11 Eylül 2014 Perşembe
BEBEK TARHANASI
Dokuz aylık bebegimiz var annemizin sütü yetmiyor.Ek gıda olarak o kadar çok seçenek var,çeşitli denemelerimiz sonucu gördük ki bebeğimiz tarhana seviyor
ancak hazırların içinde ne var Allah bilir.Zaten bizde tarhana evde yapılır,bebek Tarhanası yapacagımız için biraz farklı olsun istedim.Bol sebzeli,yoğurtlu mevsiminde tazecik sebze karışımı hazır bebek maması.
BEBEK TARHANASI YAPIMI
Yarım kilo yoğurt
1 baş soğan
Yarım kilo çiçek kabak (çiçeği arkasından düşmemiş)
Yarım kilo taze fasülye
Taze kırmızı biber
Yeşil biber
Yarım kilo domates
10 gm maya
Un yeteri kadar
YAPILIŞI
Önce sebzeleri güzelce yıkayıp bir çay bardagı suda haşlayın.Soğuyunca ezin yada robottan geçirin.Yoğurt ile maya yı ekleyip hamur yoğurun.hamurun mayası gelince hemen veya birgün sonra güneşe temiz bez üzerine serip kurutun.
BEBEK TARHANASI PİŞİRİLİŞİ
Bir su bardağı süt
Bir yemek kaşığı bebek Tarhanası,kasıkla karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirilir.Birkaç dakika kıvama gelmesi beklenir,ocaktan alınır.Sabah kahvaltısında içine iyi haşlanmiş yumurta sarısı ile tuzsuz peynir karıştırılır.Bebek mamamız hazır,afiyet olsun.
8 Eylül 2014 Pazartesi
PANKEK (LOKUM DÖKMESİ)
PANKEK BALLI
Günümüzde hızlı yaşam tarzı bazı değerlerimizi yavaş yavaş yitirip yerini -ister istemez- farklı yaşam tarzlarına bıraktı. Bunlardan biri de akşamları yapılan çok zahmetli davetlerin, yerini pazar sabahları yapılan şık kahvaltılara bırakması...Eskiye göre pek bi modernleştik. Tabii ki bu, kahvaltı sofralarına da yansıdı.Annemin gayganası (lokum dökmesi)
oldu Pankek...
PANKEK (LOKUM DÖKMESİ)
2 Yumurta
2 Su bardağı süt
2. 2,5 Su bardağı un
1 Kabartma tozu
1 Vanilya
2 Kaşık şeker
2 Kaşık sıvı yağ
YAPILIŞI
Malzemenin hepsini karıştırıp boza kıvamında bir karışım elde edin.Kek hamurundan daha akıcı olacak.Tavayı sıvı yağla az miktarda yaglayıp,elde ettigimiz karışımdan kaşıkla iki üç kaşık döküp arkalı önlü pişirilir.üzerine bal döküp servis edilir.Pudra şekeri,reçel ,marmelat la da güzel olur.Annem gaygananın(lokum dökmesi)nin arasına toz şeker serperdi.Çıtır çıtır bayılırdım yemesine
Günümüzde hızlı yaşam tarzı bazı değerlerimizi yavaş yavaş yitirip yerini -ister istemez- farklı yaşam tarzlarına bıraktı. Bunlardan biri de akşamları yapılan çok zahmetli davetlerin, yerini pazar sabahları yapılan şık kahvaltılara bırakması...Eskiye göre pek bi modernleştik. Tabii ki bu, kahvaltı sofralarına da yansıdı.Annemin gayganası (lokum dökmesi)
oldu Pankek...
