17 Aralık 2015 Perşembe

BAKLAVA [ kıvrım]

 BAKLAVA [kıvrım]

Yufka açmasını bilmeyenlerin bile kolayca yapabileceği bir baklava.

MALZEMELER


3 adet yumurta
1 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un


İÇİ İÇİN:

1 su bardağı ceviz

ŞERBETİ İÇİN:

4,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu


ÜZERİ İÇİN:
250 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ


Şerbeti için: Şeker ve su kaynatılır. Limon suyu da konulduktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tarifin tamamı sayfanın altında.













 Yoğurma kabına yumurtalar kırılır süt, sıvı yağ, tuz, sirke ve kabartma tozu katılır. Un azar azar ilave edilerek hamur yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılır.Resimde görüldüğü gibi büzülür. Tam ortaya ceviz konur. 4 köşe cevizin üzerine kapatılarak katlanır. Baklavalar ters çevrilerek fırın kabına dizilir. Üzerlerine kızdırılmış tereyağı ve sıvı yağ gezdirilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk şerbet gezdirilir.

Yufka Ekmek

Mayasız un su tuz ile yoğrulan hamur küçük toplar haline getirilir.Senitler de  oklava ile açılan hamurlar sac üzerinde pişirilir.



 Yukarıdaki resimdeki bayan komşumuz  Fatma açılan yufkaları pişiriyor.Aşağıdaki resimdeki komşumuz Hacer çok hızlı ve güzel yufka açar.Annemin komşuları.Resimde görülmeyen ben de dahil üç kişi daha var toplam beş kişi günde elli kilo unu ekmek yapabiliyor.






Yufka ekmeğinin en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır. Türk kültüründe yardımlaşarak bir seferde komşu ve akrabaların da katılımıyla yapılır. Yapıldığı zaman ise herkes için çok miktarda yapılır. Üst üste dizilerek katman halinde stoklanır ve üzeri örtülür. Kullanılacağı zaman kuru yufkaların üzerine su serpilerek  biraz bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yenmeye hazır hale gelen yufka, öylece yenildigi gibi dürüm olarak ya da çeşitli yemek malzemesi olarak da kullanılabilir.


Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir. Yufka Kâşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk sözlüğünde yuvga olarak belirtilmekte ve işlevi açıklanmaktadır
Ancak hamur açma tekniği yörelere göre farklılıklar göstermektedir.Yufkaların çaplarının büyüklügüne  göre isimlere de ayrılır.Yağlama bazlama bezdirme,şepit yuka gibi.

16 Aralık 2015 Çarşamba

Çikolatalı Çatlak Kurabiye

Çok lezzetli bir kurabiye.Bu tarifi yapalı epey oldu.Resimlerimi karıştırırken gördüm yayınlamayı unuttuğum pek çok tarif den biri.Fransızca dan çevirerek yaptığım bir kurabiye.İçine kakao konulmuyor sadece çikolata ile yapılıyor.Biz çok sevdik İşte malzeme listesi ve yapımı.


Malzemeler:
200 gm tereyağı yada margarin
80gm bitter çikolata
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
Aldığı kadar un
vanilya1 paket

Üzeri için: pudra şekeri

 Hazırlanışı:Yağı tavada yakmadan ısıtın.Isınan  tereyağını ocaktan alıp içine bitter çikolatayı ilave edip eritin.Ayrı bir kapta yumurta ile pudra şekerini çırpın.Erimiş olan çikolatalı tereyağına, yumurtalı karışımı ilave edin.  Kabartma tozu vanilya ve unu yavaş yavaş sıvı malzemelere yedirip sert olmayan bir kurabiye hamuru elde edin.
 Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp küçük toplar yapın.Geniş bir kabın içine bolca pudra şekeri koyun.Küçük topları pudra şekerine iyice bulayın tepsiye dizin.Kurabiyeler pudra şekerini içine çekecektir,tekrar tekrar pudra şekerine bulayın.180 derecede 15 dakika pişirin.


