Tortellini bildiğimiz bizim mantının peynirlisi.İtalyan makarnalarının hamuruna su konulmuyor.Eskiden babaannem de erişte hamuruna su koymazdı.Sonraki zamanlarda ekonomik şartların iyi olmadığı geçim sıkıntısının olduğu modern yaşamla yalnızlaşılmaya başladığımız dönemlerde erişte hamuru yoğrulurken yarı yarıya veya daha fazla su konur oldu.
Babaannemin yaşadığı dönemde hayat şartları çok iyi değildi ama komşular vardı yardımlaşılan.Yumurtalar günler öncesinden biriktirilirdi erişte yapmak için.Bir ritüel gibi yapardı yemekleri. Bezeleri tartar yufkaları belirlenen santime göre açardı.Ne bir santim büyük ne bir santim küçük..Boş zamanlarınızda yapıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Tortellini Hamur için2,5-3 su bardağı un
3 yumurta
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Dolgu için
250 gr. lor yada çökelek
1 yumurta akı
Toz biber – tuz
Muskat
Sos için
200 gr. tereyağı
1 dolu avuç fesleğen
1 ezilmiş sarımsak
Tuz – karabiber
Geniş bir kaba unu eleyin. Bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Unun ortasını açın. Ortasına 3 tam yumurta kalan 1 yumurtanın da sarısını kırın, akını sos için ayırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, çatal yardımıyla homojen kıvama gelene kadar çırpın. Kenarlardan unu yavaş yavaş karıştırarak, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonra top haline getirip, üzerini streç filmle örterek en az 1/2 saat dinlendirin.
Lor peynirini ufalayarak yumurta akını ilave edin. Lor yağsız ise süt kreması veya tereyağı ekleyerek tatlandırın. Tuz ve beyaz biberini ilave edin.
Dinlenmiş hamuru merdane yardımıyla ince açın. Bıçak yardımıyla hamurdan 4×4 kareler kesin. [ [Orjinali biraz büyük oluyor.Dilerseniz ölçüyü küçültebilirsiniz] Ortalarına hazırladığınız harçtan koyun. Hamuru üçgen kapatıp uçlarını arkaya doğru burarak[ taç yapar gibi] sıkıca birleştirin.
Geniş bir tencerede su kaynatıp içine tuz ilave edin. Tortellini leri kaynayan suya atıp 2-3 dakika haşlayın.
Tereyağı nı tavada eritin.Fesleğeni ister bütün ister kıyılmış olarak ekleyip 1-2 döndürün. En son sarımsağı ekleyip ocaktan alın. Tuz ve karabiberle baharatlandırıp süzülmüş tortellinileri tavaya ilave edin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis edin.
25 Aralık 2015 Cuma
Elmas Kurabiye
Elmas kurabiyelerimiz de uzun süredir yayınlanmayı bekleyenler arasında idi
Malzemeler:
150 gr tereyağı
1su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 kabartma tozu
Bir Türk kahve fincan sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı kakao
1 çay kaşığı kahve
Tlf nda o kadar çok resim birikti ki artık hafıza kartları yetmiyor.Yayınlananları bir uçtan silmek gerek.Neyse siz tarifime bakın Elmas gibi kubiye tarifi bu blogda
Malzemeler:
150 gr tereyağı
1su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 kabartma tozu
Bir Türk kahve fincan sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı kakao
1 çay kaşığı kahve
Aldığı kadar un
Bulamak için toz şeker
Üzeri için:Sütlü çikolata ve kahvaltılık çikolata
Hazırlanışı:Hamuru yoğurup ceviz kadar bezeler alıyoruz.Elimizle yuvarlayıp toz şekere buluyıp fırın tepsisine aralıklarla diziyoruz.Ortalarına parmağımızla bastırıyoruz,fındık büyüklüğünde çukurlar oluşturuyoruz.160 derecede pişiriyoruz.Pişen kurabiyeler ılınınca benmari usulü erittiğimiz çikolataları kurabiyelerin çukur kısımlarını dolduruyoruz.
