30 Aralık 2015 Çarşamba

AVCI BÖREĞİ


 Böreğin ismi avcı böreği ama avcılıkla hiç alakası yok.Ne av eti nede avcı.Olsa olsa kafası karışık bir kadın bulmuştur bu yemeği.Bir börek yapacak ama içine hangi malzemeleri koyacağını unutmuş eline ne geçtiyse koymuş.İsterseniz bu tarifi biraz daha karıştırabilirsiniz.Bir sap pırasa 1-2 yeşil biber kırmızı biber biraz daha yeşillik ve daha pek çok sebze ilave edilebilir.


AVCI BÖREĞİ

İÇ MALZEMELER
 300 gm orta yağlı kıyma et
1  çay bardağı köftelik bulgur
2 baş kuru soğan
1 adet havuç
1 demet maydanoz
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı

DİĞER MALZEMELER


 6 Adet yufka

2 Adet yumurta

1 Kase dolusu galeta unu

Kızartmak içim sıvı yağ


  İÇ HAZIRLANMASI: Bulguru bir su bardağı sıcak su ile ıslatın. Maydanozu soğanı doğrayın, havucu rendeleyin. Uygun bir tavada eti kavurun soğanı ilave edip kavurmaya devan edin.Havucu ve tuzu ekleyin kavurmaya devam bulguru karıştırın tavayı ocaktan alın. Ceviz, maydanoz susamı ekleyip karıştırın en son baharatları zencefille birlikte ekleyin ılımaya bırakın

Yumurtaları derin bir kap içerisinde çırpılır.

SARMA KISMI:Yufkaların hepsini masaya üst üste serin sekiz eşit parçaya ayırın.Her parçanın üzerine bir yemek kaşığı dolusu iç harç koyun iki kat yufka ile birlikte rulo yapın.Börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa batırın ve kızgın yağda kızartın.Kağıt havlu serilmiş tepsiye alın.


Analı Kızlı

Analı kuzulu köfte: Malatya Kahramanmaraş Diyarbakır Gaziantep Tarsus, Adana gibi bölgelerde Analı kuzulu Konya da ise analı kızlı olarak bilinen bir yemektir. Bulgur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrularak, hazırlanan hamurun açılıp içine kıyma doldurulmasından sonra pişirilen sulu bir yemektir.



Analı Kızlı İç Malzemeler:
300 gr kuzu kıyma
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 ½  yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 tutam karabiber

Analı Kızlı Dış Malzemeler:
3 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 yumurta
1 çay bardağı nohut

1 tatlı kaşığı nane
1 limon İç Hazırlanması:Kıyma eklenip kavrulur.3 adet kuru soğan yemeklik doğranıp kıymaların üzerine ilave edilir.Soğanlar kıymanın içinde kayboluncaya kadar yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirilir. 1 yemek kaşığı biber-domates salçası eklenir. Tuz  karabiber serpilip soğumaya bırakılır.

Köftenin Dışı İçin; Bulgur irmik kısır yapar gibi kaynar su ile ıslatılır.Soğuyan bulgur yoğurma kabına alınır üzerine un ve salça ilavesi ile yoğrulmaya başlanır.1 yumurta kırılır. birbirini tutana kadar yoğrulur.[ Bulguru yoğurma aşamasında çok fazla yorulmadan yarım saat aralarla bir kaç dakika yoğrulması yeterli olacaktır.]
Yemeğimizin salçalı sosu için; 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan biraz zeytinyağı ve tereyağı ile kavrulur. 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir. 1 bardak su ve 1 çay bardağı haşlanmış nohut ilave edilir. 1 tutam karabiber, tuz, 1 tatlı kaşığı nane, 1 limonun suyu konulur. Biraz daha su eklenerek kaynamaya bırakılır.
 Analı Kızlının Kızları İçin: Misket büyüklüğünde köfte topları yapılır.
 Anaları İçin; Bulgurdan hazırlanan hamur limon büyüklüğünde parçalar alınır içli köfte gibi içi açılır ve kıyma ile doldurulup kapatılır.Hazırlanan analar kızlar ocakta kaynayan salçalı sosta pişirilir.Analı Kızlı servise hazır.

FİYONK POĞAÇA


Fiyonk Poğaça: Bu hamuru çok seviyorum neredeyse bütün poğaçalarımı bu tarifteki gibi yapıyorum.Pamuk gibi yumuşacık oluyor tavsiye ederim.Fiyonk poğaçayı yaparken katlar arasına erimiş tereyağ sürerseniz kat kat daha güzel olacaktır.Bu fiyonk poğaça boş, katlar arasına sadece tereyağ sürmekle yetiniyoruz.Yalnız görünüm harika..


