Ayçekirdeğinin günaşık,günetapan, çitlek gibi yörelere göre degişen pek çok ismi var.Faydaları da saymakla bitmez.Tuzlu tatlı kurabiyelerde de oldukça şık duruyor.Biz de "güneaşık" derler.İşte günaşık çekirdekli kurabiye tarifi... Ancak tarif öncesinde Ay çekirdeginin faydalarından birkaçı.
Araştırmacılar ay
çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları
ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper
gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.
Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı. Bu
vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya
yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski,
almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte
göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.
Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise
yüzde 31’ini karşılar.
MALZEMELER
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir
ÜZERİNE
Susam,Ayçekirdeği
YAPILIŞI Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.
Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.
Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.
19 Şubat 2015 Perşembe
İncir Tatlısı
İncirin faydaları saymakla bitmez...Bu güzel meyveyi farklı çeşitlerle çocuklarımıza yedirebiliriz...İşte bir incir tatlısı tarifi.
Malzemeler
İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
Malzemeler
- 6 adet kuru incir(suda bekletilmiş)
- 1. su bardağı un
- 1 su bardağı şeker[daha az kullanabilirsiniz]
- 1 avuç ceviz içi
- 1 çay bardağı süt
- 3 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 4 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 3 çorba kaşığı un
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 poşet sade toz kremşanti
- 1,5 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı granül kahve
- 4 çorba kaşığı şeker
- hindistan cevizi
- tarçın
- kakao
Yapılışı
Öncelikle tatlının keki hazırlanır. Yumurtalar ve şeker bir kapta iyice çırpılır..Üzerine sütü ilave ederek tekrar çırpılır.İncirler küçük küçük doğranır, diğer malzemeler de ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına kek harcı dökülür. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi üzeri kızarana dek pişilir.
Kek pişme aşamasında iken muhallebi hazırlanır.
Tencereye muhallebi listesindeki malzemelerden sütü, şekeri, unu ve nişastayı alıp karıştırarak koyu kıvam alana dek pişilir..
Muhallebi kaynayıp göz göz olduğu zaman ocağın altı kapatılır. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile karıştırılır,soğutulur.
Daha sonra muhallebinin üzerine toz kremşanti de eklenerek 2 – 3 dakika kadar çırpılır.
Kek fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar ilk sıcaklığını çıkarmak için beklenir.
Bu sırada şerbeti hazırlanır. Bir kabın içerisine şerbet malzemelerimizdeki su, granül kahve ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştırılır. Şekerin iyice erimesine özen gösterilir.
Ilık kekin üzerine hazırlanan şerbet dökülür. 5 dakika kadar kekin şerbeti çekmesi beklenir, sonra kekin üzerine hazırlanan muhallebi dökülür spatula ile düzeltilir.
İncir tatlısı 3 – 4 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.
Üzeri için:Bir kabın içerisinde tarçın, hindistancevizi ve kakao güzelce harmanlanır ,incir tatlısı bu harçla süslenir. İsteginize göre farklı şeylerle de süsleyebilirsiniz Bizim resim aceleye geldiği için üst süslemesi yok :))
LOKMA TATLISI
Ballı Lolma Tatlısı. Bir şarkı sözü vardı sanki.....Aman hadi hayırlısı..
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- 1 paket ınstant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Yapılışı
Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz.. Kıvamlı bir şerbet olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz .
Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine alıyoruz. Avucumuzu sıkıştırıp işaret ve baş parmağımızın arasından küçük bir top çıkarıyoruz .Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla çıkan hamur topunu alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran hamuru çok soğuk şerbetin içine atıyoruz diğer hamurlar kızarana kadar şerbette bekletiyoruz. Servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz Afiyet olsun…
8 Aralık 2014 Pazartesi
Katmer Poğaça
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım ıstant maya
2 yumurta(birinin sarısı üste sürmek için ayrılır)
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar un
Üzeri için: çörekotu ,susam
İçi için: 200 gm beyaz peynir,maydonoz.
100 gm tereyağı (hamurun arasına sürmek için)
Hazırlanışı:Önce hamur malzemeleri karıştırılır hamur yapılır,mayalanıncaya kadar bekletiyoruz.
Mayalanan hamurumuzdan 8 eşit beze yapıp düz bir zeminde tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Açtığımız hamurun üzerine yumuşak tereyağını sürüyoruz.
Bütün bezeleri bu şekilde yapıp bitirince hepsini birden merdane ile pizza büyüklüğünde açıyoruz.
Dilimlere ayırıyoruz yine pizza dilimi gibi.
