23 Nisan 2015 Perşembe

Gelin Çantası



Yapımı çok pratik Gelin Çantası:Pankek yap arasına kremşanti koy o kadar.Habersiz gelen misafiriniz mi  var? Çay oluncaya kadar hazırlanır.





Malzemeler

1 adet yumurta

Yarım çay bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

4 çorba kaşığı sıvıyağ

Bir çay kaşıgı kabartma tozu

Bir paket şekerli vanilin

1 su bardağı un

2 çorba kaşığı kakao

İç malzemesi için
1 paket kremşanti

dondurma külahı şeklinde de yapabilirsiniz
1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt

üzeri için hindistan cevizi

Gelin Çantası için: Yumurta ve toz şekeri iyice çırpın sıvıyağ ve sütü ilave edin çırpmaya devam edin üzerine unu kabartma tozunu,şekerli vanilini ve kakaoyu ilave çırpın.  Boza kıvamında olunca kepçe veya dökme aparatı yardımıya sıcak,peçete ile yağlanmış tavaya bir kaç kaşık ( çay tabağından daha küçük olacak şekilde ) hamur dökün. Hamurunuzun üzeri göz göz olana kadar pişirin, sadece bir tarafını pişirin.

Pişirdiğiniz pankeklerin altını kontrol edin eğer tam pişmişse ocaktan alın ve hamur bitene kadar aynı işleme devam edin pişme işlemi biten pankeklerin üzerini sterç film ile kapatın ve soğumasını bekleyin.

İçi için:Kremşanti ve sütü katılaşana kadar çırpın buzdolabında 15 dakika dinlendirin.

Hazırlanışı:Soğuyan pankeklerin içine kremşantiyi sıkın veya kaşıkla koyun isteğe göre bazılarını hindistan cevizine veya herhangi bir pasta süsüne bulayın ve buzdolabında biraz dinlendirip servis yapın.





Not:İsteğe göre gelin çantalarının üzerine kremşanti ile veya çikolatalı krema ile küçük çizikler atarak süsleyebilirsiniz .Bu tariften 16 ve 18 adet çıkıyor.





Sürk


Konya'da farklı çeşitleri yapılırdı babannem zamanında.Şimdilerde unutulmaya yüz tuttu.Hatay yöresine ait deseler de Van'da da çökelek kuruttuklarını görmüştüm.Sade kurutulan çökeleklerden kış mevsiminde yemek yapıyorlar adı Keledoş. Yöre insanı çok seviyor Keledoş yemeğini.Sürk kahvaltılık veya meze olarak tüketiliyor.Denemenizi tavsiye ederim..

Malzemeler
1 Kilo çökelek veya lor
2 Yemek kaşığı biber salçası (acı)
2 Yemek kaşığı kekik.
1 Yemek kaşığı çörek otu.
1 Tatlı kaşığı kimyon.
Tuz.
100 gm tereyağ 
Hazırlanışı
 Çökeleği yoğurma kabına boşaltalım(robotta da karıştırabilirsiniz)Üzerine 2 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı kekik ,1 yemek kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı kimyon ve tuz atarak güzelce yoğuralım. Salça acı değilse damak zevkimize göre pul biber ilave edebilirsiniz.(güzelce yoğrulması gerekiyor içinde topak şeklinde çökelek kalmaması için)
 Çökeleği iyice yoğurduktan sonra 6 parçaya ayırıp resimdeki şekle benzetip havlu kağıt üzerine dizelim ve güneş gören bir yerde tutarak kurumasını sağlayalım.Havlu kağıt ıslandıkça değiştirelim. Güneş gören bir yerde 2,3 günde kuruyor; mutfakta kalorifer peteğinde 3 günde kuruttum.
  Kuruyan sürkleri streç naylona sararak dolaba kaldıralım. Kahvaltıda tüketirken tabağa 1 tane sürk koyup üzerine zeytinyağı dökerek ve tulum peyniri gibi çatalla ufalayarak tüketelim
Not: Normalde içine ceviz katılmıyor ama ben  sürk yaparken içine ceviz de katıyorum çok yakışıyor. Yalnız daha sıcak yerlerde yaşayanlar için tavsiye etmiyorum.Ceviz küf yapabilir, dikkatli olmak lazım.

