9 Temmuz 2014 Çarşamba

TAZE FASULYE

Yesil taze fasülye bir kilo,ayiklayıp yıkanır istege göre dilimlenir,yarım su bardagı zeytinyagında bir orta boy kuru sogan sotelenir,dilimlenmiş fasülyeler ilave edilir.üç adet orta boy domates kabukları soyulur küp küp dogranır,ocakdaki fasülyelerin üzerine ilave edilir,ocakdaki fasülyeler sulanıp suyunu çekince,bir kaşık domates salçası bir bardak su ile karıştırılıp ilave edilir, iki adet kesme şeker,tuz koyup yumuşayıncaya kadar pişirilir
   Malzemeler
1 kilo taze fasülye
1 adet orta boy kuru sogan
3 adet orta boy domates
Yarım çay bardagı zeytinyagı
İki adet kesme şeker,tuz

Posted via Blogaway

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek köftesi başta kabul günleri olmak üzere sofralarımızın vazgeçilmezlerinden hem piratik hem cocuklar için besleyici bir yemek.
Malzemeler
1su bardagı mercimek
2 su bardagı köftelik bulgur
2 çay bardagı zeytinyagı
Bir orta boy kuru sogan
Birkaç dal taze sogan,maydonoz,tuz, kırmızı biber kimyon
Bir kaşık domates salçası
Bir kaşık biber salçası
    Yapılışı mercimekler suda yumuşayıncaya kadar haşlanır,üzerine köftelik bulgur ilave edilir on onbeş dakika bekletilir,diger tarafda sogan dogranır zeytinyaginda sotelenir,salça ilave edilip sogutulur,yumusayan mercimek, köfte karisımina ilave edilip yogrulur. malzeme birbirini tutmaya başlayınca taze sogan,maydonoz,tuz,biber,kimyon ilave edilip köfte şekli verilir yada elinizdeki bir kalipla şekil verebilirsiniz afiyet olsun

Posted via Blogaway

BİŞİ ( PİŞİ )

Bisi genelde üç aylarda kandil günlerinde yapılıp akraba ve konu komşuya dagıtılan bir çeşit hamur kızartmasıdır ,içine yag çekmemesi için bol yagda kızartılır ev kokmasın diye balkon yada bahçede yapılır.
      Malzemeler,un ,su ,tuz, istege göre çörekotu,maya.kızartmak için sıvı yag malzemelerden yumuşak bi hamur yogrulur.hamur mayalayinca istenilen büyüklükte bezeler ( hamur topları) yapılır,bezeler açılıp kızgın yagda kızartılır
    Benim komşularım da birleşip açık havada bişi yaptı fotolarıni çekmek de bana düştü.
Solda tombul ablamız Firdevs abla,kendileri Güneysınır belediye başkanı İsmail Özcan ın hanımı, ocagın solunda İnayet,sagında Melike fotoda olmayan birkaç komşu daha vardı güzel bi gündü

Posted via Blogaway

HİNDİ KEBAP

Malzemeler
Porsiyon büyüklügünde parçalanmış hindi,bir bardak süt,bir bardak su,tuz,hindinin yagı,derisi
   Basinçlı tencereyenin tabanına hindinin yagli kısmı olan derisini ve hindinin yagı aralıksız yerleştirilir,hindi parcaları az tuzla.ovulup yagların üzerine dizilir su ile süt ilave edilip,45 dakika kısık ateşte pisirilir.sonuç süper hindi kebap

Posted via Blogaway

İRMİK HELVASI ( Dondurmalı)

          Sütlü irmik helvası
1,5 bardak irmik
1.5 bardak süt
1.5 bardak su
150 gram yag ( zeytinyagı & tereyagı)
Bir fincan fıstık,istege göre vanilya,dondurma.
      
        Yayvan bi tencerede zeytinyagı irmik ve fıstıkları kısık ateşde yavaş yavaş karıştırın irmiklerin rengi dönmeye başlayınca tereyagını ekleyin,pembeleşinceye kadar kavurun,
Soguk süt,su ,şeker ve vanilyayı karıştırıp sekeri eritin,kavrulan irmiklerin üzerine ilave edin,irmikler suyu çekinceye kadar pişirip dinlenmeye bırakın,demlenen irmik helvasıni dondurma ile servis edin


Posted via Blogaway

8 Temmuz 2014 Salı

GÜL REÇELİ


                                                             GÜL REÇELİ
                                                    
                                                   Servise hazır

Sabah erkenden toplanan güller
                                                Gülle şeker ve limon tuzu ile karıştırılır
 GÜL REÇELİ

    Mis kokulu ısparta güllerinin açtıgı zamanda gül reçeli,ve gül şerbeti yapmak ayrı bir mutluluk,beni alır cocukluguma götürür o zamanlarda kokusuz gül yoktu  büyün güller  miis gibi kokardı ve biz abimle gül şerbeti yapmaya bayılırdık gülleri cam şişelere doldurur biraz limon tuzu ile su ilave edip,şişenin agzını mantarla kapatırdık,güneş alan bir yere koyup güllerin rengi suya çıkıncaya kadar beklerdik,suyun rengi gülün rengini alınca süzgeçten süzüp içine seker koyup içerdik.hala kokusu tadı damagımda.gelelim reçele ben reçel yapmayı annemden ögrendim.
   
         malzemeler
Sekiz on iri açmiş gül,beş su bardagı şeker,dört su bardagı su,limon tuzu,güzelce yıkayıp ayıkladıgımız güller limon tuzu ve bir miktar şekerle karıştırılıp dolapda iki gün bekletilir,şeker su ile kaynatılır içine dalapda beklettigimiz güller ilave edilir kıvam alıncaya kadar kaynatılır sıcak sıcak kavanoza koyup sıkıca kapatılır

25 Şubat 2014 Salı

ALIÇ MARMELATI

                Aliç pembemsi beyaz renkli çeçekleri; turuncu, kırmızı ve koyu sarı renkte meyveleri olan dalları dikenli çalıya benzeyen bir ağaçtır.
               Bir şifalı bitkiler kitabında okumuştum. Eskiden İngiltere'de çit kenarlarına alıç ekilirmiş.Bir batıl inanışa göre Alıçın dallarını kesmek eve cinleri ve kötü şansı getirirmiş.Ayrıca Romalılar alıçı neşe ve mutluluğun sembolü olarak kullanmışlar.Bu yüzden gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerine alıç koyarlarmış.(laf aramızda çiçeklerinin güzelliğini görünce ben de gelin olmak istedim :)  ) Ayrıca yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için de evde alıç yaprakları bulundururlarmış.Çok ilginç değil mi?
                  Böyle güzel çiçekleri olan alıçın meyveleri muşmulaya benziyor ve mayhoş bir tadı var. Ben tadını çok sevdim.

                 Alıçın meyveleri çiğ olarak tüketilebildiği gibi kuru olarak da kullanılabilir. Hatta alıç sirkesi, alıç çayı, alıç yağı gibi pek çok ürünü piyasada bulmak mümkün.Alıç meyvaları Eylul ayinin sonlarina dogru olgunlasir. Dağlarda doğal ortamda kendiliğinden yetişen alıç meyveleri dağ köylüleri tarafından toplanıp pazara getirilir.Hatta pazarlarda kolye misali ipe dizilmiş şekilde satılırken görürsünüz çoğu kez.Yabani elma gibi küçük içi bol çekirdekli ve sert.