Geniş kenarına peynirli iç koyup rulo yapıyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip poğaçalarımızı sıralıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekoto ile süslüyoruz.
180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım ıstant maya
2 yumurta(birinin sarısı üste sürmek için ayrılır)
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar un
Üzeri için: çörekotu ,susam
İçi için: 200 gm beyaz peynir,maydonoz.
100 gm tereyağı (hamurun arasına sürmek için)
Hazırlanışı:Önce hamur malzemeleri karıştırılır hamur yapılır,mayalanıncaya kadar bekletiyoruz.
Mayalanan hamurumuzdan 8 eşit beze yapıp düz bir zeminde tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Açtığımız hamurun üzerine yumuşak tereyağını sürüyoruz.
Bütün bezeleri bu şekilde yapıp bitirince hepsini birden merdane ile pizza büyüklüğünde açıyoruz.
Dilimlere ayırıyoruz yine pizza dilimi gibi.
Geniş kenarına peynirli iç koyup rulo yapıyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip poğaçalarımızı sıralıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekoto ile süslüyoruz.
180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Gül Tatlısı
Gül Tatlısı:
- Malzemeler:
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 125 gr yumuşak tereyağı
- 1 tutam tuz
- paket vanilin
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- aldığı kadar un
- Şerbeti İçin:
- 4 su bardağı su 3 su bardağı şeker1/4 damla limon suyu
- Hazırlanışı:Şerbet için bütün malzemeyi 15 dakika kaynatıp ılımaya bırakın.
- Hamur için:bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
- hamuru merdane ile çok ince olmayacak şekilde açıp çay bardağı ile kesin.
- Kesilen yuvarlakları 3 tane olmak üzere uc uca koyarak yuvarlayın ve bıçakla ortadan ikiye kesip tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkınca ılık şerbeti sıcak tatlının üzerine döküp ve soğuyunca servis edilir.
- Bu verdiğim gül şekli tarifini begenmedim.Farklı bir gül şekli denedim daha güzel oldu.
- İlk önce bir parçayı kendi etrafında rulo yaptım.ikinci parçayı birincinin üzerine sardım.üçüncüyü de ikinci parçanın karşısına sarıp ortadan ikiye kestim. bu daha güzel oldu.
- Hazırlanan gül tatlısının üzerine hazır pemebe pasta soslarından döküp servis ettim.Çok beğenildi.
6 Aralık 2014 Cumartesi
Semizotlu Fellah Köftesi
Fellah ; araplarda çiftçilik yapan insanlara deniliyor.Dilimizede oradan gelmiş olsa gerek.Çiftçi köftesi etsiz sade bulgurdan yapılan kolay çok lezzetli bir başlangıç yemeği.Kabul günleri için de ideal...
Semizotu yatağında Fellah köftesi
Malzemeler
1 su bardagı dügü (çiğköftelik bulgur)
Yarım su bardağı irmik
1.5 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 Yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kasığı kırmızı biber
1 Yarın çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı kimyon
Üzeri için: tereyağı.kırmızı biber,nane,yoğurt,sarmsak
Semizotu istege göre
YAPILIŞI:Bulgur ile irmik karıştırılır.üzerine 1,5- 2 bardak kaynar su dökülür 30 dakika bekletilir.Çiğköfte karıştırma kabına alınır.Diğer malzemeler ilave edilir çiğköfte kıvamına gelinceye kadar yoğurulur.Misket büyüklüdünde toplar yapılır.Şekli farklıda olabilir iğde şeklinde veya bonbon şekerleri gibi yuvarlak ortası hafif çukur .İstediğiniz gibi ...
Hazırlanan Fellah köfteleri makarna haşlar gidi haşlanır. Bir tencereye su koyup kaynatılır, içine bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir köfteler suyun yüzüne çıkıncaya kadar kaynatılır.Suyun yüzüne çıkan Fellah köfteleri bir servis tabagına alınır.
Fellah köftelerini birkaç farklı şekilde sunum yapabilirsiniz.
1. Mantı gibi Fellah köftelerinin üzerine sarmsaklı yoğurt döküp tereyağı nane kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.
2. Salçalı domatesli sos yapıp haşlanan köfteleri bu sosda birkaç kez çevirip,üzerine sarmsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz
3.Resimdeki gibi sarmsaklı semizoto salatasının üzerine soslu Fellah köfteleri ilave ederek farklı sunumlarla seçenekleri artırabilirsiniz.
