Annemin tatar arkadaşı anlatmıştı çiğ böreği.Hacer abla akrabaları ile tatarca konuşuyordu.
Çiğbörek tarifi Hacer ablanın. Ceviz kadar alacaksın bezeleri.İki kere çekilmiş kıyma kullanacaksın.Domateslerin,biberlerin çekirdeğini çıkarıp incecik doğrayacaksın.Soğanlar da incecik olacak rendelersen soğan acı olur.Çiğbörek kızarınca içi görünecek...
Yoğurma kabına unu alalım tuz ve azar azar su ilave
edelim.Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar hamuru yoğuralım.
Ayrı bir kapta soğanı incecik dograyalım üzerine kıyma, tuz,karabiberi
ekleyelim ve harca biraz domates rendesi ekleyip sürülebilir kıvama
getirelim.Dilerseniz ince kıyılmış yeşil biber de kullabilirsiniz.
Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar
koparalım.Yaklaşık 20 cm genişliğinde olacak şekilde hamuru açalım .
Hazırladığımız harçtan hamurun yarısına ince bir tabaka şeklinde sürelim
ve hamuru yarım ay şeklinde harçlı kısım alta gelecek şekilde kapatalım
ve uçlarını iyice bastıralım.
Derin bir tencerede sıvı yağı kızdıralım ve hazırladığımız çiğ böreği
kızgın yağda pembeleşinceye kadar arkalı önlü kızartalım.
İsmail Otar’ın kaleme aldığı Çibörek Destanı
Atalardan kalmış bize: Etli, yağlı, hamuraş.
Köbeteyle katlama, erişte, yantık, mantı,
Sarı burma, kalakay, kavurma börek, uğmaç,
Şilter, salma, irimçik, tabak börek, bazlamaç,
Hurma yemiş, kesmece, öküz börek, kıygaça...
Saysan bitiremezsin adalarını yıllarca!...
En başında bunların gelir kutlu çibörek!...
İŞTE İSMAİL OTAR ´ın çibörek tarifi
Çibörek pişirmeye geldi ya artık sıra:
Mutfakta yay yaygıyı yastığacın altına;
Un, su, tuz karıştır, ölçülü bas hamuru,
Kulak memesi gibi olmalı yumşaklığı.
Kesmece, kıygaça gibi olmaz mayalı undan,
Katlama, şilter gibi mayasız undan
Yapılır hep çibörek. Çocuk yumruğu yada
Kaz yumurtası kadar hamurları kesiver;
Una bula, yastığaca un serp de yapışmasın.
Al eline oklavayı, yuvarlak aç her birin.
Küçük karış eninde kalınlığı koyun derisi kadar,
İnce olsa delinir, kalın olsa kalır çiğ.
Olsun iki kapımlık,
yapılmalı küçücük.
Hepsinin boyu da uymalı birbirine.
Etin olmasın yavrum, zayıf, semiz, sinirli,
Olsun süt danasından, az yağlı döşünden.
Kanı hiç alınmamış, yeni kıyılmış kıymayı
Karıştır tuz, büberle, unutma bol soğanı.
Al bir kaşık kıymadan, koy hamurun içine,
Yarım ay gibi yapıp ört öbür yarısının üstüne. .
Birkaç tane kısmet koy. Örttüğün kısmı kes, bastır.
Çöğün kazan içinde ocakta yağ da hazır,
Yağın kaynak olmalı, eksik olmasın sakın
İki yüz dereceden. Ağır olur sonra aşın.
İlk pişeni kendin ye, yağı sık değiştir.
Son pişene aldırma, başkalarına yedir.
Yağ kokusu da eve çok yayılmasın desen
Eyi çeksin bacalar, kokudan tıkanmazsın.
Hamuru al, kazana bırakıver yavaşça,
Şır şır diye pişmeğe başlar hemen çabucak;
Şöyle bir yol kabalsın, kazanda dönedursun;
Kızarınca nihayet, pişti demektir aşın.
Şilter, lokum, salma gibi çıkarılmaz kepçeyle
Kaşık yada maşayla almalısın kazandan.
Yığ tepsinin içine, koy hemencik sofraya;
Görünmesin yığından kim otursa karşına...
