7 Mayıs 2015 Perşembe

Patlıcan Dolması




 Patlıcan dolması :Sebze dolmasını çocuklugumda babaannemle birlikte yapardık.Yemek yaparken bizim de öğrenmemiz için bazı ufak tefek şeyler yaptırırdı.Mesela dolma yapılırken patlıcanların kabakların içini kırmızı biber ve biraz tuz ile ovardık.Şimdilerde hiç kimse dolma yaparken bu işlemi uygulamıyor.Babaannem yemek yaparken çok özenirdi, japonların çay seramonileri gibi.Bir de babaannem dolmalara soğan doğramazdı.Bir kilo etin içine biraz pirinç, baharat, salça.nane, maydonoz o kadar.Sebzeler de bahçeden...Çok büyüklerini almazlar başka yemekte kullanırlar olmadı kuruturlardı. En büyük dolma ebatı kahve fincanı kadar olurdu.Babaannem ve annem ile yemek hatıralarını başka yazılarımda da paylaşmak üzere tarife geçelim.




Malzemeler:

500 gram kıyma 1 su bardağı pirinç 4 adet kuru soğan 2 adet domates 5-6 adet patlıcan. Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz. Yarım demet maydonoz,yarım demet taze nane 2 çorba kaşığı tereyağ 1 kaşık domates salçası 1 kaşık biber salçası




Hazırlanışı: Pirinci ılık tuzlu suda bekletin,yıkayın. Soğanı incecik doğrayıp karabiber, pul biber ve tuzla karıştırın. Kıyma pirinç, rendelenmiş domates,  zeytinyağı ve salçaların yarısını koyup karıştırın. Patlıcanları eşit şekilde 3 parçaya kesip içini çıkarın. Hazırladığınız dolma harcını patlıcanların içine doldurun üzerine domatesden kapak yapın. Patlıcanları tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizin. 
Kalan salçayı 1bardak sıcak suda eritip dolmalara ilave edip kısık ateşte pişirin.

6 Mayıs 2015 Çarşamba

Karpuz Kabuğu Reçeli



  İki farklı karpuz kabuğu reçeli yaptım .Bir tanesini sade bir tanesini de hibiskus (narçiçeği) kullanarak yaptım..Rengi biraz mor oldu resimdeki gibi,tercih meselesi siz de kullanabilirsiniz.Reçelin kırmızı olmasını istiyorsanız ufak bir sabun büyüklüğünde kaynayan reçelinize lohusa şekerini ilave edebilirsiniz.Kırmızı lale yaprakları da dogal gıda boyasıdır.Eger çevrenizde laleler varsa dökülmeye yüz tuttuğunda yaprakları toplayıp kullanabilirsiniz.

Karpuz Kabuğu  Reçeli

1 kase doğarnmış karpuz kabuğu
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
3-4 adet karanfil
1 adet limon tuzu
Haşlamak için 2 su bardağı su

Hazırlanışı

Karpuz kabuğunun yeşil kısmını çok ince bir şekilde soyun, küp şeker gibi veya isteğe göre doğrayın.
Karpuz kabuklarını bir tencerede su koyup yumuşayıncaya kadar pişirin
Yumuşayan kabukları sudan çıkararak ayrı bir tencereye alın. Şekeri, suyu, karanfili ilave edip  ara sıra karıştırarak  kabuklar şeffaflaşana kadar kaynatın. İndirmeye yakın limon tozunu da ekleyin ve sıcak sıcak kavanozlara koyun.Yeni kapak kullanın ki reçelin sıcağı ile vakumlansın.
Afiyet olsun


Hibiskus kullandığım karpuz kabuğu reçeli
Hazırlama aşamaları 

PATLICAN SALATASI

Sofralarınız Çiçek Açsın
   Közde yapılan patlıcan salatasının tadı bir başka olur.Babaannem patlıcan salatasına imam bayıldı derdi ve yağ olarak zeytinyağı kullanmaz tereyağı kullanırdı.O zamalardan kalma yeme alışkanlığı bende de devam ediyor.Zeytinyağlı patlıcan salatasını pek sevmem,biraz yavan gelir hep.Hele bir de annemin yaptığı tereyağı olacak şimdi.patlıcanı közleyip sadece tereyağı ortasına koyup yiyeceksin ki tadına doyum olmaz.
Yemek süslemesini pek sevmem ama bu sefer biraz değişiklik yapayım dedim ve salatamı çiçege benzettim çuha çiçeğimi desem afrika menekşesi mi desem öyle bişey. İşte siz ne derseniz artık..