PANKEK (LOKUM DÖKMESİ)
2 Yumurta
2 Su bardağı süt
2. 2,5 Su bardağı un
1 Kabartma tozu
1 Vanilya
2 Kaşık şeker
2 Kaşık sıvı yağ
YAPILIŞI
Malzemenin hepsini karıştırıp boza kıvamında bir karışım elde edin.Kek hamurundan daha akıcı olacak.Tavayı sıvı yağla az miktarda yaglayıp,elde ettigimiz karışımdan kaşıkla iki üç kaşık döküp arkalı önlü pişirilir.üzerine bal döküp servis edilir.Pudra şekeri,reçel ,marmelat la da güzel olur.Annem gaygananın(lokum dökmesi)nin arasına toz şeker serperdi.Çıtır çıtır bayılırdım yemesine
TARHANA (CİPS]
TARHANA
Kuran ı Kerim de Adem aleyhisselam ın ogulları Kabil in ziraatle Habilin ise hayvancılıkla geçindiklerini biliyoruz. Yemek araştırmalarımda tarhananın tarihine bakarsak ,Kabil in eve getirdigi bugday,Habilin eve getirdigi süt ile birleşince ortaya tarhana çıkıyor.Bugday su ile pişerse KEŞKEK; süt ve yoğurtla pişerse tarhana oluyor. Bir de un tarhanası var ki o da çorbalık... Burada buğdayla yapılan tarhana çeşitlerini ele alacagım,bir başka yayında da un tarhanası çeşitlerini yayınlayacağım.
Tarhana için ana malzemeler: buğday,süt ,yoğurt.
Önceki yayınlarımda annemin Sarıkeçili yörügü,babamın da Karakeçili yörügü oldugunu yazmıştım.Babaannem tarhanayı kazanda yoğurt ve yarmadan yapardı.Genelde akşama yakın ikindi vaktinde tarhana pişer, pişer pişmez de hemen tabaklara koyup üzerine bolca tereyağı dökerek yemesini severdi.Sabaha kadar soğuyan tarhana kıvama gelir,sabah erkenden temiz sofralara serilmeye başlanır.Önce küçük toplar yapılır sonra avuçlarının içinde yassıltılır (bazlamadan ince olacak şekilde 7,8 sm çapında )güneşe serilir,arkası önü çevrilip iyice kurutulur.Kuruyan tarhanalar kışın pişirilmek üzere serin bir yerde saklanır.Bu tarhanayı Çumra'da yapardık.Sevgili komşum İnayet (kendisi Aksarayın Konya ya yakın bir kötünde büyümüş ) birgün beni çaya çağırdı. Çayın yanına ezile büzüle cipse benzer bişeyler koydu."Kusura bakma bişey yapamadım" diye."Bu nedir?" diye sordum. "TARHANA" dedi. "Biz bu şekilde yaparız" .
Yapılışı aynı yalnız şekli babannemin yaptığından çok ince ve çerez olarak kışın uzun gecelerinde yeniliyor
Tarhana yapmanın mantığını sordum anneme: "Neden yapılıyordu tarhana? O kadar zahmet, uğraş... Kazanlar zor iş. Yoğurt ile dövme herzaman bulunur. Neden taze taze yapıp tüketmezlerdi?" Cevap o zamanlarda... Kış mevsiminde yoğurt süt bulunmazdı..."Neee gerçek mi? Evet". Koyunların sütü belli mevsimde olur,genelde de küçükbaş hayvancılıkla geçinilir.Büyükbaş hayvan yok,market yok,bakkal bile yok.Yazın hazırlanıyor bütün yiyecekler.Ne kadar çok hazırlarsan o kadar iyi.
Tarhananın pişirilişi:
Kuru tarhana yeteri kadar su ile akşamdan ıslatılır yumuşaması için.Yumuşayan tarhana ,yağda kavrulan soğanlarla sotelenir, kavrulur,evde kemikli et varsa koyunun eğey kemiği ile de pişirilir.
Şimdilerde Konya'da Garılar Pazarı'nda hazır yarma satılır. Oradan alıyoruz yarmayı.Süzme yoğurt her mevsim var markette,marketten almazsan kendin de yapabilirsin.Büyük şehirlerde bile taze süt bulmak mümkün artık.