Toplansın ailemiz artık sofra başına,
Sırasıyla otursun herkes bakıp yaşına
(Bismillah)'la başlayınca en yaşlımız yemeğe,
Başlar eli herkesin tepsiye uzanmağa;
Kimse bir şey konuşmaz, ortaya söz söylenmez;
Bir el kalabalığı götürür hiç durmadan
Ağızlarla tepsinin arasında kaynaşır;
El işler, ağız oynar, boğazlar da yutarlar.
Suyunu akıtmadan ikiye dür, bir katla
Sıcak sıcak yiyiver, çatal bıçak kullanma.
Birin çiğne, birin yut, birin elde hazır tut.
Zincirleme atıştır, hiç durmadan çiğne, yut.
Çekingensen doymadan aç kalkarsın sofradan.
Bulmuşken ye evlâdım, pişman olma sonradan.
Ahlat turşusu, yoğurt ya ayranla tokmakla;
Ard ardına yiyiver, midenin aldığınca…
Güzel değil mi?
Kırım Türk mutfağının baç tacı çibörek, günümüzde çoğumuz tarafından
çiğ börek olarak biliniyor. Oysa Oğuz Türklerinin kıpçak boyundan olan
Kırım Türklerinin eski kıpçak lehçesinde "çi" ; enfes, leziz anlamını
vurgulamak için kullanılıyormuş. Dolayısıyla çibörek enfes, leziz börek
demekmiş.
25 Şubat 2015 Çarşamba
Sütlü Lokum
Sütlü irmik lokumu, süt ve irmiğin muhteşem buluşması...Müthiş bir tat cafeys da. İşte tarif!..
Malzemeler
3 su bardağı süt
7 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı toz şeker
1 poşet krem şanti
Üzeri için: Hindistan cevizi & Fındık
Hazırlanışı:
1.Tencereye sütü, irmiği ve toz şekeri alın. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Pişince ara sıra karıştırarak soğutun.
2.Soğuyunca bir poşet toz krem şantiyi kaşık ile karıştırarak muhallebiye yedirin. Yanınıza bir kase su alın.
3.Muhallebi karışımından elinizle toplar yaparak hindistan cevizine bulayın. (Elinizi arada su ile ıslatabilirsiniz.) Topları tabağa yerleştirip üzerlerine fındık batırın bonibon yada farklı şekillerde süsleyebilirsiniz.
NOT :İçine birkaç tane damla sakızı da koyabilirsiniz.
19 Şubat 2015 Perşembe
GÜNAŞIK ÇEKİRDEKLİ KURABİYE
Ayçekirdeğinin günaşık,günetapan, çitlek gibi yörelere göre degişen pek çok ismi var.Faydaları da saymakla bitmez.Tuzlu tatlı kurabiyelerde de oldukça şık duruyor.Biz de "güneaşık" derler.İşte günaşık çekirdekli kurabiye tarifi... Ancak tarif öncesinde Ay çekirdeginin faydalarından birkaçı.
Araştırmacılar ay çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.
Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı. Bu vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski, almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.
Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise yüzde 31’ini karşılar.
MALZEMELER
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam,Ayçekirdeği
YAPILIŞI Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.
Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.
Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.
Araştırmacılar ay çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.
Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı. Bu vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski, almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.
Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise yüzde 31’ini karşılar.
MALZEMELER
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam,Ayçekirdeği
YAPILIŞI Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.
Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.
Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.
İncir Tatlısı
İncirin faydaları saymakla bitmez...Bu güzel meyveyi farklı çeşitlerle çocuklarımıza yedirebiliriz...İşte bir incir tatlısı tarifi.
Malzemeler
İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
Malzemeler
- 6 adet kuru incir(suda bekletilmiş)
- 1. su bardağı un
- 1 su bardağı şeker[daha az kullanabilirsiniz]
- 1 avuç ceviz içi
- 1 çay bardağı süt
- 3 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 4 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 3 çorba kaşığı un
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 poşet sade toz kremşanti
- 1,5 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı granül kahve
- 4 çorba kaşığı şeker
- hindistan cevizi
- tarçın
- kakao
Yapılışı
Öncelikle tatlının keki hazırlanır. Yumurtalar ve şeker bir kapta iyice çırpılır..Üzerine sütü ilave ederek tekrar çırpılır.İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
LOKMA TATLISI
Ballı Lolma Tatlısı. Bir şarkı sözü vardı sanki.....Aman hadi hayırlısı..
