27 Şubat 2015 Cuma
Havuçlu Kek
Issız adam filminden sonra pek bi meşhur oldu.Herkesin bildiği Havuçlu kek.O filmi, son sahnesi harıç, hiç sevmedim.Tercih meselesi sonuçta.İşte o meşhur çook sevilen Havuçlu kek tarifini birde ben yazayım dedim bloguma
Malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
2 adet havuç
4 yumurta
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 fincan ceviz
Yapılışı
Rendelediğiniz havuçların suyunu avucunuzla sıkarak bir kabın içine alın.Başka bir kapta un hariç bütün malzemeyi miksele çırpın havuçların üzerine ilave edin.Aynı karışımın içine unu ekleyin iyice karıştırın.
Fırın tepsisini veya kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve üzerine un serperek tepsinin her tarafına yayılmasını sağlayın. Kalıpta fazla kalan unu boşaltın ve hazırladığınız havuçlu kek hamurunu kalıbın içine yayın.
Havuçlu keki 175-180 derecede pişirin .Üzerine kremşanti, pudraşekeri ve tarçın serpin dilimleyip servis edin.
25 Şubat 2015 Çarşamba
Etimek Tatlısı [ Karyağdı Tatlısı]
Etimekle televizyonun hayatımıza girmesi ile tanıştık.Evde süt bol,hemen bir muhallebi pişir şerbetli etimeklerin üzerine dök tamam tatlı hazır.Kısa zamanda teknolojide çok şey değişse de biz hala o eski tatlılara bayılıyoruz.
Tabanı İçin:
Şerbeti için;2 su bardağı toz şekeri tencereye koyalım ve orta ateşte kahverengileşip karamelize olana kadar çevirelim. (yakmamaya dikkat edelim) Üzerine suyu ilave edelim ve şeker iyice eriyene kadar karıştıralım. (su sıçradığı için dikkatli olalım). Şerbeti hazır olunca 10 dakika bekleyip etimeklerin üzerine gezdirerek dökelim.
Muhallebisi için; tüm malzemeyi tencereye koyalım [tereyağı hariç] ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
Pişen muhallebiye tereyağını ekleyip mikserle çırpalım. Etimeklerin üzerine döküp düzgünce yayalım.Tatlımızı kremşanti ile süslemeden önce iyice soğutalım.
Kremşantiyi tarifindeki gibi yapıp,muhallebinin üzerine güzelce yayalım pasta süsü ile süsleyelim.
Not:Kremşantinin üzerine bolca Hindistancevizi rendesi serpilirse adı Karyağdı tatlısı oluyor.
Tabanı İçin:
- 1 paket tuzsuz etimek
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 litre süt
- 6 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 6 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- Kremşanti.
- Hindistan cevizi rendesi
Etimek Tatlısının Yapılışı
Büyük boy dikdörtgen borcama etimekler sıralanır.Şerbeti için;2 su bardağı toz şekeri tencereye koyalım ve orta ateşte kahverengileşip karamelize olana kadar çevirelim. (yakmamaya dikkat edelim) Üzerine suyu ilave edelim ve şeker iyice eriyene kadar karıştıralım. (su sıçradığı için dikkatli olalım). Şerbeti hazır olunca 10 dakika bekleyip etimeklerin üzerine gezdirerek dökelim.
Muhallebisi için; tüm malzemeyi tencereye koyalım [tereyağı hariç] ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
Pişen muhallebiye tereyağını ekleyip mikserle çırpalım. Etimeklerin üzerine döküp düzgünce yayalım.Tatlımızı kremşanti ile süslemeden önce iyice soğutalım.
Kremşantiyi tarifindeki gibi yapıp,muhallebinin üzerine güzelce yayalım pasta süsü ile süsleyelim.
Not:Kremşantinin üzerine bolca Hindistancevizi rendesi serpilirse adı Karyağdı tatlısı oluyor.
Mantı
MANTI TARİFİ
Malzemeler
1 adet yumurta
3 su bardağı un
Su
Tuz
İç malzemesi: 250 gr Kıyma (yağsız)
1 orta boy soğan,Tuz, Karabiber,Maydonoz
Üzeri için sos Tereyağı Pul biber, Sarımsak,süzme yoğurt.
