30 Aralık 2015 Çarşamba
FİYONK POĞAÇA
Fiyonk Poğaça: Bu hamuru çok seviyorum neredeyse bütün poğaçalarımı bu tarifteki gibi yapıyorum.Pamuk gibi yumuşacık oluyor tavsiye ederim.Fiyonk poğaçayı yaparken katlar arasına erimiş tereyağ sürerseniz kat kat daha güzel olacaktır.Bu fiyonk poğaça boş, katlar arasına sadece tereyağ sürmekle yetiniyoruz.Yalnız görünüm harika..
MALZEMELER:
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı su
*1 büyük çay bardağı sıvı yağ
*1 paket yaş maya
*1 yemek kaşığı tuz
*3 yemek kaşığı şeker
*5-6 su bardağı un
FİYONK POĞAÇA TARİFİ:
Önce maya süt su şeker bir kaba alınır. İyice karıştırılıp eritilir 15 dakika kabarması için bekletilir. Kabarınca diğer malzemeleri katıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.Hava almayacak şekilde sarılıp mayalanması beklenir.Mayası gelen hamur tezgah üzerinde merdane ile açılarak şekil verilir.Fırın tepsisine yağlı kağıt serip şekil verilmiş fiyonk poğaçalar yerleştirilir.180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.
BROVNİ KURABİYE
İşte o muhteşem kurabiye tariflerim den biri ile karşınızdayım.Kakaonun beyaz çikolata ile buluşması.Ağzınıza alır almaz dağılacak ama diğer kurabiyeler gibi nefes borusuna kaçmayacak bir kurabiye.Çok insanın misafirlikte kurabiye yemediklerini bilirim. Özellikle de kız istemeye giden aileler.Böyle önemli bir günde rezil olmak var işin ucunda.Erkek tarafına tavsiyemdir.Tabağınızda eğer brovni kurabiye varsa rahatlıkla yiyebilirsiniz.Rezil olmamak için tabağına dokunmayan bir damat biliyorum....:))
125 g oda sıcaklığında margarin yada tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 adet yumurta
Şerbeti için;
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Bir kaç damla limon suyu (5-6)
Önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için küçük bir tencereye su ve şekeri Alıp üzerine limon sıkalım. Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatarak Altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Bir kaba margarin un yumurta, kakaoyu, pudra şekerini, sıvı yağı, vanilya ve kabartma tozunu alarak karıştıralım. Ele yapışmayacak bir hamur elde edelim. Bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve hamurdan parçalar alıp yuvarlak şekil verin ve tepsiye dizin. Kurabiyeleri 200 derece fırında 10 dk pişirelim. Kurabiyeler piştikten sonra, ilk sıcağı gidince ılınmış şerbete kurabiyeleri batırıp çıkaralım. Üzerlerine benmari usulu eritilmiş beyaz çikolata ile süsleyelim. Afiyet olsun.
125 g oda sıcaklığında margarin yada tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 adet yumurta
Şerbeti için;
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Bir kaç damla limon suyu (5-6)
Önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için küçük bir tencereye su ve şekeri Alıp üzerine limon sıkalım. Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatarak Altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Bir kaba margarin un yumurta, kakaoyu, pudra şekerini, sıvı yağı, vanilya ve kabartma tozunu alarak karıştıralım. Ele yapışmayacak bir hamur elde edelim. Bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve hamurdan parçalar alıp yuvarlak şekil verin ve tepsiye dizin. Kurabiyeleri 200 derece fırında 10 dk pişirelim. Kurabiyeler piştikten sonra, ilk sıcağı gidince ılınmış şerbete kurabiyeleri batırıp çıkaralım. Üzerlerine benmari usulu eritilmiş beyaz çikolata ile süsleyelim. Afiyet olsun.
Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi
Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi: Patatesli börek içini hazırlama aşamasında yemek tarifi veren bloğcular da da gördüğüm bir şey var.İlk aşamada hemen patateslerin haşlanması.Sanki patates haşlanmaz sa börek içi olmazmış gibi. İklima teyzem patatesi çiğden rendeleyip sağanla birlikte hafif sotelerdi. Aksaray lı komşum İnayet ise patatesi rendeleyip diğer malzemeleri ilave eder başka da bir pişirme işlemi uygulamazdı.
