15 Eylül 2014 Pazartesi

ISPANAKLI PEYNİRLİ ISLAK KEK


             ISPANAKLI PEYNİRLİ ISLAK KEK

     MALZEMELER
4 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su b. toz fındık
Yarım çay bardağı soda
1 su b. ıspanak püresi

1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon
2 su bardağı un
        Islatmak için:
Gazoz(meyveli gazoz da olabilir)
         Kreması için:
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı labne peyniri
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker
yeşil fıstık

        Yapılışı

  Karıştırma kabına 4 adet yumurtayı kırın.Üzerine 1.5 su bardağı toz şekeri ekleyip birlikte mikserle çırpın.Üzerine ıspanak püresi,1 su bardağı toz fındık ilave edin. Yarım çay bardağı sodayı ekleyin.1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu v e 2 su bardağı unu karıştırm kabın alın.Tüm malzemeleri karıştırın. En son üzerine 1 limon kabuğu rendesi ve 1 limon suyunu ilave edin. Kek karışımını yuvarlak pasta çemberine boşaltın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

   Kreması için tencereye 2 su bardağı sütü alın.Üzerine 2 çorba kaşığı unu 1 çay bardağı toz şeker 1 adet yumurta sarısını ilave edip kremayı pişirin. Krema pişince ocağın altını kapatın ve 2 çorba kaşığı labne peynirini ilave edip karıştırın.

  Kekiniz soğuduktan sonra üstüne kürdan batırın ve gazozu dökün. Gozozu çeken kekin üzerine hazırladığınız kremayı dökün.Üzerine yeşil fıstık ile süsleyip servis edin.(kekin kenarlarını kesip kremanın üzerine ufalayarak serpin.) görünüm fıstık serpmiş gibi oluyor.

ELMALI KURABİYE




         Elmalı Kurabiye
   Elmalı kurabiye herkesin istisnasız sevdigi bir kurabire,şekil olarak farklılıklar olabiliyor.İşte ays cafe nin tarifi.
         KURABİYE HAMURU
  125 gr tereyağı
  1 çay bardağı sıvı yağ
  1 paket kabartma tozu
  1 paket vanilya
  1 adet yumurta
  Yarım su bardağı yoğurt
 
Alabildiği kadar un
     İÇİ İÇİN MALZEMELER
 4 adet elma
1 çay bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Pudre şekeri


    YAPILIŞI
 

 Elmaları soyup rendeleyelim. Bir tencereye koyup şekeri ekleyerek kısık ateşte 10 dakika pişirin.    Tarçın ve ceviz içini ekleyip karıştırın, bir kenarda bekletin.
 

  Yoğurdu, yumurtayı, sıvı yağı,tereyağını ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Biraz biraz un ekleyerek yoğurmaya devam edin.Kabartma tozu ile vanilyayı ekleyin. Hamurumuz kıvamını alana kadar un eklemeye devam edin. İstenilen kıvamı elde edince, hamurumuzu düz bir zemine yayarak açın. Ardından kare parçalar kesin. Her bir kare parçayı çapraz şekile getirip, taşmayacak şekilde iç malzemeden ekleyin ve rulo halinde sarın. Fotoğraftaki görüntüyü elde etmeye çalışın.

  Fırın tepsinizi yağlayın ya da yağlı kağıt serin. Hazırladığınız ruloları fırın tepsisine dizin, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Piştikten sonra tepsiyi fırından çıkarıp, elmalı kurabiyeleri soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra elmalı kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri ve isteğe göre tarçın ekin. Afiyet olsun.


11 Eylül 2014 Perşembe

BEBEK TARHANASI

 
           Dokuz aylık bebegimiz var annemizin sütü yetmiyor.Ek gıda olarak o kadar çok seçenek var,çeşitli denemelerimiz sonucu gördük ki bebeğimiz tarhana seviyor

ancak hazırların içinde ne var Allah bilir.Zaten bizde tarhana evde yapılır,bebek Tarhanası yapacagımız için biraz farklı olsun istedim.Bol sebzeli,yoğurtlu mevsiminde tazecik sebze karışımı hazır bebek maması.
   
      BEBEK TARHANASI YAPIMI
Yarım kilo yoğurt
1 baş soğan
Yarım kilo çiçek kabak (çiçeği arkasından düşmemiş)
Yarım kilo taze fasülye
Taze kırmızı biber
Yeşil biber
Yarım kilo domates
10 gm maya
Un yeteri kadar

   YAPILIŞI
 Önce sebzeleri güzelce yıkayıp bir çay bardagı suda haşlayın.Soğuyunca ezin yada robottan geçirin.Yoğurt  ile maya yı ekleyip hamur yoğurun.hamurun mayası gelince hemen  veya birgün sonra güneşe temiz bez üzerine serip kurutun.

