26 Eylül 2014 Cuma

BÜZGÜ BAKLAVA

  Seneler önce sevgili arkadaşım Zeliha ile yapmıştık büzgü baklavayı.O yufka açmasını bilmezdi ama çok yardım ederdi.Ona da bana da birlikte yapardık.Çok kolay olurdu birlikte güle oynaya...Hey gidi günler hey..Sık sık yaptığım bu tatlıyı sizlerle paylaşmak istedim. İşte yapım aşamaları.

   Hamuru için: Bir ölçü sıvı yağ,iki ölçü su bir fiske tuz,aldığı kadar baklavalık un.Yumuşak bir hamur yapıp 1,2 saat dinlendirin.Ceviz büyüklüğünde bazeler yapıp yarım saat daha dinlendirin.

Bezeleri oklava ile yaklaşık 80 cm çapında un ile açın.Açılan yufkanın üzerine Mısır nişastası serpip biraz daha açın.Yufkayı oklavaya sarıp uçlarından ortaya doğru büzüştürün.Büzülen yufkaları düz bir zemine büzgüsünü bozmadan çıkarın.Üzerine kırılmış ceviz serpin ikiye katlayıp tepsiye yerleştirin.Bütün bezeleri bu şekilde tekrarlayın. Üzerine bolca tereyağı veya margarin eritip kaşıkla her yerine dökün.Fırında 180 derecede pişirip sıcaklığı geçip ılıyınca şerbetini verin.

İçi için :Ceviz
Açmak için :Mısır nişastası
Üzeri için 250 gm tereyeğı veya margarin


LAZ BÖREĞİ

  Malzemeler

2 Yumurta
1  Su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 Paket  kabartma tozu
 Bir fiske tuz, bir kaşık sirke,un

Açmak için nişasta

Üzerine 200 gr tereyağı

Muhallebisi icin
1 litre  süt
4 yemek kasigi un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krema (süt kaymağı)
2 yumurta

Sebeti için:1 ölçü şeker 1 ölçü su,1/4 limon suyu

 Bütün malzeme bir tencerede karıştırarak pişirilir ocaktan alınır.Muhallebi ılıyınca yumurtalar teker kırılıp bir karıştırıcı ile çırpılır.Soğumaya bırakılır. 

 Hamurunu  önceden hazırlayıp 1-2 saat dinlendirmekte fayda var. Hamurdan 40 beze çıkacak bezeleri yapıp tekrar dinlendirin yaklaşık 15-20 dakika. Baklava yapar gibi birer birer açabilirsiniz,ben kolayına kaçtım Kırk Kat baklavamda oldugu gibi açtım (ayrıntılar için oraya bakınız).  20 tanesi tamamlanınca ortaya hazır olan muhallebi dökülür
 Diger bezelerde aynı şekilde açılıp muhallebinin üstüne kapatılır.Baklava keser gibi bıçak yağa batırılarak şekil verilir.




Tereyağı eritilir dilimlenen Laz böregi üzerine gezdirilir.200 derecede fırınlanır, kızarınaya kadar.Şerbet ılık,Laz böreği ılık olarak şerbetini veriyoruz.

Orjinal Laz böreği tariflerinde muhallebiye karabiber ekleniyor,ben karabiber koymadım.Bir de şerbetsiz de yiyebilirsiniz biz şerbetli yaptık çok da beğenildi.




21 Eylül 2014 Pazar

KİRPİ KURABİYE





             
    Kirpi kurabiye adındanda anlaşıldığı gibi Kirpi şeklinde. Çocuklarınızla birlikte yapıp onların parmak gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.Okula başlayan bir çocuğun parmakları gelişmezse kalem tutarken çabuk yorurulacağından el parmak gelişimi çok önemli.Tadı ve görünümü ile çok nefis işte tarif.

   125 gm tereyağı
   1 Yumurta
   1 Çay bardağı zeytinyağı
   1 Çay bardağı pudra şekeri (1 su bardağı da kullanabilirsiniz isteğe göre)
   1 Paket kabartma tozu
   1 Paket vanilya
   Damla çikolata

     İÇİ İÇİN 
Çikolata, evde olan çikolatalı krema  veya herhangi başka bir malzeme olabilir.

   YAPILIŞI: Malzemeler oda sıcaklıgında olacak,hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur yapın.
Resimlerde görüldügü gibi şekil verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleşririn.Fırında 180 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun.