Hazırlanışı: Yoğurma kabımıza unumuzu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek oldukça sert bir hamur yoğuralım. Hamurdan iri portakal büyüklügünde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 15 dk. dinlendirelim.
Mantı içi için, bir kabın içine incecik doğranmış soğanı, kıymayı,tuzu ve karabiberi koyup iyice yoğurup karıştıralım.
Bezeleri börek hamurundan biraz daha kalınca açalım ve eşit parçalar halinde kare kare keselim. Hazırladığımız iç malzemesinden mercimek büyüklügünde alıp karelerin ortasına yerleştirelim 4 ucunu birbirine denk gelecek şekilde kapatalım.
Tencerede kaynayan suyun içine bir çay kaşığı tuz ilave edelim. Mantıları kaynar suda makarna haşlar gibi yumuşayana dek haşlayalım ve suyunu süzmeden önce bir bardak soğuk suyu pişen mantıların üzerine dökelim ,süzelim.[Mantı haşladığımız suyu süzme yoğurdu cıvıtmak için kullanalım]
Mantı sosu için, yoğurdun içine ezilmiş sarımsakları ilave edelim ve iyice karıştıralım.Bir tavada tereyağını eritelim içine pul biberi ekleyip kavuralım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp üzerini tereyağlı sos ile süsleyip servis edelim.
Malzemeler
1 adet yumurta
3 su bardağı un
Su
Tuz
İç malzemesi: 250 gr Kıyma (yağsız)
1 orta boy soğan,Tuz, Karabiber,Maydonoz
Üzeri için sos Tereyağı Pul biber, Sarımsak,süzme yoğurt.
Hazırlanışı: Yoğurma kabımıza unumuzu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek oldukça sert bir hamur yoğuralım. Hamurdan iri portakal büyüklügünde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 15 dk. dinlendirelim.
Mantı içi için, bir kabın içine incecik doğranmış soğanı, kıymayı,tuzu ve karabiberi koyup iyice yoğurup karıştıralım.
Bezeleri börek hamurundan biraz daha kalınca açalım ve eşit parçalar halinde kare kare keselim. Hazırladığımız iç malzemesinden mercimek büyüklügünde alıp karelerin ortasına yerleştirelim 4 ucunu birbirine denk gelecek şekilde kapatalım.
Tencerede kaynayan suyun içine bir çay kaşığı tuz ilave edelim. Mantıları kaynar suda makarna haşlar gibi yumuşayana dek haşlayalım ve suyunu süzmeden önce bir bardak soğuk suyu pişen mantıların üzerine dökelim ,süzelim.[Mantı haşladığımız suyu süzme yoğurdu cıvıtmak için kullanalım]
Mantı sosu için, yoğurdun içine ezilmiş sarımsakları ilave edelim ve iyice karıştıralım.Bir tavada tereyağını eritelim içine pul biberi ekleyip kavuralım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp üzerini tereyağlı sos ile süsleyip servis edelim.
Çiğbörek
Annemin tatar arkadaşı anlatmıştı çiğ böreği.Hacer abla akrabaları ile tatarca konuşuyordu.
Çiğbörek tarifi Hacer ablanın. Ceviz kadar alacaksın bezeleri.İki kere çekilmiş kıyma kullanacaksın.Domateslerin,biberlerin çekirdeğini çıkarıp incecik doğrayacaksın.Soğanlar da incecik olacak rendelersen soğan acı olur.Çiğbörek kızarınca içi görünecek...
Yoğurma kabına unu alalım tuz ve azar azar su ilave edelim.Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar hamuru yoğuralım.
Ayrı bir kapta soğanı incecik dograyalım üzerine kıyma, tuz,karabiberi ekleyelim ve harca biraz domates rendesi ekleyip sürülebilir kıvama getirelim.Dilerseniz ince kıyılmış yeşil biber de kullabilirsiniz.
Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.Yaklaşık 20 cm genişliğinde olacak şekilde hamuru açalım . Hazırladığımız harçtan hamurun yarısına ince bir tabaka şeklinde sürelim ve hamuru yarım ay şeklinde harçlı kısım alta gelecek şekilde kapatalım ve uçlarını iyice bastıralım.
Derin bir tencerede sıvı yağı kızdıralım ve hazırladığımız çiğ böreği kızgın yağda pembeleşinceye kadar arkalı önlü kızartalım.
İsmail Otar’ın kaleme aldığı Çibörek Destanı
Atalardan kalmış bize: Etli, yağlı, hamuraş.
Köbeteyle katlama, erişte, yantık, mantı,
Sarı burma, kalakay, kavurma börek, uğmaç,
Şilter, salma, irimçik, tabak börek, bazlamaç,
Hurma yemiş, kesmece, öküz börek, kıygaça...
Saysan bitiremezsin adalarını yıllarca!...
En başında bunların gelir kutlu çibörek!...
İŞTE İSMAİL OTAR ´ın çibörek tarifi
Çibörek pişirmeye geldi ya artık sıra:
Mutfakta yay yaygıyı yastığacın altına;
Un, su, tuz karıştır, ölçülü bas hamuru,
Kulak memesi gibi olmalı yumşaklığı.
Kesmece, kıygaça gibi olmaz mayalı undan,
Katlama, şilter gibi mayasız undan
Yapılır hep çibörek. Çocuk yumruğu yada
Kaz yumurtası kadar hamurları kesiver;
Una bula, yastığaca un serp de yapışmasın.
Al eline oklavayı, yuvarlak aç her birin.
Küçük karış eninde kalınlığı koyun derisi kadar,
İnce olsa delinir, kalın olsa kalır çiğ.
Olsun iki kapımlık,
yapılmalı küçücük.
Hepsinin boyu da uymalı birbirine.
Etin olmasın yavrum, zayıf, semiz, sinirli,
Olsun süt danasından, az yağlı döşünden.
Kanı hiç alınmamış, yeni kıyılmış kıymayı
Karıştır tuz, büberle, unutma bol soğanı.
Al bir kaşık kıymadan, koy hamurun içine,
Yarım ay gibi yapıp ört öbür yarısının üstüne. .
Birkaç tane kısmet koy. Örttüğün kısmı kes, bastır.
Çöğün kazan içinde ocakta yağ da hazır,
Yağın kaynak olmalı, eksik olmasın sakın
İki yüz dereceden. Ağır olur sonra aşın.
İlk pişeni kendin ye, yağı sık değiştir.
Son pişene aldırma, başkalarına yedir.
Yağ kokusu da eve çok yayılmasın desen
Eyi çeksin bacalar, kokudan tıkanmazsın.
Hamuru al, kazana bırakıver yavaşça,
Şır şır diye pişmeğe başlar hemen çabucak;
Şöyle bir yol kabalsın, kazanda dönedursun;
Kızarınca nihayet, pişti demektir aşın.
Şilter, lokum, salma gibi çıkarılmaz kepçeyle
Kaşık yada maşayla almalısın kazandan.
Yığ tepsinin içine, koy hemencik sofraya;
Görünmesin yığından kim otursa karşına...
Toplansın ailemiz artık sofra başına,
Sırasıyla otursun herkes bakıp yaşına
(Bismillah)'la başlayınca en yaşlımız yemeğe,
Başlar eli herkesin tepsiye uzanmağa;
Kimse bir şey konuşmaz, ortaya söz söylenmez;
Bir el kalabalığı götürür hiç durmadan
Ağızlarla tepsinin arasında kaynaşır;
El işler, ağız oynar, boğazlar da yutarlar.
Suyunu akıtmadan ikiye dür, bir katla
Sıcak sıcak yiyiver, çatal bıçak kullanma.
Birin çiğne, birin yut, birin elde hazır tut.
Zincirleme atıştır, hiç durmadan çiğne, yut.
Çekingensen doymadan aç kalkarsın sofradan.
Bulmuşken ye evlâdım, pişman olma sonradan.