Taze Tarhana Yapımı
1 su bardağı yarma
yarım kilo süzme yoğurt
6,7 bardak su
tereyağı 1 yumurta
tereyağ hariç tüm malzeme yoğurt çorbası gibi pişer,1-2 saat bekletilir,tabaklara alınan tarhananın üzerine tereyağı fındık büyüklügünde serpiştirilip servis edilir.Malzemede tuz yazmadım,siz tuz koyun.
YARMA NEDİR?
Yarma kabuğu alınmış buğdayın kırılmış halidir
Doğal anadolu cipsi TARHANA
Kuran ı Kerim de Adem aleyhisselam ın ogulları Kabil in ziraatle Habilin ise hayvancılıkla geçindiklerini biliyoruz. Yemek araştırmalarımda tarhananın tarihine bakarsak ,Kabil in eve getirdigi bugday,Habilin eve getirdigi süt ile birleşince ortaya tarhana çıkıyor.Bugday su ile pişerse KEŞKEK; süt ve yoğurtla pişerse tarhana oluyor. Bir de un tarhanası var ki o da çorbalık... Burada buğdayla yapılan tarhana çeşitlerini ele alacagım,bir başka yayında da un tarhanası çeşitlerini yayınlayacağım.
Tarhana için ana malzemeler: buğday,süt ,yoğurt.
Önceki yayınlarımda annemin Sarıkeçili yörügü,babamın da Karakeçili yörügü oldugunu yazmıştım.Babaannem tarhanayı kazanda yoğurt ve yarmadan yapardı.Genelde akşama yakın ikindi vaktinde tarhana pişer, pişer pişmez de hemen tabaklara koyup üzerine bolca tereyağı dökerek yemesini severdi.Sabaha kadar soğuyan tarhana kıvama gelir,sabah erkenden temiz sofralara serilmeye başlanır.Önce küçük toplar yapılır sonra avuçlarının içinde yassıltılır (bazlamadan ince olacak şekilde 7,8 sm çapında )güneşe serilir,arkası önü çevrilip iyice kurutulur.Kuruyan tarhanalar kışın pişirilmek üzere serin bir yerde saklanır.Bu tarhanayı Çumra'da yapardık.Sevgili komşum İnayet (kendisi Aksarayın Konya ya yakın bir kötünde büyümüş ) birgün beni çaya çağırdı. Çayın yanına ezile büzüle cipse benzer bişeyler koydu."Kusura bakma bişey yapamadım" diye."Bu nedir?" diye sordum. "TARHANA" dedi. "Biz bu şekilde yaparız" .
Yapılışı aynı yalnız şekli babannemin yaptığından çok ince ve çerez olarak kışın uzun gecelerinde yeniliyor
Tarhana yapmanın mantığını sordum anneme: "Neden yapılıyordu tarhana? O kadar zahmet, uğraş... Kazanlar zor iş. Yoğurt ile dövme herzaman bulunur. Neden taze taze yapıp tüketmezlerdi?" Cevap o zamanlarda... Kış mevsiminde yoğurt süt bulunmazdı..."Neee gerçek mi? Evet". Koyunların sütü belli mevsimde olur,genelde de küçükbaş hayvancılıkla geçinilir.Büyükbaş hayvan yok,market yok,bakkal bile yok.Yazın hazırlanıyor bütün yiyecekler.Ne kadar çok hazırlarsan o kadar iyi.
Tarhananın pişirilişi:
Kuru tarhana yeteri kadar su ile akşamdan ıslatılır yumuşaması için.Yumuşayan tarhana ,yağda kavrulan soğanlarla sotelenir, kavrulur,evde kemikli et varsa koyunun eğey kemiği ile de pişirilir.
Şimdilerde Konya'da Garılar Pazarı'nda hazır yarma satılır. Oradan alıyoruz yarmayı.Süzme yoğurt her mevsim var markette,marketten almazsan kendin de yapabilirsin.Büyük şehirlerde bile taze süt bulmak mümkün artık.