17 Eylül 2014 Çarşamba

HALUJ (ÇERKEZ BÖREĞİ)


  HAMUR DOLMASI (HALUJ)

Haluj Çerkez lere özgü bir yemek olmakla beraber,Anadolu'da da benzerleri yapılmakta.Mesela mantı... Yapım aşamaları hemen hemen aynı, sadece boyut farkı var.Bir de haluj un iç malzemesi haşlanmış patates.

ISPANAKLI HALUJ
     Malzemeler
Hamur için
1 yumurta
Un,Su

  İç malzemeleri

  250 gr kıyma,1 orta boy soğan,2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç veya mevsim sebzeleri(havuç,patates,ıspanak,kabak...), tuz,biber,zeytinyağı,bir demet maydonoz. Bu malzemelerin hepsinden karışık bir iç hazırlayabileceginiz gibi,malzemelerden ayrı ayrı da iç hazırlayabilirsiniz.Mesela kıymalı bir  harç,ıspanaklı başka bir harç,havuç ile patates karışımından oluşan bir harç...İstediğiniz ma
lzemelerle tek seferde farklı tatlar...

    Hamur malzemelerini karıştırıp sert bir hamur elde edin.Hamuru bezelere ayırıp dinlendirin.Bezeleri mantı yufkası gibi açıp,bir kase yardımı ile yuvarlak parçalara ayırın veya ceviz büyüklügünde bezeler yapıp 8.9 cm çapında küçük yufkalar açın.Açılan yufkaların ortasına iç malzemelerden bolca koyup büzerek kapatın.Hazırladıgımız hamur dolmalarını buharda pişirme tencerelerinde pişirin.Veya tencereye bolca su bir kaşık tuz koyup hazırladıgımız hamur dolmalarını suda haşlayın.
   Üzeri için;tavada tereyagını kızartıp haluj ların üzerine gezdirin

KIYMALI HALUJ







HALUJ ORJİNAL KATLAMA

UN KURABİYESİ

         UN KURABİYESİ
  Pastanelerin vitrinide görüpde canı un kurabiyesi çekmeyen var mı? Bilmiyorum.5 çaylarının vazgeçilmezidir un kurabiyesi. Buyurun cafeays tarifine.




  UN KURABİYESİ

125 gm Tereyeğı
 1 Çay bardagı sıvıyağ

 1 Çay bardağı nişasta
 3 Yemek kaşığı pudra şekeri ,aldığı kadar un,5 gm kabartma tozu

        Üzeri için ayrıca pudra şekeri
    
  Oda sıcaklıgında yumuşamış tereyağı ile diğer  malzemeleri karıştırıyoruz ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz, hamur sert olmayacak. Hamurdan büyük bir parça kopartıp silindir şekline getiriyoruz ve bıçakla çapraz baklava  şekli olacak gibi kesiyoruz. Elimizle hafif bastırıp fırın tepsisine diziyoruz. 100 derecede 1 saat a yakın fırında üstleri çatlayana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca üstüne pudra şekeri serpiyoruz.

15 Eylül 2014 Pazartesi

ISPANAKLI PEYNİRLİ ISLAK KEK


             ISPANAKLI PEYNİRLİ ISLAK KEK

     MALZEMELER
4 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su b. toz fındık
Yarım çay bardağı soda
1 su b. ıspanak püresi

1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon
2 su bardağı un
        Islatmak için:
Gazoz(meyveli gazoz da olabilir)
         Kreması için:
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı labne peyniri
2 çorba kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker
yeşil fıstık

        Yapılışı

  Karıştırma kabına 4 adet yumurtayı kırın.Üzerine 1.5 su bardağı toz şekeri ekleyip birlikte mikserle çırpın.Üzerine ıspanak püresi,1 su bardağı toz fındık ilave edin. Yarım çay bardağı sodayı ekleyin.1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu v e 2 su bardağı unu karıştırm kabın alın.Tüm malzemeleri karıştırın. En son üzerine 1 limon kabuğu rendesi ve 1 limon suyunu ilave edin. Kek karışımını yuvarlak pasta çemberine boşaltın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

   Kreması için tencereye 2 su bardağı sütü alın.Üzerine 2 çorba kaşığı unu 1 çay bardağı toz şeker 1 adet yumurta sarısını ilave edip kremayı pişirin. Krema pişince ocağın altını kapatın ve 2 çorba kaşığı labne peynirini ilave edip karıştırın.

  Kekiniz soğuduktan sonra üstüne kürdan batırın ve gazozu dökün. Gozozu çeken kekin üzerine hazırladığınız kremayı dökün.Üzerine yeşil fıstık ile süsleyip servis edin.(kekin kenarlarını kesip kremanın üzerine ufalayarak serpin.) görünüm fıstık serpmiş gibi oluyor.