   BEBEK TARHANASI PİŞİRİLİŞİ
Bir su bardağı süt
Bir yemek kaşığı bebek Tarhanası,kasıkla karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirilir.Birkaç dakika kıvama gelmesi beklenir,ocaktan alınır.Sabah kahvaltısında içine iyi haşlanmiş yumurta sarısı ile tuzsuz peynir karıştırılır.Bebek mamamız hazır,afiyet olsun.

8 Eylül 2014 Pazartesi

PANKEK (LOKUM DÖKMESİ)

     PANKEK BALLI

 Günümüzde hızlı yaşam tarzı bazı değerlerimizi yavaş yavaş yitirip yerini -ister istemez- farklı yaşam tarzlarına bıraktı. Bunlardan biri de akşamları yapılan çok zahmetli davetlerin, yerini pazar sabahları yapılan şık kahvaltılara bırakması...Eskiye göre pek bi modernleştik. Tabii ki bu, kahvaltı sofralarına da yansıdı.Annemin gayganası (lokum dökmesi)
oldu Pankek...
   
   PANKEK (LOKUM DÖKMESİ)
2 Yumurta
2 Su bardağı süt
2. 2,5 Su bardağı un
1 Kabartma tozu
1 Vanilya
2 Kaşık şeker
2 Kaşık sıvı yağ
 
     YAPILIŞI
 Malzemenin hepsini karıştırıp boza kıvamında bir karışım elde edin.Kek hamurundan daha akıcı olacak.Tavayı sıvı yağla az miktarda yaglayıp,elde ettigimiz karışımdan kaşıkla iki üç kaşık döküp arkalı önlü pişirilir.üzerine bal döküp servis edilir.Pudra şekeri,reçel ,marmelat la da güzel olur.Annem gaygananın(lokum dökmesi)nin arasına toz şeker serperdi.Çıtır çıtır bayılırdım yemesine


TARHANA (CİPS]

                            TARHANA

     Kuran ı Kerim de Adem aleyhisselam ın ogulları Kabil in ziraatle Habilin ise hayvancılıkla geçindiklerini biliyoruz. Yemek araştırmalarımda tarhananın tarihine bakarsak ,Kabil in eve getirdigi bugday,Habilin eve getirdigi süt ile birleşince ortaya tarhana çıkıyor.Bugday su ile pişerse KEŞKEK; süt ve yoğurtla pişerse tarhana oluyor. Bir de un tarhanası var ki o da çorbalık... Burada buğdayla yapılan tarhana çeşitlerini ele alacagım,bir başka yayında da un tarhanası çeşitlerini yayınlayacağım.
  
     Tarhana için  ana malzemeler:  buğday,süt ,yoğurt.
 Önceki yayınlarımda annemin Sarıkeçili yörügü,babamın da Karakeçili yörügü oldugunu yazmıştım.Babaannem tarhanayı kazanda yoğurt ve yarmadan yapardı.Genelde akşama yakın ikindi vaktinde tarhana pişer, pişer pişmez de hemen tabaklara koyup üzerine bolca tereyağı dökerek yemesini severdi.Sabaha kadar soğuyan tarhana kıvama gelir,sabah erkenden temiz sofralara serilmeye başlanır.Önce küçük toplar yapılır sonra avuçlarının içinde yassıltılır (bazlamadan ince olacak şekilde 7,8 sm çapında )güneşe serilir,arkası önü çevrilip iyice kurutulur.Kuruyan tarhanalar kışın pişirilmek üzere serin bir yerde  saklanır.Bu tarhanayı Çumra'da yapardık.Sevgili komşum İnayet (kendisi Aksarayın Konya ya yakın bir kötünde büyümüş ) birgün beni çaya çağırdı. Çayın yanına ezile büzüle cipse benzer bişeyler koydu."Kusura bakma bişey yapamadım" diye."Bu nedir?" diye sordum. "TARHANA" dedi. "Biz bu şekilde yaparız" .
  Yapılışı aynı yalnız şekli babannemin yaptığından çok ince ve çerez olarak kışın uzun gecelerinde yeniliyor
Tarhana yapmanın mantığını sordum anneme: "Neden yapılıyordu tarhana? O kadar zahmet, uğraş... Kazanlar zor iş. Yoğurt ile dövme herzaman bulunur. Neden taze taze yapıp tüketmezlerdi?" Cevap o zamanlarda... Kış mevsiminde yoğurt süt bulunmazdı..."Neee gerçek mi?  Evet".  Koyunların sütü belli mevsimde olur,genelde de küçükbaş hayvancılıkla geçinilir.Büyükbaş hayvan yok,market yok,bakkal bile yok.Yazın hazırlanıyor bütün yiyecekler.Ne kadar çok hazırlarsan o kadar iyi.