Üzeri için:Sütlü çikolata ve kahvaltılık çikolata
Hazırlanışı:Hamuru yoğurup ceviz kadar bezeler alıyoruz.Elimizle yuvarlayıp toz şekere buluyıp fırın tepsisine aralıklarla diziyoruz.Ortalarına parmağımızla bastırıyoruz,fındık büyüklüğünde çukurlar oluşturuyoruz.160 derecede pişiriyoruz.Pişen kurabiyeler ılınınca benmari usulü erittiğimiz çikolataları kurabiyelerin çukur kısımlarını dolduruyoruz.
İçli Köfte
İÇLİ KÖFTE TARİFİ: Resimde de görüldüğü gibi bu içli köfte malzemeler aynı olsa da şekli biraz farklı.Genelde herkesin el alışkanlığının verdiği bir şekil var.Limon gibi kuru patlıcan dolması gibi daha pek çok farklı çeşit..Bu şekil eskiden Türkan Şoray ın göbeği dediğimiz şekerlere benziyor.Tabi boyutu daha büyük.Bu şekli en güzel yapanlar da kız kardeşlerim Feyza&Hasibe
MALZEMELER:
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1,5 su bardağı irmik
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kırmızıbiber, 2 yemek kaşığı kimyon
İÇ HARCI İÇİN;
300 gr kıyma,
1 çay bardağı sıvı yağ,
3 orta boy soğan ( ince kıyılmış)
Birer tatlı kaşığı biber ve domates salçası
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz karabiber, kırmızıbiber
İç malzeme :Kavrularak hazırlanır ve sogurulur.Soğanların iyice pişip etlerin içinde kaybolması gerekir.[Bunun içinde yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirmenizi öneririrm].
YAPILIŞI: Bulguru sıcak suyla ıslatıp bir süre şişmesi için bekletelim. Şişen bulgurun üzerine kalan hamur malzemelerini ekleyip, iyice yoğuralım.
Bu arada derin bir tencerenin yarısından fazlasını suyla doldurup kaynaması için ocağa alalım. Yoğurduğumuz hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartıp yuvarlayalım ve elimizi su ile ıslatarak içini oyalım. Hazırladığımız iç harcından birer yemek kaşığı içlerine doldurup kapatalım. Kaynayan suya köftelerimizi atıp 10 dak. kadar kaynatıp süzgece alalım. Dilerseniz haşanmış olarak, dilerseniz köftelerin bir kısmını kızartarak tüketebilirsiniz. Sıcak servis edin
Etiketler:
ana yemekler,
bulgur yemekleri,
et yemekleri,
göbekli köfte,
içli köfte,
içli köfte nasıl yapılır,
köfte,
köfteler,
nefis içli köfte,
oruk,
oruk nasıl yapılır
23 Aralık 2015 Çarşamba
DONUT [Hamur Kızartması]
Donut:Aslında bizim hamur kızartması.Kandil günlerinde,komşu kabullerinde bazende çarşıdan eve dönerken fırından alınan hamurla yapılır.Annemin bişi si şimdilerde donut.Biz pekmezle yerdik yanında bir de tulum peyniri misss..
DONUT
MALZEMELER
Hamuru için:
- 4 su bardağı un
- 1 paket ınstant maya
- 1 su bardağı süt
- yarım çay bardağı erimiş tereyağı
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 adet yumurta
Üzeri için:
- 80 gram bitter çikolata
- 80 gram sütlü çikolata
- 100 gram taze süt kreması
- Süt ısıtılır. Eritilen yarım çay bardağı tereyağ ile un geniş bir kaba alınır. Şekeri konur. Yumurtası kırılır ve yumuşak kıvamlı hamur yoğurulur. Merdane ile 2 cm kalınlığında açılır. Bardakla yuvarlaklar kesilir. İçlerine küçük bir kapakla delikler açılır. Bu şekilde 10 dakika dinlendirilir. Bol yağda kızartılır.
- Süt kreması ocağa alınır. Ilınınca içine çikolata bırakılır. Kendi ılıklığında eriyecektir.
