26 Eylül 2014 Cuma

KIRK KAT BAKLAVA


 Kırk kat baklava...Adına bakıp da:"Kırk kat...Ben yapamam." demeyin. Yapımı çok kolay. Saat tuttum tam 45 dakika sürdü.Çıtır çıtır pastane baklavalarından güzel.İşte yapılışı:

   Malzemeler.
Mısır nişastası,+ baklavalık un
250 gm tereyagı,margarinde olur.
2 Çay bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı ceviz içi
2 Büyük çay bardagı su
Yarım limon suyu
Süslemek için Çam fıstıgı

 Şerbeti için.
4 Su bardağı şeker
3 Su bardağı su
Yarım limon,kaynatıp bir kenarda bekletilir


 Önce kırk kat baklavanın hamuru yoğurulur.2 çay  bardağı su, 1 çay bardağı sıvı yağ,alabildiğine un.Yumuşak bir hamur yapıp önce dört eşit parçaya ayırın,sonra her bir parçayı on tane beze yapın.Bezeler fındıktan büyük cevizden küçük olacak.
  Bezeleri nişasta ile tabak büyüklüğünde açıp aralarına bolca nişasta serperek üst üste koyun.On tane olunca hepsini birlikte merdane ile tepsiye göre açın.İlk on katını tepsiye serip üzerine ufalanmış ceviz içinden serpin.Diğer otuz bezeye de aynı işlemi uyguladıktan sonra bıçağı yağa batırarak şekil verin,kesin.250 gm tereyağını 1 çay bardağı sıvı yağı iyice ocakta kızdırın.Kırk kat baklavanın her tarafına kaşık kaşık  döküp 180 derecedelik fırında 45 dakika yavaş yavaş kızartın.45 dakikadan önce kızarırsa kırk kat baklavamız, fırının ayarını kısıp dakikası doluncaya kadar fırında bekletiyoruz ki çıtır çıtır olsun.Fırndan çıkan baklavayı biraz havalandırıp şerbetini veriyoruz.Kenarlarını Çam fıstığına bulayıp süslüyoruz.Afiyet olsun.

MİDYE TATLISI

           Bayram yaklaşıyor telaş başladı,tatlısız olmaz tabi.Tek çeşit de olmaz.Şöyle azar azar baklava midye tatlısı, kadayıf...Bayramda gelen giden yer.Hem hafif hem görünümü ile süper olan midye tatlısı bayram için ideal.İşte tarif

       Hamur malzemeleri
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım paket kabartma tozu (maya ilede yapılıyor)
  • 1 fiske tuz,aldıgı kadar baklavalık un
  • Arasına serpmek için:Mısır nişastası
  • Üzeri için 150 gr. eritilmiş tereyağı
  • İçi için: Ceviz
         Şerbeti için
  • 3 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
        Hazırlanışı



  • Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hamuru küçük cevizler gibi beze yapıp dinlendirin
  • Dinlendirme sonunda bolca nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın.
  • 5- 6 Tanesinin aralarına nişasta serperek üstüste koyun. En üste sakın nişasta serpmeyin.
  • Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün,yaklaşık 50 cm çapında.
  • Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın.
  • Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin
  • Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın.
  • Ortasına bir parça ceviz koyup bastırmadan kapatın.  
  • Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını midye tatlısının üzerine kaşıkla gezdirin.
  • 180 derecelik fırında nar gibi oluncaya kadar kızartın.
  •  Şurup ılınınca soğuyan tatlının üzerine  dökün.
  • 4-5 saat sonra tatlımız servise hazır


         Püf noktaları
  • Bezeleri önceden ayarlayıp dinlendirin ve açacağınız zaman elinizde tekrar yuvarlamayın. Zira hamur sıkışır ve açılması zorlaşır.
  • Bezenin altına ve üstüne nişasta serpip, ilk önce oklava ile pasta tabağı kadar büyütün. Sonra merdane ile inceltin.
  • Yufkayı bir tahta üzerinde veya mermer zeminde açın.
  • Yufkayı açarken çabuk hareket edin, yoksa yufka kurur ve açılmaz.
  • Mutlaka mısır nişastası kullanın, buğday nişastası baklava türlerinde kullanılmaz.
  • Buğday nişastası kullanırsanız tatlınız yumuşak olur.Çıtır çıtır olmaz.

