6 Mayıs 2020 Çarşamba

Kombucha

KOMBUCHA çayı bu günlerde herkesin dilinde. Kombu denilen mayası olmadan bu çay olmuyor. Banada sevgili komşum İlayda vermişti Sevgili İlayda cığım kendisi tiyatro sanatçısı çevresi geniş ona da bir arkadaşı vermişti kombu mayasını. İnternette satışı var isteyen olursa benden de temin edebilirler 3 litre temiz içilecek su kaynatılıp 10 adet sallama yeşil veya siyah çay koyup demleyin.1.5 su bardağı şeker ilave edip ağzı geniş bir kapta üzerine tülbent kapatarak 20 derecede karanlık bir yerde bekletin.hızlı mayalanması için biraz elma sirkesi ilave edin.4. 5. gün içilmeye başlanır.tam olması için 15 .20 gün beklenir.
KOBUCHA ÇAYININ FAYDALARI
Ciltteki kırışıklıkları, çilleri ve kahverengi lekeleri yok eder.
Deri nemlendiricisi görevi görür, (Kombu çayı içilerek kullanırken cilde faydalı ise de, deri dışından tatbik edildiğinde de çok etkilidir. Fazla mantarlar blenderdan geçirilerek harika bir cilt bakım kremi elde edilmiş olur.)
Deriye spreyle ya da sürülerek uygulandığında antibakteriyel asit tabakası görevi görür.
Vücut ağırlığını düzenler, yağları yok eder.
Susuzluğu giderir ve egzersiz sırasındaki performansı artırır.
Mantar türü enfeksiyonlara (candida gibi) karşı savaşır.
Kapsamındaki antivirütik ve antibiyotik özellikler sayesinde iltihabi durumları yok eder.
Menapoz rahatsızlıklarını düzene sokar.
Deri üzerindeki yaraları tedavi eder.
Tüm salgı bezlerini ve hormon savunmasını uyarır.
Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlar.
Vücuttaki atık madde ve zehirli maddelerin suda çözülebilir hale gelerek atılmasını sağlar
Kan dolaşımını hızlandırır.
Metabolizmayı uyarır.
Kalp atış ritmini düzenler.
Kanı temizler.
Sinir sistemini düzenler.
Yüksek tansiyonu düşürür, huzursuzluğu yatıştırır.
Astımı tedavi eder, astım krizlerini giderir.
Kan şekeri seviyesini sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder.
Alerjileri hafifletir ve zamanla giderir.
Sertleşmiş karaciğeri yumuşatır ve yeniler.
Kanseri önler ve tedavi eder.
Antioksidant nedeniyle oluşan radyasyona karşı koruyup serbest radikallerle savaşır.
Hücre duvarının yeniden oluşumunu sağlar.
Doku sertleşmesini (multiple scloris; MS) tedavi eder.
Damar sertliğini (arterioscloresis) tedavi eder.
Elastikiyet sağlar ve gevşek eklemleri kuvvetlendirir
Doku sertleşmesini (multiple scloris; MS) tedavi eder.
Damar sertliğini (arterioscloresis) tedavi eder.
 Elastikiyet sağlar ve gevşek eklemleri kuvvetlendirir
Vücuttaki ürik asit ve kolesterolü suda erir hale getirerek vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Peklik (kabızlık) problemini giderir.
Hemoroidi tedavi eder.
Yorgunluk bitkinlik ve sinirliliği giderir.
Herpes virüsünün soğuk algınlığı ağrıları yok eder.

Dört Hırsız Sirkesi

Dört Hırsız Sirkesi

Bu çok güçlü antiseptik sirke, veba kurbanlarını soyan 4 kişilik bir çete tarafından bulunmuş. Bundan dolayı "Dört Hırsız Sirkesi" adını almış ve uzun yıllar eczanelerde mikrop kırıcı olarak satılmış. Günümüzde de aynı isimle tıp ticaretinde anılmaktadır.