ELMALI KURABİYE




         Elmalı Kurabiye
   Elmalı kurabiye herkesin istisnasız sevdigi bir kurabire,şekil olarak farklılıklar olabiliyor.İşte ays cafe nin tarifi.
         KURABİYE HAMURU
  125 gr tereyağı
  1 çay bardağı sıvı yağ
  1 paket kabartma tozu
  1 paket vanilya
  1 adet yumurta
  Yarım su bardağı yoğurt
 
Alabildiği kadar un
     İÇİ İÇİN MALZEMELER
 4 adet elma
1 çay bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Pudre şekeri


    YAPILIŞI
 

 Elmaları soyup rendeleyelim. Bir tencereye koyup şekeri ekleyerek kısık ateşte 10 dakika pişirin.    Tarçın ve ceviz içini ekleyip karıştırın, bir kenarda bekletin.
 

  Yoğurdu, yumurtayı, sıvı yağı,tereyağını ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Biraz biraz un ekleyerek yoğurmaya devam edin.Kabartma tozu ile vanilyayı ekleyin. Hamurumuz kıvamını alana kadar un eklemeye devam edin. İstenilen kıvamı elde edince, hamurumuzu düz bir zemine yayarak açın. Ardından kare parçalar kesin. Her bir kare parçayı çapraz şekile getirip, taşmayacak şekilde iç malzemeden ekleyin ve rulo halinde sarın. Fotoğraftaki görüntüyü elde etmeye çalışın.

  Fırın tepsinizi yağlayın ya da yağlı kağıt serin. Hazırladığınız ruloları fırın tepsisine dizin, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Piştikten sonra tepsiyi fırından çıkarıp, elmalı kurabiyeleri soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra elmalı kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri ve isteğe göre tarçın ekin. Afiyet olsun.


11 Eylül 2014 Perşembe

BEBEK TARHANASI

 
           Dokuz aylık bebegimiz var annemizin sütü yetmiyor.Ek gıda olarak o kadar çok seçenek var,çeşitli denemelerimiz sonucu gördük ki bebeğimiz tarhana seviyor

ancak hazırların içinde ne var Allah bilir.Zaten bizde tarhana evde yapılır,bebek Tarhanası yapacagımız için biraz farklı olsun istedim.Bol sebzeli,yoğurtlu mevsiminde tazecik sebze karışımı hazır bebek maması.
   
      BEBEK TARHANASI YAPIMI
Yarım kilo yoğurt
1 baş soğan
Yarım kilo çiçek kabak (çiçeği arkasından düşmemiş)
Yarım kilo taze fasülye
Taze kırmızı biber
Yeşil biber
Yarım kilo domates
10 gm maya
Un yeteri kadar

   YAPILIŞI
 Önce sebzeleri güzelce yıkayıp bir çay bardagı suda haşlayın.Soğuyunca ezin yada robottan geçirin.Yoğurt  ile maya yı ekleyip hamur yoğurun.hamurun mayası gelince hemen  veya birgün sonra güneşe temiz bez üzerine serip kurutun.

   BEBEK TARHANASI PİŞİRİLİŞİ
Bir su bardağı süt
Bir yemek kaşığı bebek Tarhanası,kasıkla karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirilir.Birkaç dakika kıvama gelmesi beklenir,ocaktan alınır.Sabah kahvaltısında içine iyi haşlanmiş yumurta sarısı ile tuzsuz peynir karıştırılır.Bebek mamamız hazır,afiyet olsun.

8 Eylül 2014 Pazartesi

PANKEK (LOKUM DÖKMESİ)

     PANKEK BALLI

 Günümüzde hızlı yaşam tarzı bazı değerlerimizi yavaş yavaş yitirip yerini -ister istemez- farklı yaşam tarzlarına bıraktı. Bunlardan biri de akşamları yapılan çok zahmetli davetlerin, yerini pazar sabahları yapılan şık kahvaltılara bırakması...Eskiye göre pek bi modernleştik. Tabii ki bu, kahvaltı sofralarına da yansıdı.Annemin gayganası (lokum dökmesi)
oldu Pankek...
   
