19 Mart 2015 Perşembe

Pırasa Mücveri


 Pırasa denildigi zaman asla yemem diyenler çok.Eger siz yada çocugunuz pırasa yemiyorsa mücver,börek hatta omletini deneyebilirsiniz.Zaman zaman yaptıgım pırasa yemeklerinden biride pırasa mücveri.Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında bol yeşil bol vitamin...


Pırasa Mücveri

 Malzemeler :
2 sap Pırasa
2 adet yumurta
2 tepeleme yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı ufalanmış beyaz peynir
1 avuç dolusu kıyılmış maydanoz
Tuz,kimyon kırmızı biber
Kızartmak için sıvıyağ



Yapılışı :

Pırasaları ince ince halka şeklinde doğrayın,
Üzerine tuz serpip ellerinizle yumuşayana, suyu çıkana kadar ovuştun.Üzerine yumurtaları kırıp karıştırın,Peyniri, maydanozu, unu kırmızı biberi ve kimyonu  ekleyip iyice karıştırın,
Sıvıyağı tavada kızdırın.Karışımdan birer yemek kaşığı alıp ince bir tabaka halinde kızgın yağın içine koyup arkalı önlü kızartın,Üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.
Afiyet olsun...

Pazı Sarması

  Çok sevdiğim sebzelerden biri de pazı.Yaz aylarınında da ıspanağın olmadıgı zamanda bahçemizde bolca bulunurdu.Tazecik olurdu.Börek, kavurma, sarma, dolma, kek,yoğurtlu sos...Ispanakla yaptıgınız her türlü yemeği pazı ile de yapabilirsiniz. Ayrıca pazının dolmasıda oluyor.Bu hali ile çok güzel bir bebek ögünü Aysima ya yediriyorum bayılıyor henüz bir yaşında.Ezmeden püre yapmadan bu hali ile yediriyorum.

 Pazı SARMASI

1 deste pazı
1 kase pirinç bulgur karışımı
1 orta boy kuru soğan
1tutam maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber, kimyon
Sos için



1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş doğranmış sarımsak
1 su bardağı sıak su


Yapılışı:Soğan ve maydanozu ince ince dogruyoruz. Pirinç  bulgur karışımını yıkayıp süzgeçten geçirdikten sonra bir kaba alıp üstünü örtecek kadar kaynar su koyup bekletiyoruz.İyice şişen bulgur pirinç karışımına  salca zeytinyağı baharatları atıp soğan ve maydanozunu da ekleyip karıştırıyoruz.

Yayvan bir tencereye su koyup kaynatıyoruz bir tatlı kaşıgı tuz ekliyoruz.Yıkadığımız pazıların 3-4 tanesini elimize alıp kaynar suya arkalı önlü batırıp çıkarıyoruz.Mermer tezgah üzerine serip ortasını çıkarıyoruz.Seri bir şekillde isterseniz üçgen, isterseniz rulo sarıp tencereye yerleştiriyoruz.Bu işlemi pazılar bitene kadar tekrarlıyoruz

Sos için:  Tavaya sarımsakları doğrayıp yağla birlikte soteleyip  salçasını ve tuzunu atıp karıştırıyoruz.Sıcak suyunu ilave edip  kaynatıyoruz. Sarmaların üzerine döküp orta ateşte pisiriyoruz.
Afiyet olsun.

15 Mart 2015 Pazar

İÇLİ KÖFTE


     İçli köfte sofralarımızın vazgeçilmezi.Cevizli kajulu hatta fındıklı yapıyorum hepside çok güzel oluyor.Eger içli köfte yapamam diyorsanız birde benim tarifimi deneyin...









