17 Eylül 2014 Çarşamba

HALUJ (ÇERKEZ BÖREĞİ)


  HAMUR DOLMASI (HALUJ)

Haluj Çerkez lere özgü bir yemek olmakla beraber,Anadolu'da da benzerleri yapılmakta.Mesela mantı... Yapım aşamaları hemen hemen aynı, sadece boyut farkı var.Bir de haluj un iç malzemesi haşlanmış patates.

ISPANAKLI HALUJ
     Malzemeler
Hamur için
1 yumurta
Un,Su

  İç malzemeleri

  250 gr kıyma,1 orta boy soğan,2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç veya mevsim sebzeleri(havuç,patates,ıspanak,kabak...), tuz,biber,zeytinyağı,bir demet maydonoz. Bu malzemelerin hepsinden karışık bir iç hazırlayabileceginiz gibi,malzemelerden ayrı ayrı da iç hazırlayabilirsiniz.Mesela kıymalı bir  harç,ıspanaklı başka bir harç,havuç ile patates karışımından oluşan bir harç...İstediğiniz ma
lzemelerle tek seferde farklı tatlar...

    Hamur malzemelerini karıştırıp sert bir hamur elde edin.Hamuru bezelere ayırıp dinlendirin.Bezeleri mantı yufkası gibi açıp,bir kase yardımı ile yuvarlak parçalara ayırın veya ceviz büyüklügünde bezeler yapıp 8.9 cm çapında küçük yufkalar açın.Açılan yufkaların ortasına iç malzemelerden bolca koyup büzerek kapatın.Hazırladıgımız hamur dolmalarını buharda pişirme tencerelerinde pişirin.Veya tencereye bolca su bir kaşık tuz koyup hazırladıgımız hamur dolmalarını suda haşlayın.
   Üzeri için;tavada tereyagını kızartıp haluj ların üzerine gezdirin

KIYMALI HALUJ







HALUJ ORJİNAL KATLAMA

UN KURABİYESİ

         UN KURABİYESİ
  Pastanelerin vitrinide görüpde canı un kurabiyesi çekmeyen var mı? Bilmiyorum.5 çaylarının vazgeçilmezidir un kurabiyesi. Buyurun cafeays tarifine.




  UN KURABİYESİ

125 gm Tereyeğı
 1 Çay bardagı sıvıyağ

 1 Çay bardağı nişasta
 3 Yemek kaşığı pudra şekeri ,aldığı kadar un,5 gm kabartma tozu

        Üzeri için ayrıca pudra şekeri
    
  Oda sıcaklıgında yumuşamış tereyağı ile diğer  malzemeleri karıştırıyoruz ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz, hamur sert olmayacak. Hamurdan büyük bir parça kopartıp silindir şekline getiriyoruz ve bıçakla çapraz baklava  şekli olacak gibi kesiyoruz. Elimizle hafif bastırıp fırın tepsisine diziyoruz. 100 derecede 1 saat a yakın fırında üstleri çatlayana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca üstüne pudra şekeri serpiyoruz.