Malzemeler:

3-4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
2 adet domates
4-5 adet közlenmiş biber
1 adet soğan
2-4 diş sarımsak
2-3 dal taze soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon.tuz


Süslemek için:
Ispanak yaprakları 5-6 tane
1adet domates
1 adet limon kabuğu


Hazırlanışı
Közlenmiş patlıcan ve biberleri soyarak, küçük küçük doğrayın. Domatesleri de küçük küçük doğrayın ve soğanları ince ince kesin. Bütün malzemeyi karıştırma kabına alın.Üzerine limon suyunu, tuzu, zeytinyağını ilave edelin ve karıştırıp, servis tabağına alın.Süslemek için ıspanak yaprklarını afrika menekşesi gibi salatanın üzerine yerleştirin.Domatesden 1 tl büyüklüğünde çiçekler kesip salatanın tam ortasına serpiştirin.Son olarak da limon rendesi ile polenler yapıp domateslerin üzerine koyun.Menekşe salatası hazır.Sofralarımız çiçek açsın.

5 Mayıs 2015 Salı

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ



 Yeşil mercimek yemeği kış sofralarında yanında yenilen soğan ile muhteşem bir uyuma sahip. Hem etli hem de etsiz olarak pişirilebilir.İşte kolay bulunabilen, tadıyla ve faydalarıyla degeri ölçülemeyen mercimeğin özelliklerinden birkaçı...
Mercimekte bulunan çözünebilen lifler kan şekeri seviyesini de düzenler.
Çözünemeyen lifler ise bağırsak şikayetleri gibi hazımsızlık sorunlarına karşı faydalı olmaktadır.
Mercimek kalp dostu besinlerdir. Kalp sağlığını pekiştiren bu baklagiller folat ve magnezyum yönünden de zengindir.
Demir açısından da zengin olan mercimek özellikle adet döneminde, hamilelikte ve emzirmede kadınların ihtiyacı olan demiri sağlar. Çocuk gelişiminde de oldukça önemlidir.
 Malzemeler:

1 kase yeşil mercimek

Yarım çay bardağı köy eriştesi

1 tane soğan

2 Yemek kaşığı salça

7 su bardağı su

pul biber,tuz

2 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı zeytinyağı


Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi:


Ön hazırlık olarak (2-3) dakika mecimeği haşlayalım ki depolama sırasında kullanılan ilaç artıkları ve kara suyu gitsin. 1 tane soğanı soyup incecik doğrayalım.Zeytinyağını ve tereyağını tencereye alalım, Soğanları biraz soteleyelim, salçayı ilave edelim.Mecimekleri tenceredeki sosun içine ilave edelim,  Suyunu da ilave edip kaynamaya bırakalım. Erişteleri, tuz ve biberi ilave edelim pişmeye bırakalım.(düdüklü tencerede 5 dakika pişmesi yeterli) Hem besleyici hem pratik.Afiyet olsun.

KARA PİRİNÇ KÖFTESİ

      Kara piriçle kız kardeşim M. Feyza Demir sayesinde tanıştım.
Daha önce de farklı versiyonlarını yaptığım (ays) pirinç köftelerine bir yenisini ekledim.Kara pirinç köftesi adından da anlaşılacağı gibi pirinçler kara.Henüz marketlerde görmedim ama ülkemizde yetişiyor.Kara pirinci köftede kullandığım için olsa gerek pirinç tadı alamadım ama güzel bir tadı var. Beyaz pirince göre daha besleyici,daha doyurucu.Kara pirinci bir de  pilavda denemeyi düşünüyorum.

Kara Piriç Köfte Malzemeleri
3-4 kişilik

1 su bardağı kara pirinç
2,5 su bardağı  su
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz

İçi için:Kaşar peyniri küp kesilmiş 11 adet
Kızartmak için: sıvı yağ

Hazırlanışı:Pirinci yıkayıp 2,5 su bardagı suda yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz ve soğutuyoruz.
Soğuyan pirinçlerin içine baharatları karıştırıp yoğuruyoruz.Elimizi suya batırıp küçük toplar alıp içini çukurlaştırıyoruz.Küp kesilmiş kaşar peynirlerinden bir tane alıp açtığımız pirinçlerin içine koyup kapatıyoruz.