Ahlat turşusu, yoğurt ya ayranla tokmakla;
Ard ardına yiyiver, midenin aldığınca…
Güzel değil mi?
Kırım Türk mutfağının baç tacı çibörek, günümüzde çoğumuz tarafından çiğ börek olarak biliniyor. Oysa Oğuz Türklerinin kıpçak boyundan olan Kırım Türklerinin eski kıpçak lehçesinde "çi" ; enfes, leziz anlamını vurgulamak için kullanılıyormuş. Dolayısıyla çibörek enfes, leziz börek demekmiş.
Çiğbörek tarifi Hacer ablanın. Ceviz kadar alacaksın bezeleri.İki kere çekilmiş kıyma kullanacaksın.Domateslerin,biberlerin çekirdeğini çıkarıp incecik doğrayacaksın.Soğanlar da incecik olacak rendelersen soğan acı olur.Çiğbörek kızarınca içi görünecek...
Yoğurma kabına unu alalım tuz ve azar azar su ilave edelim.Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar hamuru yoğuralım.
Ayrı bir kapta soğanı incecik dograyalım üzerine kıyma, tuz,karabiberi ekleyelim ve harca biraz domates rendesi ekleyip sürülebilir kıvama getirelim.Dilerseniz ince kıyılmış yeşil biber de kullabilirsiniz.
Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.Yaklaşık 20 cm genişliğinde olacak şekilde hamuru açalım . Hazırladığımız harçtan hamurun yarısına ince bir tabaka şeklinde sürelim ve hamuru yarım ay şeklinde harçlı kısım alta gelecek şekilde kapatalım ve uçlarını iyice bastıralım.
Derin bir tencerede sıvı yağı kızdıralım ve hazırladığımız çiğ böreği kızgın yağda pembeleşinceye kadar arkalı önlü kızartalım.
İsmail Otar’ın kaleme aldığı Çibörek Destanı
Atalardan kalmış bize: Etli, yağlı, hamuraş.
Köbeteyle katlama, erişte, yantık, mantı,
Sarı burma, kalakay, kavurma börek, uğmaç,
Şilter, salma, irimçik, tabak börek, bazlamaç,
Hurma yemiş, kesmece, öküz börek, kıygaça...
Saysan bitiremezsin adalarını yıllarca!...
En başında bunların gelir kutlu çibörek!...
İŞTE İSMAİL OTAR ´ın çibörek tarifi
Çibörek pişirmeye geldi ya artık sıra:
Mutfakta yay yaygıyı yastığacın altına;
Un, su, tuz karıştır, ölçülü bas hamuru,
Kulak memesi gibi olmalı yumşaklığı.
Kesmece, kıygaça gibi olmaz mayalı undan,
Katlama, şilter gibi mayasız undan
Yapılır hep çibörek. Çocuk yumruğu yada
Kaz yumurtası kadar hamurları kesiver;
Una bula, yastığaca un serp de yapışmasın.
Al eline oklavayı, yuvarlak aç her birin.
Küçük karış eninde kalınlığı koyun derisi kadar,
İnce olsa delinir, kalın olsa kalır çiğ.
Olsun iki kapımlık,
yapılmalı küçücük.
Hepsinin boyu da uymalı birbirine.
Etin olmasın yavrum, zayıf, semiz, sinirli,
Olsun süt danasından, az yağlı döşünden.
Kanı hiç alınmamış, yeni kıyılmış kıymayı
Karıştır tuz, büberle, unutma bol soğanı.
Al bir kaşık kıymadan, koy hamurun içine,
Yarım ay gibi yapıp ört öbür yarısının üstüne. .
Birkaç tane kısmet koy. Örttüğün kısmı kes, bastır.
Çöğün kazan içinde ocakta yağ da hazır,
Yağın kaynak olmalı, eksik olmasın sakın
İki yüz dereceden. Ağır olur sonra aşın.
İlk pişeni kendin ye, yağı sık değiştir.
Son pişene aldırma, başkalarına yedir.
Yağ kokusu da eve çok yayılmasın desen
Eyi çeksin bacalar, kokudan tıkanmazsın.
