26 Ocak 2014 Pazar

LAHANA SARMASI

Malzemeler
1 orta boy lahana
500 gram kiyma
2.3 tane sogan
1 cay bardagi pirinc
1 corba kasigi salca
Maydonoz ,nane,tuz biber,kimyon.
  Yapilisi : lahananin yapraklarini zadelemeden ayirin,bir tencerede bol suda cevirerek iki tarafinida haslayin,fazla yumusatmayin. Diger tarafda pirinci yikayip,maydonozu dograyip butun malzemeyi karistirp harc hazirlayin.haslanan lahanalarin orta kismini cikarip tencerenin tabanina yerlestirin,lahana yapraklarini 8 .9 santim kareler halinde kesip sarmaya hazir hale getirin,daha kucuk kareler de yapabilirsiniz.5,6,santim gibi.
   Bir lahana yapragi alip icine 1 tatli kasig kiymali harcdan koyup sarin,rulo yapip,tencereye dizin.butun malzemeyi bu sekilde bitirin.sarmalarin uzerine,salcali su yapabilirsiniz,dilerseniz sade su koyup pirincler pisene kadar pisirin.tabiiki kisik ateste.bir saaat kadar dinlendirip servis edilir.

Posted via Blogaway

GAVURGA ( QEYNEK)

Gavurga eskiden babannemin asurelik bugdaydan yaptigi,bir cesit cerez,uzun kis gecelerinde uzum kurusu,badem gavurga, elma,armut kurulari yenilirdi.
  Bu gelenegi surduren,Van da yasayan Huri ablamiz var ,bizede gondermis,sagolsun.marketlerden alinip ne oldugu belirsiz misir patlaklari yerine cocuklariniza bunlardan yapip yedirebilirsiniz.
     Yapilisi : bir paket asurelik bugday,bir litre sut ile islatilir,bugdaylar iyice sutu cekip sisecek,ertesi gun bir tepsiye serip kurumaya birakin,iyice kurumadan tavada kizarincaya kadar,kavurun. Babannem in tarifi( baskalar su ile bugdayi islatir di ,babannem sut ile yapardi)  deneyin derim,


Posted via Blogaway

PIYAZ

Malzemeler: 1 su bardagi kuru fasulye
1 orta boy kuru sogan,3.4 dal taze sogan,maydonoz,1 adet limon,3 kasik zeytinyagi,tuz,
   Yapilisi: kuru fasulyeyi aksamdan islatip,yumusayincaya kadar pisirin,sogani piyazlik dograyin,maydonozla taze yesil soganlarida dograyip,fasulyelerin uzerine ekleyin.limonla zeytinyagini cirpin,fasulyelerin uzerine gezdirin tuzunuda ayarlayip,karistirin.
    Uzerini haslanmis yumurta,zeytin,kabugu soyulmus domates ile susleyin.

Posted via Blogaway

MANTAR PANE


Mantar pane yapılmı çok kolay piratik zaman almayan bir tarif,görünümüde şık, sofralarda cok havalı,benim gibi mantarı seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.




Mantar: farklı şekillerde tüketilebilecek bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi çok çeşitli şekillerde bu şifalı bitki değerlendirilebilir. Farklı şekillerde değerlendirilmesinden dolayı da sıkça tercih edilir.



Yapılışı
Kişi başına 8_10 mantar  2 yumurta
        Un,ğaleta unu
        Kizartmak icin yağ mantarlari pecete ile silip temizleyin,tuzlayip una bulayın .
  2 adet yumurta sarısıniı cırpın,mantarları yumurtaya ardından galeta ununa bulayın,sıvı yağda kızartın.Bu kadar basit.Afiyet olsun.


Mantarın Faydaları:Birçok farklı yemeği, sotesi, çorbası yapılan bu şifalı bitki, krep gibi yiyeceklerin içine de ilave edilerek harika tatlar oluşturur. Çok kısa sürede pişmesi ve pratik olması sebebiyle de, yemeklere ilave edilerek kolayca pişirilebilir. Özellikle yaz aylarında soğan, biber ve domates ile birleştirilerek enfes sulu yemeği yapılabilir. Son derece besleyici bir bitkidir. Yüksek oranda protein, fosfor ve folik asit içerir. Dokuların yara aldığında hücrelerin kendini kolay tamir etmesine yardım eder. Kemik ve dişleri güçlendirir. Kolesterolü düzenlemeye, dengeye getirmeye yardım eder.








       

ARABASI HAMURU

  Malzemeler
3  litre su
2 su bardagi un
Tuz

      Yapilisi: 3 litre suyun,2.5 bardagini ayirin,kalan suyu tencerede kaynamaya birakin icine bir cay kasigi tuz atin.
     2.5 bardak ilik su ile,2 bardak unu karistirin,krep hamuru kivaminda purussuz bir hamur elde edin kaymamakta olan suyun icine iplik gibi azar,azar bu hamur dokulur,surekli cirpma aletiyle cirpilir,tencerenin icindeki su muhallebisi surekli kaynayacak ,atesin harli olmasi lazim,kivami puding kivamina gelince, on dakika daha surekli cirparak pisirilir.
      Pisirdigimiz su muhallebisini,dokecegimiz tepsinin ici islatilir(tepsinin  icini muslugun altinda yikayin suyunu dokun) tepsi kurumadan pisen hamuru bekletmeden tepsiye dokun,sallayarak yayin ,yaymak icin kasik kullanmayin.arabasi hamuru hazir,soguyunca dilimleyip servis yapilir.