   PANKEK (LOKUM DÖKMESİ)
2 Yumurta
2 Su bardağı süt
2. 2,5 Su bardağı un
1 Kabartma tozu
1 Vanilya
2 Kaşık şeker
2 Kaşık sıvı yağ
 
     YAPILIŞI
 Malzemenin hepsini karıştırıp boza kıvamında bir karışım elde edin.Kek hamurundan daha akıcı olacak.Tavayı sıvı yağla az miktarda yaglayıp,elde ettigimiz karışımdan kaşıkla iki üç kaşık döküp arkalı önlü pişirilir.üzerine bal döküp servis edilir.Pudra şekeri,reçel ,marmelat la da güzel olur.Annem gaygananın(lokum dökmesi)nin arasına toz şeker serperdi.Çıtır çıtır bayılırdım yemesine


TARHANA (CİPS]

                            TARHANA

     Kuran ı Kerim de Adem aleyhisselam ın ogulları Kabil in ziraatle Habilin ise hayvancılıkla geçindiklerini biliyoruz. Yemek araştırmalarımda tarhananın tarihine bakarsak ,Kabil in eve getirdigi bugday,Habilin eve getirdigi süt ile birleşince ortaya tarhana çıkıyor.Bugday su ile pişerse KEŞKEK; süt ve yoğurtla pişerse tarhana oluyor. Bir de un tarhanası var ki o da çorbalık... Burada buğdayla yapılan tarhana çeşitlerini ele alacagım,bir başka yayında da un tarhanası çeşitlerini yayınlayacağım.
  
     Tarhana için  ana malzemeler:  buğday,süt ,yoğurt.
 Önceki yayınlarımda annemin Sarıkeçili yörügü,babamın da Karakeçili yörügü oldugunu yazmıştım.Babaannem tarhanayı kazanda yoğurt ve yarmadan yapardı.Genelde akşama yakın ikindi vaktinde tarhana pişer, pişer pişmez de hemen tabaklara koyup üzerine bolca tereyağı dökerek yemesini severdi.Sabaha kadar soğuyan tarhana kıvama gelir,sabah erkenden temiz sofralara serilmeye başlanır.Önce küçük toplar yapılır sonra avuçlarının içinde yassıltılır (bazlamadan ince olacak şekilde 7,8 sm çapında )güneşe serilir,arkası önü çevrilip iyice kurutulur.Kuruyan tarhanalar kışın pişirilmek üzere serin bir yerde  saklanır.Bu tarhanayı Çumra'da yapardık.Sevgili komşum İnayet (kendisi Aksarayın Konya ya yakın bir kötünde büyümüş ) birgün beni çaya çağırdı. Çayın yanına ezile büzüle cipse benzer bişeyler koydu."Kusura bakma bişey yapamadım" diye."Bu nedir?" diye sordum. "TARHANA" dedi. "Biz bu şekilde yaparız" .
  Yapılışı aynı yalnız şekli babannemin yaptığından çok ince ve çerez olarak kışın uzun gecelerinde yeniliyor
Tarhana yapmanın mantığını sordum anneme: "Neden yapılıyordu tarhana? O kadar zahmet, uğraş... Kazanlar zor iş. Yoğurt ile dövme herzaman bulunur. Neden taze taze yapıp tüketmezlerdi?" Cevap o zamanlarda... Kış mevsiminde yoğurt süt bulunmazdı..."Neee gerçek mi?  Evet".  Koyunların sütü belli mevsimde olur,genelde de küçükbaş hayvancılıkla geçinilir.Büyükbaş hayvan yok,market yok,bakkal bile yok.Yazın hazırlanıyor bütün yiyecekler.Ne kadar çok hazırlarsan o kadar iyi.

     Tarhananın pişirilişi:
 Kuru tarhana yeteri kadar su ile akşamdan ıslatılır yumuşaması için.Yumuşayan tarhana ,yağda kavrulan soğanlarla sotelenir, kavrulur,evde kemikli et varsa koyunun eğey kemiği ile de pişirilir.
 Şimdilerde Konya'da Garılar Pazarı'nda hazır yarma satılır. Oradan alıyoruz yarmayı.Süzme yoğurt her mevsim var markette,marketten almazsan kendin de yapabilirsin.Büyük şehirlerde bile taze süt bulmak mümkün artık.   
         Taze Tarhana Yapımı
1 su bardağı yarma
yarım kilo süzme yoğurt
6,7 bardak su
tereyağı 1 yumurta
 tereyağ hariç tüm malzeme yoğurt çorbası gibi pişer,1-2 saat bekletilir,tabaklara alınan tarhananın üzerine tereyağı fındık büyüklügünde serpiştirilip servis edilir.Malzemede tuz yazmadım,siz tuz koyun.

YARMA NEDİR?
Yarma kabuğu alınmış buğdayın kırılmış halidir

Doğal anadolu cipsi TARHANA