11 Mayıs 2015 Pazartesi

Profeterol


 Profeterol.ekler ve tulumba tatlısının yapılışı hemen hemen aynı.Yalnız tulumba tatlısı yağda kızartılır.Ekler ise profeteroldan biraz daha büyük,hepsinde de aşağı yukarı hamur hazırlanması aynı.Biraz zahmetli gibi görünsede oldukça kolay.Herkes yapıyor profeterolu.Günlerde,kermeslerde... Görüyorum da bir tanesini al, ye, doyarsın.Sanki köle doyuran! (annem büyük şeyler için kullanır bu sözü).
 Profeterolun pişmiş büyüklüğü ceviz kadar olur,tek lokmalık.Hamurunu tepsiye pompadan çıkarırken fındıktan biraz büyük olacak şekilde yapılacak ki kabarıp pişince ceviz kadar olsun.Profeterol kızardıktan sonra 15 dakika kadar fırında bekletilir kıtır kıtır olsun diye.Tabiki fırın kapalı şekilde....Tarifin kalanı ölçülerle aşağıda..


 MALZEMELER

HAMURU İÇİN
50 gr margarin
3 çay bardağı un
3 çay bardağı su
1 Fiske tuz
1 yemek kaşığı şeker
3-4 yumurta
 İÇ   KREMASI İÇİN
1 litre süt
7 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı un
4 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanillin
SOSU İÇİN
1.5 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tepeleme kakao
1 tatlı kaşığı  tereyağ
yarım paket bitter çikolata
İç Krema Hazırlanışı
  Krema için gerekli tüm malzemeleri soğuk haliyle karıştırıp pişirmeye başlıyoruz.Katılaşıp pudding kıvamına gelen kremayı ocaktan alıp ara sıra karıştırarak soğumasını sağlıyoruz.


 Hamuru için: Su ve margarini ocağa alıp kaynamaya bırakıyoruz, kaynayan karışıma tuz, şeker ve unu ekleyip hızlıca karışrırarak un helvası pişirir gibi iyice pişiriyoruz. Ocaktan alıp biraz ılındıktan sonra yumurtaları teker teker kırıp elimizle  karıştırıyoruz.Teknolojinin imkanlarından faydalanıp mikserle de çırpabilirsiniz.
Hazırlanan hamuru  krema pompasına doldurup yuvarlak şekiller vererek  büyük fındık kadar sıkabilirsiniz  veya tatlı kaşığı ile alıp tepsiye koyabilirsiniz, iki şekilde de olur.
Önceden ısıtılmış fırında  altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Fırını kapattıktan sonra 15 dakika kadar fırında bekletiyoruz ki kıtır kıtır olsun
.
Profeterol hazırlanışı:Kremayı krema pompasına dolduruyoruz.Profeterollerimiz fırından çıktıktan sonra soğumasını bekliyoruz ve bir tanesini elimize alıp tepesini krema pompasının ucu girecek kadar açıp kremadan dolduruyoruz.Hepsini bu şekilde tamamladıktan sonra
önceden hazırladıgımız çikolata sosunu profeterollerin üzerine döküp servis ediyoruz.

Çikolata sosu için: Çikolata hariç tüm malzemeleri çarıştırıyoruz ve pişiriyoruz. Piştikten sonra içerisine çikolatayı da ekleyip karıştırıyoruz eger sos koyu olursa süt ile açabilirsiniz.

Domatesli Bulgur Pilavı



  Yaklaşık 4000 yıllık geçmişe sahip olan ve dünyada ilk işlenen gıda maddeleri arasında yer alan bulgur, eski Hitit ve Babillilerden beri insan gıdası olarak kullanılan bir tahıl ürünüdür. Tarih boyunca farklı kültürler tarafından değişik isimlerle adlandırılan bulgurun (Romalılar “cerealis”, İsrailoğulları “dagan”, Ortadoğu halkları “arisah”) menşei ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bazı araştırıcılar “arisah” adi altında Tevratta bahsedildiğini bildirmektedir. Günümüzde de “bulgur” (Kuzey Amerika), “burghul” (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ve “burgul” (Arap ülkeleri) gibi farklı isimlerle bilinmektedir (Bayram ve Öner, 2002). Türkler tarafından ilk defa bulunmuş ve yine Türklerin tarih boyunca devam eden akınlarıyla bir çok ülkeye yayılmış olma ihtimalinin kuvvetli olduğu bir çok araştırmacı tarafından belirtilmektedir.