Hamuru İçin
2 su bardağı çiğköftelik bulgur
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tepeleme kimyon
kaynar su


İçi için :
500 gr yağlı kıyma
400 gr soğan
50 gr tereyağı
1 çorba kasığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1  su bardağı çeviz içi


Hazırlanışı:.Kıymayı suyunu çekene kadar kavuralım.Üzerine tereyağını zeytinyağını ilave edelim ve kavurmaya devam edelim.soğanları ince ince doğrayalım.Etin üzerine ilave edelim ve kısık ateşte 45 dakika soğanlar korboluncaya kadar kavuralım ocaktan alalım. Cevizi, tuzu ve baharatları ilave edelim Son olarak ince ince doğradığımız maydanozu da ilave edip karıştıralım ve buzdolabında soğumaya bırakalım.(iç malzeme iyice donsun ki köfteleri yaparken yağları akmasın)Hamuru için; Bir kaba bulguru koyalım üzerine sıcak su gezdirip, şişene kadar bekleyelim.
Sonra yumurtaları irmiği  salçayı, tuzu ilave edelim ve iyice yoğuralım.[zaman zaman elimizi ıslatalım] Son olarak unu ilave edelim.Hamurun kıvamı macun gibi olana kadar yoğurmaya devam edelim.Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparalım.Yuvarlak olacak şekilde işaret ve orta parmağımızla açıp, inceltelim.Daha sonra kıymalı harçtan bir kaşıkla koyalım iyice dolduralım.Ortaları yuvarlak uç kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekil verelim.(bu işlemi yaparken elimizi soğuk suyla ıslatalım ki elimize yapışmasın) Hazırladığımız köfteleri tepsiye dizielim tuzlu suda haşlayıp, servis yapalım.
İçli Köftelerimizi sıcak sıcak servis yapalım.
NOT : İsteyenler köftelere şekil verip hiçbir işlem yapmadan saklama kabına koyup buzlukta saklayabilirler. İstenirse kızgın ve bol yağda köfteleri kızartalım ve kağıt havlu üzerine alalım.Tercihe göre salça kullanmayabilirsiniz kırmızı toz biber de yeterli olur.Hamuru ve içi akşamdan hazırlayıp sabah yaparsanız sonuç daha iyi olur.


27 Şubat 2015 Cuma

Kahve Çekirdeği Kurabiyesi

         Dışarıda kar fırtınası var.Okular yine tatil Asmin çizgi film izlerken bende tarif yazıyorum.Resimlerime baktım da farkettim kahve çekirdeği kurabiyesini.Benim gibi kahve seviyorsanız bu tarif tam size göre.Off canım çekti şimdi şu yazıyı bitirince tekrar yapsam mı acaba?..20.02.2015 Ankara

          Malzemeler
  • 125 gr tereyağı (oda ısısında)
  • 1 Çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 3 Tatlı kaşığı granül kahve
  • 3 Tatlı kaşığı kakao
  • 3,5 su bardağı un (yaklaşık)
  • 1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 Tatlı kaşığı vanilya
  •  1 Adet yumurta   

  •  Yapılışı çok basıt. Önce granül kahveyi bir yemek kaşığı sıcak suda eritilir.
  • Un hariç diğer malzemeler iyice karıştırılır.
  • Un eklenip kurabiye hamuru kıvamına getirilir.
  • Şekil verilip 170 derecede fırınlanır
  • Pudra şekerini ben az kullanıyorum isterseniz ölçüyü 1 su bardağına çıkarabilirsiniz.
 

Havuçlu Kek

       
     Issız adam filminden sonra pek bi meşhur oldu.Herkesin bildiği Havuçlu kek.O filmi, son sahnesi harıç, hiç sevmedim.Tercih meselesi sonuçta.İşte o meşhur çook sevilen Havuçlu kek tarifini birde ben yazayım dedim bloguma

  Malzemeler

1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
2 adet havuç
4 yumurta
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 fincan ceviz

  Yapılışı
 Rendelediğiniz havuçların suyunu avucunuzla sıkarak bir kabın içine alın.Başka bir kapta un hariç bütün malzemeyi  miksele çırpın havuçların üzerine ilave edin.Aynı karışımın içine unu ekleyin iyice karıştırın.
 Fırın tepsisini veya kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve üzerine un serperek tepsinin her tarafına yayılmasını sağlayın. Kalıpta fazla  kalan unu boşaltın ve hazırladığınız havuçlu kek hamurunu kalıbın içine yayın.
  Havuçlu keki 175-180 derecede pişirin .Üzerine kremşanti, pudraşekeri ve tarçın serpin dilimleyip servis edin.