Aşagıdaki malzemelerle de farklı Sürk ler yapabilirsiniz.
500 gm çökelek
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı kekik (kuru)
2 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı çörek otu
2 adet karanfil (havanda dövülecek)
¼ kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu



21 Nisan 2015 Salı

Lorlu Pazı Sarması

              Pazının her türlü haline bayılırım.Erzurum yöresine ait bir yemekmiş farklı tatlar arayanlara tavsiye ederim.Bu ilk yapışım tekrar yaptıgımda ana malzeme lor olmakla beraber mutlaka içeriğini değiştirmeyi düşünüyorum. Yeni tariflerde buluşmak üzere...
Malzemeler:
6 kişilik
500 gr. lor peyniri
2 demet pazı yaprağı
1 su bardağı pilavlık bulgur
1,5 su bardağı sıcak su
1 adet büyük boy soğan 
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 

Üzeri için: 

2 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay bardağı sıcak su

Servisi için:

1,5 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz



Lorlu pazı sarması:

İyice yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz 2 demet pazı yaprağının sap kısımlarını kesin ve derin bir tencerede kaynattığınız bol suda, yaprakları 1 dakika haşlayın hemen soğuk suya alın.

1 adet büyük boy kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.Küçük bir tencerede 5 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve doğradığınız kuru soğanı soteleyin. 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi soğana ekleyin. Yıkadığınız 1 su bardağı pilavlık bulguru katın. Orta ateşte 5 dakika kadar kavurma işlemine devam ettikten sonra 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve kapağı kapalı tencerede demlenmesini bekleyin.
 Suyunu çekene kadar pişirip demlendirdiğiniz bulgur pilavının içerisine 500 gram lor peynirini ekleyip karıştırarak  iç harcı hazırlayın.

Soğuk suda beklettiğiniz pazı yapraklarını süzün. Yaprakları, mutfak tezgâhınızın üzerine damarlı kısımları üstte kalacak şekilde tek tek açın. Keskin bir bıçak yardımıyla damarlarını, yaprakları delmeden kesin. Yaprakların orta kısmına hazırladığınız iç harçtan koyun. Kenar kısımlarını iç tarafa doğru katlayın ve uç kısmına doğru ilerleterek her bir sarmayı aynı şekilde hazırlayın.

Hazırladığınız sarmaları ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizin. Üzerine, 2 yemek kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde keserek yerleştirin. 1 çay bardağı sıcak suyu sarmaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar fırınlayın.Tenceredede pişirebilirsiniz . Üzeri kızaran sarmalar ılıdıktan sonra sarımsaklı yoğurt ilavesiyle servis edin.

Püf noktası:Pazı yapraklarını kararmaması için; haşladıktan sonra soğuk suda bekletmeye dikkat edin. Sararken dağılmaması için pazı yapraklarını 2-3 dakika kadar alt üst ederek haşlayın ya da sıcak su dolu bir kapta 5 dakika kadar bekletin. 

Peynirli Poğaça


 Pastane poğaçalarından çok daha lezzetli sağlıklı besleyici doğal.Bizim gibi evde çocuklarınızla hafta sonunu eglenceli hale getirebilirsiniz.Resimdeki el Asmin'nin çok marifetli aynı ben :))




Peynirli Poğaça
Malzemeler

2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket ıstant maya
2 yemek kaşığı şeker
1çay kaşığı tuz
2 yumurta beyazı hamura, sarısı üstüne
Aldığı kadar un

İçi için:
Beyaz peynir,maydonoz

 Poğaça yapılışı;
 Bizim evde maya olarak ıstant maya bulunur .Kullanımı kolay ve pratik.Bütün malzemeleri birleştirip poğaça hamurunu yoğuruyoruz ve  mayalanmasını bekliyoruz.Mayası gelen poğaça hamurlarını önce eşit bezelere ayırıyoruz. Mermer tezgah üzerinde hepsine elimizle bastırarak şekil veriyoruz.Peynir ve maydonozdan oluşan iç malzemeyi açtığımız hamurların içine koyup ikiye katlıyoruz, yumurta sarısı sürdükten sonra 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun. 

Ekler Pasta



Daha önce evde tulumba tatlısı yaptıysanız, ekler pasta ve profiterol yapmak sizin için çocuk oyunu kadar kolay olacaktır.Hamur hazırlanması tamamen aynı.Tavaya suyu koyuyoruz ocağın altını yakıyoruz.Şeker tuz yağ ilave edip kaynamasını bekliyoruz.Tereyağ eriyince unun hepssini tavaya ilave edip karıştırıyoruz.Helva pişirir gibi iyice pişirip ocaktan alıyoruz.....


