29 Aralık 2015 Salı

Cepli Sandviç Poğaça


 Lise çağındaki çocukların öğle yemeklerini genelde kantinden kalitesiz atıştırmalıklarla geçiştirilir.Çocuk sahibi annelerin biraz duyarlı olup çocuklarına evde bu tür sandviçler poğaçalar hazırlayıp,öğle arasında yemek üzere çantalarına koyabilir. Avrupa da yaşayan bir arkadaşım vardı.Erkek çocuğuna her gün evde bu tür yemekler hazırladığını söylemişti.Hayran kaldım.Türkiye de yaşayan annelerin pek çoğu çocuğuna para vermekle yetiniyor.Konu çocuklar ve yemekler olunca daha hassas ve duyarlı davranmak gerekiyor.



Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı süt
1 paket ıstant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvı yağ 

Hamurun Arası İçin:
Tereyağ

Üzeri İçin:
Yumurtanın sarısı.

    Cep Sandviç Yapılışı:Unu eleyip bir kaba koyalım.Ortasını açıp, içine ılık sütü, ılık suyu ilave edelim.Sonra mayayı toz şekeri tuzu ilave edip iyice  yoğuralım.Hamurun üzerini kapatalım ve mayası gelinceye kadar bekleyelim.Mayalanan hamurdan parçalar koparalım 12 cm çapında açalım.
    Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ sürelim ve ikiye katlayalım.Yarım daire olan hamurumuzun üzerine tereyağı sürüp tekrar katlayalım.(daire şeklinde açılan hamuru iki kere katlayıp üçgen hale getiriyoruz. Üçgen şekli verdiğimiz sandviç poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürelim ve önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana kadar pişirelim.
    Cep Sandviçlerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra arasına peynir, domates, maydanoz yaprakları koyup, servis edelim.
Cep Sandviç İçi İçin:
Beyaz peynir
Domates
Maydanoz yaprakları 

FİYONK TATLISI

Kız kardeşim Feyza nın lise yıllarında çokça yaptığı bir tatlı.Öyle ki biz bu tatlının adına hep Feyza tatlısı derdik.O zamanlar bu tatlıyı biraz daha küçük fiyonk makarnalar boyutunda yapardık.Tek lokmalık. Malzemeleri çoğaltabilirsiniz.Hadi bir  Feyza tatlısı yapalım..



Malzemeler:

1 Fincan süt
1 fincan sıvı yağ
1 Yumurta
Aldığı kadar un
1 Paket kabartma tozu.


Şerbeti İçin: 3 Su bardağı su 3 Su bardağı şeker,kaynatılır soğumaya bırakılır.

Kızartmak İçin: sıvı yağ

Hazırlanışı:Süt sıvı yağ yumurta kabartma tozu ve un ile normal yumuşaklıkta bir hamur elde edilir.10 dakika dinlenmeye bırakılır.Mermer tezgah üzerinde merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır. 2x2 veya 4x4  cm büyüklüğünde yada daha büyük  kareler keserek fiyonk şekli verip sıvı yağda kızartılır.Önceden hazırlanan soğuk şerbete atılır.Fazla bekletilmez 3-4 dakika içinden fiyonk tatlıları şerbetten çıkartılır.Hemen servis edilir.

TART KALIBINDA KUMPİR


Tart Kalıbında Kumpir: Yapımı için hayatımızı kolaylaştıran malzemelerden faydalanabilirsiniz.Mesela konserve garnitür gibi.Bu konserveleri ev hanımları genelde evde hazırlar.Çalışan hanımların alışverişlerinde fazlaca alıp evde ellerinin altında bulundurmalarında  fayda var.Kumpir yapımında şu malzeme olmazsa olmaz diye bir şey yok.Evdeki bütün sebzeleri haşlayarak kullanabilirsiniz.Kahvaltılık peynir dilimlenmiş zeytin salam sosis.. Hangi malzemeyi kullanırsanız olur.


Kumpir Malzemeleri
3-4 tane havuç (haşlanmış)
3-4 tane orta boy patates(haşlanmış)
Sosis veya salam (doğranmış)
Mısır (haşlanmış veya konserve)
Bezelye (haşlanmış veya konserve)
Kornişon turşusu (doğranmış)
Kaşar peyniri (rendelenmiş)
Tereyağı,Mayonez,Ketçap

Tart Kalıbında Kumpir:Patatesleri yıkayıp tencerede havuçlarla birlikte haşlayalım. (havuçlar mayonezle birlikte karışmak üzere ayrılır.)Normal fırın veya sobanız varsa sobanın fırınında da pişirebilirsiniz.Patateslere kürdan batırıp pişip pişmediklerini kontrol edelim.Patatesler pişince kabuklarını soyup içerisine biraz tereyağı tuz kırmızı biber koyalım çatalla yada patates ezicisi ile iyice ezip püre haline getirelim.Tatlandırıp püre haline gelen patatesleri tart kalıbına bastırarak güzelce yerleştirelim.Tart kalıbını servis tabağına ters çevirelim.Daha önce haşlayıp hazırladığımız sebzeleri mayonezle birlikte karıştırıyoruz.Tart kalıbında çıkarttığımız patateslerim üzerine sebzeli mayonezli harcı yerleştiriyoruz.En son olarak damak zevkinize göre, kumpirin üzerine ketçap ve mayonez ilave edip servis edebilirsiniz.
Not: Dilerseniz mayonezin içine yoğurt karıştırabilirsiniz.

TENCEREDE FİNCAN KEK

 Kek yapımında bir alternatif içi su dolu bir tencereye fincanları yerleştirip pişiriyoruz.Benmari usulu:Yani buharda pişirme tekniği.Pek çok yemek sebze,pilav bu şekilde pişirilir.Çikolatalar katı yağlar bu şekilde eritilir.Feyza nın ellerine sağlık.


Malzemeler:
3 adet orta büyüklükte yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı süt (tam yağlı)
1 tatlı kaşığı granül kahve (3 yemek kaşığı ılık su ile eritilmiş )
200 gr. tereyağı (benmari usulu eritilmiş )
3 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
2,5 çay bardağı un (unu eledim)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu (15 gm)
 (Ölçülerde büyük boy çay bardağı kullandım.)
Hazırlanması:
3 adet yumurtayı köpük köpük olana kadar çırpma teli ile çırpalım. Toz şekerleri ekleyelim şeker eriyene kadar çırpalım. Sırası ile; süt granül kahve kakao ve tereyağı nı ilave edelim .2,5 çay bardağı elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpalım. Evde bulunan takımı bozulmuş kahve ve çay fincanlarına 2/3 ni kek hamuru ile dolduralım.Yayvan bir tencereye içleri kek hamuru olan fincanlarımızı yerleştirelim.Tencereye fincanların yarısına gelecek kadar soğuk su ilave edelim.Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını açalım.Normal yemek pişirir gibi tencerede ara ara kontrol ederek keklerimizi pişirelim.servis size kalmış isterseniz fincanda servis edin isterseniz de fincandan çıkarabilirsiniz.