Taze Tarhana Yapımı
1 su bardağı yarma
yarım kilo süzme yoğurt
6,7 bardak su
tereyağı 1 yumurta
tereyağ hariç tüm malzeme yoğurt çorbası gibi pişer,1-2 saat bekletilir,tabaklara alınan tarhananın üzerine tereyağı fındık büyüklügünde serpiştirilip servis edilir.Malzemede tuz yazmadım,siz tuz koyun.
YARMA NEDİR?
Yarma kabuğu alınmış buğdayın kırılmış halidir
Doğal anadolu cipsi TARHANA
Etiketler:
bebek tahanası,
cips tarhana,
kızılcık tarhanasI,
sebzeli tarhana,
sütlü tarhana,
tahıllı tarhana,
tarhana,
tarhanalar,
un tarhanası,
yarmalı tarhana,
yoğurtlu tarhana
5 Eylül 2014 Cuma
YERELMASI [ BULGUR PİLAVI]
Yerelmasi mevsimi, simdi bol bulundugu zaman,yelmasi ciğ de tuketilir havuc, patates gibi.yemegide yapilir.pilav icin malzemeler.
1 Su bardagi bulgur
2 Su bardagi et yada tavuk suyu ,sade suyada olur.
Yerelmasi ortaboy 2 adet
Sogan 1 ortaboy
Yarim cay bardagi zeytinyagi
2 corba kasigi tereyagi
ev yapimi domates puresi konservesi
Tuz biber sogan.
Pilav tavasinda yagi isitip,kup dogradigimiz soganlari ,ardindan yine kup dogradigimiz yerelmalarini soteliyoruz,uzerine yikadigimiz bulguru bekletmeden ilave ediyoruz,ara ara karistirip on dakika kavurup domates puresini,iki uc kasik ,koyup biraz daha kavurup suyunu ve tuzunu koyuyoruz,pisince 20 dakika dinlendirip servis yapin uzerini maydonoz la susleyin ,mutlaka deneyin farkli bi tat
Tuz biber sogan.
Pilav tavasinda yagi isitip,kup dogradigimiz soganlari ,ardindan yine kup dogradigimiz yerelmalarini soteliyoruz,uzerine yikadigimiz bulguru bekletmeden ilave ediyoruz,ara ara karistirip on dakika kavurup domates puresini,iki uc kasik ,koyup biraz daha kavurup suyunu ve tuzunu koyuyoruz,pisince 20 dakika dinlendirip servis yapin uzerini maydonoz la susleyin ,mutlaka deneyin farkli bi tat
4 Eylül 2014 Perşembe
SU BÖREĞİ
SU BÖREGİ [ KONYA USULÜ]
Su böregi hepimizin bildigi bir börek ancak yörelere göre yapılışında, pişirilişinde farklılıklar var, Ankara da yaşayan bir Konya lı olarak ilk önce Konya da yapılan tarifi verirken,aradada Ankara da şu şekilde yapılır gibi ufak notlar yazmak istiyorum.Konya da su böregi davetlerin baş tacı olmazsa olmazlarından incecik yapılır,Ankara da biraz daha kalın ve peynirlide yapılıyor.İstisnalar olabilir ama biz Konya lılar su böregini sade kıymalı yaparız,şimdi gelelim MALZEMELER e içi için
Yarım kilo kıyma,zeytinyagı,tereyagı,taze veya kuru nane,maydonoz tuz.
Hamuru için: 4 yumurta,bir tatlı kaşıgı tuz 1 çay bardagı su,yeteri kadar un.malzemelerden normal yumuşaklıkta hamur yapılıp dinlendirilir 6 tane beze yapılır,bezenin 2 tanesi biraz küçük tutulur,altına üstüne sermek için,dinlenmeye bırakılır.
Bu arada etler tavada güzelce pişirilir,yagi az ise zeytinyagı.tereyagı ilave edilir ocakdan alınır.üzerine incecik dogranan nane maydonoz,ve yuz konur iç malzeme hazır.