MALZEMELER:
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı su
*1 büyük çay bardağı sıvı yağ
*1 paket yaş maya
*1 yemek kaşığı tuz
*3 yemek kaşığı şeker
*5-6 su bardağı un

FİYONK POĞAÇA TARİFİ:
  Önce maya süt su şeker bir kaba alınır. İyice karıştırılıp eritilir 15 dakika kabarması için bekletilir. Kabarınca diğer malzemeleri katıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.Hava almayacak şekilde sarılıp mayalanması beklenir.Mayası gelen hamur tezgah üzerinde merdane ile açılarak şekil verilir.Fırın tepsisine yağlı kağıt serip şekil verilmiş fiyonk poğaçalar yerleştirilir.180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.

BROVNİ KURABİYE

 İşte o muhteşem kurabiye tariflerim den biri ile karşınızdayım.Kakaonun beyaz çikolata ile buluşması.Ağzınıza alır almaz dağılacak ama diğer kurabiyeler gibi nefes borusuna kaçmayacak bir kurabiye.Çok insanın misafirlikte kurabiye yemediklerini bilirim. Özellikle de kız istemeye giden aileler.Böyle önemli bir günde rezil olmak var işin ucunda.Erkek tarafına tavsiyemdir.Tabağınızda eğer brovni kurabiye varsa rahatlıkla yiyebilirsiniz.Rezil olmamak için tabağına dokunmayan bir damat biliyorum....:))

125 g oda sıcaklığında margarin yada tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 adet yumurta

Şerbeti için;
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Bir kaç damla limon suyu (5-6)










 Önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için küçük bir tencereye su ve şekeri Alıp üzerine limon sıkalım. Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatarak Altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Bir kaba margarin un yumurta, kakaoyu, pudra şekerini, sıvı yağı, vanilya ve kabartma tozunu alarak karıştıralım. Ele yapışmayacak bir hamur elde edelim. Bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve hamurdan parçalar alıp yuvarlak şekil verin ve tepsiye dizin. Kurabiyeleri 200 derece fırında 10 dk pişirelim. Kurabiyeler piştikten sonra, ilk sıcağı gidince ılınmış şerbete kurabiyeleri batırıp çıkaralım. Üzerlerine benmari usulu eritilmiş beyaz çikolata ile süsleyelim. Afiyet olsun.

Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi

Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi: Patatesli börek içini hazırlama aşamasında yemek tarifi veren bloğcular da da gördüğüm bir şey var.İlk aşamada hemen patateslerin haşlanması.Sanki patates haşlanmaz sa börek içi olmazmış gibi. İklima teyzem patatesi çiğden rendeleyip sağanla birlikte hafif sotelerdi. Aksaray lı komşum İnayet ise patatesi rendeleyip diğer malzemeleri ilave eder başka da bir pişirme işlemi uygulamazdı.
Ben de patatesli böreklerde hem teyzem gibi hem İnayet gibi iç hazırlarım.Benim önerim siz patatesleri çiğ den rendeleyin öylece kullanın.





Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta akı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket ıstant maya
Alabildiği kadar un
Patatesli İç Harç Malzemeleri:
6 adet orta boy patates
1/2 demet yeşil soğan
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay kaşığı pul biber aynı ölçülerde karabiber, kekik, nane ve tuz
Poğaçanın Üzerine Sürmek İçin:
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Haşhaş, çörek otu veya susam
Hazırlanması:
 Hamur yoğurma malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini kapatıp bir havlu örtelim ve ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kabarması için dinlenmeye bırakalım.
 Patateslerin kabuklarını soyup derince bir kaba rendeleyelim. Yeşil soğanları minik minik doğrayıp, rendelenmiş patateslerin üzerine ekleyelim. Tereyağını, tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra harcı tahta kaşıkla iyice karıştıralım veya elimizle yoğuralım. 
 Mayalanmış hamuru iki eşit bezeye bölelim. Merdane yardımıyla kalınlığı 1 cm kalınlığında  açalım. Ağzı geniş bir su bardağı ile hamurdan daireler keselim. İçine patatesli harçtan yerleştirip ikiye kapatalım. Yarım daire şekline gelen hamur parçasının iki uç kısmını birleştirelim. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kalıba yada daire biçiminde bir tepsiye tüm hamur parçalarını dizelim.
 Poğaçaları fırında 30-35 derecede yaklaşık 15 dakika dinlendirip, üzerine yumurta sarısı ve yoğurttan hazırlamış olduğumuz sosu fırça yardımıyla sürelim. 180 derecede kızarıncaya kadar pişirelim.

29 Aralık 2015 Salı

Cepli Sandviç Poğaça


 Lise çağındaki çocukların öğle yemeklerini genelde kantinden kalitesiz atıştırmalıklarla geçiştirilir.Çocuk sahibi annelerin biraz duyarlı olup çocuklarına evde bu tür sandviçler poğaçalar hazırlayıp,öğle arasında yemek üzere çantalarına koyabilir. Avrupa da yaşayan bir arkadaşım vardı.Erkek çocuğuna her gün evde bu tür yemekler hazırladığını söylemişti.Hayran kaldım.Türkiye de yaşayan annelerin pek çoğu çocuğuna para vermekle yetiniyor.Konu çocuklar ve yemekler olunca daha hassas ve duyarlı davranmak gerekiyor.



Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı süt
1 paket ıstant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvı yağ 

Hamurun Arası İçin:
Tereyağ

Üzeri İçin:
Yumurtanın sarısı.

    Cep Sandviç Yapılışı:Unu eleyip bir kaba koyalım.Ortasını açıp, içine ılık sütü, ılık suyu ilave edelim.Sonra mayayı toz şekeri tuzu ilave edip iyice  yoğuralım.Hamurun üzerini kapatalım ve mayası gelinceye kadar bekleyelim.Mayalanan hamurdan parçalar koparalım 12 cm çapında açalım.
    Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ sürelim ve ikiye katlayalım.Yarım daire olan hamurumuzun üzerine tereyağı sürüp tekrar katlayalım.(daire şeklinde açılan hamuru iki kere katlayıp üçgen hale getiriyoruz. Üçgen şekli verdiğimiz sandviç poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürelim ve önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana kadar pişirelim.
    Cep Sandviçlerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra arasına peynir, domates, maydanoz yaprakları koyup, servis edelim.
Cep Sandviç İçi İçin:
Beyaz peynir
Domates
Maydanoz yaprakları 

FİYONK TATLISI

Kız kardeşim Feyza nın lise yıllarında çokça yaptığı bir tatlı.Öyle ki biz bu tatlının adına hep Feyza tatlısı derdik.O zamanlar bu tatlıyı biraz daha küçük fiyonk makarnalar boyutunda yapardık.Tek lokmalık. Malzemeleri çoğaltabilirsiniz.Hadi bir  Feyza tatlısı yapalım..



Malzemeler:

1 Fincan süt
1 fincan sıvı yağ
1 Yumurta
Aldığı kadar un
1 Paket kabartma tozu.


Şerbeti İçin: 3 Su bardağı su 3 Su bardağı şeker,kaynatılır soğumaya bırakılır.

Kızartmak İçin: sıvı yağ

Hazırlanışı:Süt sıvı yağ yumurta kabartma tozu ve un ile normal yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.10 dakika dinlenmeye bırakılır.Mermer tezgah üzerinde merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır. 2x2 veya 4x4  cm büyüklüğünde yada daha büyük  kareler keserek fiyonk şekli verip sıvı yağda kızartılır.Önceden hazırlanan soğuk şerbete atılır.Fazla bekletilmez 3-4 dakika içinden fiyonk tatlıları şerbetten çıkartılır.Hemen servis edilir.

TART KALIBINDA KUMPİR


Tart Kalıbında Kumpir: Yapımı için hayatımızı kolaylaştıran malzemelerden faydalanabilirsiniz.Mesela konserve garnitür gibi.Bu konserveleri ev hanımları genelde evde hazırlar.Çalışan hanımların alışverişlerinde fazlaca alıp evde ellerinin altında bulundurmalarında  fayda var.Kumpir yapımında şu malzeme olmazsa olmaz diye bir şey yok.Evdeki bütün sebzeleri haşlayarak kullanabilirsiniz.Kahvaltılık peynir dilimlenmiş zeytin salam sosis.. Hangi malzemeyi kullanırsanız olur.


Kumpir Malzemeleri
3-4 tane havuç (haşlanmış)
3-4 tane orta boy patates(haşlanmış)
Sosis veya salam (doğranmış)
Mısır (haşlanmış veya konserve)
Bezelye (haşlanmış veya konserve)
Kornişon turşusu (doğranmış)
Kaşar peyniri (rendelenmiş)
Tereyağı,Mayonez,Ketçap

Tart Kalıbında Kumpir:Patatesleri yıkayıp tencerede havuçlarla birlikte haşlayalım. (havuçlar mayonezle birlikte karışmak üzere ayrılır.)Normal fırın veya sobanız varsa sobanın fırınında da pişirebilirsiniz.Patateslere kürdan batırıp pişip pişmediklerini kontrol edelim.Patatesler pişince kabuklarını soyup içerisine biraz tereyağı tuz kırmızı biber koyalım çatalla yada patates ezicisi ile iyice ezip püre haline getirelim.Tatlandırıp püre haline gelen patatesleri tart kalıbına bastırarak güzelce yerleştirelim.Tart kalıbını servis tabağına ters çevirelim.Daha önce haşlayıp hazırladığımız sebzeleri mayonezle birlikte karıştırıyoruz.Tart kalıbında çıkarttığımız patateslerim üzerine sebzeli mayonezli harcı yerleştiriyoruz.En son olarak damak zevkinize göre, kumpirin üzerine ketçap ve mayonez ilave edip servis edebilirsiniz.
Not: Dilerseniz mayonezin içine yoğurt karıştırabilirsiniz.

TENCEREDE FİNCAN KEK

 Kek yapımında bir alternatif içi su dolu bir tencereye fincanları yerleştirip pişiriyoruz.Benmari usulu:Yani buharda pişirme tekniği.Pek çok yemek sebze,pilav bu şekilde pişirilir.Çikolatalar katı yağlar bu şekilde eritilir.Feyza nın ellerine sağlık.


Malzemeler:
3 adet orta büyüklükte yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı süt (tam yağlı)
1 tatlı kaşığı granül kahve (3 yemek kaşığı ılık su ile eritilmiş )
200 gr. tereyağı (benmari usulu eritilmiş )
3 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
2,5 çay bardağı un (unu eledim)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu (15 gm)
 (Ölçülerde büyük boy çay bardağı kullandım.)
Hazırlanması:
3 adet yumurtayı köpük köpük olana kadar çırpma teli ile çırpalım. Toz şekerleri ekleyelim şeker eriyene kadar çırpalım. Sırası ile; süt granül kahve kakao ve tereyağı nı ilave edelim .2,5 çay bardağı elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpalım. Evde bulunan takımı bozulmuş kahve ve çay fincanlarına 2/3 ni kek hamuru ile dolduralım.Yayvan bir tencereye içleri kek hamuru olan fincanlarımızı yerleştirelim.Tencereye fincanların yarısına gelecek kadar soğuk su ilave edelim.Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını açalım.Normal yemek pişirir gibi tencerede ara ara kontrol ederek keklerimizi pişirelim.servis size kalmış isterseniz fincanda servis edin isterseniz de fincandan çıkarabilirsiniz.









28 Aralık 2015 Pazartesi

TARAK TATLISI


Tarak tatlısı olarak bilinen bu tatlıyı ben taraksız yaptım.Doğrusu tarak kullanılmamış olsada onunla şekil vermek pek iç açıcı gelmedi.Tırtıksız olsun bizim tatlımız.Bu şekil daha sevimli ve iç açıcı.Bu benim tercihim.Tarakla hamura şekil verenede saygı duyarım.Tarif de

badem var.Tarifin olmazsa olmazlarından değildir.Bir tarif den kurabiye tatlı yemek olsun her zaman malzeme ilavesi veya çıkarması yapılabilir.Bu şekilde farklı tatlar yakalamış olacaksınız. 



TARAK TATLISI
MALZEMELER
1 çay bardağı irmik 
1 çay bardağı pudra şekeri 
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı badem
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın beyazı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı badem
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilip ocaktan alınır. Şerbet soğuması için bekletilir.


  Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Pudra şekeri oda sıcaklığındaki tereyağı yoğurt sıvı yağ, irmik Hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilya katılır ve karıştırılır. Unu yavaş yavaş dökülerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Bademler irice dövülür. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır. Temiz ve kullanılmamış bir tarak üzerine hamur parçası konur ve tarak boyunca yayılarak bastırılır. Kırık bademler uzunlamasına ortasına konur ve hamur yine uzunlamasına kapatılır. Hamur taraktan alınır ve tarakla şekillenmiş kenarı görünecek şekilde iki ucu birleştirilir. Tatlılar tepsiye yerleştirilir. İçine sıvı yağ yumurta sarısı karıştırılır tatlıların üzerine sürülür. Bütün bademler de üstüne batırıldıktan sonra tarak tatlısı 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak tatlı üzerine soğuk şerbet dökülerek servis edilir.






KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE

Bu kurabiyeyi istediğiniz başka marmelatlar lada yapabilirsiniz.istediğiniz herhanği bir meyveyi püre haline getirip şeker ilavesi ile ocakta kaynatıp çok nefis marmelatlar elde edersiniz...





KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE
MALZEMELER
MARMELATI İÇİN. 
- 1 kilo kızılcık. 
- 1 su bardağı şeker. 
HAMURU İÇİN.
- 150 gr tereyağı
- 1 çay bardağı pudra şekeri.
- 1 paket vanilya.
- 1 paket kabartma tozu.
- 1 çay bardağı sıvı yağ.

 -1 adet yumurta.
 -1 çay bardağı nişasta.
- Aldığı kadar un.

  Kızılcıklar bir miktar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.Yumuşayan kızılcıklar süzgecin üzerine alınır. Kaşıkla ezilir ve altındaki kaba püre kıvamında geçirilir. Kızılcı püresi tencereye alınır toz şeker eklenir ve marmelatı pişirilir.Kıvama gelince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.


Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir kaba alınır. Yumurta kırılır. Pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve unla kurabiye hamuru yoğurulur. Cevizden daha küçük yuvarlanır ve ortasından parmakla bastırılır. Üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine alınır. 160 derecede fırında pişirilir.Kurabiyeler fırından çıkıp soğuyunca ortalarına kızılcık mermelatı konur.Kurabiyeler sunuma hazır afiyet olsun.

