4 Eylül 2014 Perşembe

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

                      
             KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
 Kabak çiçekleri sabah erken toplanır aksi halde hemen buruşur,pazarlarda marketlerde pek bulunmaz ama sipariş üzerine üreticiden getirtebilirsiniz.kişi başına beş altı,daha fazlada kullanabilirsiniz,etli yada etsiz nasıl seviyorsanız o şekilde yapın ben dolmanın etlisinin tarifini veriyorum.

       Malzemeler
250 gm yağlı kıyma.
1 fincan pirinç
1 ortaboy sogan
1fincan zeytinyağı
1 kaşık salça [domates biber salçası karışık]
maydonoz,nane,kırmızıbiber, tuz,kimyon.yenibahada kullanabilirsiniz

    Yapılışı
 Kabak çiçeği ayıklanır yıkanır [ben içinin polenini almıyorum]isterseniz siz alıp temizleyin, kıymalı iç malzemeyi hazırlayıp kabak çiçeklerinin içine doldurup agzını çiçegin uçları ile kapatıp tencereye çok sık olmayacak şekilde dizin [ dolmaların tencereye yapışmasını önlemek için  bir sıra yuvarlak kesilmiş domates koyabilirsiniz .] kabak çiçeği dolmalarının üzerine bir fincan su döküp kısık ateşte pişirin, pişen dolmaları yarım saat dinlendirip servis edin



        
           

27 Ağustos 2014 Çarşamba

MARUL IZGARA

        MARUL IZGARA
        Farklı tat arayanlara işte alternatif bir tat marul ızgarası. Marulun ızgarasıda olurmuymuş  demeyin,son günlerde herşey kızartılıyor,dondurma da dahil marulun kızartmasını denemedim ama ızgarasını deneyin derim,çok piratik kolay hızlı.

    MARUL IZGARA MALZEMELER
1 Adet marul ,marketlerde satılan ızgara soslarından,veya evinizde kendi yaptıgınız ızgara sosu varsa o da olur zeytinyağı,limon,tuz.

         YAPILIŞI
 Marulun yapraklarını koparmadan yıkayın,ortadan ikiye bölün,üzerine zeytinyagı,tuz,limon,ızgara sosu döküp arkalı önlü ızgarada kızartın.[ ızgara harlı olmayacak]
        

REVANİ

         REVANİ
Revani annemin ben çocukken  yaptıgı ailece severek yedigimiz bir tatlı ,ancak annemin tarifi bu degil,bu herkesin yaptıgından biraz çakma oluyor.Annem pasta tatlı yapmasını onaltı onyedi yaşlarındayken dedemin eve getirdigi bir pastacı ustasından ögreniyor,revani,baklava,tulumba tatlısı,kuru pastalar kurabiyeler hepsini aklının bir tarafına yazmış,bugun bile sorsam gramı gramına hiç atlamadan tarıf eder.Annemin tarifte yağ ve  yogurt yok orjinalide o oluyor,yakında annemin tarifte geliyor.

   MALZEMELER
3-4  Adet orta boy yumurta
1 Su bardagı şeker
1 Su bardagı yoğurt
1Su bardagı irmik
1 Su bardağı un,yarım su bardagı sıvıyağ,
1 Limon kabugu rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
      SERBETİ için
3 Su bardağı şeker
3,5 Su bardağı su, yarım limon suyu,önce şerbet yapılır.Su ile şeker kaynatılır içine limon suyu ilave edilir.şerbet hazır.

 REVANİ YAPILIŞI : Yumurtalarala şeker kar gibi oluncaya kadar çırpma teli ile yada mikserle çırpılır,yağ ve yoğurt ilave edilir tekrar çırpılır,diğer malzemeler de  ilave edilip yağladıgımız tepsiye dökülür.180 derece de fırında pişirilir.fırından çıkan revani biraz havalandıktan sonra şerbeti dökülür.şerbeti çekinceye kadar bekletilir servis edilir

    KREP [BEŞAMEL SOS VE TAVUKLU]

           KREP  [BEŞAMEL SOSLU VE TAVUKLU]

          MALZEMELER
          2 yumurta
         2 su bardağı süt [bazan bir su bardağı süt birinide su olarak kullanıyorum]
         1  çay kaşığı tuz
         1-1,5su bardağı un ,yarım paket kabartma tozu,unu hep göz kararı yapıyorum kekten daha akıcı kıvam olacak,tüm malzemeyei karıştırıp teflon tavada servis kepcesi ile bir kepce döküp, pişiriyoruz
    ilk dökmede tavayı azıcık yağlarsanız sonrakilerde  yağlamaya gerek yok.
      Beşamel sos için malzemeler:     2 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz. karabiber,beşamel sosu pişirmek için tavada tereyağı ile un hafif kavrulur,azar azar süt ilave edilir muhallebi kıvamına getirilir,üzerine tuz ve karabiber eklenir.