KÜLAH PASTA



Hazır milföyden kolayca hazırlayacağınız bir tarif.Şekli ve lezzeti süper!..Eee daha ne olsun..

   Malzemeler
Aliminyum folyo ve fırın kağıdı
Hazır milföy hamuru

krema için

2 su bardağı süt
7 yemek kaşığı tozşeker
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 tepeleme kaşığı nişasta
vanilya
servis için antep fıstığı, pudra şekeri

 Yapılışı:Krema için tüm malzemeleri tencereye koyun.Orta kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıp kabarcıklar olana kadar pişirin.Ocaktan alıp ara sıra karıştırarak tamamen soğutun.

 Milföy külahlarını aliminyum folyadan hazırlayın.Milföyleri ince şeritler halinde kesip,hazırladıgımız külahların üzerine külah şeklini koruyarak sarın.Fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye aralıklarla yerleştirip fırında 180 derecede pişirin.Soğuyunca milföyleri kırmadan aliminyum folyoları çıkarıp bekletmeden iç kremasını doldurun. Antep fıstığı ve pudra şekeri ile süsleyip servis edin.

 NOT:İçini krem şanti,puding ve hatta dondurma ile de doldurabilirsiniz.

BÜZGÜ BAKLAVA

  Seneler önce sevgili arkadaşım Zeliha ile yapmıştık büzgü baklavayı.O yufka açmasını bilmezdi ama çok yardım ederdi.Ona da bana da birlikte yapardık.Çok kolay olurdu birlikte güle oynaya...Hey gidi günler hey..Sık sık yaptığım bu tatlıyı sizlerle paylaşmak istedim. İşte yapım aşamaları.

   Hamuru için: Bir ölçü sıvı yağ,iki ölçü su bir fiske tuz,aldığı kadar baklavalık un.Yumuşak bir hamur yapıp 1,2 saat dinlendirin.Ceviz büyüklüğünde bazeler yapıp yarım saat daha dinlendirin.

Bezeleri oklava ile yaklaşık 80 cm çapında un ile açın.Açılan yufkanın üzerine Mısır nişastası serpip biraz daha açın.Yufkayı oklavaya sarıp uçlarından ortaya doğru büzüştürün.Büzülen yufkaları düz bir zemine büzgüsünü bozmadan çıkarın.Üzerine kırılmış ceviz serpin ikiye katlayıp tepsiye yerleştirin.Bütün bezeleri bu şekilde tekrarlayın. Üzerine bolca tereyağı veya margarin eritip kaşıkla her yerine dökün.Fırında 180 derecede pişirip sıcaklığı geçip ılıyınca şerbetini verin.

İçi için :Ceviz
Açmak için :Mısır nişastası
Üzeri için 250 gm tereyeğı veya margarin


LAZ BÖREĞİ

  Malzemeler

2 Yumurta
1  Su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 Paket  kabartma tozu
 Bir fiske tuz, bir kaşık sirke,un

Açmak için nişasta

Üzerine 200 gr tereyağı

Muhallebisi icin
1 litre  süt
4 yemek kasigi un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krema (süt kaymağı)
2 yumurta

Sebeti için:1 ölçü şeker 1 ölçü su,1/4 limon suyu

 Bütün malzeme bir tencerede karıştırarak pişirilir ocaktan alınır.Muhallebi ılıyınca yumurtalar teker kırılıp bir karıştırıcı ile çırpılır.Soğumaya bırakılır. 

 Hamurunu  önceden hazırlayıp 1-2 saat dinlendirmekte fayda var. Hamurdan 40 beze çıkacak bezeleri yapıp tekrar dinlendirin yaklaşık 15-20 dakika. Baklava yapar gibi birer birer açabilirsiniz,ben kolayına kaçtım Kırk Kat baklavamda oldugu gibi açtım (ayrıntılar için oraya bakınız).  20 tanesi tamamlanınca ortaya hazır olan muhallebi dökülür
 Diger bezelerde aynı şekilde açılıp muhallebinin üstüne kapatılır.Baklava keser gibi bıçak yağa batırılarak şekil verilir.