Bulunuşu ise şöyle; başta büyük Londra vebası olmak üzere, veba salgınlarında ölen hastaların cesetlerini soyan dört hırsız yakalanıp sorguya çekiliyor. Hasta cesetlerine dokunuyorlar, soyup soğana çeviriyorlar ama kendileri vebaya yakalanmıyor. Hırsızlara bunun sırrını verirlerse bağışlanacakları söyleniyor.

Hırsızlar kendi yaptıkları sirkeyle ellerini, ağızlarını yıkayıp gargara yaptıklarını açıklıyor. Bu yüzden ‘Dört Hırsız Sirkesi’ olarak anılagelen bu sirke asırlarca pek çok hastalığın önlenmesi ve iyileşmesinde etkin olarak kullanılıyor.

Anti-enflamatuar özelliği nedeniyle eklem ağrılarının hafifletilmesinde de çok yararlı. Baş ağrılarında şakaklara ovma şeklinde tatbik edilerek migren türü ağrılarda da etkili. Bir bardak su içerisine bir yemek kaşığı katılarak içilmesi gerekiyor.

Gelelim malzeme ve tarifine;

40 gr. acı pelin otu, 40 gr. normal pelin otu, 20 gr. karabiber, 20 gr. nane, 40 gr. biberiye, 40 gr. sedefotu, 40 gr. adaçayı, 40 gr. lavanta, 30 gr. muskat, 30 gr. eğir otu, 30 gr. tarçın, 30 gr. tane karanfil ve 30 gr. sarımsak.

Tüm bu malzemeleri 2,5 litre doğal elma sirkesi ile karıştırın ve 1,5 ay güneşte mayalanmaya bırakın. Akabinde süzün ve kullanın. Tentürden farkı; bu sirkede güneş gerekli. Yani bu sirkenin ısınması şart.

Osmanlı hekimleri vebanın girdiği eve girmek için önce evi baştan sona sirke ile yıkarlarmış. Çeşitli buhurlar yakar, her yeri de kireçle beyazlattıktan sonra eve girerlermiş. Sirkenin temizleyici rolü tedbir olarak kullanılıyor. Kanamaları durdurduğu, balgamı inceltip kestiği, sıvıları arındırdığı ve her türlü zehirlenmeye iyi geldiği biliniyor.

Eski tariflere göre her yarım saatte bir tatlı kaşığı az sıcak suyla seyreltilip içilirse sarhoşluğa birebir. İstanbul’un ilk kolera salgınında Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi bir kolera risalesinde, bitişik ve alçak evli mahallelere gidilmek gerektiğinde "Dört Hırsız Sirkesi" öğütlüyor.

Yine eskiler, mangal zehirlenmelerinde hastayı sirkeyle yıkıyor ve içebildiğince sirke içiriyorlar. Kişi kendindeyse, buruna çektiriryorlar. Şimdikilerse sirke sandıkları şeyi bulaşık makinesine koyuyor. Günümüzde sirkenin değeri bu!

Ben şimdilerde "Dört Hırsız Sirkesi" yapıyorum ama henüz olmadı. 

Sağlık ve afiyetle kalın...

22 Mayıs 2016 Pazar

Vişneli Damla Sakızlı Muhallebi











Vişneli Damla Sakızlı Muhallebi
Malzemeler;
Muhallebisi için;
125 gr tereyağı 
1 + ¼ su bardağı un 
1 litre süt
1.5 su bardağı şeker
3-4 parça dövülmüş damla sakızı

Vişne sos için;
250 gr vişne – suyunu ayırın
1.5 yemek kaşığı toz şeker
½ çubuk tarçın

Hazırlanışı;
Muhallebi için;
Bir tencerede tereyağını eritin, unu ayrı bir kapta eleyin ve tereyağı iyice eriyince unu ekleyip renk alana kadar kavurun ardında sütü ilave edip sürekli karıştırarak kaynatın. Süt kaynayınca şeker ve dövülmüş damla sakızını ilave edin iyice karıştırın kaynamaya başlayınca altının kapatın ve servis kaplarına bölün oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.