Yağda kızartılan hamurların sadece 1 yüzeyi sıcakken çikolata sosuna bulanır. Çikolata sosu donunca sunuma alınır.
Başka bir yöntem: Donutlar kızarınca benmari usulü ısıtılan çikolataya batırılır üzeri pasta süsleri ile süslenir.
22 Aralık 2015 Salı
Kandil Simidi
Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.Bu gecelerin gündüzünde pişi [ bişi] denilen hamur kızartması yapılıp komşulara dağıtılır.Kandil simidi ise kandil gecelerinde genelde çarşıdan alınıp eve getirilen bir tür tuzlu kurabiyedir.
Malzemeler:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
2 tane yumurta (sarısı hamuru için, beyazı dışı için)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
Üzeri için : 2 tane yumurtanın akı
Hazırlanışı:
Susamlı Kandil Simidi Tarifi için: Önce yumurtalarınızı oda sıcaklığında bekletin, beyaz ve sarısını ayırın. Geniş bir kaba unu ekleyerek ortasına sıvı malzemeler için çukur açın.Unun ortasındaki çukura oda sıcaklığındaki margarini, yumurta sarılarını ve diğer tüm malzemeleri ekleyin. Kulak memesi kıvamından çok sert olmayan ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar azar azar un ekleyerek yoğurun.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamur parçalarını düz bir tezgahta yuvarlayarak rulo şekline getirin.Ruloların daire şeklinde uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız kandil simitlerini dizin. Fırça yardımıyla tüm kandil simitlerinin üzerine yumurta akı sürün.En son olarak susam serpin. Veya rulo yaptığınız hamuru önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye dizin.Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.
20 Aralık 2015 Pazar
Kuru Köfte
Mis gibi kuru köfte.Çocuklarınıza dışarıdan içinde ne olduğu belli olmayan yiyeceklere alıştırmayın anneler.Bir atasözümüz ne der? Oğlun varsa çarşı aşı tattırma ,kızın varsa el evinde yatırma.
Kuru Köfte
Malzemeler :
1 kilo kıyma
100 gr kuyruk yağı
2 adet orta boy soğan
3 dis sarımsak
2 çorba kaşığı domates salçası
1 adet yumurta
1 cay bardağı su
1 su bardağı galeta unu
yarim demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kekik
1 cay kasığı kimyon
1 cay kaşığı kara biber
1 cay kaşığı pul biber
ve yeteri kadar tuz
kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı :
Kıymayı ve kuyruk yağını beraber kasabınızdan çektirin.Soğanları ve sarımsağı soyup incecik doğrayın Maydanozları da incecik doğrayıp diğer malzemeleri ilave etmeye başlayın.
Yumurtayı kırıp kıymaya ilave edin. Üstüne baharatlar,salca,galeta unu,tuzu ve suyu katıp iyice yoğurun.Kıvama gelince şekil verin İki tarafını güzelce kızartın dilediğiniz gibi
servis edin.
Afiyet olsun.
Kıymayı ve kuyruk yağını beraber kasabınızdan çektirin.Soğanları ve sarımsağı soyup incecik doğrayın Maydanozları da incecik doğrayıp diğer malzemeleri ilave etmeye başlayın.
Yumurtayı kırıp kıymaya ilave edin. Üstüne baharatlar,salca,galeta unu,tuzu ve suyu katıp iyice yoğurun.Kıvama gelince şekil verin İki tarafını güzelce kızartın dilediğiniz gibi
servis edin.
Afiyet olsun.
Tunus Kurabiye
Pastahane kurabiyesi Tunus kurabiyesi daha pek çok ismi olan bu kurabiye çok lezzetli.Bizim tarif i bir kere denediniz mi tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz.
Malzemeler:
125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3 - 3,5 su bardağı)
Sütlü damla çikolata (benmari usulü eritilmiş)
Hindistan cevizi, fındık kırığı, fıstık kırığı veya pembe inciler.