      2 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk but,hazırlanan beşamel sosla karıştırılır

        Kreplerin ortesına beşamel sosla karıştırdıgımız tavuktan biraz koyuyoruz
     Bohça katlar gibi katlayıp kare şekline getiriyoruz,dikdörtgen borcam tepsiye hesini aynı sekilde diziyoruz.Bu malzemeden dokuz tane krep çıkıyor.üzerine ayırdıgımız bir miktar beşamel sostan sürüp fırınlıyoruz, tarifte kaşar yok ama isterseniz fırınlamadan önce rendelenmiş kaşar ilave edebilirsiniz.

    KABAK VE ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI


    KABAK ÇİÇEĞİ 
    KABAK ÇİÇEĞİ 





    KABAK bitkisinin faydalar kan yapar. Zihin açar. Sinirleri yatıştırır. Yüksek tansiyonu düşürür. Basuru olanlar için  faydalıdır Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Çeşitli mantarların çoğalmasını engelleyici tesiri vardır. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir. Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Şeker hastalarına faydalı olduğu, kan şekerini düşürücü tesiri olduğu saptanmıştır. Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser. Özellikle yüksek potasyum muhtevası, yüksek tansiyonu ve çeşitli nörolojik hastalıkları olan hastalar için önem arz etmektedir.
      KABAK VE KABAK ÇEKİRDEGİNİN FAYDALARI Yemeği ve tatlısı kabak çiçegi dolması,kabak dolması yapılır. pekmezli kabak,kabak mücver ve daha birçok yemegi vardır. tohumu kurutularak kabak çekirdeği adıyla kuruyemiş olarak kullanılır. Kabak Çekirdeği, bağırsak kurtlarını felç edici özelliği ile bu parazitleri düşürmeye yardımcı olur. 500 gr kadar kabuksuz kabak çekirdeği balla birlikte yendikten 3-4 saat sonra 30-40 gr kadar hint yağı müsilaj olarak içilirse bağırsak kurtlarını dökmekte çok etkili bir yöntem kullanılmış olur.Lapa haline getirilip boğaza sürülürse boğaz ağrılarını giderir, Lifli ve tok tutan bir besin olan kabak aynı zamanda az kalori içerdiği için diyetlerde de sıklıkla kullanılır. KABAK NEDİR Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerin de bulunduğu kabakgil ailesinin bir üyesidir. Balkabağı ve yemeklik kabak olmak üzere başlıca birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu türlerin muhtevaları ve besin değerleri birbirine benzer. Sâffât suresinde; Hz. Yunus’un, balığın karnından sahile atılmasından sonra, kendisini korumak için hemen yanında kabak cinsinden bir bitkinin yeşerdiği bildirilmektedir. Yine Bakara suresinde, sadece kudret helvası ve bıldırcın eti yemekten usanan Yahudilerin; Hz. Musa’ya, arzuladıkları yiyecekleri sayarken söyledikleri “kısâihâ” kelimesi bazı tefsirciler tarafından kabak olarak yorumlanmıştır. Bazı tefsirciler ise; bu kelimeyi acur, bazıları da salatalık olarak yorumlamıştır. Peygamberimiz (sas)’in bir davette kendisine ikram edilen yiyeceklerden kabak yemeğine ilgi gösterdiği rivayet edilmektedir. Yine bir seferinde Hz. Ayşe (ra) Validemize: “Ey Ayşe! Çorba pişirdiğiniz zaman kabağını çok koyunuz! Zira kabak üzüntülü kimsenin gönlünü güçlendirir.” dediği rivayet edilmektedir. Sıcak ve nemli iklimleri daha çok seven kabak, dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Anavatanının Orta Amerika ve Meksika olduğu, buradan Kuzey ve Güney Amerika’ya; Amerika’nın keşfinden sonra da Avrupa’ya yayıldığı ileri sürülmektedir. Ancak kabakla ilgili hadisler, Amerika’nın keşfinden çok önce kabağın İslâm dünyasında bilinen ve tüketilen bir sebze olduğunu göstermektedir. KABAK ÇİÇEGİNİN FAYDALARI Yapılan arştırmalarda genetik bozukluklara maruz bırakılan farelerin diyetine kabak çiçeğinden elde edilen özsuyun eklenmesinin tesiri olup olmadığını araştırmışlar. Sonuçta kabak çiçeği özsuyu ile beslenen farelerde, daha az genetik hasar oluştuğunu görmüşler ve kabak çiçeğindeki bazı maddelerin genetik hasarlardan koruyucu tesiri olduğunu ileri sürmüşlerdir.