 Ekler Pasta Kreması İçin Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı

İlk olarak soğuması için ekler kremasını hazırlıyoruz.Bütün malzemeyi iyice karıştırıp pişiriyoruz. Hazırladıktan sonra daha iyi bir kıvam oluşturması için mixer ile bir müddet çırpıyoruz Ekler hamuru yapımı ise kremasına göre biraz daha zahmetli. İlk olarak bir krema torbasına ihtiyacınız var. Çünkü krema torbası ile yağlı kağıt üzerine şeritler şeklinde ekler hamurundan sıkacağız. Ekler pastanın hamurları ilk sıktığımız anda gözünüze çok küçük görünebilir ama piştiğinde kocaman oluyorlar. İnsanlar genelde ekler pasta yapılışından korkabilir ama o kadar da zor değil sadece kreme,pasta hamuru ve üzerine süreceğimiz çikolata sosundan oluşuyor. Yani ekler pasta nasıl yapılır dendiğinde artık korkmanıza gerek yok ve pastanelerde hangi yağlar ile yapıldığını bilmediğiniz ekleri satın almayacaksınız. Eklerin birçok çeşidi var bizim bu tarifimizde çikolatalı ekler..


Ekler Pastanın Hamuru İçin Malzemeler:
1 su bardağı un
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
50gr tereyağı
3 adet yumurta 
        Hazırlanışı
Daha önce evde tulumba tatlısı yaptıysanız, ekler pasta ve profiterol yapmak sizin için çocuk oyunu kadar kolay olacaktır.Hamur hazırlanması tamamen aynı.Tavaya suyu koyuyoruz ocağın altını yakıyoruz.Şeker tuz yağ ilave edip kaynamasını bekliyoruz.Tereyağ eriyince unun hepssini tavaya ilave edip karıştırıyoruz.Helva pişirir gibi iyice pişirip ocaktan alıyoruz.Soğuyunca yumurtaları teker teker ilave  edip homojen bir hamur elde ediyoruz.Krema torbası ile yağlı kağıt üzerine şeritler halinde ekler hamurundan sıkıyoruz.[ Ekler pastanın hamurları ilk sıktığımız anda gözünüze çok küçük görünebilir ama piştiğinde kocaman oluyorlar] 180 derecede pişiriyoruz soğutuyoruz.Soğuyan pişmiş hamurlarımızı uzunlamasına ortadan kesip alt katının içine iç kremadan dolduruyoruz ve üst parçasını üzerine yerleştiriyoruz.Önceden hazırladığımız dış kremasına batırıp bir tepsiye sıralıyoruz.Üzerine Antep fıstığı serpiyoruz.

Ekler Pastanın Üstü için Çikolata Kremasının Malzemeleri:
80gr bitter çikolata
100ml. süt kreması.
 Hazırlanışı
Kremayı ısıtıp içine bitter çikolatayı ilave edip karıştırarak soğutuyoruz.

20 Nisan 2015 Pazartesi

Mini Alman Pastacıkları




Alman Pastasının (hamur)malzemeler


1 su bardağı ılık süt

50gram tereyağı veya sıvıyağ

2 yemek kaşığı yoğurt

2 adet yumurta

1 su bardağı şeker

1 paket maya

1 paket vanilya

Yeteri kadar un


Alman Pastasının Hamur Hazırlanışı

İlk olarak süt,maya ve şekeri derin bir kaseye alıp birlikte karıştırıyoruz. Karıştırma işleminin ardından mayanın harekete geçebilmesi için 5 dakika kadar bekliyoruz.

Beş dakika sonra tekrar malzemeleri çırpmaya başlıyoruz ve yumurtaları ekliyoruz. Yumurtalar tamamen karıştıktan sonra yumuşamış tereyağını, yoğurdu ve vanilyayı ekliyoruz ve diğer malzemelere iyice karışmasını sağlıyoruz. Unu yavaş yavaş alman pastasının hamuruna ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir alman pastası hamuru elde ediyoruz üzerini örtüp 2 saat mayalanmaya bırakıyoruz.

Mayalanme işleminde sonra şekil vererek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz 180C fırında 20-25 dakika hamurlar hafif kızarana kadar pişiriyoruz.