Hazırlanışı:
Yumuşamış olan tereyağı ve sıvı yağı pudra şekerini karıştırma kabına alıp çırpalım.Ardından yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edelim.Unu,kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip,çırpmaya devam edelim.Kulak memesi kıvamında bir kurabiye hamuru elde edelim.
Hazırladığımız yumuşak hamura şekil vererek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine belirli aralıklarla yerleştirelim.
180 derecelik fırında pişirelim. Soğuduktan sonra.Çikolatamızı benmari usulü eritelim.
Kurabiyelerin uç kısımlarını çikolataya batıralım ve Antep fıstığına ya da Hindistan cevizine bulayalım Tekrar yağlı kağıt üzerine dizelim. Bizim yaptığımız gibi pembe incilerle de süsleyebilirsiniz
Çikolatası donduktan sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3 - 3,5 su bardağı)
Sütlü damla çikolata (benmari usulü eritilmiş)
Hindistan cevizi, fındık kırığı, fıstık kırığı veya pembe inciler.
Hazırlanışı:
Yumuşamış olan tereyağı ve sıvı yağı pudra şekerini karıştırma kabına alıp çırpalım.Ardından yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edelim.Unu,kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip,çırpmaya devam edelim.Kulak memesi kıvamında bir kurabiye hamuru elde edelim.
Hazırladığımız yumuşak hamura şekil vererek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine belirli aralıklarla yerleştirelim.
180 derecelik fırında pişirelim. Soğuduktan sonra.Çikolatamızı benmari usulü eritelim.
Kurabiyelerin uç kısımlarını çikolataya batıralım ve Antep fıstığına ya da Hindistan cevizine bulayalım Tekrar yağlı kağıt üzerine dizelim. Bizim yaptığımız gibi pembe incilerle de süsleyebilirsiniz
Çikolatası donduktan sonra servis edebilirsiniz.
Zerdeçallı Mercimek Çorbası
Zerdeçalın faydalarından istifade etmek için her fırsatta kullanmaya başladık.Kekler pastalar yoğurlar derken çorbada kullandık.Zerdeçalın bir özelliği de insanı ısıtması.Kış ayları için ideal bir çorba...zerdeçalın faydaları Daha fazlası için bağlantıyı tıklayın lütfen.
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
2 adet havuç
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
6 su bardağı su
Zeytinyağı
Tuz,1 çay kaşığı zerdeçal
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Tencereye 50ml zeytinyağını alın.Yemeklik doğranmış soğanları içine atın ve soteleyin Unu ilave edin ve kavurmaya devam edin.Yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ve doğranmış patatesi ve havucu ekleyin.
Suyu, tuz ve karabiberi,zerdeçalı ilave edip kaynayınca altını kısın, mercimekler,havuçlar ve patatesler pişinceye kadar kaynatın.Pişen çorba malzemelerini çorba yapmak için kullandığınız mixerle iyice ezin.Bir taşım daha kaynatın
Üzeri için: Tereyağını eritin ve pul biber ile karıştırın.
Not:Bir gün önceden kalmış ekmek yada pidelerinizi küçük küp doğrayın.Fırında üzerine tereyağı sürerek kızartın çorbalarla birlikte servis edin.
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
2 adet havuç
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
6 su bardağı su
Zeytinyağı
Tuz,1 çay kaşığı zerdeçal
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Tencereye 50ml zeytinyağını alın.Yemeklik doğranmış soğanları içine atın ve soteleyin Unu ilave edin ve kavurmaya devam edin.Yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ve doğranmış patatesi ve havucu ekleyin.
Suyu, tuz ve karabiberi,zerdeçalı ilave edip kaynayınca altını kısın, mercimekler,havuçlar ve patatesler pişinceye kadar kaynatın.Pişen çorba malzemelerini çorba yapmak için kullandığınız mixerle iyice ezin.Bir taşım daha kaynatın
Üzeri için: Tereyağını eritin ve pul biber ile karıştırın.