25 Şubat 2015 Çarşamba

Etimek Tatlısı [ Karyağdı Tatlısı]

  Etimekle televizyonun hayatımıza girmesi ile tanıştık.Evde süt bol,hemen bir muhallebi pişir şerbetli etimeklerin üzerine dök tamam tatlı hazır.Kısa zamanda teknolojide çok şey değişse de  biz hala o eski tatlılara bayılıyoruz.
Tabanı İçin:
  • 1 paket  tuzsuz etimek
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
Muhallebisi için
  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri İçin:
  • Kremşanti. 
  • Hindistan cevizi rendesi

  Etimek Tatlısının Yapılışı

Büyük boy dikdörtgen borcama etimekler sıralanır.

Şerbeti için;2 su bardağı toz şekeri tencereye koyalım ve orta ateşte kahverengileşip karamelize olana kadar çevirelim. (yakmamaya dikkat edelim) Üzerine suyu ilave edelim ve şeker iyice eriyene kadar karıştıralım. (su sıçradığı için dikkatli olalım). Şerbeti hazır olunca 10 dakika bekleyip etimeklerin üzerine gezdirerek dökelim.

Muhallebisi için; tüm malzemeyi tencereye koyalım [tereyağı hariç] ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
Pişen muhallebiye tereyağını ekleyip mikserle çırpalım. Etimeklerin üzerine döküp düzgünce yayalım.Tatlımızı kremşanti ile süslemeden önce iyice soğutalım.

Kremşantiyi tarifindeki gibi yapıp,muhallebinin üzerine güzelce yayalım pasta süsü ile süsleyelim.

 Not:Kremşantinin üzerine bolca Hindistancevizi rendesi serpilirse adı  Karyağdı tatlısı oluyor.

Mantı


MANTI TARİFİ
 Malzemeler
1 adet yumurta
3 su bardağı un
Su
Tuz
İç malzemesi: 250 gr  Kıyma (yağsız)
1 orta boy soğan,Tuz, Karabiber,Maydonoz


Üzeri için sos Tereyağı Pul biber, Sarımsak,süzme yoğurt.


Hazırlanışı: Yoğurma kabımıza unumuzu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek oldukça sert bir hamur yoğuralım. Hamurdan iri portakal büyüklügünde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 15 dk. dinlendirelim.


  Mantı içi için, bir kabın içine incecik doğranmış soğanı, kıymayı,tuzu ve karabiberi koyup iyice yoğurup karıştıralım.


  Bezeleri börek hamurundan biraz daha kalınca açalım ve eşit parçalar halinde kare kare keselim. Hazırladığımız iç malzemesinden mercimek büyüklügünde alıp karelerin ortasına yerleştirelim 4 ucunu birbirine denk gelecek şekilde kapatalım.


  Tencerede kaynayan suyun içine bir çay kaşığı tuz ilave edelim. Mantıları kaynar suda makarna haşlar gibi yumuşayana dek haşlayalım ve suyunu  süzmeden önce bir bardak soğuk suyu pişen mantıların üzerine dökelim ,süzelim.[Mantı haşladığımız suyu süzme yoğurdu cıvıtmak için kullanalım]


Mantı sosu için, yoğurdun içine ezilmiş sarımsakları ilave edelim ve iyice karıştıralım.Bir tavada tereyağını eritelim içine pul biberi ekleyip kavuralım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp üzerini tereyağlı sos ile süsleyip servis edelim.

Çiğbörek

 Annemin tatar arkadaşı anlatmıştı çiğ böreği.Hacer abla akrabaları ile tatarca konuşuyordu.
 Çiğbörek tarifi Hacer ablanın. Ceviz kadar alacaksın bezeleri.İki kere çekilmiş kıyma kullanacaksın.Domateslerin,biberlerin çekirdeğini çıkarıp incecik doğrayacaksın.Soğanlar da incecik olacak rendelersen soğan acı olur.Çiğbörek kızarınca içi görünecek...

