Patlıcan dolması :Sebze dolmasını çocuklugumda babaannemle birlikte yapardık.Yemek yaparken bizim de öğrenmemiz için bazı ufak tefek şeyler yaptırırdı.Mesela dolma yapılırken patlıcanların kabakların içini kırmızı biber ve biraz tuz ile ovardık.Şimdilerde hiç kimse dolma yaparken bu işlemi uygulamıyor.Babaannem yemek yaparken çok özenirdi, japonların çay seramonileri gibi.Bir de babaannem dolmalara soğan doğramazdı.Bir kilo etin içine biraz pirinç, baharat, salça.nane, maydonoz o kadar.Sebzeler de bahçeden...Çok büyüklerini almazlar başka yemekte kullanırlar olmadı kuruturlardı. En büyük dolma ebatı kahve fincanı kadar olurdu.Babaannem ve annem ile yemek hatıralarını başka yazılarımda da paylaşmak üzere tarife geçelim.
Malzemeler:
500 gram kıyma 1 su bardağı pirinç 4 adet kuru soğan 2 adet domates 5-6 adet patlıcan. Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz. Yarım demet maydonoz,yarım demet taze nane 2 çorba kaşığı tereyağ 1 kaşık domates salçası 1 kaşık biber salçası
Hazırlanışı: Pirinci ılık tuzlu suda bekletin,yıkayın. Soğanı incecik doğrayıp karabiber, pul biber ve tuzla karıştırın. Kıyma pirinç, rendelenmiş domates, zeytinyağı ve salçaların yarısını koyup karıştırın. Patlıcanları eşit şekilde 3 parçaya kesip içini çıkarın. Hazırladığınız dolma harcını patlıcanların içine doldurun üzerine domatesden kapak yapın. Patlıcanları tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizin.
Hazırlanışı: Pirinci ılık tuzlu suda bekletin,yıkayın. Soğanı incecik doğrayıp karabiber, pul biber ve tuzla karıştırın. Kıyma pirinç, rendelenmiş domates, zeytinyağı ve salçaların yarısını koyup karıştırın. Patlıcanları eşit şekilde 3 parçaya kesip içini çıkarın. Hazırladığınız dolma harcını patlıcanların içine doldurun üzerine domatesden kapak yapın. Patlıcanları tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizin.