9 Nisan 2015 Perşembe

Tavuklu Patates Salatası

Tavuklu Patates Salatası:

Malzemeler

4-5 adet patates
1 adet havuç
yarım demet maydonoz
yarım demet dereotu
1 adet tavuk göğsü
Tuz,kimyon,kırmızı toz biber
1 adet limon
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Sarı kırmızı dolma biber[kase olarak kullanılacak]

Hazırlanışı:Patatesleri soymadan yıkayıp haşlayın. Ayrı bir tencerede tavuk göğsünü haşlayın,pişince küp küp doğrayın. Patateslerde pişince kabuklarını soyup küp küp doğrayın.Yeşilliklerin hepsini bol suda yıkayıp kurulayın, ince ince doğrayın. Havucu rendeleyin.Salata sosu için zeytinyağı limon suyu,tuz baharatları karıştırın.Bütün malzemeyi harmanlayıp karıştırın.Sarı dolma biberleri ortadan ikiye bölüp kaseler hazırlayın.Tavuklu patates salatasını bu kaselerde servis edin.

Kaymak Helvası



Kaymak helvasını babannemin yaptıgını hatırlıyorum.Yaz aylarında kullanılan bahçedeki ocakta.Gelinlere bırakmaz kendisi yapardı özene bezene.Hala babannemin kaymak helvasının tadı damagımda..


Kaymak Helvası

200 gr. kaymak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt

Hazırlanışı

İlk olarak süt ile şekeri ocağa alıp kaynatın
Geniş bir tavaya kaymağı ve tereyağı alıp eritin.
Unun tamamını ekleyip kısık ateşte tahta kaşıkla kavurmaya başlayın.
Sürekli karıştırarak unun rengi dönene kadar kavurun.
Unun rengi koyulaşınca yavaş yavaş sütlü şerbeti ekleyin ve hızlıca karıştırarak kıvamını çekmesini sağlayın.
Helva kıvama gelince,ocağı kapatın ve dinlenmeye bırakın.
Dilerseniz kaşıkla lokmalar alıp servis tabağına yerleştirin.
Dilerseniz ılınınca şekil verip üzerlerine fıstık taneleri koyarak servise hazırlayın
Afiyet olsun.

25 Mart 2015 Çarşamba

KARNIYARIK [TAVUKLU]

   
    TAVUKLU
  KARNIYARIK


MALZEMELER

Patlıcan
300 gr tavuk kuşbaşı
2 soğan
2 biber
2 domates
1 yemek kaşığı salça
maydanoz,karabiber

kırmızıbiber,tuz

HAZIRLANIŞI


 Patlıcan seçerken ince uzun şekli düzgün ve yumuşak,parlak patlıcanları seçmeliyiz.Farklı cinsleri var,en çok kullnanılan kemer patlıcanı,bir de bostan patlıcanı (tombul) var. O da genelde patlıcan salatalarında kullanılır.
Patlıcanları alacalı bir şekilde soyalım, ortadan bıçakla çizelim ve kızartalım. Kızaran patlıcanları uygun bir tepsiye dizelim.
Tavuk kuşbaşını kavuralım,soğaları doğrayıp kıymaya ekleyelim. Ardından biber ve
domatesleri doğrayıp ekleyelim.Salçalı su ekleyip iyice pişirelim. Suyunu çekince altını
kapatıp maydonozları katalım.Patlıcanları yardığımız yerden bıçakla birkaç çizik daha atıp içlerini dolduralım.Salçalı su hazırlayıp tepsinin kenarından altına dökelim [domatesten de bir sos hazırlayabilirsiniz]. Üzerini domates  biberle süsleyip fırına verelim …Afiyet olsun.

Yalancı Tavuk Göğsü

Tatlılara böreklere yalancı demek ne kadar dogru tartışılır.Ama dilimize bu şekilde yerleşmiş.Şimdilerde orjinal olmayana çakma diyorlar.Bizim tavuk göğsüde yalan söyleyemedigi için çakma oluyor.

  • Malzemeler
  •   1 litre süt,
  •  100 gram tereyağı veya margarin,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı un,
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu,
  • Damla sakızı (isteğe göre).
  • Tarçın,
  • kakaolu bisküvi (tepsinin altının yapışmaması için).
  Hazırlanışı Tavada margarini eritelim.Üzerine unu ilave edelim ve hafif rengi degişene  kadar kavuralım.Sonra içine sütü karıştıra karıştıra ilave edelim.Daha sonra vanilyayı, toz şekeri ilave edip, kaynayana kadar pişirelim.Son olarak damla sakızını ekleyelim.Hazırladığımız karışım sıcak iken, içine pirinç ununu ilave edip, blender ile 12-13 dakika çırpalım ve soğumaya bırakalım. (püf noktası çırpmaktır, sakız gibi olması için en az 10 dakika çırpalım).Bisküvileri robotta ufalayalım ve borcamın tabanına serelim.Üzerine, hazırladığımız tavuk göğsü karışımını dökelim buzdolabına kaldıralım.Servis etmeden önce dilimleyip spatula yardımı ile rulo yapalım.

Portakallı Pırasa

Pırasa: Yılın her mevsiminde yetişen bir bitkidir. Bazı ülkelerde salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekle soğuk ve çiğ olarak yenir. Çin dahil olmak üzere bazı yerlerde, pırasa pişirilerek yenir ve pırasanın sapı en az yaprakları kadar önemlidir. Pırasa iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı,zihin açıcı bir yiyecektir.Bir de  Konya civarında köylerde güzün kar yağmadan pırasayı toprağa gömerler( dogal depolama) bu pırasanın yemesine doyum olmaz.Çok tatlı olur pırasanın acılığından buruk tadından eser kalmaz.Bir pırasa sever olarak bu kadar övgü yeter şimdilik.

Malzemeler
1 kg pırasa
2 havuç
2 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı k. tuz
1 tatlı k. şeker,
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:  Havuçları pırasaları yıkayıp ayıklayıp doğruyoruz. Yayvan bir tencerede zeytinyağı ile havuçları sotelemeye başlıyoruz. Pırasayı da ekliyoruz ve yıkadğgımız pirnici ilave ediyoruz.Tuzunu ve toz şekerini atıyoruz. Soğuk suyunu döküyoruz. Portakal suyunu sıkıp ilave ediyoruz. Kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Ilık servis ediyoruz.AFİYET OLSUN.

24 Mart 2015 Salı

Çilli Revani [çilli prenses]

 Çilli revani [çilli pirenses] şerbetli veya suruplu iki çeşit hazılayabilirsiniz.Eğer şerbetli tatlı ağır olur diyorsanız, şuruplusunu deneyin.Şerbetli ravaniye göre çok daha hafif ve lezzetli..işte tarif



Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı haşhaş
1,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya

Şerbet için

  2 su bardağı şeker
  2 su bardağı su
 1 çorba kaşığı limon suyu

Üstü için: karışık dondurma veya kremşanti

 Şerbeti kaynatın ve bir kenarda ılımaya birakin. Çırpma kabında yumurta ve şekeri çırpın. Diğer malzemeleri ekleyip yağlanmıs bir borcama dökerek kek gibi pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı geçince şerbeti üstüne dökün . Biz dondurma ile servis ettik çok güzel oldu.Kremşanti  hindistancevizi ile isterseniz kivi ve kiraz şekerlemesi ile de süsleyebilirsiniz.


Islatmak Icin şurup
1.5 su bardağı sıcak su
1. su bardagi seker

YAPILISI
 Keki islatmak icin sıcak su ve sekeri iyice karistirin. Seker eridikten sonra, fırından cıkan sıcak keki dilimleyip kasik yardimiyla sekerli suyu üzerine gezdirin. Sekerli su pismeden konulacak. Cünkü bu şurup değil, sadece ıslaklık vermek icin. Soğuduktan sonra servis yapin.

Keşkek

   Çocuklarımıza organik sağlıklı dogal yiyecekler yedirmek istiyorsanız bu tarif tam size göre.Keşkek bazı yörelerde düğünlerde yapılan bir yemek.Az da olsa hala  dügünlerde yapanlar var.
Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınıp tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak malzemenin iyice erimesi sağlanır. Bu işleme keşkek dövmek denilir.  Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Çok iyi dövülmüş keşkeğe "sakız gibi keşkek" benzetmesi yapılır. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi değil ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. . Güveç, tencere veya büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Yine yöreye göre değişmekle birlikte kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla servis yapılır.Genellikle kemikli koyun etiyle yapılır ama tavuk etiyle de yapılabilir. Yöresine göre keşkek, yanında haşlanmış tavuk, salçalı nohut yemeği, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve ayran ile servis edilir. . Bazı yörelerde etsiz pişirilir ve üzerine tereyağı sosu dökülür.Bu da bizim keşkeş tarifimiz cafeays farkı ile..







  Bir gece önceden buğdayları iyice yıkayalım.Bol suda bir taşım kaynatılıp ocagın altı kapatalım.
 Etlerin üstüne iki parmak çıkacak kadar su ilave edip basınçlı tencerede [düdüklü tencere]pişirelim.  Tenceredeki su miktarı azaldıkça sıcak su ilave etmek şartı ile  buğdayları iyice pişirelim.
İyice pişmiş olan etleri bir kevgir yardımıyla tencereden çıkartıp, soğutalım. Etler soğuduktan sonra, yağ ve kemiklerinden ayırıp, etleri de didikleyelim.
 Bu sırada hâlâ kaynamakta olan buğdaylara didiklediğimiz etlerin yarısını katıp, tahta bir kaşıkla dövercesine etlerin ve buğdayların ezilip, macun kıvamına gelmesini sağlayalım. Yeterince tuz ve karabiber ilave edip bir kere daha karıştırdıktan sonra, ocaktan indirelim. Servis tabağına bir porsiyon keşkek koyup  tam ortasını bir kaşık yardımı ile çukurlaştıralım. Ayırdıgımız etleri keşkeklerin üzerine yerleştirelim. Kırmızı biberi tereyağında kızdırıp etlerin üzerine serpiştirelim, sıcak sıcak servis yapalım.
  • 1 Kg Kuzu kemikli et
  • 200 Gr Tereyağı
  •  Karabiber tarçın istege göre,tuz kırmız biber

20 Mart 2015 Cuma

Kuş Yuvası Kurabiye

  Küçük çocuklarınızla yapabileeğiniz eglenceli bir kurabiye.Yuvaların içine şeker hamurundan kuşlar yapabilirsiniz.Resimdeki gibi..

      Kuş Yuvası Kurabiye

Karıştırma kabına  tereyağını pudra şekerini koyup iyice karıştıralım. Yumurtayı ilave edelim karıştırmaya devam ederek nişastayı kakaoyu ve vanilyayı koyup iyice karıştıralım.Sonra unu kabartma tozunu azar azar ilave edelim ve ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
Hamurdan küçük parçalar koparalım ve sarımsak ezicinin içine yerleştirelim yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye sıkalım. Kuş yuvası şekli vermeye çalışalım (sarımsak ezici küçük olduğu için her yuvaya üst üste iki tane sıktım) Şekillendirdiğimiz yuvaların ortasına su şişesinin kapağını koyup parmağımızla bastıralım. Önceden ısıtılmış 180° fırında 15 dakika pişirelim ve soğumaya bırakalım Soğuyan kuş yuvalarının ortasına dilediğimiz şekerlemeleri ve pasta süslerini koyup servis yapalım.               Malzemeler

  •   125 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1, 5 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un ( 2,5-3 su bardağı)

Kraliçe Tiriliçe

Anlaşılan yıllardır aynı sütlü tatlıları görmekten biraz sıkılmışız.  ‘Trileçe’  adında bir tatlı çıktı geldi ve tatlı sevenlerin listesinde ilk sıraya yerleşti. Arnavut,Yugoslav,Balkan hatta  güney Amerika dan gelme diyenler var.Nerden gelirse gelsin biz bu tatlıyı çok sevdik kendimize uydurduk bile herkesin kendi tarifi var..



Malzemeler
Keki için:
5 adet yumurta
5 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı ılık su
Un yeteri kadar
5 yemek kaşığı irmik
2 paket vanilya
1 paket kabarma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için
5 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı tozşeker
200 ml krema
2 yemek kaşığı süttozu
Karameli için
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 paket krema
Kremşanti: Orjinal tariflerde kremşanti yok ama ben kullandım isterseniz kullanmayabilirsiniz.
Hazırlanışı
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar çırpın.
Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup artık çırpmak yerine dikkatlice içindeki havayı kaçırmadan  karıştırın. Tamamen harmanlandığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Tüm şerbet malzemelerinizi bir tencereye koyun ve ocakta şeker eriyinceye kadar karıştırın  kaynatmayın,dolaba kaldırın.
Karamel için şekeri yapışmaz beyaz yada çelik bir tavaya koyup karamel oluncaya kadar orta ateşte karıştırarak kahverengileştirin bu pişirme uzun sürebilir sabırlı olun. Renk karamele dönüp henüz şeker yanmamışken su ilave edip kaynatın koyulaşınca kremayı içine ilave edin ve ocaktan alın.
Kek ılıkken dilimleyin kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine kremşantiyi düz ince bir tabaka halinde sürün.Karamel sos ile servis edin.
Not: Keke şerbetini verdikten sonra buzdolabında bir süre dinlendirmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlar. 

Sucuklu Şeker Fasulye


          Kuru fasulye nin pek çok çeşidi var .Benim çok sevdigim kuru fasulye çeşidi şeker fasulye.Digerlerine göre şekli yuvarlak biraz sert kabuklu pişince çabuk dagılmayan bütünlügünü koruyan adı gibi çok tatlı bir fasulyedir.Kuru Fasulyenin dermason, horoz, barbunya, boncuk, şeker, göbekli, börülce (karnıkara),dombay fasulyesi diye adlandırılan çeşitleri  var.






           Barbunya ayrı bir alt tür olarak değerlendirilebilir. Pembe-beyaz dış kabuğu ve beyaz ağırlıklı iç taneleri ile standart yeşil fasulyelerden ayrılır. Karnıkara, tohumun göbek kısmının siyah renkli olmasından dolayı bu adı alır. Dombay, "manda" anlamına gelir ve bu tür fasulye -manda gibi- aşırı iri olduğundan bu ad verilmiştir.[genelde piyazlarda kullanılır] Soya fasulyesi ise yemeği yapılan bu fasulye çeşitlerinden farklı olarak sucuk, salam, sosis, hazır köfte gibi et ürünleri başta olmak üzere diğer gıda ürünlerine dolgu amacıyla katılarak maliyeti düşürmek için kullanılır.Bu kadar bilgi yeter şimdi tarifimize geçelim.

  4 kişilik
 Sucuklu Kuru Fasulye
   Malzemeler :
2 bardak kuru fasulye
2 adet soğan 
2 yemek kaşığı tereyağ
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber[istege göre]
1-2 adet yeşil biber[istege göre]
1 adet kesme şeker

 4-5 su bardağı sıcak su
100 gr sucuk ,tuz
   Yapılışı :
Fasulyeleri bir gece önceden suya koyup bekletiyoruz. Ertesi gün fasulyeleri 15 dakika kadar hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz.[kabuklarındaki beyazlık gidinceye kadar ] Soğanları düdüklü tencerede tereyağ ve zeytinyağı ile kavuruyoruz.Bir müddet kavurup domates ve biber salçasını katıyoruz. Kesme şeker [isyege göre]ve fasulyeleri ekleyip bir kaç kez çevirdikten sonra üzerine 4 bardak sıcak su ilave ediyoruz. Tuz ekliyoruz fasulyeleri pişirmeye başlıyoruz.Fasulyelerin normal pişme vakti yaklaşık 25 dakika...Biz 5 dakika önce ocagın altını kapatıyoruz.Tencere soğuyunca kapağını açıp küp doğranmış sucukları ilave ediyoruz.5 Dakika daha pişirip servis ediyoruz.