Bulgur Pilavı

Malzemeler :

1 kase pilavlık bulgur
2 kase su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 küçük türk kahvesi zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet ortaboy domates
3-4 adet taze ince biber


Yapılışı :

Yemek pişieye başlamadan önce ön hazırlık olarak malzemeleri hazırlayalım.Domatesleri soyup küp küp doğrayalım Pilav tavasına yağları koyup bulguru kavurmaya başlayalım.Üzerine domatasleri ekleyip bulgurla birlikte kavuralım (domatesler suyunu salıp çekinceye kadar.) Suyunu ve tuzunu ilave edip en son tuzunu ekleyip üzeri göz göz olana kadar pişirelim.Biberleri bulgur pilavının suyunu verdikten sonra tüm tüm ilave edelim Afiyet olsun.



9 Mayıs 2015 Cumartesi

PEYNİRLİ PATATESLİ KEK


 Sebzeli tuzlu keklere batı mutfağında kiş deniliyor.Öyle bir ayrım yapmışlar.biz tuzlu tuzsuz hepsine kek diyoruz.Bence de tuzlu sebzeli kek gibi yapılan yiyecekler ayrı bir kategoride tutulmalı.Ama herkes kek olarak yazıyor yayınlıyor,daha önemlisi halkımız kek olarak biliyor.Biz de çoğunluğa uyalım, kek diyelim. İşte bizim tarif.
PEYNİRLİ PATATESLİ KEK:

Malzemeler :

3 adet yumurta
1 su bardağı süt yoğurt karışımı
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
3-4 orta boy patates
1 çay bardağı beyaz peynir
Maydanoz
2 - 3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber, pul biber nane az kimyon

Hazırlanışı : Patateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. 3 yumurtayı tuz ile çırpıp sıvı yağ ve yoğurdu da ilave edip çırpmaya devam edin. Baharatları ekleyin. Un ve kabartma tozunu eleyerek yavaş yavaş karışıma ekleyin. Doğradığımız patatesleri de ekleyip iyice karıştırın. Son olarak doğradığımız maydanozları ve beyaz peyniri ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Yağlanmış tepsiye dökün. Üzerine dilerseniz bolca susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 Gerçekten börek tadında oluyor, tavsiye ediyorum. Afiyet olsun.

Patlıcanlı Bulgur Pilavı



Patlıcanlı Bulgur Pilavı:Yaz aylarında başlı başına bir öğle yemeği.Bulgur ve sebezelerin muhteşem uyumu.Yanına salata, yoğurt ve de karpuz. Ohh miiss!..
Bulgurun Faydaları:  Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir.
Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletmede oldukça gereklidir.
Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir


       


Malzemeleri:
  1 su bardağı pilavlık bulgur
  2 adet orta boy kemer patlıcan
  1 adet orta boy kuru soğan
  2 adet sivri biber
  1,5-2 su bardağı sıcak su
  3 adet domates 
  Yeteri kadar 
  1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı
 1 yemek kaşığı tereyağ

 Bulgur Pilavı Yapılışı: Patlıcanlarımızı küçük küçük doğruyoruz.
Zeytinyağında patlıcanları rengi dönene kadar karıştırıyoruz.Ardından soğanları patlıcanlara ilave edip soteliyoruz.Tereyağını ve bulguru ilave edip ara ara karıştırıyoruz.Küp doğranmış domatesleri de ilave edip pilavın suyunu veriyoruz.(Yine en son biberleri ilave ediyorum,çabuk piştikleri için).Tuz ilavesinden sonra pişmesini bekliyoruz.Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp 15 dakika demlenmesini bekliyoruz.