Ben de patatesli böreklerde hem teyzem gibi hem İnayet gibi iç hazırlarım.Benim önerim siz patatesleri çiğ den rendeleyin öylece kullanın.
Ben de patatesli böreklerde hem teyzem gibi hem İnayet gibi iç hazırlarım.Benim önerim siz patatesleri çiğ den rendeleyin öylece kullanın.
2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta akı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket ıstant maya
Alabildiği kadar un
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta akı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket ıstant maya
Alabildiği kadar un
Patatesli İç Harç Malzemeleri:
6 adet orta boy patates
1/2 demet yeşil soğan
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay kaşığı pul biber aynı ölçülerde karabiber, kekik, nane ve tuz
1/2 demet yeşil soğan
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay kaşığı pul biber aynı ölçülerde karabiber, kekik, nane ve tuz
Poğaçanın Üzerine Sürmek İçin:
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Haşhaş, çörek otu veya susam
2 yemek kaşığı yoğurt
Haşhaş, çörek otu veya susam
Hazırlanması:
Hamur yoğurma malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini kapatıp bir havlu örtelim ve ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kabarması için dinlenmeye bırakalım.
Patateslerin kabuklarını soyup derince bir kaba rendeleyelim. Yeşil soğanları minik minik doğrayıp, rendelenmiş patateslerin üzerine ekleyelim. Tereyağını, tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra harcı tahta kaşıkla iyice karıştıralım veya elimizle yoğuralım.
Mayalanmış hamuru iki eşit bezeye bölelim. Merdane yardımıyla kalınlığı 1 cm kalınlığında açalım. Ağzı geniş bir su bardağı ile hamurdan daireler keselim. İçine patatesli harçtan yerleştirip ikiye kapatalım. Yarım daire şekline gelen hamur parçasının iki uç kısmını birleştirelim. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kalıba yada daire biçiminde bir tepsiye tüm hamur parçalarını dizelim.
Poğaçaları fırında 30-35 derecede yaklaşık 15 dakika dinlendirip, üzerine yumurta sarısı ve yoğurttan hazırlamış olduğumuz sosu fırça yardımıyla sürelim. 180 derecede kızarıncaya kadar pişirelim.
Etiketler:
börek,
cepli börek,
çiçek,
çiçek poğaça,
hamur işleri,
kolay börek,
nefis börek tarifleri,
oktay usta börek tarifi,
öğrenci yemekleri,
patatesli börek,
patatesli çiçek poğaça,
poğaça
29 Aralık 2015 Salı
Cepli Sandviç Poğaça
Lise çağındaki çocukların öğle yemeklerini genelde kantinden kalitesiz atıştırmalıklarla geçiştirilir.Çocuk sahibi annelerin biraz duyarlı olup çocuklarına evde bu tür sandviçler poğaçalar hazırlayıp,öğle arasında yemek üzere çantalarına koyabilir. Avrupa da yaşayan bir arkadaşım vardı.Erkek çocuğuna her gün evde bu tür yemekler hazırladığını söylemişti.Hayran kaldım.Türkiye de yaşayan annelerin pek çoğu çocuğuna para vermekle yetiniyor.Konu çocuklar ve yemekler olunca daha hassas ve duyarlı davranmak gerekiyor.
Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı süt
1 paket ıstant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 paket ıstant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvı yağ
Hamurun Arası İçin:
Tereyağ
Üzeri İçin:
Yumurtanın sarısı.
Yumurtanın sarısı.
- Cep Sandviç Yapılışı:Unu eleyip bir kaba koyalım.Ortasını açıp, içine ılık sütü, ılık suyu ilave edelim.Sonra mayayı toz şekeri tuzu ilave edip iyice yoğuralım.Hamurun üzerini kapatalım ve mayası gelinceye kadar bekleyelim.Mayalanan hamurdan parçalar koparalım 12 cm çapında açalım.
Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ sürelim ve ikiye katlayalım.Yarım daire olan hamurumuzun üzerine tereyağı sürüp tekrar katlayalım.(daire şeklinde açılan hamuru iki kere katlayıp üçgen hale getiriyoruz. Üçgen şekli verdiğimiz sandviç poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürelim ve önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana kadar pişirelim.
Cep Sandviçlerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra arasına peynir, domates, maydanoz yaprakları koyup, servis edelim.
Beyaz peynir
Domates
Maydanoz yaprakları
Etiketler:
cep poğaça,
hamur işleri,
kolay poğaça,
nefis poğaça nasıl yapılır,
nefis sandviç,
oktay usta poğaçaları,
öğrenci yemekleri,
poğaça,
sandviç nasıl yapılır,
sandviç poğaça
FİYONK TATLISI
Kız kardeşim Feyza nın lise yıllarında çokça yaptığı bir tatlı.Öyle ki biz bu tatlının adına hep Feyza tatlısı derdik.O zamanlar bu tatlıyı biraz daha küçük fiyonk makarnalar boyutunda yapardık.Tek lokmalık. Malzemeleri çoğaltabilirsiniz.Hadi bir Feyza tatlısı yapalım..
1 Fincan süt
1 fincan sıvı yağ
1 Yumurta
Aldığı kadar un
1 Paket kabartma tozu.
Şerbeti İçin: 3 Su bardağı su 3 Su bardağı şeker,kaynatılır soğumaya bırakılır.
Kızartmak İçin: sıvı yağ
Hazırlanışı:Süt sıvı yağ yumurta kabartma tozu ve un ile normal yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.10 dakika dinlenmeye bırakılır.Mermer tezgah üzerinde merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır. 2x2 veya 4x4 cm büyüklüğünde yada daha büyük kareler keserek fiyonk şekli verip sıvı yağda kızartılır.Önceden hazırlanan soğuk şerbete atılır.Fazla bekletilmez 3-4 dakika içinden fiyonk tatlıları şerbetten çıkartılır.Hemen servis edilir.
TART KALIBINDA KUMPİR
Tart Kalıbında Kumpir: Yapımı için hayatımızı kolaylaştıran malzemelerden faydalanabilirsiniz.Mesela konserve garnitür gibi.Bu konserveleri ev hanımları genelde evde hazırlar.Çalışan hanımların alışverişlerinde fazlaca alıp evde ellerinin altında bulundurmalarında fayda var.Kumpir yapımında şu malzeme olmazsa olmaz diye bir şey yok.Evdeki bütün sebzeleri haşlayarak kullanabilirsiniz.Kahvaltılık peynir dilimlenmiş zeytin salam sosis.. Hangi malzemeyi kullanırsanız olur.
Kumpir Malzemeleri
3-4 tane havuç (haşlanmış)
3-4 tane orta boy patates(haşlanmış)Sosis veya salam (doğranmış)
Mısır (haşlanmış veya konserve)
Bezelye (haşlanmış veya konserve)
Kornişon turşusu (doğranmış)
Kaşar peyniri (rendelenmiş)
Tereyağı,Mayonez,Ketçap
Tart Kalıbında Kumpir:Patatesleri yıkayıp tencerede havuçlarla birlikte haşlayalım. (havuçlar mayonezle birlikte karışmak üzere ayrılır.)Normal fırın veya sobanız varsa sobanın fırınında da pişirebilirsiniz.Patateslere kürdan batırıp pişip pişmediklerini kontrol edelim.Patatesler pişince kabuklarını soyup içerisine biraz tereyağı tuz kırmızı biber koyalım çatalla yada patates ezicisi ile iyice ezip püre haline getirelim.Tatlandırıp püre haline gelen patatesleri tart kalıbına bastırarak güzelce yerleştirelim.Tart kalıbını servis tabağına ters çevirelim.Daha önce haşlayıp hazırladığımız sebzeleri mayonezle birlikte karıştırıyoruz.Tart kalıbında çıkarttığımız patateslerim üzerine sebzeli mayonezli harcı yerleştiriyoruz.En son olarak damak zevkinize göre, kumpirin üzerine ketçap ve mayonez ilave edip servis edebilirsiniz.