Çilek Soslu İrmik Pastası

  Çilek soslu irmik pastası ile biraz nostalji yapalım. Bir zamanlar ne de çok yapardık.Ufuk adında bir komşumuz vardı.Bir gün komşuları kabul etti çalışıyordu kadın, önceden hazırlanmış belli. İyi ki de hazırlanmış.Komşuların kaç kişi geleceği belli değil.Herkes birbirine haber veriyor, nereden baksan yirmi kişi varız.Hoş beş derken çay faslı başladı. Bir kişi çay dağıtırken bir kişide çay şekeri dağıtıyor. Şeker herkese yetmedi daha ilk çayda yarıda kaldı.Arkası varmış Allah dan. Eee o kadar kişiye şeker mi yeter çaya dört beş şeker koyarsan......İşte ilk Ufuk ablada yemiştim irmik pastasını.Hey gidi günler hey.

MALZEMELER
7 su b. süt
1 ,5 su b. toz şeker
1 pk. vanilya
11 çorba kaşığı irmik

(şeker ve irmik 240 ml ölçek dolusu)

   İÇİ  İÇİN:1 paket kakaolu bisküvi

   SOS İÇİN:
1 kase çilek
1 çay b. toz şeker
1 çay b. su
1 çorba k. nişasta

HAZIRLANIŞI:
Sütü tencereye alıyoruz.Toz şekeri, irmiği ve nişastayı ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak orta ateşte pişiriyoruz. Kıvamı koyulaşıp kaynamaya başlayınca vanilyayı koyup  altını kapatıyoruz.
Silikon kalıbımızı sıvı yağ la yağlıyoruz ve irmik kremasının  yarısını kalıba döküp üzerine elimizle kırdığımız kakaolu bisküvileri serpiyoruz. Kalan irmik kremasını da bisküvilerin üzerine döküyoruz. Kalıbı bir tepsiye koyuyoruz ki silikon kalıpta şekli bozulmasın. Tatlımızı buzdolabında  soğumaya bırakıyoruz.

Çilek Sos Hazırlanışı:Çilekleri ayıklayıp robottan  geçiriyoruz. Çilek püresini küçük bir tencereye aktarıyoruz. Toz şekeri, suyu ve nişastayı döküyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Servis tabağına tatlıyı ters çeviriyoruz. Üzerine çilek sosunu dökerek servis ediyoruz.

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası:Mutfak robotları ve mixerler henüz hayatımızda yokken annelerimiz kabuklu mercimek çorbasını kaynatıp kevgirden süzerek yaparlarmış süzme mercimek çorbasını.Bizim jenerasyon teknolojiden uzak yaşamasını da bilir teknojojiyi kullanmasını da.Şunun şurasında otuz sene önce Türkiye'de mutfak robotları yoktu.Yurtdışından getirtilirdi.Biz de yutdışından getirtmiştik.Bir yakınımız İstanbul'da arattı almak için ama bulamadı.Şimdi milyoncularda[züccaciyelerde] yüzüne bakan yok.Nereden nereye....

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
6  su bardağı su
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Pulbiber

Tencereye 50ml zeytinyağını alın.Yemeklik doğranmış soğanları içine atın ve soteleyin Unu ilave edin ve kavurmaya devam edin.Yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ve doğranmış patatesi ekleyin.

Suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kaynayınca altını kısın, mercimekler ve patatesler pişinceye kadar kaynatın.Pişen çorba malzemelerini çorba yapmak için kullandığınız mixerle iyice ezin.Bir taşım daha kaynatın

Üzeri için: Tereyağını eritin ve pul biber ile karıştırın ,çorbanın üzerine gezdirin.
Not:Bir gün önceden kalmış ekmek yada pidelerinizi küçük küp doğrayın.Fırında üzerine tereyağı sürerek kızartın çorbalarla birlikte servis edin.

23 Mayıs 2015 Cumartesi

Yufkalı Kadayıf Dolması


 Yufkalı kadayıf dolması yapımı çok kolay bir tatlı.Bu tür şerbetli tatlıları yapmadan önce mutlaka şerbetinin çok soğuk olması lazım.Onun için buzdolabında hazır şerbet bulundurmakta fayda var.Güzel yemek ve tatlı yapmak istiyorsanız genelde bir ön hazılığa ihtiyaç var.Burada da bu püf noktasını vermiş olalım ve tarife geçelim.