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- 1 paket ınstant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Yapılışı
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
8 Aralık 2014 Pazartesi
Katmer Poğaça
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım ıstant maya
2 yumurta(birinin sarısı üste sürmek için ayrılır)
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar un
Üzeri için: çörekotu ,susam
İçi için: 200 gm beyaz peynir,maydonoz.
100 gm tereyağı (hamurun arasına sürmek için)
Hazırlanışı:Önce hamur malzemeleri karıştırılır hamur yapılır,mayalanıncaya kadar bekletiyoruz.
Mayalanan hamurumuzdan 8 eşit beze yapıp düz bir zeminde tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Açtığımız hamurun üzerine yumuşak tereyağını sürüyoruz.
Bütün bezeleri bu şekilde yapıp bitirince hepsini birden merdane ile pizza büyüklüğünde açıyoruz.
Dilimlere ayırıyoruz yine pizza dilimi gibi.
Geniş kenarına peynirli iç koyup rulo yapıyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip poğaçalarımızı sıralıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekoto ile süslüyoruz.
180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım ıstant maya
2 yumurta(birinin sarısı üste sürmek için ayrılır)
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar un
Üzeri için: çörekotu ,susam
İçi için: 200 gm beyaz peynir,maydonoz.
100 gm tereyağı (hamurun arasına sürmek için)
Hazırlanışı:Önce hamur malzemeleri karıştırılır hamur yapılır,mayalanıncaya kadar bekletiyoruz.
Mayalanan hamurumuzdan 8 eşit beze yapıp düz bir zeminde tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Açtığımız hamurun üzerine yumuşak tereyağını sürüyoruz.
Bütün bezeleri bu şekilde yapıp bitirince hepsini birden merdane ile pizza büyüklüğünde açıyoruz.
Dilimlere ayırıyoruz yine pizza dilimi gibi.
Geniş kenarına peynirli iç koyup rulo yapıyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip poğaçalarımızı sıralıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekoto ile süslüyoruz.
180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Gül Tatlısı
Gül Tatlısı:
- Malzemeler:
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 125 gr yumuşak tereyağı
- 1 tutam tuz
- paket vanilin
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- aldığı kadar un
- Şerbeti İçin:
- 4 su bardağı su 3 su bardağı şeker1/4 damla limon suyu
- Hazırlanışı:Şerbet için bütün malzemeyi 15 dakika kaynatıp ılımaya bırakın.
- Hamur için:bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
- hamuru merdane ile çok ince olmayacak şekilde açıp çay bardağı ile kesin.
- Kesilen yuvarlakları 3 tane olmak üzere uc uca koyarak yuvarlayın ve bıçakla ortadan ikiye kesip tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkınca ılık şerbeti sıcak tatlının üzerine döküp ve soğuyunca servis edilir.
- Bu verdiğim gül şekli tarifini begenmedim.Farklı bir gül şekli denedim daha güzel oldu.
- İlk önce bir parçayı kendi etrafında rulo yaptım.ikinci parçayı birincinin üzerine sardım.üçüncüyü de ikinci parçanın karşısına sarıp ortadan ikiye kestim. bu daha güzel oldu.
- Hazırlanan gül tatlısının üzerine hazır pemebe pasta soslarından döküp servis ettim.Çok beğenildi.
6 Aralık 2014 Cumartesi
Semizotlu Fellah Köftesi
Fellah ; araplarda çiftçilik yapan insanlara deniliyor.Dilimizede oradan gelmiş olsa gerek.Çiftçi köftesi etsiz sade bulgurdan yapılan kolay çok lezzetli bir başlangıç yemeği.Kabul günleri için de ideal...
Semizotu yatağında Fellah köftesi
Malzemeler
1 su bardagı dügü (çiğköftelik bulgur)
Yarım su bardağı irmik
1.5 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 Yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kasığı kırmızı biber
1 Yarın çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı kimyon
Üzeri için: tereyağı.kırmızı biber,nane,yoğurt,sarmsak
Semizotu istege göre
YAPILIŞI:Bulgur ile irmik karıştırılır.üzerine 1,5- 2 bardak kaynar su dökülür 30 dakika bekletilir.Çiğköfte karıştırma kabına alınır.Diğer malzemeler ilave edilir çiğköfte kıvamına gelinceye kadar yoğurulur.Misket büyüklüdünde toplar yapılır.Şekli farklıda olabilir iğde şeklinde veya bonbon şekerleri gibi yuvarlak ortası hafif çukur .İstediğiniz gibi ...