Not:Bir gün önceden kalmış ekmek yada pidelerinizi küçük küp doğrayın.Fırında üzerine tereyağı sürerek kızartın çorbalarla birlikte servis edin.
19 Aralık 2015 Cumartesi
Atom Kurabiye
Atom kurabiyeyi kurumuş meyvelerle hazırlayabileceğiniz gibi değişik dolgu malzemeleri de kullanabilirsiniz.Mesela kuru yemiş,çikolata veya taze meyve marmelatıda çok güzel yakışır.Atom kurabiyenin diğer adı limon sıkacağı kurabiye.Resimdeki şekli vermek için bir limon sıkacağına ihtiyaç var.tarifin tamamı aşağıda.
MALZEMELER
150 gm tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
HAZIRLANIŞI:
DİLBER DUDAGI
En kolay tarifler bayram tatlıları, misafir ikramları bu blog da.Bizi izlemeye devam edin.
DİLBER DUDAĞI
MALZEMELER
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİ
150 gm ceviz
ŞERBETİ İÇİN
3 su bardağı şeker
3 bardak su
1 dilim limon
HAZIRLANIŞI
Geniş bir kaba 1 yumurta kırılır. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ve yoğurt eklenir. çıtır çıtır olması için 1 tatlı kaşığı sirkesi konur. Tuzu atılır ve kabartma tozu eklenir. Aldığı kadar unla hamur yoğurulur. 12 bezeye ayrılır. 15-20 dakika dinlendirilir. Un ve nişasta karışımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp üst üste dizilir ve merdane ile büyükçe tekrar açılır.Önce altı santim eninde,uzunluğu yufkanın uzunluğu kadar şeritler kesilir.Bu şeritlerin arasına ceviz onur uzunlamasına ikiye katlanır.Çay bardağı ağzı ile yarım daire parçalar kesilir.Fırın tepsisine dizilir.Üzerine sıvı yağ tereyağ kaynatılıp dökülür ve 175 derecede fırına verilir.
ŞERBETİNİN HAZIRLANMASI: 3 bardak şeker 3 bardak su kaynatılır ve 1 dilim limon atılır. Şerbeti pişirilip soğumaya bırakılır.Fırından çıkan dilber dudağı ilk sıcaklığı gidince soğuk şerbet üzerine gezdirilir.
Dilber dudağı sunuma hazır istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
DİLBER DUDAĞI
MALZEMELER
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Aldığı kadar un
İÇ HARCI İÇİ
150 gm ceviz
ŞERBETİ İÇİN
3 su bardağı şeker
3 bardak su
1 dilim limon
HAZIRLANIŞI
Geniş bir kaba 1 yumurta kırılır. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ve yoğurt eklenir. çıtır çıtır olması için 1 tatlı kaşığı sirkesi konur. Tuzu atılır ve kabartma tozu eklenir. Aldığı kadar unla hamur yoğurulur. 12 bezeye ayrılır. 15-20 dakika dinlendirilir. Un ve nişasta karışımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp üst üste dizilir ve merdane ile büyükçe tekrar açılır.Önce altı santim eninde,uzunluğu yufkanın uzunluğu kadar şeritler kesilir.Bu şeritlerin arasına ceviz onur uzunlamasına ikiye katlanır.Çay bardağı ağzı ile yarım daire parçalar kesilir.Fırın tepsisine dizilir.Üzerine sıvı yağ tereyağ kaynatılıp dökülür ve 175 derecede fırına verilir.
ŞERBETİNİN HAZIRLANMASI: 3 bardak şeker 3 bardak su kaynatılır ve 1 dilim limon atılır. Şerbeti pişirilip soğumaya bırakılır.Fırından çıkan dilber dudağı ilk sıcaklığı gidince soğuk şerbet üzerine gezdirilir.
Dilber dudağı sunuma hazır istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Etiketler:
baklava,
bayram tatlıları,
cahide sultan tatlıları,
cevizli fıstıklı tatlı,
dilber gudağı,
nefis yemek tatlıları,
oktay usta tatlıları,
osmanlı tatlıları,
şerbetli tatlılar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)