BELLO

Bello Mardin yöresine ait bir yemek.Benim verdiğim tarifte mercimek yok dilerseniz bu tarife 1,5-2 su bardağı kırmızı mercimek ekleyerek yapabilirsiniz.Kırmızı mercimek ve yumurta birleşince hali ile kalorisi yükselecek.Çağın hastalığı olan obeziteyi önlemek adına yiyeceklerinizde bu tür eksiltmeler yapılabilir.Tercih sizin..






 YUMURTALI BELLO
MALZEMELER:

3 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı kişniş
6 adet yumurta
3 adet kuru soğan
1 bağ maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı domates biber karışık
salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Su,isot,pul biber

HAZIRLANIŞI:
 Geniş bir kaba ince bulgur alınır, üzerine kaynar su ilave edilip soğumaya bırakılır. Kuru soğan ince ince kıyılıp sıvı yağda kavrulur. 5 yemek kaşığı domates salçası ilave ederek kavurmaya devam edilir.Yumuşayan bulgurun içine tuz ve 2 yemek dövülmüş kişniş eklenerek harmanlanır. Üzerine soğanlı salçalı harç ilave edilir,iyice yoğrulur. İnce kıyılan maydanoz ve yeşil soğanda bulgurun üstüne eklenerek harmanlanır. Yumurtalar çırpılır, kızdırılmış zeytinyağında pişirilir.Bulgurun üzerine  ilave  edilen yumurtalar kaybolana kadar yoğrulur. Kıvama gelen bello şekil verilerek servis edilir.
Not :Baharatlar isteğe göre eklemeler yapılabilir

PİZZA ETLİEKMEK

Adına pizza dedim ama tadı bizim etli ekmeğin tadında.Bir Konya lı olarak hazırladığımız pizza lahmacun adı ne olursa olsun tadını ister istemez etli ekmeğe benzetiyoruz.Hem bizim etli ekmeğin tadı elin pizzasında yok.Gez dünyayı gör Konya yı demiş atalarımız.Konya gibisi var mı?



MİNİ PİZZA
MALZEMELER
2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz

İÇİ İÇİN:
Yarım kilo dana kıyma
1 adet kuru soğan 
5 adet yeşil biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı sıvı yağ







HAMURU İÇİN: Ilınmış süt kuru maya toz şeker ve sıvı yağı yoğurma kabına alınır karıştırılır. İçine yavaş yavaş un eklenir.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur mayalanmaya bırakılır.

İÇİ İÇİN:Yemeklik kuru soğan yeşil biber ve domates rondadan geçirilir. Dana kıyma, tuz pul biber karabiber ve sıvı yağ harmanlanır. Mayalanan hamur bezeye ayrılır.Elimizle resimde görüldüğü gibi ince açılan bezelerin üzerine bol kıymalı harç sürülür ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.


ŞİŞ KÖFTE

 Şiş köfteyi eğer mangalda yapacaksanız verdiğimiz malzemelere 50-100 gm kuyruk yağı ilave etmeyi unutmayın.Köfteye lezzet veren kuyruk yağıdır.Evde tavada ve sıvı yağda pişirecekseniz köfteleri fazla yağlı olmaması için kuyruk yağını önermiyorum etin yağı kafi gelecektir.Köfteyi piyaz yada pilavla patates kızartması ile de servis edebilirsiniz





MALZEMELER:
500 gram dana kıyma
250 gram kuzu kıyma
4 adet soğan
1 baş sarımsak
Bir tutam maydanoz
1 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat


Kıymanın içine rondodan geçirilmiş soğanlar, galeta unu, sarımsak, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, pul biber, kimyon, nane ve tuz eklenerek yoğurulur. Köfte harcı şişlere geçirilir. Şişlere geçirilen köfteler tavada veya mangalda pişirilir.







27 Aralık 2015 Pazar

Sarıyer Böreği


Hazır baklava yufkasından kolayca hazırlayıp misafirlerinize ikram edeceğiniz bir börek.Boş vakitlerinizde hazırlayıp pişirmeden buzlukta 1-2 gün bekletebilirsiniz.
     










Sarıyer Böreği malzemeleri:

12 tane baklava yufka Yarım kilogram kıyma
2 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yufkaların Arasına Sürmek İçin:
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta sarısı
çörek otu (üzerine)

Sarıyer Böreği Tarifi: Kuru soğanları yemeklik doğrayalım. Bir tencerede çok az yağ ile soğanları soteleyin. kıymayı ilave ederek kavrulana kadar iyice pişirin. Tuz karabiber fıstık ve kuş üzümlerini ilave edilip karıştırın.Ocaktan alıp soğutun.
Tezgaha bir kat baklava yufkasını serin. Üzerine fırça yardımı ile nazikçe sıvı yağ sürün. Normal yufkaya göre ince olduğu için biraz hassas davranmak gerekiyor. Sonra bir kat daha yufka koyun. Onuda yağlayın. Üçüncü katıda koyun bu kata yağ sürmeyin. Soğuyan kıymalı harçtan yufkanın  uzun kenarına 2 yemek kaşığı kadar harç yerleştirip rulo yapın.( Ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde ) Tepsiye dizin. Bıçakla eşit parçalara bölün.(Tepsiyi yağlamayın börekte kullandığımız yağ kafi geliyor).
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Böreklerin üzerine yumurta sarısını sürün. Çörek otu serpin. En az 1 saat buzdolabında dinlendirin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Not:  çıtırlığının gitmemesi için servise 20 dakika kala pişirebilirsiniz.