Hazırlanan Fellah köfteleri makarna haşlar gidi haşlanır. Bir tencereye su koyup kaynatılır, içine bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir köfteler suyun yüzüne çıkıncaya kadar kaynatılır.Suyun yüzüne çıkan Fellah köfteleri bir servis tabagına alınır.
Fellah köftelerini birkaç farklı şekilde sunum yapabilirsiniz.
1. Mantı gibi Fellah köftelerinin üzerine sarmsaklı yoğurt döküp tereyağı nane kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.
2. Salçalı domatesli sos yapıp haşlanan köfteleri bu sosda birkaç kez çevirip,üzerine sarmsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz
3.Resimdeki gibi sarmsaklı semizoto salatasının üzerine soslu Fellah köfteleri ilave ederek farklı sunumlarla seçenekleri artırabilirsiniz.
Semizotu yatağında Fellah köftesi
Malzemeler
1 su bardagı dügü (çiğköftelik bulgur)
Yarım su bardağı irmik
1.5 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 Yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kasığı kırmızı biber
1 Yarın çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı kimyon
Üzeri için: tereyağı.kırmızı biber,nane,yoğurt,sarmsak
Semizotu istege göre
YAPILIŞI:Bulgur ile irmik karıştırılır.üzerine 1,5- 2 bardak kaynar su dökülür 30 dakika bekletilir.Çiğköfte karıştırma kabına alınır.Diğer malzemeler ilave edilir çiğköfte kıvamına gelinceye kadar yoğurulur.Misket büyüklüdünde toplar yapılır.Şekli farklıda olabilir iğde şeklinde veya bonbon şekerleri gibi yuvarlak ortası hafif çukur .İstediğiniz gibi ...
Hazırlanan Fellah köfteleri makarna haşlar gidi haşlanır. Bir tencereye su koyup kaynatılır, içine bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir köfteler suyun yüzüne çıkıncaya kadar kaynatılır.Suyun yüzüne çıkan Fellah köfteleri bir servis tabagına alınır.
Fellah köftelerini birkaç farklı şekilde sunum yapabilirsiniz.
1. Mantı gibi Fellah köftelerinin üzerine sarmsaklı yoğurt döküp tereyağı nane kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.
2. Salçalı domatesli sos yapıp haşlanan köfteleri bu sosda birkaç kez çevirip,üzerine sarmsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz
3.Resimdeki gibi sarmsaklı semizoto salatasının üzerine soslu Fellah köfteleri ilave ederek farklı sunumlarla seçenekleri artırabilirsiniz.
Etiketler:
batırık,
bulgur yemekleri,
fellah köftesi,
köfte,
kuru köfte,
mercimek köftesi,
meze,
patates köftesi,
semizotlu fellah köftesi,
semizotu salatası.,
sulu köfte,
topalak,
yuvalak
5 Aralık 2014 Cuma
Üzüm Pekmezi
Üzüm pekmezini apartman dairelerinde yapmak biraz zor olsa da imkansız değil.Tahminen 10 kg üzümden 1 kilo ya da biraz daha fazla pekmez çıkar.17 yaşlarımda köyde rastgelmiştim bir kez pekmez yapımına.Üzüm toplamaya öğleden sonra gittik.Topladığımız üzümleri büyük üzüm küfelerine doldurduk ve eve getirdik.Üzümlerin suyunu sıkmak için özel şırahaneler var.Yani sadece üzüm suyu sıkmak için kullanılan küçük havuzlar.Bu şırahanelere üzümler doldurulur, evdeki gençler bu üzümleri ayakları ile ezer, şirahanenin giderine kovaları koyarlar ve üzümler ezildikçe su kovalara dolar.Üzüm suları büyük kazanda biriktirilir.Sıkma işlemi bitince kazanın altına ateş yakılır üzüm suları bir taşım kaynatılıp ocaktan alınır.
Üzüm pekmezinin olmazsa olmazlarından biri de topraktır.Bu özel bir toprak her yerde olmaz.Hususi gidilip belirli yerlerden bu toprak getirilir.Beyaz bir toprak bir avuç kullanılır fazla kullanılmaz.Bu toprak, az su ile açılır akışkan bir hale gelir.Kazanda bir taşım kaynayan üzüm suyuna karıştırılıp üzeri kapatılır.Buraya kadar yazdıklarımın hepsi öğleden sonra akşama kadar yapılır biter.
