Çocuklarımıza organik sağlıklı dogal yiyecekler yedirmek istiyorsanız bu tarif tam size göre.Keşkek bazı yörelerde düğünlerde yapılan bir yemek.Az da olsa hala
dügünlerde yapanlar var.
Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük
kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler
büyük kazanlar içine alınıp tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak
malzemenin iyice erimesi sağlanır. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday
eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla
iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne
kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Çok
iyi dövülmüş keşkeğe "sakız gibi keşkek" benzetmesi yapılır. Lifleri iyi
ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi değil ama kaşıkla
tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. . Güveç, tencere veya büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Yine yöreye göre değişmekle birlikte kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla
servis yapılır.Genellikle kemikli koyun etiyle yapılır ama tavuk etiyle de
yapılabilir. Yöresine göre keşkek, yanında haşlanmış tavuk, salçalı
nohut yemeği, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve ayran ile servis edilir. . Bazı yörelerde etsiz pişirilir
ve üzerine tereyağı sosu dökülür.Bu da bizim keşkeş tarifimiz cafeays farkı ile..
Bir gece önceden buğdayları iyice yıkayalım.Bol suda bir taşım kaynatılıp ocagın altı kapatalım.
Etlerin üstüne iki parmak
çıkacak kadar su ilave edip basınçlı tencerede [düdüklü tencere]pişirelim.
Tenceredeki su miktarı azaldıkça sıcak su ilave etmek şartı ile
buğdayları iyice pişirelim.
İyice pişmiş olan etleri bir kevgir yardımıyla tencereden çıkartıp,
soğutalım. Etler soğuduktan sonra, yağ ve kemiklerinden ayırıp, etleri de
didikleyelim.
Bu sırada hâlâ kaynamakta olan buğdaylara didiklediğimiz etlerin yarısını katıp,
tahta bir kaşıkla dövercesine etlerin ve buğdayların ezilip, macun
kıvamına gelmesini sağlayalım.
Yeterince tuz ve karabiber ilave edip bir kere daha karıştırdıktan
sonra, ocaktan indirelim.
Servis tabağına bir porsiyon keşkek koyup tam ortasını bir kaşık yardımı ile
çukurlaştıralım. Ayırdıgımız etleri keşkeklerin üzerine yerleştirelim. Kırmızı biberi tereyağında kızdırıp etlerin üzerine serpiştirelim, sıcak sıcak servis yapalım.
- 1 Kg Kuzu kemikli et
- 200 Gr Tereyağı
- Karabiber tarçın istege göre,tuz kırmız biber