                Gelelim bu kadar anlattığımız alıçın faydalarına...Yaptığım ufak bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
  • C vitamini açısından oldukça zenginmiş.
  • Tam bir kalp dostu olan Alıçın kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarını kuvvetlendirmesiymiş.Bu nedenle kalp ve dolaşım sistemini açısından çok faydalıymış.Alıç, yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabiliyormuş. Alıçın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süre kullanıldığında da herhangi bir yan etkisi olmuyormuş.
  • Kalp ritmini düzenlediği için sinirleri dindirip çarpıntıyı azaltır,  stresi alırmış.(Özellikle trafikte çok işe yarar gibi duruyor, siz ne dersiniz:)) )
  • Uykusuzluğu giderirmiş.
  • İdrar söktürücü ve spazm çözücü (vücut kasılmalarını giderici) özelliklerini de unutmamak gerekir sanırım...
          "Artık tarife gelelim" dediğinizi duyar gibi oluyorum.Ne yapayım bu kadar faydalı olan bir bitkiyi anlatmadan geçemedim.
            Öncelikle çekirdeklerini çikarmak icin; yikayip temizlediğim aliçlari bir miktar su ile yumusayincaya kadar hasladım.
            Soğuyunca tek tek elimle çekirdeklerini çikardim.
            Ben bir kilo aliç için bir kilo şeker kullandim. Siz şekerini az olsun isterseniz azda kullanabilirsiniz.
            Aliçla şekeri orta ateşte kaynattim.İyice püre olmasini isterseniz el blendırı ile iyice ezebilirsiniz.
            Kivama gelince yarim limon suyu ilave edip biraz daha kaynattım.
            Ocakdan alıp sıcak sıcak kavonozlara doldurdum,yeni kapakla kapattım.(Kavanozları sıcak kapatırsanız vakumlandığı için daha geç bozulacaktır.) 
           İşte bu kadar... Afiyet olsun.

16 Şubat 2014 Pazar

GELİN ÖNÜ

Gelin önü babaannemin zamanından kalma,pekmezle yapılan bir tatlı.Halen yasayan buyuklerime bu tatlinin adının neden gelin önü oldugunu sordum ama net bisey bulamadım.Konya'da gelin erkek evine gelince verilen yemege,gelin gondurmasi denir.Bundan yola cikarak gelin gelmeden önce verilen yemegede gelin önü demiş olabilirler. Gelin önü hakkinda bilgisi olanlar lutfen yoruma yazsınlar.şimdi gelelim tarife.
Yapilisi : iki kasik tereyagı tavada eritilir,üzerine üzüm.pekmezi ilave edilir bir tasim kaynatılir,diger tarafda yufka ekmekler rulo yapilip iki parmak arayla kesilir sicak sicak pekmezin uzerine siralanir yufkalar tereyagli pekmezi iyice cekince servis edilir,isterseniz kahvaltida da yiyebilirsiniz.

6 Şubat 2014 Perşembe

TAŞ KÖFTE

Köfte denilince akla kıyma ile yapılan bir çeşit et yemeği gelir,
   Adinin aksine bu pekmezle yapılan bir TATLI.    Malzemeler 1,5 su bardağı pekmez,yarim su bardağı su,1 su bardağı un,1 cay bardağı sıvı yağ,100 gram tereyağı
    Yapılışı: un,su pekmez,kek hamuru kıvamında olacak şekilde çırpılır,un az gelirse fazladan ilave edebilirsiniz.tavada yağ eritilir,hazırlanan karışım yağın uzerine dökülür,çevirerek kaşığa yapışmayıncaya kadar pişirilir.istediğiniz sekli verip servis edin


5 Şubat 2014 Çarşamba

KURU KABAK KAVURMASI

Malzemeler
1 kase Kuru kabak
1 tutam kuru biber
1 tutam kuru domates
1 cay bardagi zeytinyagi
1 adet kuru sogan
2 dis sarmsak
      Kuru malzeme guzelce yikanir,ustu basacak kadar su koyulup,yumusayincaya kadar haslanir.
Tencerede julyen dogranmis soganlar,ve sarmsaklar sotelenir,yumusayan kabak kurulari tencereye ilave edilir,kavrulur,tuz ilave edip servis edilir.uzerine yogurt dokup,isterseniz tereyagi tavada eritip yogurdun uzerine ilave edebilirsiniz.

Posted via Blogaway