70. cm çapındaki bakır yada aliminyum sininin üzerini önce tereyagı ile iyice yaglayalım,sonra bir çay bardagı kadar zeytinyaginı sininin her tarafına gezdirelim biraz çörekotu,susam serpip bir kenarda bekletelim.
Küçük tutulan iki tane bezenin birini siniye göre açıp,düzgünce serelim[.küçük bezenin diğeri üzeri için en son açilacak] kalan 4 tane bezeyide siniye göre acıp sofra bezlerine serelim .
Makarna haşladıgımız tencereye su koyup içine biraz tuz ilave edip kaynatalım,sofra bezinde beklettigimiz yufkaları üst üste koyup dörde bölelim,kaynayan suya bir parça atıp iyice haşlayalım[iyi haşlanmazsa çabuk yırtılır] haşladıgımız bir parça yufkayı soguk su dolu başka bir tenceye atıp hemen cıkaralım,temiz mermer tezgaha serip elimizle suyunu sıyıralım,önceden hazırladıgımız siniye döşeyelim,iki sıra olunca araya kıymalı içi koyalım,diğer yufkalarıda aynı şekilde haşlayıp siniye döşeyelim.en sona kalan küçük bezeyi siniye göre açıp su böreginin üstüne serelim.ocagın üstünde çevirerek pişirelim,Konya usulü ocakta pişer,Ankara usulunde börek kalın oldugu için fırında pişiyor.Bir tarafı pişen su böregini,başka bir sini yardımı ile alt üst edip çeviriyoruz diger tarafınıda oçakta pişirip.dinlendirip servise hazır.
Su böregi hepimizin bildigi bir börek ancak yörelere göre yapılışında, pişirilişinde farklılıklar var, Ankara da yaşayan bir Konya lı olarak ilk önce Konya da yapılan tarifi verirken,aradada Ankara da şu şekilde yapılır gibi ufak notlar yazmak istiyorum.Konya da su böregi davetlerin baş tacı olmazsa olmazlarından incecik yapılır,Ankara da biraz daha kalın ve peynirlide yapılıyor.İstisnalar olabilir ama biz Konya lılar su böregini sade kıymalı yaparız,şimdi gelelim MALZEMELER e içi için
Yarım kilo kıyma,zeytinyagı,tereyagı,taze veya kuru nane,maydonoz tuz.
Bu arada etler tavada güzelce pişirilir,yagi az ise zeytinyagı.tereyagı ilave edilir ocakdan alınır.üzerine incecik dogranan nane maydonoz,ve yuz konur iç malzeme hazır.
70. cm çapındaki bakır yada aliminyum sininin üzerini önce tereyagı ile iyice yaglayalım,sonra bir çay bardagı kadar zeytinyaginı sininin her tarafına gezdirelim biraz çörekotu,susam serpip bir kenarda bekletelim.
Küçük tutulan iki tane bezenin birini siniye göre açıp,düzgünce serelim[.küçük bezenin diğeri üzeri için en son açilacak] kalan 4 tane bezeyide siniye göre acıp sofra bezlerine serelim .
Makarna haşladıgımız tencereye su koyup içine biraz tuz ilave edip kaynatalım,sofra bezinde beklettigimiz yufkaları üst üste koyup dörde bölelim,kaynayan suya bir parça atıp iyice haşlayalım[iyi haşlanmazsa çabuk yırtılır] haşladıgımız bir parça yufkayı soguk su dolu başka bir tenceye atıp hemen cıkaralım,temiz mermer tezgaha serip elimizle suyunu sıyıralım,önceden hazırladıgımız siniye döşeyelim,iki sıra olunca araya kıymalı içi koyalım,diğer yufkalarıda aynı şekilde haşlayıp siniye döşeyelim.en sona kalan küçük bezeyi siniye göre açıp su böreginin üstüne serelim.ocagın üstünde çevirerek pişirelim,Konya usulü ocakta pişer,Ankara usulunde börek kalın oldugu için fırında pişiyor.Bir tarafı pişen su böregini,başka bir sini yardımı ile alt üst edip çeviriyoruz diger tarafınıda oçakta pişirip.dinlendirip servise hazır.