6 kişilik

YUFKALI KADAYIF TATLISI

3 yufka
200 gr. tel kadayıf
1 su bardağı ceviz
50gm tereyağ


ŞERBETİ İÇİN:3 su bardağı toz şeker,2 su bardağı su,yarım limon suyu.Şerbet malzemelerini bir tencereye koyarak kaynatıyoruz. Kıvama gelince ocaktan alıyoruz. Şerbet soğurken tatlımızı hazırlıyoruz.

KIZARTMAK İÇİN:Sıvıyağ

 Kadayıfı tereyağı ile elimizle iyice oğuyoruz ,ince ince doğruyoruz. Cevizi de doğrayıcıdan çok ince olmayacak şekilde geçiriyoruz ve kadayıfla karıştırıyoruz. Yufkaları tezgaha üstüste açıyoruz. 3 ünü birden 8 eşit üçgen parçaya bölüyoruz. Geniş kenarlarına kadayıflı harcı paylaştırıyoruz. Sigara böreği sarar  gibi sarıyoruz. Sıvıyağda börekleri kızartıyoruz ve kevgirle alıyoruz. Kadayıfı  yağdan çıkarınca soğuk şerbete atıyoruz. Tatlımız şerbeti çekince çıkarıyoruz ve servis ediyoruz.

Kısır

Kısır kabul günlerinin  ögleden sonra içilen beş çaylarının hatta mangalsız pikniklerin baş tacı.Sevmeyen yok gibi.Ama el lezzeti diye de bişey var.Herkesin yaptığı yenmez.Bunu şimdi anlıyorum.Kulakları çınlasın eniştem hep söylerdi eşini de konuşmasının içine katarak
  Ayşe sizin yaptığınız yemek yenir derdi.Bazılarının yemegini yiyemeyince anladım. Ya da yiyip de  yemek rahatsızlık verince.Yemeği yapanında ruh hali yemeğe geçiyor demek ki.Güzel şeyler düşünerek yemek yapmak lazım...

Malzemeler
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur
4 adet domates
4 adet yeşil sivri biber
6-8 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
 1/2 demet dere otu

1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
 tuz,karabiber,kimyon,
Yeşil nane isteğe göre
Nar sosu
Hazırlanışı:
Bulguru yaklaşık 2 su 
bardağı ılık su ile kabartın. Bütün yeşillikleri domatesi sakatalığı ve yeşil biberi ince ince doğrayın. Sıvıyağda salçaları biraz kavurun ocaktan alın .Kabaran bulgur ile harmanlayın.Baharatlarıve tuzu  koyup ovuştura ovuştura karıştırın. Yeşillikleri ve limon suyunu koyup tekrar karıştırın..Nar sosu ile servis edin.


Not:İnce bulguru [düğü]kişi başına 1 çay bardağı kullanıyorum.

22 Mayıs 2015 Cuma

Mercimek Çorbası(sade)

 Çorba yapımında teknolojinin faydaları hayatımızda oldukça fazla.Basit bir çırpıçı işlerimizi ne kadar da kolaylaştırıyor.Bu çırpıcılar sayesinde hiç çorba bilmeyen biri bile çorba yapabilir.Çorbanızı nasıl istediğinize bağlı, bütün malzemeyi tencereye doldurup haşlayın.Mixerden geçirin üzerine yağ kızdırıp dökün bu kadar.Şimdi biraz ayrıntılı  sade mercimek çorbası yapalım birlikte.Hadi bakalımm..
Malzemeler:
1 Su bardağı kırmızı mercimek
2 kaşık un
Su yaklaşık 4 su bardağı
60 ml zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz,kırmızı biber.kimyon

Hazırlanışı:Çorba tenceresine yağlar alınır.Üzerine un ilave edilip pembeleştirilir.Mercimek güzelce yıkanır.Tenceredeki pembeleşen unun üzerine konulur bir iki dakika karştırılır.Çorbanın suyu verilir.Fazla su koymamakta fayda var, gerekirse kaynar su sonradan ilave edilir.Mercimekler yumuşayınca mixer ile çorba kıvamına getirilir.Tuz ,biber,kimyon ilave edilir.

Not:Çorbanızın üzerini teryağ kızdırıp süsleyebilirsiniz.Hem görünümü hem de lezzeti daha güzel olacaktır.Mümkünse et suyu - tavuk suyu kullanın.

