DEREOTLU POĞAÇA
Malzemeler:
200 gram erimiş soğutulmuş margarin
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
3 yumurta (1adet yumurtanın sarısı üzeri için ayırılır.)
1 adet kabartma tozu,yarım demet dereotu
1 kase dolusu beyaz peynir,aldığı kadar un,yaklaşık 4,5-5 su bardağı kadar.
Yapılışı:
Margarin zeytinyağı, yoğurt ve yumurta iyice çırpılır. Üzerine incecik
kıyılmış dereotu ile peynir karışımı dökülür. Unu, kanartma tozunu
ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Yarım saat kadar
dolapta dinlendirip ceviz büyüklüğünde bezeler alın ve yağlı kağıt
serili fırın tepsisine dizin. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp
200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Çok sevdiğim Dereotunun faydaları,
Kıyılmış yapraklarından, tohumlarından yapılan çay sinirlere iyi
gelir. Yatıştırıcı özelliği vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku sorunu
olanlar için faydalıdır.
* Hıçkırığı giderir.
* Hazımsızlığa ve ishale iyi gelir.Doğal bir antiseptik olması nedeniyle, mikropları öldürerek ishalin tedavisine yardımcı olur.
* Hormonları düzenleyerek, adet kanamalarını düzenler.
* Anti-histaminik özellikleri sayesinde, alerji, hapşırma ve öksürüğe karşı iyi gelir.
* Ağızda
çiğnenen tohumları ağız kokusunu önler. Ağız içini dezenfekte edip,
hijyenlik sağlar. Antioksidan etkisi ile bakterilerin zararlarına karşı,
diş ve diş etlerini korur.
* Kasiyum bakımıdan zengin olduğundan, kemik ve diş sağlığı için faydalıdır.
* Vücuda kuvvet ve çeviklik verir.
* Uyuşturucu maddeler ile oluşan zehirlenmeler de, tedavi edici ilaç olarak kullanılır.
* Göz hastalıklarına iyi gelir.
* Zayıflamaya yardımcı olur.
* Safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlar.
* Mide ve bağırsak gazlarını önler.
* Ağrı ve krampları giderir.
* İdrar söktürür. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
* İştah açar.
* Anne sütünü çoğaltır.
* Kansere karşı korur.