    23 Ağustos 2014 Cumartesi

    MİDYE BÖREK

                 Midye severmisiniz bilmem ama midye böregini seveceginize eminim.Çünki toplum olarak böreklere hayır diyemeyenlerdeniz,şekil olarak midyeye benziyor.yapmasıda çok kolay zahmetsiz tadıda güzel işte tarif.
        MİDYE BÖREK
        Malzemeler:
    Bir paket yufka
    İki adet yumurta
    Bir çay bardağı süt
    Bir çay bardağı yoğurt
    Bir çay bardağı zeytinyağı
             İÇİ MALZEME: beyaz peynir,maydonoz,nane kırmızı biber.

    Yapılışı: Derin bir kase içerisine süt, yoğurt, zeytinyağı ve yumurtaları iyice çırpın.
    mermer tezgah üzerine bir adet yufkayı serip üzerine hazırladığınız harçtan sürüp dört eşit parçaya bölün.Kestiğiniz yufkanın sivri ucunu geniş kısmına kadar büzdürüp, kenar kısımlarını birbirinin üzerine gelecek şekilde koyun.
      Üst üste gelen kısıma bir miktar peynirli iç koyup büzgülü kısım üste gelecek şekilde sarıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.Diğer yufkaları da aynı işlemi uygulayın,yufkaların üzerine sürdügümüz harçtan böreklerin üzerlerine fırça ile sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirip servis yapın.


                                   Üçgen kesilen yufkayı içden dışa dogru büzün
                                   Şekilde görüldügü gibi iç malzemeyi koyun          
                                   Diger ucu iç malzemenin üzerine kapatın




     
                                AFİYET OLSUNNNNN

    22 Ağustos 2014 Cuma

    SU BÖREGİ [KONYA USULÜ]

                       SU BÖREGİ [ KONYA USULÜ]
     
      Su böregi hepimizin bildigi bir börek ancak yörelere göre yapılışında, pişirilişinde farklılıklar var, Ankara da yaşayan bir Konya lı olarak ilk önce Konya  da yapılan tarifi verirken,aradada  Ankara da şu şekilde yapılır gibi ufak notlar yazmak istiyorum.Konya da su böregi davetlerin baş tacı olmazsa olmazlarından  incecik yapılır,Ankara da biraz daha kalın ve peynirlide yapılıyor.İstisnalar olabilir ama biz  Konya lılar su böregini sade kıymalı yaparız,şimdi gelelim MALZEMELER e içi için
        Yarım kilo kıyma,zeytinyagı,tereyagı,taze veya kuru nane,maydonoz tuz.