Alman Pastasının Yapımı
Soğuyan Alman pastası kekini ikiye bölüyoruz arasına krema sürüyoruz ve üst kısmını kremşanti ile kaplayıp  pasta süsleri ile süslüyoruz.
Başka bir süsleme isterseniz çikolata sosunun içine bırakıp bir tahta şişle veya kürdanla sosun içinden çıkartıp pasta kremasının üzerine kapatıyoruz evde olan pasta süsleri ile süslüyoruz.

Kremşanti: Üzerindeki tarife göre yapılır.


Alman Pastasının Kreması İçin

4 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı nişasta

1 yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

1 paket krem şanti

İlk olarak şeker un.nişasta ve yumurta sarısını iyice birbirine karışmasını sağlıyoruz.Sütümüzü yavaş yavaş ilave ediyoruz. Böylece topak topak olmasına engel olmuş oluyoruz. Tüm sütü çırpa çırpa kuru malzemelere ilave ettikten sonra ocağımızın altını açıp yaş pasta kreması kıvam alana kadar karıştırıyoruz.

Krema kıvam aldıktan sonra ocağı kapatıp vanilyayı ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Vanilyanın pasta kremasına tamamen karıştığına emin olalım.

Şimdi ılınan pasta kremasına hazır krem şanti ilave edip çırpıcımız yardımıyla kremaya tamamen karışmasını ve kıvam vermesini sağlıyoruz.


Çikolata Sosu İçin Malzemeler


2 su bardağu süt

2 yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı mısır nişastası

80gram bitter çikolata

4 yemek kaşığı şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

Çikolata hariç diger malzemeleri pişirip en son çikolataları ekleyip ocagı kapatıyoruz.

13 Nisan 2015 Pazartesi

Üzümlü Kek

Konya'da bir komşum anlatmıştı.Gezmeye gittikleri evde hazır alınan ikramı begenmemiş Allah'ın bir deli kekini yapamamışlar diye sitem etmişti.Ne zaman bir kek yapsam aklıma gelir deli kek.Deli kekden maksadı sade bomboş pandispanya gibi bir kekden bahsediyordu komsum.Bizim kekimiz deli değil üzümlü fındıklı hemde puf puf kabarmış işte tarifimiz.


Üzümlü Kek 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1  su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
  • 15 gm kabartma tozu
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un

Üzümlü Kek Yapılışı

Bir kaba toz şekeri, yumurtaları koyup iyice çırpalım.
Sütü, yoğurdu, sıvıyağı ilave edelim ve karıştıralım.
Üzerine unu, kabartma tozunu vanilyayı ilave edelim ve karıştıralım.
Daha sonra kuru üzümü fındığı ilave edelim ve karıştıralım.
Kek kalıbını yağlayıp unlayalım ve kek hamurunu kek kalıba döküp eşit olacak şekilde yayalım.
Keke kalıbının üzerini folyo ile veya aliminyum tepsi ile kapatalım.

Üzümlü kekimizi: Önceden ısıtılmış fırında önce 160 derecede 20 dakika sonra 180 derecede  15 dakika pişirelim.Çöp şiş batırıp piştiğini kontrol edelim.Fırından alınca 10 dakika kadar bir bohçaya saralım,bekletelim ki kalıptan kolay çıksın.

Ispanak borani


Anadoluda yapılan bir yemek. Genelde sebzelerin içine bulgur veya piriç konularak yapılan yemege Borani denir.Beşamel soslu ıspanak bizimki farklı bir versiyon oldu..Tavuk ve et yemeklerinin yanına çok yakışır.

Ispanak borani

Malzemeler

1 kg. ıspanak
Beşamel sos
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un tepeleme
1 su bardagı süt,yeteri kadar su
Sos için:

2 su bardağı süzme yoğurt
3 diş dövülmüş sarmısak
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Yapılışı :  Ispanakları önce bol suda yıkayıp bir parmak kalınlığında dograyın.Tencereye koyup yumuşayıncaya kadar soteleyin.
Bir tavada tereyağı ile unu kavurun.İçine süt ve su ilave edip muhallei kıvamına getirin.Ispanağı ilave edin birkaç dakika karıştırın ocaktan alın.Kıvamını kontrol edin (beğendi gibi yapıyorum).
Bir başka kapta yoğurt ve dövülmüş sarımsağı karıştırın.  Pişen ıspanağı servis tabağına alın.Üzerine sarmısaklı yoğurdu ilave edin.Öte yandan ufak bir tavada yağı etirip, kırmızı pul biberle 1-2 dakika kızartın .Yoğurtlu ıspanak yemeğinin üzerine sıcak yağı gezdirip, servis yapın.
Afiyet olsun.