Sos için;
Donmuş vişneleri süzgece koyup suyunu bırakmasını sağlayın. Vişne suyunu sos tenceresine alın, şeker, yıldız anason ve tarçın çubuğunu ilave edip ocağa alın ve kaynatın. Karışım kaynama noktasına gelince anason ve tarçını içinden çıkartıp vişne tanelerini ekleyin ve bir taşım daha kaynatın. Son olarak vişne sosunu muhallebinin üzerine dökün ve ince bir bıçak ya da kürdan yardımı ile alacalı olmaları için karıştırıp soğumaya bırakın.

4 Nisan 2016 Pazartesi

Türk Kahveli Kurabiye

Türk Kahveli Un Kurabiyesi tarifi ile hem uzmanlığınızı konuşturup hem de misafirlerinize lezzetli bir ikram sunmak ister misiniz? ays cafe farkı ile tarifi sizler için paylaşıyoruz. Bugün 4 nisan 2016 
Makbuş la kahvelerimizi içtik.biraz gevezelik edip iki lafın belini kırdık.Bu tarif kahveyi çok seven canım komşum Makbuşum için olsunnn....







Türk Kahveli Un Kurabiyesi (20-25 adet)
Malzemeler: 
• 1 paket (125 gr ) tereyağı
• Yarım çay bardağı  ayçiçek Yağı
• 1.5 çay bardağı Pudra Şekeri
• 1 çay bardağı nişasta
• 4 su bardağı un
• 1 tatlı kaşığı Türk Kahvesi
Üzeri için; 
• Türk kahveli pudra şekerli karışım


Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tere yağını ve diğer tüm malzemelerimizi geniş bir yoğurma kabına alalım. Ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.
ays cafe tavsiyeler :
* Kurabiyelerimizi fırından çıkarınca pudra şekeri ve kahve karışımına batırıp çıkarmalıyız. Eğer soğuduktan sonra yaparsak üzerinde pudra şekeri ve kahveyi tutmayacaktır.

Biberli Ekmek



Biberli Ekmek tarifi ile mutfaktaki tüm hünerlerinizi gösterip misafirlerinize lezzetli bir ikram sunmak ister misiniz? Tarifini sizler için paylaşıyoruz.   ays cafe farkı ile ....
Biberli Ekmek (4- 6 Kişilik)
Malzemeler:
Hamur için:
• 1 paket (250 gr tereyağı
• 1 su bardağı süt
• 1 su bardağı su
• 4,5 su bardağı un
• Yarım paket yaş maya
• 1.5 tatlı kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı şeker
Üzeri İçin:
• 1 büyük soğan
• 1 adet kırmızı biber
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Yarım yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı susam
• 1 yemek kaşığı acı pul biber (İsteğe bağlı)
• 1 çay bardağı (100ml) sıvı yağ


Hazırlanışı:
Süt, su, un, maya, tuz, şeker ve tereyağını bir kaba koyarak yoğuralım. Üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım. Diğer taraftan soğanları  ve biberleri küp küp doğrayalım. İkisini birlikte yağda hafif yumuşayıncaya kadar kavuralım. Salça, susam, acı pul biberi de ekleyip biraz daha kavuralım. Mayalanan hamurdan bir çay bardağı altı büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım. Elimizde yassılaştıralım. Tepsiye dizip, üzerine harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup yayalım. Yine elimizle hafifçe bastıralım. 180 derece fırında 40 dk. pişirelim. 
ays cafe den Tavsiyeler:
* İsterseniz hamuru tepsinin büyüklüğüne göre açıp, üzerine harcı serebilirsiniz. Piştikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Telli Baba Tatlısı