Yoğurma kabına unu alalım  tuz ve azar azar su ilave edelim.Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar hamuru yoğuralım.
Ayrı bir kapta soğanı incecik dograyalım üzerine kıyma, tuz,karabiberi  ekleyelim ve harca biraz  domates rendesi ekleyip sürülebilir kıvama getirelim.Dilerseniz ince kıyılmış yeşil biber de kullabilirsiniz.
Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.Yaklaşık 20 cm genişliğinde olacak şekilde hamuru açalım . Hazırladığımız harçtan hamurun yarısına ince bir tabaka şeklinde sürelim ve hamuru yarım ay şeklinde harçlı kısım alta gelecek şekilde kapatalım ve uçlarını iyice bastıralım.
Derin bir tencerede sıvı yağı kızdıralım ve hazırladığımız çiğ böreği kızgın yağda pembeleşinceye kadar arkalı önlü kızartalım.

İsmail Otar’ın kaleme aldığı  Çibörek Destanı

Atalardan kalmış bize: Etli, yağlı, hamuraş.
Köbeteyle katlama, erişte, yantık, mantı,
Sarı  burma, kalakay, kavurma börek, uğmaç,
Şilter, salma, irimçik, tabak börek, bazlamaç,
Hurma yemiş, kesmece, öküz börek, kıygaça...
Saysan bitiremezsin adalarını  yıllarca!...
En başında bunların gelir kutlu çibörek!...

 İŞTE İSMAİL OTAR ´ın çibörek tarifi

Çibörek pişirmeye geldi ya artık sıra:
Mutfakta yay yaygıyı  yastığacın altına;
Un, su, tuz karıştır, ölçülü bas hamuru,
Kulak memesi gibi olmalı  yumşaklığı.
Kesmece, kıygaça gibi olmaz mayalı undan,
Katlama, şilter gibi mayasız undan
Yapılır hep çibörek. Çocuk yumruğu yada
Kaz yumurtası  kadar hamurları kesiver;
Una bula, yastığaca un serp de yapışmasın.
Al eline oklavayı, yuvarlak aç her birin.
Küçük karış eninde kalınlığı  koyun derisi kadar,
İnce olsa delinir, kalın olsa kalır çiğ.
Olsun iki kapımlık,
yapılmalı  küçücük.                                                                                     
Hepsinin boyu da uymalı  birbirine.
Etin olmasın yavrum, zayıf, semiz, sinirli,
Olsun süt danasından, az yağlı  döşünden.
Kanı  hiç alınmamış, yeni kıyılmış kıymayı
Karıştır tuz, büberle, unutma bol soğanı.
Al bir kaşık kıymadan, koy hamurun içine,
Yarım ay gibi yapıp  ört öbür yarısının üstüne. .
Birkaç  tane kısmet koy. Örttüğün kısmı  kes, bastır.
Çöğün kazan içinde ocakta yağ da hazır,
Yağın kaynak olmalı, eksik olmasın sakın
İki yüz dereceden. Ağır olur sonra aşın.
İlk pişeni kendin ye, yağı sık değiştir.
Son pişene aldırma, başkalarına yedir.
Yağ  kokusu da eve çok yayılmasın desen
Eyi çeksin bacalar, kokudan tıkanmazsın.
Hamuru al, kazana bırakıver yavaşça,
Şır şır diye pişmeğe başlar hemen çabucak;
Şöyle bir yol kabalsın, kazanda dönedursun;
Kızarınca nihayet, pişti demektir aşın.
Şilter, lokum, salma gibi çıkarılmaz kepçeyle
Kaşık yada maşayla almalısın kazandan.
Yığ tepsinin içine, koy hemencik sofraya;
Görünmesin yığından kim otursa karşına...
Toplansın ailemiz artık sofra başına,
Sırasıyla otursun herkes bakıp yaşına
(Bismillah)'la başlayınca en yaşlımız yemeğe,
Başlar eli herkesin tepsiye uzanmağa;
Kimse bir şey konuşmaz, ortaya söz söylenmez;
Bir el kalabalığı götürür hiç durmadan
Ağızlarla tepsinin arasında kaynaşır;
El işler, ağız oynar, boğazlar da yutarlar.
Suyunu akıtmadan ikiye dür, bir katla
Sıcak sıcak yiyiver, çatal bıçak kullanma.
Birin çiğne, birin yut, birin elde hazır tut.
Zincirleme atıştır, hiç durmadan çiğne, yut.
Çekingensen doymadan aç kalkarsın sofradan.
Bulmuşken ye evlâdım, pişman olma sonradan.
Ahlat turşusu, yoğurt ya ayranla tokmakla;
Ard ardına yiyiver, midenin aldığınca…
Güzel değil mi?
 