ETSİZ ÇİĞKÖFTE
ETSİZ ÇİĞKÖFTE
Çiğköfte sevmeyen yok gibi ama yaz günlerinde etli çiğköfte yemek biraz riskli, yaz günlerinde etlisini yemek istemeyenlere alternatif işte etsiz çiğ köfte tarifi.
MALZEMELER
Kişi başına bir çay bardagı dügü [çiğköftelik bulgur, simit de deniyor bazı yörelerde] bir kaşık salça,bir kaşık isot.
Beş kişilik
5 çay bardagı dügü
3 diş sarmsak
5 çorba kaşıgı salça
5 çorba kaşıgı isot
1 limon
3 diş sarmsak
3 dal taze sogan
yarım demet maydonoz tuz,karabiber, kimyon,tarçın
Dügü ile isot ayrı ayrı bir miktar su ile ıslatılır,onbeş yirmi dakika sonra ,dügü halka dogranan limonla ve dövülmüş sarmsakla yogrulmaya başlanır , limonun sade kabugu kalıncaya kadar yogrulur,kabuklar çıkarıp atılır,sogan maydonoz hariç tüm malzeme ilave edilir iyice yogrulur,son olarak ince kıyılmış soganla maydonoz ilave edilir şekil verilir.
Bu tarifte yağ yok ,
Kız kardeşimin tarifi yag olmadıgını ilk duydugunda olmaz öyle yağda koyalım diye tutturdum,kardeşim şimdi yaptıgımıza koymayalım ama birde senin istedigin gibi yağlısını yapalım dedi,çigköfteyi yaptıgımız saat gece birbuçuk civarı yedik çok nefisti ve yattık sabaha mideden rahatsızlanırım sanmıştım,sabah kalktım mide gayet iyi bi problem yok.
Daha sonra yağlısını da yaptık ama yaglısını pek sevmedim,yağsız çiğköfte tarifimi denemenizi tavsiye ederim
ETSİZ ÇİĞ KÖFTE kagıtta yazılı tarifim resmin sol üst köşesinde |
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Kabak çiçekleri sabah erken toplanır aksi halde hemen buruşur,pazarlarda marketlerde pek bulunmaz ama sipariş üzerine üreticiden getirtebilirsiniz.kişi başına beş altı,daha fazlada kullanabilirsiniz,etli yada etsiz nasıl seviyorsanız o şekilde yapın ben dolmanın etlisinin tarifini veriyorum.
Malzemeler
250 gm yağlı kıyma.
1 fincan pirinç
1 ortaboy sogan
1fincan zeytinyağı
1 kaşık salça [domates biber salçası karışık]
maydonoz,nane,kırmızıbiber, tuz,kimyon.yenibahada kullanabilirsiniz
Yapılışı
Kabak çiçeği ayıklanır yıkanır [ben içinin polenini almıyorum]isterseniz siz alıp temizleyin, kıymalı iç malzemeyi hazırlayıp kabak çiçeklerinin içine doldurup agzını çiçegin uçları ile kapatıp tencereye çok sık olmayacak şekilde dizin [ dolmaların tencereye yapışmasını önlemek için bir sıra yuvarlak kesilmiş domates koyabilirsiniz .] kabak çiçeği dolmalarının üzerine bir fincan su döküp kısık ateşte pişirin, pişen dolmaları yarım saat dinlendirip servis edin
Etiketler:
ana yemekler,
dolmalar,
kabak cips,
kabak çiçegi kızartması,
kabak çiçegi mücver,
kabak çiçeği,
kabak dolması,
kabak kızartması,
kabak yemekleri,
kakak çiçeği dolması,
kuru kabak.