Hamuru al, kazana bırakıver yavaşça,
Şır şır diye pişmeğe başlar hemen çabucak;
Şöyle bir yol kabalsın, kazanda dönedursun;
Kızarınca nihayet, pişti demektir aşın.
Şilter, lokum, salma gibi çıkarılmaz kepçeyle
Kaşık yada maşayla almalısın kazandan.
Yığ tepsinin içine, koy hemencik sofraya;
Görünmesin yığından kim otursa karşına...
Toplansın ailemiz artık sofra başına,
Sırasıyla otursun herkes bakıp yaşına
(Bismillah)'la başlayınca en yaşlımız yemeğe,
Başlar eli herkesin tepsiye uzanmağa;
Kimse bir şey konuşmaz, ortaya söz söylenmez;
Bir el kalabalığı götürür hiç durmadan
Ağızlarla tepsinin arasında kaynaşır;
El işler, ağız oynar, boğazlar da yutarlar.
Suyunu akıtmadan ikiye dür, bir katla
Sıcak sıcak yiyiver, çatal bıçak kullanma.
Birin çiğne, birin yut, birin elde hazır tut.
Zincirleme atıştır, hiç durmadan çiğne, yut.
Çekingensen doymadan aç kalkarsın sofradan.
Bulmuşken ye evlâdım, pişman olma sonradan.
Ahlat turşusu, yoğurt ya ayranla tokmakla;
Ard ardına yiyiver, midenin aldığınca…
Güzel değil mi?
Kırım Türk mutfağının baç tacı çibörek, günümüzde çoğumuz tarafından çiğ börek olarak biliniyor. Oysa Oğuz Türklerinin kıpçak boyundan olan Kırım Türklerinin eski kıpçak lehçesinde "çi" ; enfes, leziz anlamını vurgulamak için kullanılıyormuş. Dolayısıyla çibörek enfes, leziz börek demekmiş.
Sütlü Lokum
Sütlü irmik lokumu, süt ve irmiğin muhteşem buluşması...Müthiş bir tat cafeys da. İşte tarif!..
Malzemeler
3 su bardağı süt
7 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı toz şeker
1 poşet krem şanti
Üzeri için: Hindistan cevizi & Fındık
Hazırlanışı:
1.Tencereye sütü, irmiği ve toz şekeri alın. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Pişince ara sıra karıştırarak soğutun.
2.Soğuyunca bir poşet toz krem şantiyi kaşık ile karıştırarak muhallebiye yedirin. Yanınıza bir kase su alın.
3.Muhallebi karışımından elinizle toplar yaparak hindistan cevizine bulayın. (Elinizi arada su ile ıslatabilirsiniz.) Topları tabağa yerleştirip üzerlerine fındık batırın bonibon yada farklı şekillerde süsleyebilirsiniz.
NOT :İçine birkaç tane damla sakızı da koyabilirsiniz.
19 Şubat 2015 Perşembe
GÜNAŞIK ÇEKİRDEKLİ KURABİYE
Ayçekirdeğinin günaşık,günetapan, çitlek gibi yörelere göre degişen pek çok ismi var.Faydaları da saymakla bitmez.Tuzlu tatlı kurabiyelerde de oldukça şık duruyor.Biz de "güneaşık" derler.İşte günaşık çekirdekli kurabiye tarifi... Ancak tarif öncesinde Ay çekirdeginin faydalarından birkaçı.
Araştırmacılar ay çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.
Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı. Bu vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski, almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.
Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise yüzde 31’ini karşılar.
MALZEMELER
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam,Ayçekirdeği
YAPILIŞI Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.
Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.
Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.
Araştırmacılar ay çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.
Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı. Bu vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski, almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.
Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise yüzde 31’ini karşılar.
MALZEMELER
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam,Ayçekirdeği
YAPILIŞI Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.
Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.
Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.
İncir Tatlısı
İncirin faydaları saymakla bitmez...Bu güzel meyveyi farklı çeşitlerle çocuklarımıza yedirebiliriz...İşte bir incir tatlısı tarifi.