Posted via Blogaway

25 Ocak 2014 Cumartesi

ARABAŞI

Arabasi corbasi,tavuk,hindi,av hayvanlari,tavsan,keklik,gaz,ordek,den yapilir,koyunun boyun etinden de yapanlar var.bu tarifde.
      Malzemeler: corba icin,bir butun tavuk,150 gram tereyagi,1 su bardagi un,bir corba kagi tepeleme domates salcasi,bir corba kasigi tepeleme,biber salcasi,tavuk suyu,toz aci biber,babannem in tarifinde,limon yerine dag erigi kullanilir,cakal erigi,yonuz erigide denir.limonda olur,tuz.
     Yapilisi: tavuk bol suda eti kemiginden ayrilincaya kadar haslanir,eti kemiginden ayrilir,incecik didiklenir.
Tencerede tereyagi ile un kavrulur.salca ilave edilir,ocagin alti kapatilip,tencereye tavuk suyu yavas yavas karistirarak dokulur,topak kalirsa el mikseri ile karistirabilirsiniz. Tencerenin ustunden uc parmak eksik,olacak sekilde su ilave edilir.kaynamaya baslayinca didiklenmis tavuk parcalari eklenir.tuz bol biber,limom koydukdan sonra,kivama gelinceye kadar kisik atesde pisirilir.corbamiz hazir.
  Not: bu tarif 5 litrelik bir tencere icin.
Hemen arkadan hamur tarifi geliyorrl

Posted via Blogaway

HINDI LI ( misirga li ) pilav

Hindi li pilav yapmak icin,hindinin bir parca gogus eti,bir parca but ,bir parca da boyun etini kullandim,sadece gogus eti cok kuru olur.hindiyi parcayip,her bir parcasinidan basincli tencere koyup,en az 45 dakika yada bir saat pisirilir.
  Hindi eti oyle tv de gordugunuz gibi,10.15.dakikada pismez,eti kemiginden ayrilincaya kadar,defalarca tecrube ettik,bir saatte anca pisiyor.
Hindi eti pisince eti kemiginden ayirip didikleyin
      1 su bardagi pirinci,sicak tuzlu suda bekletin,tencerede yarim cay bardagi zeytinyaginda,julyen dogranan iki tane havucu soteleyin, uzerine bir kasik tereyagi lave edin ,yikayip suzdugunuz pirinci havuclarla kavurun,kavrulan pirinclerin uzerine,bir bardak hindi suyu,bir bardak su koyun ( kaynar olacak ). Didiklediginiz hindi etinide tencereye koyun,tuz karisik baharat bir kasik ilave edilir ( icine kestane de guzel olur ) pilav suyunu cekince 20 dakika dinlendirin.afiyet olsun.


Posted via Blogaway

MANTAR VE KAPARI SOSLU,KEFAL

Bahcemde kendiliginden cikan bir bitki vardi,surekli koparir atardim,birgun komsumuz yasli teyzeye sordum,bu bitkinin adi nedir bilirmisiniz diye.oda bakti,bakti,kizim buna gebere derler dedi,hemen aradim gebere neymis diye.meger kapariymis,o zamandan beri konserve yaparim,yazin fotosunu cekip yayinlarim.
        Marketten dondurulmus kefal kullandim,fileto kefalleri tuzlayin misir ununa bulayip,tavada kizartin,pecetenin ustune koyup fazla yagini alin.
     Diger tarafda,2 corba kasigi tereyagini,3 dis dogranmis sarmisakla cevirin,1 bir kase dogranmis mantari ilave edip soteleyin,3 corba kasigi un ilave edip ,unun kokusu cikincaya kadar kavurun,1 su bardagi,su ekleyip sos hazirlayin,4 corba kasigi kapariyide en son ilave edin, agir ateste kivama gelinceye kadar 10 dakika pisirin,
       Kefalleri servis tabagina koyun,uzerine mantarli kaparili sosu dokun.kiyilmis dereotuyla susleyip servis edin

Posted via Blogaway

MANTAR SALATASI

Bu salatada mantarlari,cig kullandim.mantari cig yemesini sevenler icin,ben nezaman mantarli bi yemek yapsam,mantarlari,biyandan cig,cig yerim cok severim.Bu salta icin 10 tane mantar,1 orta boy domates,1 salatalik,5,6 dal dereotu,1 sap taze soganda koyabilirsiniz,sirke,zeytinyagi,tuz.
    Malzemelerin hepsini dograyip,yag,sirke,tuz koyup karistirin,zeytin ve  ceri domates le susleyebilirsiniz.

Posted via Blogaway

24 Ocak 2014 Cuma

PANCAKE

4 kisilik
1 su bardagi un
1 su bardagi sut
1 adet yumurta
1 corba kasigi seker. Tum.malzemeyi karistirip, civik bir hamur elde edin,isitilmis tavaya bir kepce hazirladigiz hamurdan dokun,pisince cevirip diger tarafinida pisirin,aralarina tereyagi bal,recel surebilirsiniz,yada oldugu gibi sofraya getirilir,dileyen kahvaltiliklarla yiyebilir. Afiyet olsun

Posted via Blogaway