27 Ağustos 2014 Çarşamba
MARUL IZGARA
MARUL IZGARA
Farklı tat arayanlara işte alternatif bir tat marul ızgarası. Marulun ızgarasıda olurmuymuş demeyin,son günlerde herşey kızartılıyor,dondurma da dahil marulun kızartmasını denemedim ama ızgarasını deneyin derim,çok piratik kolay hızlı.
MARUL IZGARA MALZEMELER
1 Adet marul ,marketlerde satılan ızgara soslarından,veya evinizde kendi yaptıgınız ızgara sosu varsa o da olur zeytinyağı,limon,tuz.
YAPILIŞI
Marulun yapraklarını koparmadan yıkayın,ortadan ikiye bölün,üzerine zeytinyagı,tuz,limon,ızgara sosu döküp arkalı önlü ızgarada kızartın.[ ızgara harlı olmayacak]
Farklı tat arayanlara işte alternatif bir tat marul ızgarası. Marulun ızgarasıda olurmuymuş demeyin,son günlerde herşey kızartılıyor,dondurma da dahil marulun kızartmasını denemedim ama ızgarasını deneyin derim,çok piratik kolay hızlı.
MARUL IZGARA MALZEMELER
1 Adet marul ,marketlerde satılan ızgara soslarından,veya evinizde kendi yaptıgınız ızgara sosu varsa o da olur zeytinyağı,limon,tuz.
YAPILIŞI
Marulun yapraklarını koparmadan yıkayın,ortadan ikiye bölün,üzerine zeytinyagı,tuz,limon,ızgara sosu döküp arkalı önlü ızgarada kızartın.[ ızgara harlı olmayacak]
REVANİ
REVANİ
Revani annemin ben çocukken yaptıgı ailece severek yedigimiz bir tatlı ,ancak annemin tarifi bu degil,bu herkesin yaptıgından biraz çakma oluyor.Annem pasta tatlı yapmasını onaltı onyedi yaşlarındayken dedemin eve getirdigi bir pastacı ustasından ögreniyor,revani,baklava,tulumba tatlısı,kuru pastalar kurabiyeler hepsini aklının bir tarafına yazmış,bugun bile sorsam gramı gramına hiç atlamadan tarıf eder.Annemin tarifte yağ ve yogurt yok orjinalide o oluyor,yakında annemin tarifte geliyor.
MALZEMELER
3-4 Adet orta boy yumurta
1 Su bardagı şeker
1 Su bardagı yoğurt
1Su bardagı irmik
1 Su bardağı un,yarım su bardagı sıvıyağ,
1 Limon kabugu rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
SERBETİ için
3 Su bardağı şeker
3,5 Su bardağı su, yarım limon suyu,önce şerbet yapılır.Su ile şeker kaynatılır içine limon suyu ilave edilir.şerbet hazır.
REVANİ YAPILIŞI : Yumurtalarala şeker kar gibi oluncaya kadar çırpma teli ile yada mikserle çırpılır,yağ ve yoğurt ilave edilir tekrar çırpılır,diğer malzemeler de ilave edilip yağladıgımız tepsiye dökülür.180 derece de fırında pişirilir.fırından çıkan revani biraz havalandıktan sonra şerbeti dökülür.şerbeti çekinceye kadar bekletilir servis edilir
Revani annemin ben çocukken yaptıgı ailece severek yedigimiz bir tatlı ,ancak annemin tarifi bu degil,bu herkesin yaptıgından biraz çakma oluyor.Annem pasta tatlı yapmasını onaltı onyedi yaşlarındayken dedemin eve getirdigi bir pastacı ustasından ögreniyor,revani,baklava,tulumba tatlısı,kuru pastalar kurabiyeler hepsini aklının bir tarafına yazmış,bugun bile sorsam gramı gramına hiç atlamadan tarıf eder.Annemin tarifte yağ ve yogurt yok orjinalide o oluyor,yakında annemin tarifte geliyor.