8 Mayıs 2015 Cuma

FAVA


  Bakla Fava Tarifi Ve
  İç Baklanın  Faydaları  

Bakla, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.
Bakla, insan sağlığı için önemlidir
Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.
Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.
İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
Bakla ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.
Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler
Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.

Bakla çiçekleri demlenerek böbrek taşlarının düşürülmesinde, çay olarak ve taneleri kaynatılarak idrar arttırıcı olarak kullanılır. Zehirli bileşikler taşımadığından tehlikesizdir. Baklanın kuvvet verici, idrar arttırıcı ve balgam söktürücü özelliği gıda olarak tüketildiğinde de geçerlidir.


Fava yapımı için iç bakla, yağ, limon, soğan, sarımsak, tuz ve karabiber eklenerek az suyla haşlanır. Tüm malzemeler haşlandıktan sonra blenderdan geçirilir. Tabanı yağlı bir tepsiye dökülür, buzdolabında dinlendirilir. İsteğe bağlı olarak fava hazırlandıktan sonra üzerine susam dökülerek kısa süre fırınlanabilir.

Fava Malzemeleri

1,5 su bardağı kuru bakla
1 çay bardağı zeytinyağı
2 soğan
 1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz şeker
1 limonun suyu
Yarım demet dereotu
Tuz

Farklı pişirme önerisi: 

Piştikten sonra blendırdan geçirin. Limon suyunu ilave ederek tekrar karıştırın. Üzerini incecik kıyılmış dereotuyla süsleyin.Biz susam kullandık. Az zeytinyağı gezdirin. İyice soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Not: İsteğe baglı sarmsak ve dereotunu ezme sırasında Favanın içinde kullanabilirsiniz. Dilimleyerek servis edin.

İçli köfte (tavuklu)

 Tavuklu içli köfte ya da herkesin bildiği içli köfte yapımında daha iyi bir sonuç almak istiyorsanız geniş ama ara ara kullanacağınız bir zamana ihtiyacınız var demektir.Bunun için sabah kahvaltı çayını ocağa koyarken biraz suyunu fazla koyup dügüyü ıslatın ki kahvaltı yapıncaya kadar dügü iyice şişsin.Hafif ılınınca buzdolabına koyun soğusun (düğüyü soğutmamızın sebebi tavuk göğsü ile buluşacağı için çabuk bozulma olmasını istemiyoruz) Tavuklu içli köfte malzemelerinin hepsini robotta hamur oluncaya kadar karıştırıyoruz.Robottan çıkarıp elimizle biraz yoğuruyoruz,tekrar buzdolabına kaldırıyoruz.4-5 saat buzdolabında dış harcımız bekleyecek(bu işlemleri sabah saatlerinde yaptığımız için köftelerimiz akşam yemeğine hazır olacak).Dış harcımızda olduğu gibi iç harcımızıda önceden hazırlayıp buzdolabında bekletiyoruz.Tarifin devamı aşağıda.

Tavuklu İçli Köfte Dış Malzemeleri 

3 çay bardağı ince bulgur (düğü)
1 tavuğun göğsü( kuşbaşı doğranmış)
1 çay kaşığı zerdeçel
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı tuz
1 ortaboy soğan
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tepeleme kimyon
 1 çay kaşığı karabiber








 İç Malzemeler

1 tavuğun butları
4-5 tane mantar
3 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 ortaboy soğan
yarım demet maydonoz
1 tatlı kaşığı tuz
1çay kaşığı kırmızı biber
4 adet yeşil köy biberi
2 ortaboy domates
1adet kırmızı kapya biber
1 çay kaşığı kimyon
1çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kekik

 İç Malzeme Hazırlanışı: Tavuk butlarını, soğanları ve mantarları robotta çok ince olmayacak şekilde ayrı ayrı kıyıyoruz. Mantarları 2 kaşık sıvı yağda suyunu salıp çekinceye kadar soteliyoruz.Ardından soğanları ve tavuk kıymasını soteleyip ince doğranmış yeşil biber ve kırmızı biberi ilave ediyoruz.Küp küp doğradığımız domateslerin ardından malzeme listesindeki baharatlarla tatlandırıyoruz.(malzeme suyunu çekmiş olacak)ocaktan alıp soğutuyoruz.