Semizotu yatağında Fellah köftesi
Malzemeler
1 su bardagı dügü (çiğköftelik bulgur)
Yarım su bardağı irmik
1.5 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 Yumurta
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kasığı kırmızı biber
1 Yarın çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı kimyon
Üzeri için: tereyağı.kırmızı biber,nane,yoğurt,sarmsak
Semizotu istege göre
YAPILIŞI:Bulgur ile irmik karıştırılır.üzerine 1,5- 2 bardak kaynar su dökülür 30 dakika bekletilir.Çiğköfte karıştırma kabına alınır.Diğer malzemeler ilave edilir çiğköfte kıvamına gelinceye kadar yoğurulur.Misket büyüklüdünde toplar yapılır.Şekli farklıda olabilir iğde şeklinde veya bonbon şekerleri gibi yuvarlak ortası hafif çukur .İstediğiniz gibi ...
Hazırlanan Fellah köfteleri makarna haşlar gidi haşlanır. Bir tencereye su koyup kaynatılır, içine bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir köfteler suyun yüzüne çıkıncaya kadar kaynatılır.Suyun yüzüne çıkan Fellah köfteleri bir servis tabagına alınır.
Fellah köftelerini birkaç farklı şekilde sunum yapabilirsiniz.
1. Mantı gibi Fellah köftelerinin üzerine sarmsaklı yoğurt döküp tereyağı nane kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.
2. Salçalı domatesli sos yapıp haşlanan köfteleri bu sosda birkaç kez çevirip,üzerine sarmsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz
3.Resimdeki gibi sarmsaklı semizoto salatasının üzerine soslu Fellah köfteleri ilave ederek farklı sunumlarla seçenekleri artırabilirsiniz.
Etiketler:
batırık,
bulgur yemekleri,
fellah köftesi,
köfte,
kuru köfte,
mercimek köftesi,
meze,
patates köftesi,
semizotlu fellah köftesi,
semizotu salatası.,
sulu köfte,
topalak,
yuvalak
5 Aralık 2014 Cuma
Üzüm Pekmezi
Üzüm pekmezini apartman dairelerinde yapmak biraz zor olsa da imkansız değil.Tahminen 10 kg üzümden 1 kilo ya da biraz daha fazla pekmez çıkar.17 yaşlarımda köyde rastgelmiştim bir kez pekmez yapımına.Üzüm toplamaya öğleden sonra gittik.Topladığımız üzümleri büyük üzüm küfelerine doldurduk ve eve getirdik.Üzümlerin suyunu sıkmak için özel şırahaneler var.Yani sadece üzüm suyu sıkmak için kullanılan küçük havuzlar.Bu şırahanelere üzümler doldurulur, evdeki gençler bu üzümleri ayakları ile ezer, şirahanenin giderine kovaları koyarlar ve üzümler ezildikçe su kovalara dolar.Üzüm suları büyük kazanda biriktirilir.Sıkma işlemi bitince kazanın altına ateş yakılır üzüm suları bir taşım kaynatılıp ocaktan alınır.
Üzüm pekmezinin olmazsa olmazlarından biri de topraktır.Bu özel bir toprak her yerde olmaz.Hususi gidilip belirli yerlerden bu toprak getirilir.Beyaz bir toprak bir avuç kullanılır fazla kullanılmaz.Bu toprak, az su ile açılır akışkan bir hale gelir.Kazanda bir taşım kaynayan üzüm suyuna karıştırılıp üzeri kapatılır.Buraya kadar yazdıklarımın hepsi öğleden sonra akşama kadar yapılır biter.
Sabah namazından sonra yatılmaz köylerde, iş çokkk.Sabah olup da kazanın kapağını kaldırdığınızda üzüm suyu ayna gibi berrak,kendi yüzünüzü görebileceğiniz şekilde olur..Toprağın sayesinde bütün posa dibe çöker.
Şimdi iş çöken üzüm suyunu kaynatmaya geldi...Üzüm suyunu kaynatmak için 1,5 metre çapında büyük bakır leğen kullanılır.Ocağın üzerine legen yerleştirilir içine berrak hale gelen üzüm suyundan 4 parmak kadar doldurulur.Ocağın altını yakıp pekmezin kaynatma işlemi başlatılır.Leğen geniş oldugu için buharlaşma çabuk olur kaynayan üzüm suları azaldıkça kazandan leğene üzüm suyu ilave edilir.Bu işleme üzüm suları bitip pekmezimiz kıvam alıncaya kadar devam edilir.
Pekmezin kıvama geldiğini anlamak için su dolu bir kasenin içine pekmezden bir miktar dökülür,hemen dağılırsa kıvama gelmemiş demektir.Kıvama gelen pekmez, kışın tüketilmek üzere serin bir yere alınır.Afiyet olsunn.Resimler Tarsus lu tanıdıklarımızdan...