Tereyağı eritilir dilimlenen Laz böregi üzerine gezdirilir.200 derecede fırınlanır, kızarınaya kadar.Şerbet ılık,Laz böreği ılık olarak şerbetini veriyoruz.

Orjinal Laz böreği tariflerinde muhallebiye karabiber ekleniyor,ben karabiber koymadım.Bir de şerbetsiz de yiyebilirsiniz biz şerbetli yaptık çok da beğenildi.




21 Eylül 2014 Pazar

KİRPİ KURABİYE





             
    Kirpi kurabiye adındanda anlaşıldığı gibi Kirpi şeklinde. Çocuklarınızla birlikte yapıp onların parmak gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.Okula başlayan bir çocuğun parmakları gelişmezse kalem tutarken çabuk yorurulacağından el parmak gelişimi çok önemli.Tadı ve görünümü ile çok nefis işte tarif.

   125 gm tereyağı
   1 Yumurta
   1 Çay bardağı zeytinyağı
   1 Çay bardağı pudra şekeri (1 su bardağı da kullanabilirsiniz isteğe göre)
   1 Paket kabartma tozu
   1 Paket vanilya
   Damla çikolata

     İÇİ İÇİN 
Çikolata, evde olan çikolatalı krema  veya herhangi başka bir malzeme olabilir.

   YAPILIŞI: Malzemeler oda sıcaklıgında olacak,hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur yapın.
Resimlerde görüldügü gibi şekil verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleşririn.Fırında 180 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun.

17 Eylül 2014 Çarşamba

HALUJ (ÇERKEZ BÖREĞİ)


  HAMUR DOLMASI (HALUJ)

Haluj Çerkez lere özgü bir yemek olmakla beraber,Anadolu'da da benzerleri yapılmakta.Mesela mantı... Yapım aşamaları hemen hemen aynı, sadece boyut farkı var.Bir de haluj un iç malzemesi haşlanmış patates.

ISPANAKLI HALUJ
     Malzemeler
Hamur için
1 yumurta
Un,Su

  İç malzemeleri

  250 gr kıyma,1 orta boy soğan,2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç veya mevsim sebzeleri(havuç,patates,ıspanak,kabak...), tuz,biber,zeytinyağı,bir demet maydonoz. Bu malzemelerin hepsinden karışık bir iç hazırlayabileceginiz gibi,malzemelerden ayrı ayrı da iç hazırlayabilirsiniz.Mesela kıymalı bir  harç,ıspanaklı başka bir harç,havuç ile patates karışımından oluşan bir harç...İstediğiniz ma
lzemelerle tek seferde farklı tatlar...

    Hamur malzemelerini karıştırıp sert bir hamur elde edin.Hamuru bezelere ayırıp dinlendirin.Bezeleri mantı yufkası gibi açıp,bir kase yardımı ile yuvarlak parçalara ayırın veya ceviz büyüklügünde bezeler yapıp 8.9 cm çapında küçük yufkalar açın.Açılan yufkaların ortasına iç malzemelerden bolca koyup büzerek kapatın.Hazırladıgımız hamur dolmalarını buharda pişirme tencerelerinde pişirin.Veya tencereye bolca su bir kaşık tuz koyup hazırladıgımız hamur dolmalarını suda haşlayın.
   Üzeri için;tavada tereyagını kızartıp haluj ların üzerine gezdirin

KIYMALI HALUJ







HALUJ ORJİNAL KATLAMA

UN KURABİYESİ

         UN KURABİYESİ
  Pastanelerin vitrinide görüpde canı un kurabiyesi çekmeyen var mı? Bilmiyorum.5 çaylarının vazgeçilmezidir un kurabiyesi. Buyurun cafeays tarifine.