Köfte şekli verip galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.  Pirinç köftelerinin içinde kaşar peyniri olduğu için sıcak servis yapmanızı öneririm.

27 Nisan 2015 Pazartesi

Ispanaklı Kurabiye


  Kurabiyenin de ıspanaklısı olur mu?" demeyin.Kekin ıspanaklısı olur da kurabiyenin olmaz mı?. Şimdilerde doğal renk vermek için her türlü sebze meyve kullanır olduk bilinçli anneler olarak.Marketlere gidip zararlı yiyecekleri alıp çocuklarının ellerine tutuşturuyorlar marifet gibi, çok üzülüyorum yazık.Elimizden birşey gelmese de en azından çevremize iyi örnek olalım, doğal beslenerek..
  
Ispanaklı damla çikolatalı üstelik dondurma kaşığında şekil verilmiş işte tarif.

 Malzemeler:
1 çay bardağı ıspanak püresi
1/2 paket tereyağ (yoksa margarin)(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
3 kahve fincanı pudra şekeri
Aldığı kadar un
1 paket vanilya
İsteğe bağlı damla çikolata
Kabartma tozu yarım paket(5gm)

  Yapılışı:

Öncelikle ıspanakların sadece yaprak kısımlarını ayırıp yıkadıktan sonra üzerine kaynar su döküp yumuşamalarını sağlıyoruz. Daha sonra bunları robottan geçirerek püre haline getiriyoruz. (Sulu olmamasına özen gösterin)
Margarin ve sıvıyağı iyice karıştırıp pudra şekerini,unu,ıspanakları ve vanilyayı kabartma tozunu ekleyerek yoğuruyoruz. Bu tarifte dondurma kaşığı kullandık.Değişik şekilde kalıplardan da faydalanabilirsiniz) 170 dereceli önceden ısıtılmış fırında kurabiyelerin üzeri fazla kızarmayacak kadar (yaklaşık 20 dk.) pişiriyoruz.Afiyet olsun.

26 Nisan 2015 Pazar

Bayatlamayan Poğaça


Bayatlamayan poğaça yapımı çok kolay.Aniden gelen misafirler için hemen çabucak yapabileceğiniz bir poğaca.Ayrıca bayatlamadıgı için dolapta uzun süre bekleyebilir.Boş zamanlarınızda da yapıp istediğiniz zaman tüketebilirsiniz..

Malzemeler

1 paket margarin
2 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta akı (sarıları üzerine)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un.
1 tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı şeker
2 su bardağı beyaz peynir
Maydanoz

Hazırlanışı

Margarini,sıvı yağı,yoğurdu,yumurta aklarını ve tuzu yoğurma kabına alıp elinizle birbirine yedirin..
Unu ve kabartma tozunu  yavaş yavaş ilave edip yoğurun..
Ele yapışmayan kıvama gelince un eklemeyi bırakın..Hamuru bezelere ayırıp üzerini mutfak havlusuyla yada bir kapakla kapatıp 10-15 dakika dinlendirin..
Peynir ve maydanozu karıştırın.Bezeleri elinizin içinde açıp içine harçtan koyup kapatın istediğiniz şekli verin.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı çörek otu haşhaş tohumu yada susam serpip önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.Afiyet olsun.

Süt Reçeli

  Süt reçelini ilk 10 yaşlarında tatmıştım.Konya da dedemin şekerci arkadaşı vardı.Ne zaman bize gelseler çeşit çeşit reçeller, şekerler, lokumlarla gelirlerdi.Hatırımda kalan süt reçeli bembeyazdı. Bizimki biraz bej oluyor, bunu anneme sormam lazım. Acaba gerçekten bembeyaz mıydı? O günlerden aklımda farklı reçeller de var henüz denemediğim.Annemin reçelleri de çok güzel olurdu.Bahçemizde "Mustafa Bey Armudu" vardı. Onun reçelini yapardı annem. Şimdilerde marketlerde, pazarlarda o armuttan göremiyorum. Sanırım satışa uygun değil...Olsa da yesek!

         Süt Reçeli
Tarif sayfanın sonunda


Küçük kavanozlara koydum.




Küçük kavanozları seviyorum çok şirinler.