11 Nisan 2015 Cumartesi

PORTAKALLI KEK

 PORTAKALLI ZERDEÇALLI KEK

Zerdeçal eskiden beri bilinen bir baharat türüdür. Kurutulmuş zerdeçal, toz haline getirilir. Kek balık çorbası, pilav, kuzu, dana söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinize de katabilirsiniz körinin ana maddesi zerdeçaldır tavuk yemeklerinede yakışır. Şifa kaynağıdır. Bal ile karıştırıp cam bir kavanozda muhafaza edebilir, sabahları bir çay kaşığı yiyebilirsiniz.
zerdecal4İsterseniz çayını da yapabilirsiniz.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozundan yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 2 su bardağı kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. 












Malzemeler
1 çay bardagı sıvıyağ
1 çay bardağı  şeker
2,5 su bardağı un
3 yumurta
1 adet portakalın kabuğu ve suyu
1 çay bardağı ılık su
15 gm kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tepeleme zerdeçal
Susam kalıbın tabanna serpmek için
Şurubu için:
2 adet limon suyu
2 adet portakal suyu
4 kaşık şeker



Hazırlanışı

Yumurta ve şekeri kabarana kadar çırpıyoruz, sıvıyağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Ardından  portakal kabuğu ve portakal suyunu, 1çay bardağı suyu da ilave edip un ve kabartma tozunu zerdeçalı  ekleyip karıştırıyoruz.İçi Tereyağı ile yağlanmış ve susam serpilmiş  kalıba kek karışımını döküyoruz.
Üzerini spatula ile düzeltip 160 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişiriyoruz.


 Kek pişerken portakal ve limon sularını küçük bir tencereye koyup içine şeker ilave ediyoruz ve eriyene kadar ocakta karıştırarak ısıtıyoruz. Daha sonra soğuması için bir kenara alıp bekletiyoruz.Biz sos kullanmadık sade tükettik zamanınız varsa sos ile tüketmeniz tavsiye edilir.
Kek fırından çıktıktan sonra üzerine kürdanla minik delikler açıp soğuyan şurubu üzerine dökerek beklemeye alıyoruz. Tercihen 1 gece beklettikten sonra kalıptan çıkararak dilimleyerek servis yapıyoruz.

Not: Keki fırına vermeden önce üzerini alüminyum tepsi ile kapatıyorum.Alüminyum folyo ile de kapatabilirsiniz 20 dakika kadar, kek daha iyi kabarıyor.

Leopar Kurabiye

Son yıllarda bir leopar modası var heryerde herşeyin üzerinde.Pek bi sevdik.Elbiseler ,eşarplar, bardaklar, tabaklar, bisküviler... Her yerde leopar desenleri. Kurabiyelerde de pek bi şık duruyor dogrusu. Feyza nın ellerine saglık...Dolabında hiç yoksa beş çeşit kurabiyesi vardır, hepsi de birbirinden güzel... Bu da onlardan biri. İşte tarif.








    Malzemeler
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 2 paket vanilya
  • ½ paket kakao
  • Aldıgı kadar un
                Hazırlanışı

     
  • Kakao hariç tüm malzemeleri karıştırın.
  • Hamuru 3 parçaya ayırın. Önce iki parçaya sonra bir parçayı tekrar ikiye ayırın. Elimizde iki küçük bir büyük parca hamur olacak.Bir küçük parçaya 1 silme çay kaşığı kakao, diğer küçük parçasına ise 1 tepeleme tatlı kaşığı kakao ekleyin ve iyice yoğurun.
  • Açık renk olanı ince uzun şekilde merdane yardımı ile açın.
  • Koyu renkli yani fazla kakao koyduğunuz hamuru rulo yaparak açık renkli hamurun arasına koyup elinizle yuvarlayın ve 1 cm aralıklarla bıçakla kesin.
  • Kakaosuz hamuru merdane ile biraz açıp kesilen kakaolu hamur parçalarını üzerine dizdikten sonra tekrar merdane ile açın.
  • İstediğiniz kalıpla keserek 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.