        Hamuru için: 4 yumurta,bir tatlı kaşıgı tuz 1 çay bardagı su,yeteri kadar un.malzemelerden normal yumuşaklıkta hamur yapılıp dinlendirilir 6 tane beze yapılır,bezenin 2 tanesi biraz küçük tutulur,altına üstüne sermek için,dinlenmeye bırakılır.
        Bu arada etler tavada güzelce pişirilir,yagi az ise zeytinyagı.tereyagı ilave edilir ocakdan alınır.üzerine incecik dogranan nane maydonoz,ve yuz konur iç malzeme hazır.
      70. cm çapındaki bakır yada aliminyum sininin üzerini önce tereyagı ile iyice yaglayalım,sonra bir çay bardagı kadar zeytinyaginı sininin her tarafına gezdirelim biraz çörekotu,susam serpip bir kenarda bekletelim.
    Küçük tutulan iki tane bezenin birini siniye göre açıp,düzgünce serelim[.küçük bezenin diğeri üzeri için en son açilacak] kalan 4 tane bezeyide siniye göre acıp sofra bezlerine serelim .
     Makarna haşladıgımız tencereye su koyup içine biraz tuz ilave edip kaynatalım,sofra bezinde beklettigimiz yufkaları üst üste koyup dörde bölelim,kaynayan suya bir parça atıp iyice haşlayalım[iyi haşlanmazsa çabuk yırtılır] haşladıgımız bir parça yufkayı soguk su dolu başka bir tenceye atıp hemen cıkaralım,temiz mermer tezgaha serip elimizle suyunu sıyıralım,önceden hazırladıgımız siniye döşeyelim,iki sıra olunca araya kıymalı içi koyalım,diğer yufkalarıda aynı şekilde haşlayıp siniye döşeyelim.en sona kalan küçük bezeyi siniye göre açıp su böreginin üstüne serelim.ocagın üstünde çevirerek pişirelim,Konya usulü ocakta pişer,Ankara usulunde börek kalın oldugu için  fırında pişiyor.Bir tarafı pişen su böregini,başka bir sini yardımı ile alt üst edip çeviriyoruz diger tarafınıda oçakta pişirip.dinlendirip servise hazır.

    21 Ağustos 2014 Perşembe

    HÜNKAR BEĞENDİ

          HÜNKAR BEĞENDİ
      MALZEMELER
    Yarım kilo kuşbaşı ( dana kuşbaşı da kullanılabilir ].4 adet patlıcan1 adet soğan .1 adet domates,yarım limon,zetinyağı ve tereyagı.yuz.karabiber,bir kaşık salça

    Beşamel Sos İçin:
    500 gr süt 1.5 fincan un,
    50 gr tereyagı [ iki kaşık]

     
         



     HÜNKAR BEĞENDİ YAPILIŞI

       .Soğanları ince ince doğrayalım.Tencerenin  içerisine soğanları ve zeytinyagını koyup, biraz soteliyoruz.kuşbaşı eti ilave edip, suyunu salıp çekinceye kadar kavuralım.Etler suyunu çektikten sonra 1 çorba kaşığı salçayı, tuzu ilave edelim.Yeterince su koyup, kısık ateşte pişirelim.
        Domatesi dört parçaya bölelim,fırında pişirelim,sivribiberi de fırında pişiriyoruz.
       Patlıcanların çeşitli yerlerinden bıçakla delip,fırında veya közleme tavasında közleyelim.
    Kabuklarını soyduğumuz patlıcanları bıçak yardımı ile çok ince olacak şekilde doğrayalım ve bıçağın yan tarafıyla ezelim,patlıcanların içerisine yarım limonu ilave edelim.
       Başka bir tencere içerisine tereyagını ve unu koyup, sarartmadan kavuruyoruz,içerisine 500 gr sütü ilave ediyoruz.Kıvama gelince içerisine püre haline getirdiğimiz patlıcanları ilave ediyoruz.Beğendimize
     tuz ve karabiber ilave edip, muhallebiden daha koyu kıvama gelene kadar pişiriyoruz.[tatlandırmak için muskat yada eski kaşar kllanılabilir]
        Servis tabağına Hünkarbeğendi’den koyup, ortasına pişirdiğimiz etten 1 kepçe kadar koyuyoruz,fında pişen domates ve biberlerle süsleyip servis ediyoruz.