Üzüm pekmezinin olmazsa olmazlarından biri de topraktır.Bu özel bir toprak her yerde olmaz.Hususi gidilip belirli yerlerden bu toprak getirilir.Beyaz bir toprak bir avuç kullanılır fazla kullanılmaz.Bu toprak, az su ile açılır akışkan bir hale gelir.Kazanda bir taşım kaynayan üzüm suyuna karıştırılıp üzeri kapatılır.Buraya kadar yazdıklarımın hepsi öğleden sonra akşama kadar yapılır biter.
Sabah namazından sonra yatılmaz köylerde, iş çokkk.Sabah olup da kazanın kapağını kaldırdığınızda üzüm suyu ayna gibi berrak,kendi yüzünüzü görebileceğiniz şekilde olur..Toprağın sayesinde bütün posa dibe çöker.
Şimdi iş çöken üzüm suyunu kaynatmaya geldi...Üzüm suyunu kaynatmak için 1,5 metre çapında büyük bakır leğen kullanılır.Ocağın üzerine legen yerleştirilir içine berrak hale gelen üzüm suyundan 4 parmak kadar doldurulur.Ocağın altını yakıp pekmezin kaynatma işlemi başlatılır.Leğen geniş oldugu için buharlaşma çabuk olur kaynayan üzüm suları azaldıkça kazandan leğene üzüm suyu ilave edilir.Bu işleme üzüm suları bitip pekmezimiz kıvam alıncaya kadar devam edilir.
Pekmezin kıvama geldiğini anlamak için su dolu bir kasenin içine pekmezden bir miktar dökülür,hemen dağılırsa kıvama gelmemiş demektir.Kıvama gelen pekmez, kışın tüketilmek üzere serin bir yere alınır.Afiyet olsunn.Resimler Tarsus lu tanıdıklarımızdan...
28 Ekim 2014 Salı
KORNİŞON TURŞUSU
Malzemeler 5 litrelik plastik turşu kavanoz ölçüsü
- 3 kilogram kornişon
- 3-4 baş sarımsak
- 1 kg taze fasulye
- 1 kg köy biberi
- Turşu Suyu Ölçüsü:
- 4 litre su
- 1 çay bardağı tuz( turşuluk tuz)
- 5 su bardağı sirke
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- 2 yemek kaşığı nohut
- 1 yemek kaşığı şeker
Nohut kavanozun tabanına koyulur.
Kornişonları fasulyeleri ve köy biberlerini güzelce ayıklayıp yıkayın, nohutların
üzerine yerleştirin.
Su tuz sirke limon tuzunu ve şekeri karıştırıp turşu suyunu
hazırlayın.
Kornişonların üzerine ilave edilin. Son olarak
soyduğumuz sarımsakları koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuz 2 hafta
serin bir yerde dinlendikten sonra yemeğe hazır hale geliyor.Bugün 20 ekim 2014
her sene daha erken kurardım turşuyu ama bu sene kısmet bu güne imiş.
Bugün 9. 12.2014 turşumuz bitmek üzere çok güzel oldu.
Aşure
Muharrem ayının onuncu günü aşure günüdür.Bugün ile ilgili daha önce bir yayın paylaşmıştım.Bu yayınımı aşure tarifime ayırıyorum. Her yörenin kendine has aşure çeşitleri var. Bugüne kadar pekçok çeşit aşure tattlım,sütlü aşure,pekmezli aşure,pirinçli aşure,bulgurlu aşure ve kıymalı aşure.Kıymalı aşureyi türkmen komşularımız yapıyorlar.(Bilinen aşureye bir miktar kavurma ilave ederler)..Annem her sene kazanda pişirip dağıtır.Burada tencerede pişecek miktarda veriyorum ölçüleri.Sabah yapılacak aşurenin hazırlıklarını akşamdan yapıyoruz.
Aşure Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su baydağı fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı tuzsuz fıstık
1 su bardağı kuru üzüm
5-6 kayısı kurusu
5-6 incir kurusu
Bir su bardağı olan ölçüler,bir çay bardağı da olabilir.
3 litre kaynar su
2,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
İsteğe göre limon rendesi...
Süsülemek için :tarçın .kuş üzümü,nar,ceviz,fındık,çam fıstığı
Yapılışı:Aşurelik buğdayı elimizle oğuşturarak suyu beyaz oluncaya kadar yıkıyoruz.Aşurelik buğday ile pirincin üzerini örtecek kadar su kayup kaynatıyoruz,ocaktan alıp akşamdan sabaha kadar bekletiyoruz.
Nohut ile fasülyeyi akşam suya ıslatıp birkaç defa suyunu ( gaz yapmaması için) değiştiriyoruz, sabah biraz kaynatıp suyunu süzüyoruz.