     Tarhananın pişirilişi:
 Kuru tarhana yeteri kadar su ile akşamdan ıslatılır yumuşaması için.Yumuşayan tarhana ,yağda kavrulan soğanlarla sotelenir, kavrulur,evde kemikli et varsa koyunun eğey kemiği ile de pişirilir.
 Şimdilerde Konya'da Garılar Pazarı'nda hazır yarma satılır. Oradan alıyoruz yarmayı.Süzme yoğurt her mevsim var markette,marketten almazsan kendin de yapabilirsin.Büyük şehirlerde bile taze süt bulmak mümkün artık.   
         Taze Tarhana Yapımı
1 su bardağı yarma
yarım kilo süzme yoğurt
6,7 bardak su
tereyağı 1 yumurta
 tereyağ hariç tüm malzeme yoğurt çorbası gibi pişer,1-2 saat bekletilir,tabaklara alınan tarhananın üzerine tereyağı fındık büyüklügünde serpiştirilip servis edilir.Malzemede tuz yazmadım,siz tuz koyun.

YARMA NEDİR?
Yarma kabuğu alınmış buğdayın kırılmış halidir

Doğal anadolu cipsi TARHANA
   

5 Eylül 2014 Cuma

YERELMASI [ BULGUR PİLAVI]

Yerelmasi mevsimi, simdi bol bulundugu zaman,yelmasi ciğ de tuketilir havuc, patates gibi.yemegide yapilir.pilav icin malzemeler.
1 Su bardagi bulgur
2 Su bardagi et yada tavuk suyu ,sade suyada olur.
Yerelmasi ortaboy 2 adet 
Sogan 1 ortaboy
Yarim cay bardagi zeytinyagi
2 corba kasigi tereyagi
ev yapimi domates puresi konservesi
Tuz biber sogan.
   Pilav tavasinda yagi isitip,kup dogradigimiz soganlari ,ardindan yine kup dogradigimiz yerelmalarini soteliyoruz,uzerine yikadigimiz bulguru bekletmeden ilave ediyoruz,ara ara karistirip on dakika kavurup domates puresini,iki uc kasik ,koyup biraz daha kavurup suyunu ve tuzunu koyuyoruz,pisince 20 dakika dinlendirip servis yapin uzerini maydonoz la susleyin ,mutlaka deneyin farkli bi tat


4 Eylül 2014 Perşembe

SU BÖREĞİ

                   SU BÖREGİ [ KONYA USULÜ]
 
  Su böregi hepimizin bildigi bir börek ancak yörelere göre yapılışında, pişirilişinde farklılıklar var, Ankara da yaşayan bir Konya lı olarak ilk önce Konya  da yapılan tarifi verirken,aradada  Ankara da şu şekilde yapılır gibi ufak notlar yazmak istiyorum.Konya da su böregi davetlerin baş tacı olmazsa olmazlarından  incecik yapılır,Ankara da biraz daha kalın ve peynirlide yapılıyor.İstisnalar olabilir ama biz  Konya lılar su böregini sade kıymalı yaparız,şimdi gelelim MALZEMELER e içi için
    Yarım kilo kıyma,zeytinyagı,tereyagı,taze veya kuru nane,maydonoz tuz.

    Hamuru için: 4 yumurta,bir tatlı kaşıgı tuz 1 çay bardagı su,yeteri kadar un.malzemelerden normal yumuşaklıkta hamur yapılıp dinlendirilir 6 tane beze yapılır,bezenin 2 tanesi biraz küçük tutulur,altına üstüne sermek için,dinlenmeye bırakılır.
    Bu arada etler tavada güzelce pişirilir,yagi az ise zeytinyagı.tereyagı ilave edilir ocakdan alınır.üzerine incecik dogranan nane maydonoz,ve yuz konur iç malzeme hazır.
  70. cm çapındaki bakır yada aliminyum sininin üzerini önce tereyagı ile iyice yaglayalım,sonra bir çay bardagı kadar zeytinyaginı sininin her tarafına gezdirelim biraz çörekotu,susam serpip bir kenarda bekletelim.
Küçük tutulan iki tane bezenin birini siniye göre açıp,düzgünce serelim[.küçük bezenin diğeri üzeri için en son açilacak] kalan 4 tane bezeyide siniye göre acıp sofra bezlerine serelim .
 Makarna haşladıgımız tencereye su koyup içine biraz tuz ilave edip kaynatalım,sofra bezinde beklettigimiz yufkaları üst üste koyup dörde bölelim,kaynayan suya bir parça atıp iyice haşlayalım[iyi haşlanmazsa çabuk yırtılır] haşladıgımız bir parça yufkayı soguk su dolu başka bir tenceye atıp hemen cıkaralım,temiz mermer tezgaha serip elimizle suyunu sıyıralım,önceden hazırladıgımız siniye döşeyelim,iki sıra olunca araya kıymalı içi koyalım,diğer yufkalarıda aynı şekilde haşlayıp siniye döşeyelim.en sona kalan küçük bezeyi siniye göre açıp su böreginin üstüne serelim.ocagın üstünde çevirerek pişirelim,Konya usulü ocakta pişer,Ankara usulunde börek kalın oldugu için  fırında pişiyor.Bir tarafı pişen su böregini,başka bir sini yardımı ile alt üst edip çeviriyoruz diger tarafınıda oçakta pişirip.dinlendirip servise hazır.