Ekmek Kadayıfı (sade)

 Ekmek kadayıfının yapılışını ilk annemden gördüm.Kaç yaşındaydım bilmiyorum.Sobanın üstünde tepsiyi çevire çevire pişirirdi.Sünger gibi yumuşacık... Bir de  kaymak varsa süper olur!
Bu tarifimi annemin yaptığı gibi yaptım.Farklı çeşitleri de var,onları da zamanla yazacağım İnşallah.
Ekmek kadayıfını büyük aldığım için pişirmeden 3 parçaya böldüm.Malum herkeste  kilo problemi var.Önce ekmek kadayıfını büyükce bir tepsiye koyup bol kaynar suda ıslatıyoruz ve tepsiyi kapakla kapatıyoruz.(İki misli büyüyüp her tarafı sünger gibi yumaşamış olacak.) Fazla su kalmışsa tepsinin tabanında bu suyu süzüyoruz.Diğer tarafta şeker ile suyu kaynatıp şerbet hazırlıyoruz.Şerbetin bir kısmını ekmek kadayıfının üzerine döküyoruz.Tepsiyi ocağın üzerine oturtup yavaş ateşte tepsiyi çevirerek kaynatıyoruz.Bir kaşık yardımı ile tepsinin içinde kaynayan şerbeti alıp ekmek kadayıfının üzerine döküyoruz.Bu işleme şerbet bitinceye kadar devam ediyoruz.Soğuyunca hazır kadayıf kaymağı  ile servis ediyoruz.
Servis önerileri:Afyon kaymağı,dondurma,kremşanti,hazır kadayıf kaymağı,süt reçeli.

Malzemeler:
Ekmek kadayıfı küçük boy
3 su bardağı şeker
3su bardağı su
Yarım limon suyu



21 Mayıs 2015 Perşembe

Nohutlu Pilav


 Nohutlu kuş üzümlü pilav Konya düğün yemeklerinin baş tacı.Akşamdan ıslatılan nohutlar sabah pırtlatılır.[yani kabukları soyulur]Bu işlemi yapmak için halalar- teyzeler toplanır,neşeli bir şekilde güle oynaya yapılır.Güzel lapa olmayan tane tane pilav pişirmenin sırlarını veriyorum.İşte birkaç tanesi.En garantili pilav pişirmenin sırrı ölçüsü diyebilirim.1 bardak pirince 1,5 bardak su ilavesi ile pilavın lapa olma durumu neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir.Biz yumuşak, lapa olmayan tamamen pişmiş pilav seviyoruz ve 1 ölçü pirinç 2 ölçü su kulanıyoruz.
  Pilav pişirmeden önce mutlaka kaynar suda 15dk.  bekletilmesi gerekir.[Bunun sebebi pirincin depolanma sırasında güvelere karşı ilaçlanması]
 Değişik pişirme yöntemleri var .Genelde yaygın olan pilav pişirme yöntemi olan kavurma yönteminde geniş ve derin olmayan bir tencereye zeytinyağ alınıp güzelce yıkanan ve suyundan iyice arındırılan pirinç ilave edilerek biraz kavrulur.Tereyağ ilave edilir pirinçler şeffaflaşana kadar kavurulur.
Pilavın renginin beyaz olması için kaynama aşamasında 2-3 damla limon suyu damlatılır.  Pilavlarda  yarım tatlı kaşığı şeker ilave edilir lezzetli olması için.
Pilav piştikten sonra bir mutfak bohçasına sarıp dinlendirilirse tane tane olacaktır.


2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
60 ml zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut


 Pirinçler yıkanmadan yaklaşık 15-20 dk kadar kaynar suda bekletilir. Sonra suyu süzülür soğuk suyun altında pirincin nişastası çıkıp durulanıncaya kadar yıkanır. Pilav tavasına zeytinyağı alınır, yıkanan pirinç ilave edilir  ve kavrulmaya başlanır.Pirinçler  dıştan içe doğru yavaş yavaş karıştırılır.Kavurma işleminin yarısında tereyağ ilave edilir.Kavurma işlemi bitince kaynar su verilir ölçüsüne göre.Suyun üzerine nohut ve kuş üzümü ilave edilip pişmeye bırakılır.Önce hızlı sonra yavaş ısıda üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir.Yukarıda verdiğim püf notlarını uygulamayı unutmayın.Afiyet olsun