23 Aralık 2013 Pazartesi
Ev Yapımı Boza
Bloğu ilk yazmaya başladığımdaki yayınlarından biridir boza.Şimdi az miktarda da olsa yapmak istiyorum.Hadi buyurun birlikte yapalım.
Merhaba arkadaşlar bu soğuk kış gecesinde,iyi gideceğini düşündüğüm boza yapmak geldi aklıma.
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılıp tüketilir. Balkan coğrafyasından Türkiye, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk,Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde ve Asya'dan Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde tüketilen bir içecektir.
Boza, genelde kış aylarında tüketilir. Bozanın mevsimi 15 Eylül – 15 Mayıs arasıdır. Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür.
İbn Batuta isimli Arap gezgini, 14. yüzyıl başlarında yazdığı seyahatnamesinde Türklerin bulunduğu Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır.
"Tattığında ekşilik hissettiğim için hemen bıraktım. Yemekten çıktığım zaman bunun ne olduğunu araştırdım, anlattılar; Duki (düğ = ince bulgur) tanelerinden yapılan bir nebizdir bu. Onlar Hanefi mezhebindendir ve nebiz onlar nezdinde helaldir. Buralılar dukiden yapılmış bu nebize buza (boza) adını veriyorlar."
Malzemeler
1 kilo bulgur
250 gram pirinç
1 kilo toz şeker
10 gm yaş maya
ikisini ayrı ayrı haşlayıp,blenderdan geçirin, üzerine 1 kilo seker katin bir taşım kaynatın, ocaktan alıp ılınınca içine küçük yas mayalardan bir tane atıp karıştırın,üzerini örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.,Afiyet olsun üzerine tarçın serpmeyi unutmayın.
ETSİZ ÇİĞ KÖFTE
ETSİZ ÇİĞ KÖFTE
Çiğ köfte sevmeyen yok gibi ama yaz günlerinde etli çiğ köfte yemek biraz riskli, yaz günlerinde etlisini yemek istemeyenlere alternatif işte etsiz çiğ köfte tarifi.
MALZEMELER
Kişi başına bir çay bardagı dügü [çiğ köftelik bulgur, simit de deniyor bazı yörelerde] bir kaşık salça,bir kaşık isot.
Beş kişilik
5 çay bardagı dügü
3 diş sarmsak
5 çorba kaşıgı salça
5 çorba kaşıgı isot
1 limon
3 diş sarmsak
3 dal taze sogan
yarım demet maydonoz tuz,karabiber, kimyon,tarçın
Dügü ile isot ayrı ayrı bir miktar su ile ıslatılır,onbeş yirmi dakika sonra ,dügü halka dogranan limonla ve dövülmüş sarmsakla yogrulmaya başlanır , limonun sade kabugu kalıncaya kadar yogrulur,kabuklar çıkarıp atılır,sogan maydonoz hariç tüm malzeme ilave edilir iyice yogrulur,son olarak ince kıyılmış soganla maydonoz ilave edilir şekil verilir.
Bu tarifte yağ yok ,
Kız kardeşimin tarifi yag olmadıgını ilk duydugunda olmaz öyle yağda koyalım diye tutturdum,kardeşim şimdi yaptıgımıza koymayalım ama birde senin istedigin gibi yağlısını yapalım dedi,çig köfteyi yaptıgımız saat gece birbuçuk civarı yedik çok nefisti ve yattık sabaha mideden rahatsızlanırım sanmıştım,sabah kalktım mide gayet iyi bi problem yok.
Daha sonra yağlısını da yaptık ama yaglısını pek sevmedim,yağsız çiğ köfte tarifimi denemenizi tavsiye ederim
ETSİZ ÇİĞ KÖFTE kagıtta yazılı tarifim resmin sol üst köşesinde |
PİZZA
malzemeler
hamuru ıcın
bır bardak sut
bır cay bardagı yogurt
bır cay bardagı zeytın yagı
maya,tuz bır tatlı kasıgı seker
yeterı kadar un hamuru yogurup mayalanmaya bırakıyoruz
vejetaryen pızzanın ustune ıkı cesıt peynır kullandım,
otlu van peynırı ve kasar ,mısır,soğan, zeytın yesıl ve kırmızı konserve bıber.
domatas,ve ev yapımı domates sos.
mayalanan hamurumuzdan ırıce bır beze yapıp merdaneyle ınce acıyoruz,
pızza tavasına yerlestırıyoruz,userıne ev yapımı domates sosu bıraz sulandırıp suruyoruz,
dıger malzemelerı yerlestırıyoruz en uste kasarları serpıp fırında pısırıyoruz,ben kuzınede pısırdım derece yok,cok guzel oluyor
BULASIK MAKINASINDA KIRMIZI BIBER KONSERVESI
Bulaşık makinasında konserve:Yapım amacı tamamen kapakların vakumlanması.İlk yaptıgım yayınlardan bir tanesi bu çünkü senelerdir vakumlamayı bulaşık makinasında yaparım.mutlaka deneyin
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)