Tuzlu Kıtır Kurabiye

Tüm kabul günü davetlerinizin vazgeçilmezi olan bir tarif ile karşınızdayım. Tuzlu Kıtır Kurabiyeyi  hazırlama aşamasında hamurun içine salça,kırmızı biber değişik baharatlar koyarak farklı tatlar oluşturabilirsiniz.Öneri  ve tarif bizden yapması sizden.

Malzemeler:
2 Yumurta (Sarılar Üzerine)
1 Paket (250 gr.) Margarin
2 Çay Bardağı (200 ml) Sıvı Yağ
2 Tatlı Kaşığı Şeker
2 Çay Kaşığı Tuz
2 Tatlı Kaşığı Sirke
Aldığı Kadar Un 

Üzeri İçin:
Susam, Çörek Otu

Yapılışı :
Oda sıcaklığına gelen Margarini ve sıvı yağı’mızı bir kaba alıyoruz. Diğer malzemelerimizi sırası ile ekliyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz dan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil veriyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
Not:
* Yumurta sarılarını sürerken içerisine bir tatlı kaşığı pekmez ilave edersek üzeri daha güzel kızaracaktır.
* Üzerine arzuya göre haşhaş, keten tohumu da ilave edilebilir.








HALKA TATLISI

Bu tatlının adı halka tatlısı ama şeklini değiştirebilirsiniz.Zikzak çubuk yada resimdeki gibi.Hazırlanması çok kolay.Bu tür tatlılar için mutlaka önceden hazırlanmış soğuk şerbet olması lazım ki sonuç iyi olsun.
Hadi bakalım kolay gelsin.



HALKA TATLISI
MALZEMELER

1,5 çay bardağı irmik
1,5-2 çay bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. 

HAZIRLANIŞI:
İrmik, un, yumurta, süt yoğurt, sıvı yağ kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. Bu karşım sıkma torbasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.

ÇEREZLİ ÇİKOLATALI KURABİYE


Kuabiyeler kurabiyeler bir çay saatinde benim olmazsa olmazlarımdan.Çay sanki yalnız gelir şöyle boynu bükük tatsız ne kadar şeker atarsan at tatlanmayan...


Çerezli Çikolatalı Kurabiye Tarifi
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şeker
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu


Üzeri İçin
Benmari Usulü Eritilmiş Çikolata
Fındık,fıstık,ceviz
Çerezli Çikolatalı Kurabiye Yapılışı
Bir kabın içine margarini sıvı yağı yumurtayı pudra şekerini koyalım ve iyice karıştıralım.
İçine vanilyayı  kabartma tozunu ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.


Azar azar unu ilave edelim ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.
Hamurdan parçalar koparıp, merdaneyle açalım ve yuvarlak kalıp kullanarak keselim.(çay bardağı da kullanabiliriz) Hamuru açmak için zaman harcamak istemiyorsanız küçük yuvarlak toplar yapıp üzerine hafif bastırabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 160° fırında 20-25 dakika pişirip, soğumaya bırakalım.
Kurabiyeler soğuduktan sonra üstlerine çay kaşığı ile benmari usulü erittiğimiz çikolatayı sürelim ve çikolata kurumadan üzerini ceviz, fındık, fıstık ile süsleyelim. Afiyet olsun.







26 Aralık 2015 Cumartesi

Şalgam Suyu

Şalgam suyu bizim evde çocukluğumdan beri yapılan bir içecek.Babam çok sevdiği için her sene güz mevsiminde çokça yapılır.Biraz da yapımı ile ilgili ip uçları verelim Şalgam suyu hazırlarken elinizi bol tutun.Havuçlar çok olursa sonuç daha memnun edici oluyor.Kullanacağınız kavanozun büyüklüğü ne kadar olursa olsun doğranmış havuç miktarı kavanozun yarısını geçsin. Yaklaşık 2/3 ü doğranmış havuç olacak şekilde yapın.İsteğe göre acı biber yapım aşamasında havuçlarla birlikte kavanoza konulur.