Sabah namazından sonra yatılmaz köylerde, iş çokkk.Sabah olup da kazanın kapağını kaldırdığınızda üzüm suyu ayna gibi berrak,kendi yüzünüzü görebileceğiniz şekilde olur..Toprağın sayesinde bütün posa dibe çöker.
Şimdi iş çöken üzüm suyunu kaynatmaya geldi...Üzüm suyunu kaynatmak için 1,5 metre çapında büyük bakır leğen kullanılır.Ocağın üzerine legen yerleştirilir içine berrak hale gelen üzüm suyundan 4 parmak kadar doldurulur.Ocağın altını yakıp pekmezin kaynatma işlemi başlatılır.Leğen geniş oldugu için buharlaşma çabuk olur kaynayan üzüm suları azaldıkça kazandan leğene üzüm suyu ilave edilir.Bu işleme üzüm suları bitip pekmezimiz kıvam alıncaya kadar devam edilir.
Pekmezin kıvama geldiğini anlamak için su dolu bir kasenin içine pekmezden bir miktar dökülür,hemen dağılırsa kıvama gelmemiş demektir.Kıvama gelen pekmez, kışın tüketilmek üzere serin bir yere alınır.Afiyet olsunn.Resimler Tarsus lu tanıdıklarımızdan...
Üzüm pekmezinin olmazsa olmazlarından biri de topraktır.Bu özel bir toprak her yerde olmaz.Hususi gidilip belirli yerlerden bu toprak getirilir.Beyaz bir toprak bir avuç kullanılır fazla kullanılmaz.Bu toprak, az su ile açılır akışkan bir hale gelir.Kazanda bir taşım kaynayan üzüm suyuna karıştırılıp üzeri kapatılır.Buraya kadar yazdıklarımın hepsi öğleden sonra akşama kadar yapılır biter.
Sabah namazından sonra yatılmaz köylerde, iş çokkk.Sabah olup da kazanın kapağını kaldırdığınızda üzüm suyu ayna gibi berrak,kendi yüzünüzü görebileceğiniz şekilde olur..Toprağın sayesinde bütün posa dibe çöker.
Şimdi iş çöken üzüm suyunu kaynatmaya geldi...Üzüm suyunu kaynatmak için 1,5 metre çapında büyük bakır leğen kullanılır.Ocağın üzerine legen yerleştirilir içine berrak hale gelen üzüm suyundan 4 parmak kadar doldurulur.Ocağın altını yakıp pekmezin kaynatma işlemi başlatılır.Leğen geniş oldugu için buharlaşma çabuk olur kaynayan üzüm suları azaldıkça kazandan leğene üzüm suyu ilave edilir.Bu işleme üzüm suları bitip pekmezimiz kıvam alıncaya kadar devam edilir.
Pekmezin kıvama geldiğini anlamak için su dolu bir kasenin içine pekmezden bir miktar dökülür,hemen dağılırsa kıvama gelmemiş demektir.Kıvama gelen pekmez, kışın tüketilmek üzere serin bir yere alınır.Afiyet olsunn.Resimler Tarsus lu tanıdıklarımızdan...
28 Ekim 2014 Salı
KORNİŞON TURŞUSU
Malzemeler 5 litrelik plastik turşu kavanoz ölçüsü
- 3 kilogram kornişon
- 3-4 baş sarımsak
- 1 kg taze fasulye
- 1 kg köy biberi
- Turşu Suyu Ölçüsü:
- 4 litre su
- 1 çay bardağı tuz( turşuluk tuz)
- 5 su bardağı sirke
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- 2 yemek kaşığı nohut
- 1 yemek kaşığı şeker
Nohut kavanozun tabanına koyulur.
Kornişonları fasulyeleri ve köy biberlerini güzelce ayıklayıp yıkayın, nohutların
üzerine yerleştirin.
Su tuz sirke limon tuzunu ve şekeri karıştırıp turşu suyunu
hazırlayın.
Kornişonların üzerine ilave edilin. Son olarak
soyduğumuz sarımsakları koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuz 2 hafta
serin bir yerde dinlendikten sonra yemeğe hazır hale geliyor.Bugün 20 ekim 2014
her sene daha erken kurardım turşuyu ama bu sene kısmet bu güne imiş.
Bugün 9. 12.2014 turşumuz bitmek üzere çok güzel oldu.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)