri ilave edip, kaynayana kadar pişirelim.Son olarak damla sakızını ekleyelim.Hazırladığımız karışım sıcak iken, içine pirinç ununu ilave edip, blender ile 12-13 dakika çırpalım ve soğumaya bırakalım. (püf noktası çırpmaktır, sakız gibi olması için en az 10 dakika çırpalım).Bisküvileri robotta ufalayalım ve borcamın tabanına serelim.Üzerine, hazırladığımız tavuk göğsü karışımını dökelim buzdolabına kaldıralım.Servis etmeden önce dilimleyip spatula yardımı ile rulo yapalım.

Portakallı Pırasa

Pırasa: Yılın her mevsiminde yetişen bir bitkidir. Bazı ülkelerde salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekle soğuk ve çiğ olarak yenir. Çin dahil olmak üzere bazı yerlerde, pırasa pişirilerek yenir ve pırasanın sapı en az yaprakları kadar önemlidir. Pırasa iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı,zihin açıcı bir yiyecektir.Bir de  Konya civarında köylerde güzün kar yağmadan pırasayı toprağa gömerler( dogal depolama) bu pırasanın yemesine doyum olmaz.Çok tatlı olur pırasanın acılığından buruk tadından eser kalmaz.Bir pırasa sever olarak bu kadar övgü yeter şimdilik.

Malzemeler
1 kg pırasa
2 havuç
2 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı k. tuz
1 tatlı k. şeker,
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:  Havuçları pırasaları yıkayıp ayıklayıp doğruyoruz. Yayvan bir tencerede zeytinyağı ile havuçları sotelemeye başlıyoruz. Pırasayı da ekliyoruz ve yıkadğgımız pirnici ilave ediyoruz.Tuzunu ve toz şekerini atıyoruz. Soğuk suyunu döküyoruz. Portakal suyunu sıkıp ilave ediyoruz. Kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Ilık servis ediyoruz.AFİYET OLSUN.

24 Mart 2015 Salı

Çilli Revani [çilli prenses]

 Çilli revani [çilli pirenses] şerbetli veya suruplu iki çeşit hazılayabilirsiniz.Eğer şerbetli tatlı ağır olur diyorsanız, şuruplusunu deneyin.Şerbetli ravaniye göre çok daha hafif ve lezzetli..işte tarif



Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı haşhaş
1,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya

Şerbet için

  2 su bardağı şeker
  2 su bardağı su
 1 çorba kaşığı limon suyu

Üstü için: karışık dondurma veya kremşanti

 Şerbeti kaynatın ve bir kenarda ılımaya birakin. Çırpma kabında yumurta ve şekeri çırpın. Diğer malzemeleri ekleyip yağlanmıs bir borcama dökerek kek gibi pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı geçince şerbeti üstüne dökün . Biz dondurma ile servis ettik çok güzel oldu.Kremşanti  hindistancevizi ile isterseniz kivi ve kiraz şekerlemesi ile de süsleyebilirsiniz.


Islatmak Icin şurup
1.5 su bardağı sıcak su
1. su bardagi seker

YAPILISI
 Keki islatmak icin sıcak su ve sekeri iyice karistirin. Seker eridikten sonra, fırından cıkan sıcak keki dilimleyip kasik yardimiyla sekerli suyu üzerine gezdirin. Sekerli su pismeden konulacak. Cünkü bu şurup değil, sadece ıslaklık vermek icin. Soğuduktan sonra servis yapin.