Akşamdan sabaha kadar bekleyen buğdaylarla ,hazırladığımız nohut ve fasulyeyi ocağa koyup
yeteri kadar su ilavesi ile kaynatmaya başlıyoruz.
Aşure kıvama gelmeye başlayınca üzüm,küp doğranmış kayısı kurusu ile incir kurusu ilave edilir.
Aşure pişinceye kadar tencerenin tabanına tutma ihtimaline karşı zaman zaman karıştırılır.
En son tuz ve şeker ilave edilir,şeker aşurenin içinde eriyince pişirme işlemi bitirilir.
Kaselere alınıp süslenir.
Aşure Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su baydağı fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı tuzsuz fıstık
1 su bardağı kuru üzüm
5-6 kayısı kurusu
5-6 incir kurusu
Bir su bardağı olan ölçüler,bir çay bardağı da olabilir.
3 litre kaynar su
2,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
İsteğe göre limon rendesi...
Süsülemek için :tarçın .kuş üzümü,nar,ceviz,fındık,çam fıstığı
Yapılışı:Aşurelik buğdayı elimizle oğuşturarak suyu beyaz oluncaya kadar yıkıyoruz.Aşurelik buğday ile pirincin üzerini örtecek kadar su kayup kaynatıyoruz,ocaktan alıp akşamdan sabaha kadar bekletiyoruz.
Nohut ile fasülyeyi akşam suya ıslatıp birkaç defa suyunu ( gaz yapmaması için) değiştiriyoruz, sabah biraz kaynatıp suyunu süzüyoruz.
Akşamdan sabaha kadar bekleyen buğdaylarla ,hazırladığımız nohut ve fasulyeyi ocağa koyup
yeteri kadar su ilavesi ile kaynatmaya başlıyoruz.
Aşure kıvama gelmeye başlayınca üzüm,küp doğranmış kayısı kurusu ile incir kurusu ilave edilir.
Aşure pişinceye kadar tencerenin tabanına tutma ihtimaline karşı zaman zaman karıştırılır.
En son tuz ve şeker ilave edilir,şeker aşurenin içinde eriyince pişirme işlemi bitirilir.
Kaselere alınıp süslenir.
27 Ekim 2014 Pazartesi
AŞURE GÜNÜ
Aşure günü ve gecesi
Aşûre günü ve gecesinin önemi nedir?Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]
Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]
Öteden beri Kureyş de, Resulullah da Aşure günü oruç tutardı. Medine’ye gelince de yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını emretti. (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud)
Medine’de aşure günü oruç tutan Peygamber efendimiz, Yahudilerin de oruç tuttuklarını gördü. (Niye oruç tutuyorsunuz?) diye sordu. Onlar da, (Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için) dediler. Resulullah efendimiz de, Müslümanların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, (Ben Musa aleyhisselama sizden daha layıkım) buyurdu. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)
Aşûre günü yapılması iyi olan işler:
1- Aşûre günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî]
(Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a]
(Aşûre günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak, Yahudilere muhalefet edin!) [İ. Ahmed] [Yalnız Aşûre günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!]
Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki:
(Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud]
Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullahın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi. Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir. Bir avcı, Aşure günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularını emzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Resulullah efendimizden, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesini isteyince, geyik, (Bugün Aşure günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızı emzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim) dedi. Bunu duyan avcı, geyiği Resulullaha hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı.
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)
3- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
(Bugün ibadettir) diye Aşûre pişirmek günahtır. Aşûrenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün Aşûre veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevab olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez) buyuruldu. (Hâkim)
4- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
5- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyhekî)
6- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşure günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.]
7- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)
Hazret-i Hüseyin, 10 Muharremde şehid edildi. O yüce imamın şehid edilmesi, elbette bütün müslümanlar için büyük musibet ve üzüntüdür. Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali ve Hazret-i Hamza’nın şehid edilmeleri de, böyle büyük musibet ve üzüntüdür. Fakat, Peygamber efendimiz, Hazret-i Hamza’nın şehid edildiği günün yıldönümlerinde matem [yas] tutmadı. Matem tutmayı da emretmedi. Matem yasak olmasaydı, herkesten önce Peygamber efendimizin ölümü için matem tutulurdu. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Matem tutan, ölmeden tevbe etmezse, kıyamette şiddetli azap görür.) [Müslim]
(İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birincisi, birinin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için matem tutmaktır.) [Müslim]
Hicri yılbaşında okunan bu dua, Aşure günü de okunabilir:
(Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü'l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es'elüke fîhe'l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)