25 Şubat 2014 Salı

ALIÇ MARMELATI

                Aliç pembemsi beyaz renkli çeçekleri; turuncu, kırmızı ve koyu sarı renkte meyveleri olan dalları dikenli çalıya benzeyen bir ağaçtır.
               Bir şifalı bitkiler kitabında okumuştum. Eskiden İngiltere'de çit kenarlarına alıç ekilirmiş.Bir batıl inanışa göre Alıçın dallarını kesmek eve cinleri ve kötü şansı getirirmiş.Ayrıca Romalılar alıçı neşe ve mutluluğun sembolü olarak kullanmışlar.Bu yüzden gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerine alıç koyarlarmış.(laf aramızda çiçeklerinin güzelliğini görünce ben de gelin olmak istedim :)  ) Ayrıca yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için de evde alıç yaprakları bulundururlarmış.Çok ilginç değil mi?
                  Böyle güzel çiçekleri olan alıçın meyveleri muşmulaya benziyor ve mayhoş bir tadı var. Ben tadını çok sevdim.

                 Alıçın meyveleri çiğ olarak tüketilebildiği gibi kuru olarak da kullanılabilir. Hatta alıç sirkesi, alıç çayı, alıç yağı gibi pek çok ürünü piyasada bulmak mümkün.Alıç meyvaları Eylul ayinin sonlarina dogru olgunlasir. Dağlarda doğal ortamda kendiliğinden yetişen alıç meyveleri dağ köylüleri tarafından toplanıp pazara getirilir.Hatta pazarlarda kolye misali ipe dizilmiş şekilde satılırken görürsünüz çoğu kez.Yabani elma gibi küçük içi bol çekirdekli ve sert.


                Gelelim bu kadar anlattığımız alıçın faydalarına...Yaptığım ufak bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
  • C vitamini açısından oldukça zenginmiş.
  • Tam bir kalp dostu olan Alıçın kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarını kuvvetlendirmesiymiş.Bu nedenle kalp ve dolaşım sistemini açısından çok faydalıymış.Alıç, yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabiliyormuş. Alıçın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süre kullanıldığında da herhangi bir yan etkisi olmuyormuş.
  • Kalp ritmini düzenlediği için sinirleri dindirip çarpıntıyı azaltır,  stresi alırmış.(Özellikle trafikte çok işe yarar gibi duruyor, siz ne dersiniz:)) )
  • Uykusuzluğu giderirmiş.
  • İdrar söktürücü ve spazm çözücü (vücut kasılmalarını giderici) özelliklerini de unutmamak gerekir sanırım...
          "Artık tarife gelelim" dediğinizi duyar gibi oluyorum.Ne yapayım bu kadar faydalı olan bir bitkiyi anlatmadan geçemedim.
            Öncelikle çekirdeklerini çikarmak icin; yikayip temizlediğim aliçlari bir miktar su ile yumusayincaya kadar hasladım.
            Soğuyunca tek tek elimle çekirdeklerini çikardim.
            Ben bir kilo aliç için bir kilo şeker kullandim. Siz şekerini az olsun isterseniz azda kullanabilirsiniz.
            Aliçla şekeri orta ateşte kaynattim.İyice püre olmasini isterseniz el blendırı ile iyice ezebilirsiniz.
            Kivama gelince yarim limon suyu ilave edip biraz daha kaynattım.
            Ocakdan alıp sıcak sıcak kavonozlara doldurdum,yeni kapakla kapattım.(Kavanozları sıcak kapatırsanız vakumlandığı için daha geç bozulacaktır.) 
           İşte bu kadar... Afiyet olsun.