MALZEMELER
3-4 Adet orta boy yumurta
1 Su bardagı şeker
1 Su bardagı yoğurt
1Su bardagı irmik
1 Su bardağı un,yarım su bardagı sıvıyağ,
1 Limon kabugu rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
SERBETİ için
3 Su bardağı şeker
3,5 Su bardağı su, yarım limon suyu,önce şerbet yapılır.Su ile şeker kaynatılır içine limon suyu ilave edilir.şerbet hazır.
REVANİ YAPILIŞI : Yumurtalarala şeker kar gibi oluncaya kadar çırpma teli ile yada mikserle çırpılır,yağ ve yoğurt ilave edilir tekrar çırpılır,diğer malzemeler de ilave edilip yağladıgımız tepsiye dökülür.180 derece de fırında pişirilir.fırından çıkan revani biraz havalandıktan sonra şerbeti dökülür.şerbeti çekinceye kadar bekletilir servis edilir
KREP [BEŞAMEL SOS VE TAVUKLU]
KREP [BEŞAMEL SOSLU VE TAVUKLU]
MALZEMELER
2 yumurta
2 su bardağı süt [bazan bir su bardağı süt birinide su olarak kullanıyorum]
1 çay kaşığı tuz
1-1,5su bardağı un ,yarım paket kabartma tozu,unu hep göz kararı yapıyorum kekten daha akıcı kıvam olacak,tüm malzemeyei karıştırıp teflon tavada servis kepcesi ile bir kepce döküp, pişiriyoruz
ilk dökmede tavayı azıcık yağlarsanız sonrakilerde yağlamaya gerek yok.
Beşamel sos için malzemeler: 2 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı tereyağı, 2 su
bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz. karabiber,beşamel sosu pişirmek için tavada tereyağı ile un hafif kavrulur,azar azar süt ilave edilir muhallebi kıvamına getirilir,üzerine tuz ve karabiber eklenir.
2 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk but,hazırlanan beşamel sosla karıştırılır
Kreplerin ortesına beşamel sosla karıştırdıgımız tavuktan biraz koyuyoruz
Bohça katlar gibi katlayıp kare şekline getiriyoruz,dikdörtgen borcam tepsiye hesini aynı sekilde diziyoruz.Bu malzemeden dokuz tane krep çıkıyor.üzerine ayırdıgımız bir miktar beşamel sostan sürüp fırınlıyoruz, tarifte kaşar yok ama isterseniz fırınlamadan önce rendelenmiş kaşar ilave edebilirsiniz.
MALZEMELER
2 yumurta
2 su bardağı süt [bazan bir su bardağı süt birinide su olarak kullanıyorum]
1 çay kaşığı tuz
1-1,5su bardağı un ,yarım paket kabartma tozu,unu hep göz kararı yapıyorum kekten daha akıcı kıvam olacak,tüm malzemeyei karıştırıp teflon tavada servis kepcesi ile bir kepce döküp, pişiriyoruz
ilk dökmede tavayı azıcık yağlarsanız sonrakilerde yağlamaya gerek yok.
2 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk but,hazırlanan beşamel sosla karıştırılır
Kreplerin ortesına beşamel sosla karıştırdıgımız tavuktan biraz koyuyoruz
Bohça katlar gibi katlayıp kare şekline getiriyoruz,dikdörtgen borcam tepsiye hesini aynı sekilde diziyoruz.Bu malzemeden dokuz tane krep çıkıyor.üzerine ayırdıgımız bir miktar beşamel sostan sürüp fırınlıyoruz, tarifte kaşar yok ama isterseniz fırınlamadan önce rendelenmiş kaşar ilave edebilirsiniz.
Etiketler:
ana yemekler,
ballı krep,
beşamel,
beşamel sos ve tavuklu krep,
cafeays krep,
krep,
krep yemekleri,
peynirli krep,
reçelli krep,
tavuk beşamel sos,
tereyağlı krep
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)