19 Aralık 2015 Cumartesi

Atom Kurabiye


    Atom kurabiyeyi kurumuş meyvelerle hazırlayabileceğiniz gibi değişik dolgu malzemeleri de  kullanabilirsiniz.Mesela kuru yemiş,çikolata veya taze meyve marmelatıda çok güzel yakışır.Atom kurabiyenin diğer adı limon sıkacağı kurabiye.Resimdeki şekli vermek için bir limon sıkacağına ihtiyaç var.tarifin tamamı aşağıda.


MALZEMELER
150 gm tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu




HAZIRLANIŞI:

150 gram yumuşamış margarin veya tereyağı,1 çay bardağı zeytinyağı,1 çay bardağı pudra şekeri, 1 paket vanilya, 1 adet yumurta, yoğurma kabına alınarak yoğrulur. krema haline getirilir. Daha sonra yavaş yavaş un ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilave edilerek hamur hazırlanır.Limon sıkacağının içi çok az sıvı yağ ile yağlanarak bir su bardağına ters oturtulur. Çukur kısım streç film ile kaplanır. Hamurdan cevizden biraz iri bir parça koparılarak limon sıkacağının içine yerleştirilir. Parmakla bastırılarak hamurun içi oyulur. İçine bir tatlı kaşığı kadar iç malzeme doldurularak ağız kısmı kapatılır. Kurabiye hamuru kalıptan çıkarılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Tüm kurabiyeler hazırlandıktan sonra önceden ısıtılmış 160 derece fırında altı pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilebilir.

DİLBER DUDAGI



En kolay tarifler bayram tatlıları, misafir ikramları bu blog da.Bizi izlemeye devam edin.



DİLBER DUDAĞI

MALZEMELER

 1 adet yumurta
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı yoğurt
 1 tatlı kaşığı sirke
 1 paket kabartma tozu
 1 fiske tuz
  Aldığı kadar un

İÇ HARCI İÇİ
150 gm ceviz

ŞERBETİ İÇİN
 3 su bardağı şeker
 3 bardak su
 1 dilim limon


HAZIRLANIŞI
 Geniş bir kaba 1 yumurta kırılır. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ve yoğurt eklenir. çıtır çıtır olması  için 1 tatlı kaşığı sirkesi konur. Tuzu atılır ve kabartma tozu eklenir. Aldığı kadar unla hamur yoğurulur. 12 bezeye ayrılır. 15-20 dakika dinlendirilir. Un ve nişasta karışımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp üst üste dizilir ve merdane ile büyükçe tekrar açılır.Önce altı santim eninde,uzunluğu yufkanın uzunluğu kadar şeritler kesilir.Bu şeritlerin arasına ceviz onur uzunlamasına ikiye katlanır.Çay bardağı ağzı ile yarım daire parçalar kesilir.Fırın tepsisine dizilir.Üzerine sıvı yağ tereyağ kaynatılıp dökülür ve 175 derecede fırına verilir.
ŞERBETİNİN HAZIRLANMASI: 3 bardak şeker 3 bardak su kaynatılır ve 1 dilim limon atılır. Şerbeti pişirilip soğumaya bırakılır.Fırından çıkan dilber dudağı ilk sıcaklığı gidince soğuk şerbet üzerine gezdirilir.
 Dilber dudağı sunuma hazır istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

KıymalıBulgurlu Köfte


BULGURLU  KÖFTE:Konya yöresine ait bir köfte.Konya merkezde yapıldığını görmedim ama Çumra ilçesi,eski adı[ Garamangırı]yeni adı Güvercinlik olan köy halkının eskiden beri yaptığı bir köfte.Bu köy halkının ataları belkide doğu dan göç etmiş olabilir.Bulgurlu köfte dışında köy halkı bütün doğu yemeklerini eski tarihlerden bu yana büyük bir maharetle yapmakta.


MALZEMELER
500 gm  kuzu kıyma.
2 su bardağı dügü [köftelik bulgur]
1 çorba kaşığı reyhan. 
2 adet kuru soğan.
1 yemek kaşığı biber salçası.
1 yemek kaşığı domates salçası.
1 çay kaşığı tuz,pul biber,kimyon.


İnce bulgur ve kıyma yoğurma kabına alınır. Salçalar  reyhan, rondoda çekilen soğanlar eklenir. Tuz  ile baharatlar ilave edilir.Bütün malzeme özleşene kadar yoğurulur. Özelliği su katılmadan sadece etin ve soğanın suyu ile yoğurulmasıdır. Bütün malzeme birbirini iyicene tutunca ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Yuvarlak ve yatsı köfteler elde edilir  kenarları düzlenerek tekerlek şekli verilir. Izgara tavasında veya ekmek sacında hiç yağlanmadan kendi yağında pişirilir.

Kokostar Kek

KAKAOLU ÇAYLI HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK

MALZEMELER
3 su bardağı un 
3 adet yumurta 
1 su bardağı şeker 
1 su bardağı demli çay
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao


DOLGU İÇİN:
2 su bardağı Hindistan cevizi
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurtanın akı[yumurta akı yerine köpük helva kullanabilirsiniz]


HAZIRLANIŞI
Şeker ve yumurtalar köpük köpük olana kadar çırpılır. İçerisine 1 su bardağı soğutulmuş demli çay, 1 su bardağı sıvı yağ, kabartma tozu, vanilya, kakao ve un katılarak mikserle kıvama gelene kadar 

karıştırılır.

 Hindistan cevizi, pudra şekeriyle karıştırılır, içine yumurta akı koyularak yoğurulur. Bu karışımdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır. 

Kek kalıbına, kek karışımının yarısı dökülür. Ardından Hindistan cevizi topları kalıba yerleştirilir. Üzerine kek karışımının geri kalanı toplar görülmeyecek şekilde dökülür. Kek 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Beyaz çikolata benmari usulü eritilir. Fırından çıkan kek soğuyunca kalıbından çıkartılır ve erimiş beyaz çikolata sıkma torbasıyla kekin üzerine istenilen şekilde akıtılır.