Malzemeler
İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
Malzemeler
- 6 adet kuru incir(suda bekletilmiş)
- 1. su bardağı un
- 1 su bardağı şeker[daha az kullanabilirsiniz]
- 1 avuç ceviz içi
- 1 çay bardağı süt
- 3 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 4 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 3 çorba kaşığı un
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 poşet sade toz kremşanti
- 1,5 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı granül kahve
- 4 çorba kaşığı şeker
- hindistan cevizi
- tarçın
- kakao
Yapılışı
Öncelikle tatlının keki hazırlanır. Yumurtalar ve şeker bir kapta iyice çırpılır..Üzerine sütü ilave ederek tekrar çırpılır.İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
LOKMA TATLISI
Ballı Lolma Tatlısı. Bir şarkı sözü vardı sanki.....Aman hadi hayırlısı..
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- 1 paket ınstant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Yapılışı
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
8 Aralık 2014 Pazartesi
Katmer Poğaça
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım ıstant maya
2 yumurta(birinin sarısı üste sürmek için ayrılır)
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar un
Üzeri için: çörekotu ,susam
İçi için: 200 gm beyaz peynir,maydonoz.
100 gm tereyağı (hamurun arasına sürmek için)
Hazırlanışı:Önce hamur malzemeleri karıştırılır hamur yapılır,mayalanıncaya kadar bekletiyoruz.
Mayalanan hamurumuzdan 8 eşit beze yapıp düz bir zeminde tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Açtığımız hamurun üzerine yumuşak tereyağını sürüyoruz.
Bütün bezeleri bu şekilde yapıp bitirince hepsini birden merdane ile pizza büyüklüğünde açıyoruz.
Dilimlere ayırıyoruz yine pizza dilimi gibi.
Geniş kenarına peynirli iç koyup rulo yapıyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip poğaçalarımızı sıralıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekoto ile süslüyoruz.
180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım ıstant maya
2 yumurta(birinin sarısı üste sürmek için ayrılır)
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar un
Üzeri için: çörekotu ,susam
İçi için: 200 gm beyaz peynir,maydonoz.
100 gm tereyağı (hamurun arasına sürmek için)
Hazırlanışı:Önce hamur malzemeleri karıştırılır hamur yapılır,mayalanıncaya kadar bekletiyoruz.
Mayalanan hamurumuzdan 8 eşit beze yapıp düz bir zeminde tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Açtığımız hamurun üzerine yumuşak tereyağını sürüyoruz.
Bütün bezeleri bu şekilde yapıp bitirince hepsini birden merdane ile pizza büyüklüğünde açıyoruz.
Dilimlere ayırıyoruz yine pizza dilimi gibi.
Geniş kenarına peynirli iç koyup rulo yapıyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip poğaçalarımızı sıralıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekoto ile süslüyoruz.
180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Gül Tatlısı
Gül Tatlısı:
- Malzemeler:
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 125 gr yumuşak tereyağı
- 1 tutam tuz
- paket vanilin
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- aldığı kadar un
- Şerbeti İçin:
- 4 su bardağı su 3 su bardağı şeker1/4 damla limon suyu
- Hazırlanışı:Şerbet için bütün malzemeyi 15 dakika kaynatıp ılımaya bırakın.
- Hamur için:bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
- hamuru merdane ile çok ince olmayacak şekilde açıp çay bardağı ile kesin.
- Kesilen yuvarlakları 3 tane olmak üzere uc uca koyarak yuvarlayın ve bıçakla ortadan ikiye kesip tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkınca ılık şerbeti sıcak tatlının üzerine döküp ve soğuyunca servis edilir.
- Bu verdiğim gül şekli tarifini begenmedim.Farklı bir gül şekli denedim daha güzel oldu.
- İlk önce bir parçayı kendi etrafında rulo yaptım.ikinci parçayı birincinin üzerine sardım.üçüncüyü de ikinci parçanın karşısına sarıp ortadan ikiye kestim. bu daha güzel oldu.
- Hazırlanan gül tatlısının üzerine hazır pemebe pasta soslarından döküp servis ettim.Çok beğenildi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)