    Malzemeler

    1 Adet Büyük Boy Şalgam
    1 Adet Büyük Boy Pancar[olmasa da olur]
    3 kg  Siyah Havuç
    1 Çorba Kaşığı Limon Tuzu
    2 Küçük çay bardağı salamuralık tuz
    1 çift kadın çorabı[kullanılmamış]
    1 adet 10 lt lik pet kavanoz
    1 adet yaş maya yaklaşık 10 gm
    1 kase bulgur


        Tarif:Şalgam,pancar ve havuçların dış kabuğu temizlenir.Şalgam ve havuçlar doğranır.Bir adet temiz kullanılmamış ince kadın çorabının içine bulgur ve maya konulur ve çoraba düğüm atılır[bulgurun çıkmaması için]Havuçlar 10 litrelik kavanoza doldurulur.Tuz ve limon tuzu su ile eritilir havuçların üzerine gönderilir.Kavanozun üzeri su ile doldurulur.İçi bulgur ve maya dolu çorabımız en son kavanozun üzerine yerleştirilir,kapak sıkıca kapatılır.3 Hafta yada 1 ayda şalgam suyu hazır.15 günde de içilecek hale gelir.

    Şalgam suyunun hızlı olması için ilk 3 gün yarı güneş gören bir yere sonra karanlık ışık görmeyen serin bir yerde bekletilir.Kavanozun ağzı sıkı kapatılmamışsa üzerinde küçük beyaz mantarlar görülebilir,bu normaldir.

25 Aralık 2015 Cuma

Tortellini (Peynirli Makarna)

 Tortellini bildiğimiz bizim mantının peynirlisi.İtalyan makarnalarının hamuruna su konulmuyor.Eskiden babaannem de erişte hamuruna su koymazdı.Sonraki zamanlarda ekonomik şartların iyi olmadığı geçim sıkıntısının olduğu modern yaşamla yalnızlaşılmaya başladığımız dönemlerde erişte hamuru yoğrulurken yarı yarıya veya daha fazla su konur oldu.
Babaannemin yaşadığı dönemde hayat şartları çok iyi değildi ama komşular vardı yardımlaşılan.Yumurtalar günler öncesinden biriktirilirdi erişte yapmak için.Bir ritüel gibi yapardı yemekleri. Bezeleri tartar yufkaları belirlenen santime göre açardı.Ne bir santim büyük ne bir santim küçük..Boş zamanlarınızda yapıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz.


Tortellini Hamur için2,5-3 su bardağı un
3 yumurta
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Dolgu için
250 gr. lor yada çökelek
1 yumurta akı
Toz biber – tuz
Muskat

Sos için
200 gr. tereyağı
1 dolu avuç fesleğen
1 ezilmiş sarımsak
Tuz – karabiber

Geniş bir kaba unu eleyin. Bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Unun ortasını açın. Ortasına 3 tam yumurta kalan 1 yumurtanın da sarısını kırın, akını sos için ayırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, çatal yardımıyla homojen kıvama gelene kadar çırpın. Kenarlardan unu yavaş yavaş karıştırarak, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonra top haline getirip, üzerini streç filmle örterek en az 1/2 saat dinlendirin.

 Lor peynirini ufalayarak yumurta akını ilave edin. Lor yağsız ise süt kreması veya tereyağı ekleyerek tatlandırın. Tuz ve beyaz biberini ilave edin.

Dinlenmiş hamuru merdane yardımıyla ince açın. Bıçak yardımıyla hamurdan 4×4 kareler kesin.   [ [Orjinali biraz büyük oluyor.Dilerseniz ölçüyü küçültebilirsiniz] Ortalarına hazırladığınız harçtan koyun. Hamuru üçgen kapatıp uçlarını arkaya doğru burarak[ taç yapar gibi] sıkıca birleştirin.

Geniş bir tencerede su kaynatıp içine tuz ilave edin. Tortellini leri kaynayan suya atıp 2-3 dakika haşlayın.

Tereyağı nı tavada eritin.Fesleğeni ister bütün ister kıyılmış olarak ekleyip 1-2 döndürün. En son sarımsağı ekleyip ocaktan alın. Tuz ve karabiberle baharatlandırıp süzülmüş tortellinileri tavaya ilave edin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis edin.

Elmas Kurabiye

Elmas kurabiyelerimiz de uzun süredir yayınlanmayı bekleyenler arasında idi
Tlf nda o kadar çok resim birikti ki artık hafıza kartları yetmiyor.Yayınlananları bir uçtan silmek gerek.Neyse siz tarifime bakın Elmas gibi kubiye tarifi bu blogda



Malzemeler:
150 gr tereyağı

1su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 kabartma tozu
Bir Türk kahve fincan sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı kakao
1 çay kaşığı kahve
Aldığı kadar un
Bulamak için toz şeker
Üzeri için:Sütlü çikolata ve kahvaltılık çikolata

Hazırlanışı:Hamuru yoğurup ceviz kadar bezeler alıyoruz.Elimizle yuvarlayıp toz şekere buluyıp fırın tepsisine aralıklarla diziyoruz.Ortalarına parmağımızla bastırıyoruz,fındık büyüklüğünde çukurlar oluşturuyoruz.160 derecede pişiriyoruz.Pişen kurabiyeler ılınınca benmari usulü erittiğimiz çikolataları kurabiyelerin çukur kısımlarını dolduruyoruz.