 Süt Reçeli
1lt.süt
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu

Büyük bir tencereye sütü ve şekeri koyun. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ekleyin. Kabarma oluyor dikkat edin. Karıştırarak  koyulaşıtırın reçel kıvamına gelince ocaktan alın.Yapımı bu kadar kolay,çok lezzetli oluyor.Kesinlikle deneyin.

25 Nisan 2015 Cumartesi

Zebra Kek



Zebra keki Asmin'le birlikte yaptık resimde görüldügü gibi çok muntazam olmadı ama pişip de dilimleyince ayrı bir güzelligi oldu.Demek ki çok da muntazam olmasına gerek yokmuş. Yapılan herhangi bir yemeğe çocuklar da yardım edince daha kolay tüketiyorlar tabaklarındaki yemeği.Bizim Asmin 'in yeme problemi var da..Bu tür etkinlikler faydalı oluyor.Tavsiye ederim.






Malzemeler
• 4 adet yumurta
• Aldığı kadar un yaklaşık 2,5 su bardağı
• 15gm kabartma tozu
• 7 çorba kaşığı tepeleme toz şeker
• 1 su bardağı süt
• 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
• 2 yemek kaşığı kakao
• 1 paket vanilya
Yapılışı
 Yumurtaları bir kaba alın. Üzerine toz şekeri ekleyip köpük haline gelene kadar çırpın.
Önce süt, vanilya, un ve kabartma tozunuda ekleyip kek hamuru kıvamına gelene kadar karıştırın.
 Hazırladığınız kek hamurunu iki eşit parçaya ayırın.Ayırdığınız hamurlardan birine kakoyu ekleyin.
23 cm çapındaki yuvarlak kek kalıbını yağlayın.
 Yağladığınız kek kalıbının tam ortasına hamurlardan sırasıyla 1er servis kepçesi dökün. Ara vermeden sürekli bu şekilde hamurlar bitene kadar devam edin.
 Önceden 160 C'ye ayarlanmış fırında pişirin ve soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.

Kanat Dolması (Lolipop )

  Kanat dolması  tarifini bir arap sitesinde gördüm denemeye karar verdim.Tavuğun en sevmediğim yeri kanat kısmı.Zevklerle renkler tartışılmaz derler sevememiştim bir türlü.Bu tarifi görünce ilgimi çekti. Görünümü pirzola gibi...Misafirler için görünümü olsun, lezzeti olsun süper. Artık kanat dendi mi bu şekilde yapılmışsa hayır demiyorum.

Malzemeler
10 adet kanat
10 adet kanada yakın baget
2 adet but
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı acı biber
2 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Pane için
1 yumurta
Galeta unu
Hazır tavuk harcı 3 kaşık

Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:Önce tavuk kanatlarını dolmalık hale gelmesi için hazırlıyoruz.Bunun için kanadın içindeki küçük kemiği çıkarıp atıyoruz, ( kanadın baget kısmından çevirmeye başlıyoruz)büyük kemik kalıyor.İster elinizle ister küçük bir bıçak yardımı ile tavuk kanadını yırtmadan ters çeviriyoruz, deri kısmı içte kalıyor.Kanat bagetlerini de ters çeviriyoruz.Bu şekilde hazırladığımız dolmalıklarımızı marine ediyoruz.


Dolma içi için tavuk butlarını kullanıyoruz.Kuşbaşı doğradıgımız but etlerini malzeme listesindeki baharatlarla tatlandırıyoruz.
Gelelim dolma işlemine elimize hazırladığımız kanatlardan bir tane alıp iç harçla iyice dolduruyoruz ve paneliyoruz.
Önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta unu ile karıştırılmış tavuk harcına batırıp avucumuzun içinde iyice düzeltip bol kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz.











Marine etmek:Tavuk, et ve benzeri ürünleri pisirmeden önce belirli bir süre sosun icerisinde bekletme islemi.
Marine sosu: 2 tatlı kaşığı kekik 2 yemek kaşığı zeytinyağı,kimyon biber zencefil zerdeçal tuz bir tatlı kaşığı. 1 yemek kaşığı sirke bir adet küçük soğan rendesi.

Pane nedir:Peynir, et, tavuk, balık veya böreğin önce yumurtaya, sonra da ufalanmış kuru ekmek içi veya galeta ununa bulanarak yağda kızartılması.