Tavuklu içli köfte hazırlanması:Önceden hazırladığımız dış harcımızdan yumurta büyüklüğünde toplar alıp ortasını elimizle olabildiğince ince açıyoruz , huni şeklinde..Açtığımız hamurların içini iç harcımızla dolduruyoruz ve kapatıyoruz limon şeklini veriyoruz.( Eğer bu şekilde açmakta güçlük çekiyorsanız Poğaça yapar gibi düz açıp ortasına harç koyduktan sonra uçlarını birleştirip elinizle yuvarlarsanız yine limon şeklinde bir içli köfteniz olur) Bütün malzemeyi bu şekilde yapıp hazırladıktan sonra derin tencerede bol sıvıyağda kızartıyoruz.

Not:Bu tarifte köfteleri kızarttım.

7 Mayıs 2015 Perşembe

Ispanaklı Peynirli Pide


En sevdigim pidelerden biridir ıspanaklı peynirli pide.Et yemeklerini severim ama sebze yemeklerini daha çok seviyorum.Bol tereyağlı kırmızı biberli bir pideye kim hayır diyebilir ki?..



Hamuru için;
1 su bardağı sulu yoğurt veya süt
1 su bardağı su
1 paket instant maya
Tuz
Un aldığı kadar



Ispanaklı harç için;
1 bağ ıspanak
2 adet soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz,pul biber,kimyon karabiber.nane
1 kase peynir
1 adet yumurta

Üzeri için :tereyağı

 Öncelikle derin bir kaba sulu yoğurdumuzu, suyu, tuzu mayamızı katalım ve yavaş yavaş un ekleyerek yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak bir mayalı hamur elde edelim. mayalanmaya bırakalım. 
Hamurumuz mayalanırken ıspanakalrımızı güzelce yıkayalım ve 1 yemek kaşığı sirke koyduğumuz  su dolu bir kapta 15 dk bekletelim.Suyunu süzüp doğrayalım.Soğanımızı doğrayalım yemeklik şekilde. Zeytinyağını, tuzu, pul biberi ekleyelim ve güzelce harmanlayalım. Mayalanan hamuru bezelere ayıralım. Merdane yardımı ile oval şekilde açıp içine ıspanaklı harcı bolca yerleştirip kenarlarını kapatalım (biraz açık kalabilir resimdeki gibi). Aynı şekli diğer bezelere de uygulayalım. Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim ve üzerlerine yumurta sarısı sürelim. 200 derece ısıda fırında pişirelim, üzeri kızarana kadar.Tereyağı ile  yağlayalım. Afiyet olsun.

Patlıcan Dolması




 Patlıcan dolması :Sebze dolmasını çocuklugumda babaannemle birlikte yapardık.Yemek yaparken bizim de öğrenmemiz için bazı ufak tefek şeyler yaptırırdı.Mesela dolma yapılırken patlıcanların kabakların içini kırmızı biber ve biraz tuz ile ovardık.Şimdilerde hiç kimse dolma yaparken bu işlemi uygulamıyor.Babaannem yemek yaparken çok özenirdi, japonların çay seramonileri gibi.Bir de babaannem dolmalara soğan doğramazdı.Bir kilo etin içine biraz pirinç, baharat, salça.nane, maydonoz o kadar.Sebzeler de bahçeden...Çok büyüklerini almazlar başka yemekte kullanırlar olmadı kuruturlardı. En büyük dolma ebatı kahve fincanı kadar olurdu.Babaannem ve annem ile yemek hatıralarını başka yazılarımda da paylaşmak üzere tarife geçelim.