İçli Köfte






 İÇLİ KÖFTE TARİFİ: Resimde de görüldüğü gibi bu içli köfte malzemeler aynı olsa da şekli biraz farklı.Genelde herkesin el alışkanlığının verdiği bir şekil var.Limon gibi kuru patlıcan dolması gibi daha pek çok farklı çeşit..Bu şekil eskiden Türkan Şoray ın göbeği dediğimiz şekerlere benziyor.Tabi boyutu daha büyük.Bu şekli en güzel yapanlar da kız kardeşlerim Feyza&Hasibe

MALZEMELER:
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1,5 su bardağı irmik
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kırmızıbiber, 2 yemek kaşığı kimyon


İÇ HARCI İÇİN;
300 gr kıyma,
1 çay bardağı sıvı yağ,
3 orta boy soğan ( ince kıyılmış)
Birer tatlı kaşığı biber ve domates salçası
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz karabiber, kırmızıbiber
İç malzeme :Kavrularak hazırlanır ve sogurulur.Soğanların iyice pişip etlerin içinde kaybolması gerekir.[Bunun içinde yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirmenizi öneririrm].

YAPILIŞI: Bulguru sıcak suyla ıslatıp bir süre şişmesi için bekletelim. Şişen bulgurun üzerine kalan hamur malzemelerini ekleyip, iyice yoğuralım.
Bu arada derin bir tencerenin yarısından fazlasını suyla doldurup kaynaması için ocağa alalım. Yoğurduğumuz hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartıp yuvarlayalım ve elimizi su ile ıslatarak içini oyalım. Hazırladığımız iç harcından birer yemek kaşığı içlerine doldurup kapatalım. Kaynayan suya köftelerimizi atıp 10 dak. kadar kaynatıp süzgece alalım. Dilerseniz haşanmış olarak, dilerseniz köftelerin bir kısmını kızartarak tüketebilirsiniz. Sıcak servis edin

23 Aralık 2015 Çarşamba

DONUT [Hamur Kızartması]



Donut:Aslında bizim hamur kızartması.Kandil günlerinde,komşu kabullerinde bazende çarşıdan eve dönerken fırından alınan hamurla yapılır.Annemin bişi si şimdilerde donut.Biz pekmezle yerdik yanında bir de tulum peyniri misss..







DONUT

MALZEMELER

Hamuru için:

- 4 su bardağı un
- 1 paket ınstant maya
- 1 su bardağı süt
- yarım çay bardağı erimiş tereyağı
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 adet yumurta

Üzeri için:

- 80 gram bitter çikolata
- 80 gram sütlü çikolata
- 100 gram taze süt kreması

- Süt ısıtılır. Eritilen yarım çay bardağı tereyağ ile un geniş bir kaba alınır. Şekeri konur. Yumurtası kırılır ve yumuşak kıvamlı hamur yoğurulur. Merdane ile 2 cm kalınlığında açılır. Bardakla yuvarlaklar kesilir. İçlerine küçük bir kapakla delikler açılır. Bu şekilde 10 dakika dinlendirilir. Bol yağda kızartılır.
- Süt kreması ocağa alınır. Ilınınca içine çikolata bırakılır. Kendi ılıklığında eriyecektir.
Yağda kızartılan hamurların sadece 1 yüzeyi sıcakken çikolata sosuna bulanır. Çikolata sosu donunca sunuma alınır.

Başka bir yöntem: Donutlar kızarınca benmari usulü ısıtılan çikolataya batırılır üzeri pasta süsleri ile süslenir.
  

22 Aralık 2015 Salı

Kandil Simidi


Mevlid Kandili İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir.

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.Bu gecelerin gündüzünde pişi [ bişi] denilen hamur kızartması yapılıp komşulara dağıtılır.Kandil simidi ise kandil gecelerinde genelde çarşıdan alınıp eve getirilen bir tür tuzlu kurabiyedir.


Malzemeler:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
2 tane yumurta (sarısı hamuru için, beyazı dışı için)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
Üzeri için : 2 tane yumurtanın akı














Hazırlanışı:
Susamlı Kandil Simidi Tarifi için: Önce yumurtalarınızı oda sıcaklığında bekletin, beyaz ve sarısını ayırın. Geniş bir kaba unu ekleyerek ortasına sıvı malzemeler için çukur açın.Unun ortasındaki çukura oda sıcaklığındaki margarini, yumurta sarılarını ve diğer tüm malzemeleri ekleyin. Kulak memesi kıvamından çok sert olmayan ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar azar azar un ekleyerek yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamur parçalarını düz bir tezgahta yuvarlayarak rulo şekline getirin.Ruloların daire şeklinde uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız kandil simitlerini dizin. Fırça yardımıyla tüm kandil simitlerinin üzerine yumurta akı sürün.En son olarak susam serpin. Veya rulo yaptığınız hamuru önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye dizin.Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.