Not: Dilerseniz mayonezin içine yoğurt karıştırabilirsiniz.
TENCEREDE FİNCAN KEK
Kek yapımında bir alternatif içi su dolu bir tencereye fincanları yerleştirip pişiriyoruz.Benmari usulu:Yani buharda pişirme tekniği.Pek çok yemek sebze,pilav bu şekilde pişirilir.Çikolatalar katı yağlar bu şekilde eritilir.Feyza nın ellerine sağlık.
Malzemeler:
Malzemeler:
3 adet orta büyüklükte yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı süt (tam yağlı)
1 tatlı kaşığı granül kahve (3 yemek kaşığı ılık su ile eritilmiş )
200 gr. tereyağı (benmari usulu eritilmiş )
3 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
2,5 çay bardağı un (unu eledim)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu (15 gm)
1,5 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı süt (tam yağlı)
1 tatlı kaşığı granül kahve (3 yemek kaşığı ılık su ile eritilmiş )
200 gr. tereyağı (benmari usulu eritilmiş )
3 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
2,5 çay bardağı un (unu eledim)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu (15 gm)
(Ölçülerde büyük boy çay bardağı kullandım.)
Hazırlanması:
3 adet yumurtayı köpük köpük olana kadar çırpma teli ile çırpalım. Toz şekerleri ekleyelim şeker eriyene kadar çırpalım. Sırası ile; süt granül kahve kakao ve tereyağı nı ilave edelim .2,5 çay bardağı elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpalım. Evde bulunan takımı bozulmuş kahve ve çay fincanlarına 2/3 ni kek hamuru ile dolduralım.Yayvan bir tencereye içleri kek hamuru olan fincanlarımızı yerleştirelim.Tencereye fincanların yarısına gelecek kadar soğuk su ilave edelim.Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını açalım.Normal yemek pişirir gibi tencerede ara ara kontrol ederek keklerimizi pişirelim.servis size kalmış isterseniz fincanda servis edin isterseniz de fincandan çıkarabilirsiniz.
Etiketler:
benmari nedir,
buharda pişirme,
fincan kek,
ıslak kek,
kakaolu kek,
kek,
kekler,
kolay kek,
nefis kek tarifleri,
oktay usta kekleri,
öğrenci keki,
pastalar,
tencerede fincan kek
28 Aralık 2015 Pazartesi
TARAK TATLISI
Tarak tatlısı olarak bilinen bu tatlıyı ben taraksız yaptım.Doğrusu tarak kullanılmamış olsada onunla şekil vermek pek iç açıcı gelmedi.Tırtıksız olsun bizim tatlımız.Bu şekil daha sevimli ve iç açıcı.Bu benim tercihim.Tarakla hamura şekil verenede saygı duyarım.Tarif de
badem var.Tarifin olmazsa olmazlarından değildir.Bir tarif den kurabiye tatlı yemek olsun her zaman malzeme ilavesi veya çıkarması yapılabilir.Bu şekilde farklı tatlar yakalamış olacaksınız.
TARAK TATLISI
MALZEMELER
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı badem
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın beyazı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı badem
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilip ocaktan alınır. Şerbet soğuması için bekletilir.
Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Pudra şekeri oda sıcaklığındaki tereyağı yoğurt sıvı yağ, irmik Hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilya katılır ve karıştırılır. Unu yavaş yavaş dökülerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Bademler irice dövülür. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır. Temiz ve kullanılmamış bir tarak üzerine hamur parçası konur ve tarak boyunca yayılarak bastırılır. Kırık bademler uzunlamasına ortasına konur ve hamur yine uzunlamasına kapatılır. Hamur taraktan alınır ve tarakla şekillenmiş kenarı görünecek şekilde iki ucu birleştirilir. Tatlılar tepsiye yerleştirilir. İçine sıvı yağ yumurta sarısı karıştırılır tatlıların üzerine sürülür. Bütün bademler de üstüne batırıldıktan sonra tarak tatlısı 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak tatlı üzerine soğuk şerbet dökülerek servis edilir.
KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE
Bu kurabiyeyi istediğiniz başka marmelatlar lada yapabilirsiniz.istediğiniz herhanği bir meyveyi püre haline getirip şeker ilavesi ile ocakta kaynatıp çok nefis marmelatlar elde edersiniz...
KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE
MALZEMELER
MARMELATI İÇİN.
- 1 kilo kızılcık.
- 1 su bardağı şeker.
HAMURU İÇİN.
- 150 gr tereyağı
- 1 çay bardağı pudra şekeri.
- 1 paket vanilya.
- 1 paket kabartma tozu.
- 1 çay bardağı sıvı yağ.
-1 adet yumurta.
-1 çay bardağı nişasta.
- Aldığı kadar un.
Kızılcıklar bir miktar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.Yumuşayan kızılcıklar süzgecin üzerine alınır. Kaşıkla ezilir ve altındaki kaba püre kıvamında geçirilir. Kızılcı püresi tencereye alınır toz şeker eklenir ve marmelatı pişirilir.Kıvama gelince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir kaba alınır. Yumurta kırılır. Pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve unla kurabiye hamuru yoğurulur. Cevizden daha küçük yuvarlanır ve ortasından parmakla bastırılır. Üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine alınır. 160 derecede fırında pişirilir.Kurabiyeler fırından çıkıp soğuyunca ortalarına kızılcık mermelatı konur.Kurabiyeler sunuma hazır afiyet olsun.
KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE
MALZEMELER
MARMELATI İÇİN.
- 1 kilo kızılcık.
- 1 su bardağı şeker.
HAMURU İÇİN.
- 150 gr tereyağı
- 1 çay bardağı pudra şekeri.
- 1 paket vanilya.
- 1 paket kabartma tozu.
- 1 çay bardağı sıvı yağ.
-1 adet yumurta.
-1 çay bardağı nişasta.
- Aldığı kadar un.
Kızılcıklar bir miktar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.Yumuşayan kızılcıklar süzgecin üzerine alınır. Kaşıkla ezilir ve altındaki kaba püre kıvamında geçirilir. Kızılcı püresi tencereye alınır toz şeker eklenir ve marmelatı pişirilir.Kıvama gelince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir kaba alınır. Yumurta kırılır. Pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve unla kurabiye hamuru yoğurulur. Cevizden daha küçük yuvarlanır ve ortasından parmakla bastırılır. Üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine alınır. 160 derecede fırında pişirilir.Kurabiyeler fırından çıkıp soğuyunca ortalarına kızılcık mermelatı konur.Kurabiyeler sunuma hazır afiyet olsun.
BELLO
Bello Mardin yöresine ait bir yemek.Benim verdiğim tarifte mercimek yok dilerseniz bu tarife 1,5-2 su bardağı kırmızı mercimek ekleyerek yapabilirsiniz.Kırmızı mercimek ve yumurta birleşince hali ile kalorisi yükselecek.Çağın hastalığı olan obeziteyi önlemek adına yiyeceklerinizde bu tür eksiltmeler yapılabilir.Tercih sizin..
YUMURTALI BELLO
YUMURTALI BELLO
MALZEMELER:
3 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı kişniş
6 adet yumurta
3 adet kuru soğan
1 bağ maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı domates biber karışık
salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Su,isot,pul biber
HAZIRLANIŞI:
Geniş bir kaba ince bulgur alınır, üzerine kaynar su ilave edilip soğumaya bırakılır. Kuru soğan ince ince kıyılıp sıvı yağda kavrulur. 5 yemek kaşığı domates salçası ilave ederek kavurmaya devam edilir.Yumuşayan bulgurun içine tuz ve 2 yemek dövülmüş kişniş eklenerek harmanlanır. Üzerine soğanlı salçalı harç ilave edilir,iyice yoğrulur. İnce kıyılan maydanoz ve yeşil soğanda bulgurun üstüne eklenerek harmanlanır. Yumurtalar çırpılır, kızdırılmış zeytinyağında pişirilir.Bulgurun üzerine ilave edilen yumurtalar kaybolana kadar yoğrulur. Kıvama gelen bello şekil verilerek servis edilir.
Not :Baharatlar isteğe göre eklemeler yapılabilir
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)