Malzemeler:

500 gram kıyma 1 su bardağı pirinç 4 adet kuru soğan 2 adet domates 5-6 adet patlıcan. Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz. Yarım demet maydonoz,yarım demet taze nane 2 çorba kaşığı tereyağ 1 kaşık domates salçası 1 kaşık biber salçası




Hazırlanışı: Pirinci ılık tuzlu suda bekletin,yıkayın. Soğanı incecik doğrayıp karabiber, pul biber ve tuzla karıştırın. Kıyma pirinç, rendelenmiş domates,  zeytinyağı ve salçaların yarısını koyup karıştırın. Patlıcanları eşit şekilde 3 parçaya kesip içini çıkarın. Hazırladığınız dolma harcını patlıcanların içine doldurun üzerine domatesden kapak yapın. Patlıcanları tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizin. 
Kalan salçayı 1bardak sıcak suda eritip dolmalara ilave edip kısık ateşte pişirin.

6 Mayıs 2015 Çarşamba

Karpuz Kabuğu Reçeli



  İki farklı karpuz kabuğu reçeli yaptım .Bir tanesini sade bir tanesini de hibiskus (narçiçeği) kullanarak yaptım..Rengi biraz mor oldu resimdeki gibi,tercih meselesi siz de kullanabilirsiniz.Reçelin kırmızı olmasını istiyorsanız ufak bir sabun büyüklüğünde kaynayan reçelinize lohusa şekerini ilave edebilirsiniz.Kırmızı lale yaprakları da dogal gıda boyasıdır.Eger çevrenizde laleler varsa dökülmeye yüz tuttuğunda yaprakları toplayıp kullanabilirsiniz.

Karpuz Kabuğu  Reçeli

1 kase doğarnmış karpuz kabuğu
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
3-4 adet karanfil
1 adet limon tuzu
Haşlamak için 2 su bardağı su

Hazırlanışı

Karpuz kabuğunun yeşil kısmını çok ince bir şekilde soyun, küp şeker gibi veya isteğe göre doğrayın.
Karpuz kabuklarını bir tencerede su koyup yumuşayıncaya kadar pişirin
Yumuşayan kabukları sudan çıkararak ayrı bir tencereye alın. Şekeri, suyu, karanfili ilave edip  ara sıra karıştırarak  kabuklar şeffaflaşana kadar kaynatın. İndirmeye yakın limon tozunu da ekleyin ve sıcak sıcak kavanozlara koyun.Yeni kapak kullanın ki reçelin sıcağı ile vakumlansın.
Afiyet olsun


Hibiskus kullandığım karpuz kabuğu reçeli
Hazırlama aşamaları 

PATLICAN SALATASI

Sofralarınız Çiçek Açsın
   Közde yapılan patlıcan salatasının tadı bir başka olur.Babaannem patlıcan salatasına imam bayıldı derdi ve yağ olarak zeytinyağı kullanmaz tereyağı kullanırdı.O zamalardan kalma yeme alışkanlığı bende de devam ediyor.Zeytinyağlı patlıcan salatasını pek sevmem,biraz yavan gelir hep.Hele bir de annemin yaptığı tereyağı olacak şimdi.patlıcanı közleyip sadece tereyağı ortasına koyup yiyeceksin ki tadına doyum olmaz.
Yemek süslemesini pek sevmem ama bu sefer biraz değişiklik yapayım dedim ve salatamı çiçege benzettim çuha çiçeğimi desem afrika menekşesi mi desem öyle bişey. İşte siz ne derseniz artık..





Malzemeler:

3-4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
2 adet domates
4-5 adet közlenmiş biber
1 adet soğan
2-4 diş sarımsak
2-3 dal taze soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon.tuz


Süslemek için:
Ispanak yaprakları 5-6 tane
1adet domates
1 adet limon kabuğu


Hazırlanışı
Közlenmiş patlıcan ve biberleri soyarak, küçük küçük doğrayın. Domatesleri de küçük küçük doğrayın ve soğanları ince ince kesin. Bütün malzemeyi karıştırma kabına alın.Üzerine limon suyunu, tuzu, zeytinyağını ilave edelin ve karıştırıp, servis tabağına alın.Süslemek için ıspanak yaprklarını afrika menekşesi gibi salatanın üzerine yerleştirin.Domatesden 1 tl büyüklüğünde çiçekler kesip salatanın tam ortasına serpiştirin.Son olarak da limon rendesi ile polenler yapıp domateslerin üzerine koyun.Menekşe salatası hazır.Sofralarımız çiçek açsın.