Pazar günlerini daha tatlı hale getirecek Telli Baba tarifiyle nesilden nesile bir tatlıyı misafirlerinize ikram edin.
Telli Baba Tatlısı (20-25 adet)
Malzemeler: 
• Yarım paket (125 gr) Tereyağı (oda sıcaklığında)
• 2 çorba kaşığı irmik
• 2 çorba kaşığı pudra şekeri
• 1 adet yumurta
• 4 çorba kaşığı yoğurt
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• 4-5 su bardağı un
İç Harcı İçin:
• Dövülmüş ceviz
• Tel kadayıf
Şerbeti İçin:
• 2,5 su bardağı toz şeker
• 2,5 su bardağı su
• 1 dilim limon
Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tereyağımızı geniş bir kaba alıyoruz. İçerisine tüm malzememizi ekliyoruz. Unu azar azar ekleyelim ki yumuşaklığını daha güzel ayarlayalım. Hamurumuz ele yapışmayan, yumuşak bir hamur haline geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, içlerini içli köfte yapar gibi içlerini açıyoruz. Tel kadayıf ve cevizli harcından içlerine doldurup üzerini kapatmadan açık olarak tepsiye diziyoruz. 180 derece fırınımıza koyuyoruz. Bu arada şerbeti hazırlamak üzere malzemeleri ocağımıza koyuyoruz. Kaynatıp kenara alıyoruz. Telli babalarımızın Üzeri renk aldıktan sonra fırından alıyoruz. Şerbeti üzerine döküp üzerini kapatıyoruz.
Uzmanından tavsiyeler :
* Telli baba yaparken tıpkı şekerpare gibi şerbetimizin de tatlının da sıcak olmasını istiyoruz. Birisi bile soğuk olursa şerbet tatlıya işlemeyecek kurabiye şeklinde kalacaktır.
smile ifade simgesi

16 Şubat 2016 Salı

Tiramisu Tart

Tiramisu Tart 
Tarifi'nin Malzemeleri
2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kabartma tozu
1 vanilya
2 yemek kaşığı kakao
2 çay bardağı un
Keki ıslatmak için;
Yarım su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı granül kahve
Muhallebisi için;
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
2 kaşık tepeleme un
2 buçuk su bardağı süt
2 yemek kaşığı labne (100 gr)
Üzeri için;
Kakao,vişne sosu.çilek sosu yada herhangi bir süsleme malzemesi.
Tiramisu Tart Tarifi'nin Yapılışı
Yumurta ve şeker 5 dakika çırpılır, diğer malzemeler eklenir ve yağlanmış unlanmış turta kalıbına dökülür. 180 derecede 15-20 dakika kadar pişirilir. 

Muhallebi için labne hariç bütün malzemeler karıştırılır ve kaynayınca altı kapatılır ve labne peyniri eklenip çırpılır. Kek fırından çıkınca ılık suyla eritilmiş kahveli suyla ıslatılır. Üzerine muhallebi dökülür ve kakao elenerek süslenir. Afiyet olsun.

6 Ocak 2016 Çarşamba

TAHİNLİ KURABİYE

Çok eski bir tarif.Evde artan tahinden tuzlusunu denediğimiz bir kurabiye.Tuzlu kurabiye olarak
ta mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum

Malzemeler:
 1 Su Bardağı Tahin
 1 Çay Bardağı Pudra Şekeri
 3,5 Yemek Kaşığı (125 gr.) Margarin
 Un aldığı kadar
 1 Paket Kabartma Tozu
 Yarım Çay Kaşığı Kabartma tozu
Yapılışı :
 Tüm malzemeleri yoğurup yumuşacık bir hamur haline getiriyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar 
pişiriyoruz.

Tahinin Faydaları: Tahinin Faydaları Tahin yağı özellikle cilt ve saç sağlığı için çok faydalıdır. Etkili bir antioksidan olduğu için cildin kırışmasını ve erken yaşlanmasını engelleyebilir.Tahin yağı kan hücreleri yanında cilt hücrelerinin korunmasını ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olan besinler içerir.Tahin yağı saç köklerini güçlendirmenin yanında kepek sorunlarını çözmek için etkili bir tedavi sunabilir.Saç ve cildin temizlenmesine yardımcı olabilir. Böylece tahin yapı saçların ve cildin sağlıklı bir şekilde hava almasını sağlar. Bu özelliği yardımıyla cildin sağlıklı bir şekilde nemlenmesini sağlar ve bu da cildin yumuşak ve esnek kalmasına ciddi anlamda katkıda bulunur Özellikle kuru ciltlerde çok sık rastlanan dökülmelere engel olabilir.Cilt enfeksiyonların karşı tedavi olarak kullanılabilir.Cilt enfeksiyonların karşı tedavi olarak kullanılabilir.