    12 Ağustos 2014 Salı

    REYHAN ŞERBETİ

    Reyhan bitkisinin hoş kokusunu hep sevmişimdir,tazesini oldugu kadar kurusunuda severek kullarım soslarda,salatalarda,makarnada ve hatta batırığa da [bir çeşit köfte tarifi yakında]çok yakışır,bunların yanında bir de şerbeti var ki aroması ile rengi ile gerçekten çok hoş.İşte tarifi
     Reyhan Şerbeti için
     bir demet kara reyhan,
    bir su bardagı şeker,
    bir litre su,
    bir tatlı kaşıgı tepeleme limon tuzu,
    birkaç tane karanfil,
    birkaç tane çubuk tarçın.
    Yapılışı Reyhanı güzelce yıkayıp incecik dograyın,bir tencerede suyu şekeri kaynatıp ocaktan alın üzerine dogranmış reyhanı ve limon tuzunu ilave edip bekletin [akşamdan sabaha kadar].
    Temiz bir tülbentden süzün buzdolabında sogutup servis edin.özellikle çocuklarınıza içirin piyasada satılan diger içeceklere alternatif ve dogal.
    REYHAN [FESLEGEN] BİTKİSİ Şifalı bitkilerin insan sağlığına olan etkileri son yıllarda daha çok ön plana çıkmaya başladı.Bunun altındki en büyük sebep ise bir çok çaresiz hastalığa bu bitkilerin çözüm getirmesi oldu.Bu otlar zayıflamak isteyenlerden kilo almak isteyenlere; hastalıktan kurtulmak isteyenlerden hastalığa önlem almak isteyenlere kadar hemen hemen her dertlinin derdine çare olan doğal ve bitkisel ilaçların kaynağıdır. Sağlık açısından mucizevi bir bitki olan Reyhan Otu bir çok derde deva olacak faydalara sahiptir. REYHAN [FESLEGEN] BİKKİSİ NEDİR Ballıbabagillerden sahil ülkelerinde yetişen yaprakları güzel kokulu; tadı acı beyaz veya pembe çiçekli bir süsü bitkisi.Diğer bir adı da fesleğendir. Mizacı hareketlidir.Güzel kokulu her bitkiye reyhan denilir. Her ülke halkı bu kelimeyi (reyhan kelimesini) güzel kokan bitkilerden biri hakkında özel olarak kullanmışlardır.Mesela Arap ve mağrib halkı “mersin ağacı”na reyhan dedikleri halde; Irak ve Suriye halkı ise “yarpuz”a reyhan derler. REYHAN BİTKİSİNİN FAYDALARI Yaprakları güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Öksürük kesicidir. Hazımsızlığı ve bağırsak gazlarını giderir. Yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır. İştah açıcıdır. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Esans yapımında da kullanılır. Reyhanın Şifası: Boğmaca: Fesleğen demletilip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir. Öksürük nezle: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Bağırsak sancısı: Reyhan tohumu öğütülüp balla karıştırılarak yenirse bağırsak sancısını keser. Mide bulantısı kusma: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerle beraber içilir. Gaz sislikleri: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir. Hazım kolaylaştırıcı: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir. Asabilik sinir zafiyeti: Reyhan demletilip balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir. Sinirlenince de içilir. Uykusuzluk: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak gece yatmadan 1 saat önce içilir. Anne sütünü artırıcı: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak içilir. Saç bakimi: Reyhan demletilip suyu ile saçlar sık sık yıkanırsa saçları kuvvetlendirir saç dökülmesini önler. Yara ve ağız yaraları: Yaralara lapası vurulur ağız yaralarına gargara yapılır. İshal kesici: Reyhan demletilip balla tatlanlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. Baş ağrısı: Reyhan koklanır reyhan suyu ile bas yıkanır reyhan demletilip balla tatlanlandırılarak suyu içilmeye devam edilir. Sancılara da faydalıdır.

    11 Ağustos 2014 Pazartesi

    ÇİNGENE TAVUĞU (ÇİNGENE KEBABI)

    Çingene kebabı, veya çoban kebabı göçebe yaşayan yanında pişirme malzemesi tencere vesaire olmayanların ( piknikcilerin,avcıların) tercih ettikleri bir yöntem genelde tavukla yapılır ama avcılar av eti ilede yapabilir.çingene kebabı için malzemeler: tavuk,patates,soğan,tuz biber ve en önemli olmazsa olmaz malzeme 10,15 litrelik yag tenekesi, bol miktarda odun.
      Pişirme alanı çevreye ateş tutuşmasın diye temizlenir ot,çöp vesair.bir dal parçası topraga yarim metresi yüzeyde kalacak şekilde gömülür,bu kazıgın etrafına patates,sogan koyulur üzerine önceden terbiye edilmiş tavuklar  geçirilir,bu işlemden sonra tavukların üzerine teneke kapatılır,tenekenin yanlarına ve üstüne odun sıralanır ve odunlar tutuşturulur,en az 45 dakika odunlar yanıp bitinceye kadar bekletilir
         Bir ikinci yöntemde,patatesleri soganları soyup iri parçalayın küçük bir tepsinin üzerine koyun, bir şiş e tavukları geçirip dik duracak şekilde sebzelerin uzerine yerleştirin,üzerine tenekeyi kapatıp pişirme işlemini yapın ,

    Posted via Blogaway