26 Eylül 2014 Cuma

BALKABAKLI OKLAVADAN ÇEKME




        BALKABAKLI OKLAVADAN ÇEKME

Bu tarifi 1994 yılında göçmen (muhaciri) Cemile Teyze'den almıştım.Komşum olan Cemile Teyze'ye göçmen yemekleri hakkında epey soru sormuştum.Şimdi onlardan birinin tarifini veriyorum.

  Malzemeler:
Hamuru için
1 Çay bardağı sıvı yağ
2 Çay bardağı su
 2 Adet yumurta 
1 Çay bradağı yoğurt 
Aldıgı kadar un

Üzeri için; 200 gr tereyağı,açmak için nişasta.
İçi için; Balkabağı

   Şerbeti için;
5 bardak şeker
4 bardak su
1 yemek kaşığı limon suyu


   Yapılışı: 5 bardak şeker 4 bardak su ile kaynatılır, 1 yemek kaşığı limon suyu sıkılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.


  Hamur malzemeleri birleştirilip kulak memesi kıvamında yoğrularak dinlenmeye bırakılır.

  Balkabakları rendelenir ve suyu sıkılıp sotelenir. Balkabakları yağ eklenmeden diriliğini kaybedene kadar pişirilir. Diriliğini kaybeden kabakların üzerine 4 yemek kaşığı şeker eklenir. Biraz daha sotelenip 1 çay kaşığı tarçın ve 4 adet karanfil atılıp hamurlar açılana kadar soğumaya bırakılır. 


  Dinlenen hamurlar ceviz büyüklüğünde bezelere
ayrılır. Her beze incecik açılır ve üzeri bal kabaklı içle kaplanıp oklavaya sarılır. Hamur büzülür ve oklava çekildikten sonra fırın tepsisine yerleştirilir. Hamurlar birer porsiyonluk dilimlere ayrılır. 200 gr tereyağı üzerlerine dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Fırından alınıp ılıyınca üzerine şerbeti dökülür.    Balkabaklı Oklavadan Çekme servise hazır.

    NOT: Bu tatlı tarifinin üzerine şerbet dökmeden börek gibi de yiyebilirsiniz.Cemile Teyze şerbetsiz yapardı.



Yorum Gönder