Tahinin Zararları: Şeker hastaları tahin tüketimine dikkat etmelidirler. Hastalığın seviyesine göre gerekirse doktorlarına danışarak tüketmelidirler.Tahin protein açısından çok zengin bir besin maddesidir, bu yüzden proteinle ilgili sorun
yaşayanlar doktorlarına danışmalıdırlar.
Böbrek hastalarının doktorlarına danışmadan tüketmelerini önermiyoruz.

BIÇAK TATLISI

 Bu tatlının hamuru muhallebi gibi pişiriliyor.Şerbetli bir tatlı .Pişirme öncesi bıçakla kesildiği için bıçak tatlısı deniliyor.

HAMURU İÇİN:
250 gm tereyağı
4 su bardağı süt
6 su bardağı un
2 adet yumurta
ŞERBETİ İÇİN
5 su bardağı şeker.
2,5 bardak su.
Yarım limonun suyu. 

Şeker ve su tencereye alınıp şerbeti kaynatılır. Kıvama gelince limon suyu ilave edilir ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.


ÜZERİ İÇİN:
Kaymak.
Toz fıstık.

HAZIRLANIŞI:
 Tereyağ tencereye alınır. Yağ eriyince süt eklenir. Kaynayınca karıştırılırken unu ilave edilir. Karıştıra karıştıra hamuru pişirilir. Unun kokusu gidince olmuş demektir ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine yumurtaları kırılır. Çırpıcı ile iyice karıştırılır. Dikdörtgen bir kaba her tarafı eşit olacak şekilde yerleştirilir. Dilimleri kesilir ve 190 derecede fırına verilir.
Fırından çıkar çıkmaz soğuyan şerbet üzerine gezdirilir. Şerbetini çekince üzerine serpilen toz fıstıkla ve yanında kaymakla servis edilir.




ŞÖBİYET



Çok kolay yapacağınız bir şöbiyet baklava. Şöbiyet'in özelliği içerisinde süt ile pişmiş irmik muhallebisi nin bulunması.İster cevizli ister Antep fıstıklı isterseniz de sade muhallebili yapabilirsiniz.

HAMURU İÇİN



2 çay bardağı sıvı yağ

2 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un




MUHALLEBİSİ İÇİN:
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı


BEZELERİ AÇMAK İÇİN:
Nişasta

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
ARASI İÇİN:
Ceviz,toz Antep fıstığı
5 yemek kaşığı kaymak

Hamuru İçin: Yoğurma kabına sıvı yağ yoğurt yumurta bir çimdik tuz ve yarım limonun suyu alınır. İçine kontrollü olarak unu katılarak hamur yoğurulur. 10 dakika dinlendirilir.
Muhallebisi İçin: Süt irmik toz şeker ve tereyağı karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.

Şerbeti için: Şeker ve su kaynatılır. Limon suyu ilave edilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Hazırlanışı:Dinlenen hamurdan 30 adet ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır.15 tanesi nişasta ile yemek tabağı büyüklüğünde açılır ve üst üste konur. Hamur bu şekilde 15 tane birden aynı anda açılır. Yufka yaklaşık 5x5 cm kareler halinde parçalara ayrılır. Karelerin içine 1 tatlı kaşığı kaymak, 1 tatlı kaşığı muhallebi toz Antep fıstığı veya ceviz konur ve üçgen kapatılır. Fırın tepsisi tereyağı ile yağlanır ve üçgenler dizilir. Üzerine eritilip kızdırılmış tereyağı dökülür ve 170 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir. Şöbiyet fırından çıkınca ılıtılır ve üzerine ılık şerbeti dökülerek servis edilir.