ETSİZ ÇİĞKÖFTE

 
      ETSİZ ÇİĞKÖFTE

Çiğköfte sevmeyen yok gibi ama yaz günlerinde etli çiğköfte yemek biraz riskli, yaz günlerinde etlisini yemek istemeyenlere alternatif işte etsiz çiğ köfte tarifi.
       
    MALZEMELER

Kişi başına bir çay bardagı dügü [çiğköftelik bulgur, simit de deniyor bazı yörelerde] bir kaşık salça,bir kaşık isot.
 Beş kişilik

5 çay bardagı dügü
3 diş sarmsak
5 çorba kaşıgı salça
5 çorba kaşıgı isot
1 limon
3 diş sarmsak
3 dal taze sogan
yarım demet maydonoz tuz,karabiber, kimyon,tarçın

               Dügü ile isot ayrı ayrı bir miktar su ile ıslatılır,onbeş yirmi dakika sonra ,dügü halka dogranan limonla ve dövülmüş sarmsakla yogrulmaya başlanır , limonun sade kabugu kalıncaya kadar yogrulur,kabuklar çıkarıp atılır,sogan maydonoz hariç tüm malzeme ilave edilir iyice yogrulur,son olarak ince kıyılmış soganla maydonoz ilave edilir şekil verilir.

      Bu tarifte yağ yok ,
Kız kardeşimin tarifi yag olmadıgını ilk duydugunda olmaz öyle yağda koyalım diye tutturdum,kardeşim şimdi yaptıgımıza koymayalım ama birde senin istedigin gibi yağlısını yapalım dedi,çigköfteyi yaptıgımız saat gece birbuçuk civarı yedik çok nefisti ve yattık sabaha mideden rahatsızlanırım sanmıştım,sabah kalktım mide gayet iyi bi problem yok.
  Daha sonra yağlısını da yaptık ama yaglısını pek sevmedim,yağsız çiğköfte tarifimi denemenizi tavsiye ederim

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE kagıtta yazılı tarifim resmin sol üst köşesinde

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

                      
             KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
 Kabak çiçekleri sabah erken toplanır aksi halde hemen buruşur,pazarlarda marketlerde pek bulunmaz ama sipariş üzerine üreticiden getirtebilirsiniz.kişi başına beş altı,daha fazlada kullanabilirsiniz,etli yada etsiz nasıl seviyorsanız o şekilde yapın ben dolmanın etlisinin tarifini veriyorum.

       Malzemeler
250 gm yağlı kıyma.
1 fincan pirinç
1 ortaboy sogan
1fincan zeytinyağı
1 kaşık salça [domates biber salçası karışık]
maydonoz,nane,kırmızıbiber, tuz,kimyon.yenibahada kullanabilirsiniz

    Yapılışı
 Kabak çiçeği ayıklanır yıkanır [ben içinin polenini almıyorum]isterseniz siz alıp temizleyin, kıymalı iç malzemeyi hazırlayıp kabak çiçeklerinin içine doldurup agzını çiçegin uçları ile kapatıp tencereye çok sık olmayacak şekilde dizin [ dolmaların tencereye yapışmasını önlemek için  bir sıra yuvarlak kesilmiş domates koyabilirsiniz .] kabak çiçeği dolmalarının üzerine bir fincan su döküp kısık ateşte pişirin, pişen dolmaları yarım saat dinlendirip servis edin



        
           

27 Ağustos 2014 Çarşamba

MARUL IZGARA

        MARUL IZGARA
        Farklı tat arayanlara işte alternatif bir tat marul ızgarası. Marulun ızgarasıda olurmuymuş  demeyin,son günlerde herşey kızartılıyor,dondurma da dahil marulun kızartmasını denemedim ama ızgarasını deneyin derim,çok piratik kolay hızlı.

    MARUL IZGARA MALZEMELER
1 Adet marul ,marketlerde satılan ızgara soslarından,veya evinizde kendi yaptıgınız ızgara sosu varsa o da olur zeytinyağı,limon,tuz.

         YAPILIŞI
 Marulun yapraklarını koparmadan yıkayın,ortadan ikiye bölün,üzerine zeytinyagı,tuz,limon,ızgara sosu döküp arkalı önlü ızgarada kızartın.[ ızgara harlı olmayacak]