  UN KURABİYESİ

125 gm Tereyeğı
 1 Çay bardagı sıvıyağ

 1 Çay bardağı nişasta
 3 Yemek kaşığı pudra şekeri ,aldığı kadar un,5 gm kabartma tozu

        Üzeri için ayrıca pudra şekeri
    
  Oda sıcaklıgında yumuşamış tereyağı ile diğer  malzemeleri karıştırıyoruz ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz, hamur sert olmayacak. Hamurdan büyük bir parça kopartıp silindir şekline getiriyoruz ve bıçakla çapraz baklava  şekli olacak gibi kesiyoruz. Elimizle hafif bastırıp fırın tepsisine diziyoruz. 100 derecede 1 saat a yakın fırında üstleri çatlayana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca üstüne pudra şekeri serpiyoruz.

15 Eylül 2014 Pazartesi

ISPANAKLI PEYNİRLİ ISLAK KEK


             ISPANAKLI PEYNİRLİ ISLAK KEK

     MALZEMELER
4 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su b. toz fındık
Yarım çay bardağı soda
1 su b. ıspanak püresi

1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon
2 su bardağı un
        Islatmak için:
Gazoz(meyveli gazoz da olabilir)
         Kreması için:
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı labne peyniri
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker
yeşil fıstık

        Yapılışı

  Karıştırma kabına 4 adet yumurtayı kırın.Üzerine 1.5 su bardağı toz şekeri ekleyip birlikte mikserle çırpın.Üzerine ıspanak püresi,1 su bardağı toz fındık ilave edin. Yarım çay bardağı sodayı ekleyin.1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu v e 2 su bardağı unu karıştırm kabın alın.Tüm malzemeleri karıştırın. En son üzerine 1 limon kabuğu rendesi ve 1 limon suyunu ilave edin. Kek karışımını yuvarlak pasta çemberine boşaltın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

   Kreması için tencereye 2 su bardağı sütü alın.Üzerine 2 çorba kaşığı unu 1 çay bardağı toz şeker 1 adet yumurta sarısını ilave edip kremayı pişirin. Krema pişince ocağın altını kapatın ve 2 çorba kaşığı labne peynirini ilave edip karıştırın.

  Kekiniz soğuduktan sonra üstüne kürdan batırın ve gazozu dökün. Gozozu çeken kekin üzerine hazırladığınız kremayı dökün.Üzerine yeşil fıstık ile süsleyip servis edin.(kekin kenarlarını kesip kremanın üzerine ufalayarak serpin.) görünüm fıstık serpmiş gibi oluyor.

ELMALI KURABİYE




         Elmalı Kurabiye
   Elmalı kurabiye herkesin istisnasız sevdigi bir kurabire,şekil olarak farklılıklar olabiliyor.İşte ays cafe nin tarifi.
         KURABİYE HAMURU
  125 gr tereyağı
  1 çay bardağı sıvı yağ
  1 paket kabartma tozu
  1 paket vanilya
  1 adet yumurta
  Yarım su bardağı yoğurt
 
Alabildiği kadar un
     İÇİ İÇİN MALZEMELER
 4 adet elma
1 çay bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Pudre şekeri


    YAPILIŞI
 

 Elmaları soyup rendeleyelim. Bir tencereye koyup şekeri ekleyerek kısık ateşte 10 dakika pişirin.    Tarçın ve ceviz içini ekleyip karıştırın, bir kenarda bekletin.
 

  Yoğurdu, yumurtayı, sıvı yağı,tereyağını ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Biraz biraz un ekleyerek yoğurmaya devam edin.Kabartma tozu ile vanilyayı ekleyin. Hamurumuz kıvamını alana kadar un eklemeye devam edin. İstenilen kıvamı elde edince, hamurumuzu düz bir zemine yayarak açın. Ardından kare parçalar kesin. Her bir kare parçayı çapraz şekile getirip, taşmayacak şekilde iç malzemeden ekleyin ve rulo halinde sarın. Fotoğraftaki görüntüyü elde etmeye çalışın.

  Fırın tepsinizi yağlayın ya da yağlı kağıt serin. Hazırladığınız ruloları fırın tepsisine dizin, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Piştikten sonra tepsiyi fırından çıkarıp, elmalı kurabiyeleri soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra elmalı kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri ve isteğe göre tarçın ekin. Afiyet olsun.