Kırım Türk mutfağının baç tacı çibörek, günümüzde çoğumuz tarafından çiğ börek olarak biliniyor. Oysa Oğuz Türklerinin kıpçak boyundan olan Kırım Türklerinin eski kıpçak lehçesinde "çi" ; enfes, leziz anlamını vurgulamak için kullanılıyormuş. Dolayısıyla çibörek enfes, leziz börek demekmiş.

Sütlü Lokum


    Sütlü irmik lokumu, süt ve irmiğin muhteşem buluşması...Müthiş bir tat cafeys da. İşte tarif!..

    Malzemeler

  3 su bardağı süt
  7 yemek kaşığı irmik
  7 yemek kaşığı toz şeker
  1 poşet krem şanti

   Üzeri için: Hindistan cevizi & Fındık

Hazırlanışı:
1.Tencereye sütü, irmiği ve toz şekeri alın. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Pişince ara sıra karıştırarak soğutun.
2.Soğuyunca bir poşet toz krem şantiyi kaşık ile karıştırarak muhallebiye yedirin. Yanınıza bir kase su alın.
3.Muhallebi karışımından elinizle toplar yaparak hindistan cevizine bulayın. (Elinizi arada su ile ıslatabilirsiniz.) Topları tabağa yerleştirip üzerlerine fındık batırın bonibon yada farklı şekillerde süsleyebilirsiniz.
NOT :İçine birkaç tane damla sakızı da koyabilirsiniz.

19 Şubat 2015 Perşembe

GÜNAŞIK ÇEKİRDEKLİ KURABİYE

 Ayçekirdeğinin  günaşık,günetapan, çitlek  gibi yörelere göre degişen pek çok ismi var.Faydaları da saymakla bitmez.Tuzlu tatlı kurabiyelerde de oldukça şık duruyor.Biz de "güneaşık" derler.İşte günaşık çekirdekli kurabiye tarifi... Ancak tarif öncesinde Ay çekirdeginin faydalarından birkaçı.

Araştırmacılar ay çekirdeğinin soğan, sarımsak ve brokoli ile birlikte, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir süper gıda olarak değerlendirilebileceği görüşünde.

Ay çekirdeği iyi bir E Vitamini kaynağı.  Bu vitamin, vücudumuzu mikroplara karşı korumaya yardımcı olan bir antioksidan. E Vitamini alan kişilerde kalp hastalığı riski, almayanlara göre daha düşük. Bu vitaminin diğer vitaminlerle birlikte göz sağlığını koruyarak görme kaybını engelleme işlevi de vardır.

Ayrıca ayçekirdeğinin içinde bulunan ve selenyum adı verilen bir madde de kansere karşı koruyucudur. 28 gr ay çekirdeği ,günlük alınması gereken selenyum miktarının; erkeklerde yüzde 24’ünü, kadınlarda ise yüzde 31’ini karşılar.

  MALZEMELER
 
500 gr un[biraz fazla olabilir]
300 gr tereyağı
2 yumurta [1tanesinin sarısı ayrılır üste sürmek için]
25 gr şeker
15 gr tuz
15 gr kabartma tozu
bir kaşık domates salçası
50gr beyaz peynir

   ÜZERİNE

Susam,Ayçekirdeği

YAPILIŞI   Yukarıda verdiğim malzemelerden iki farklı kurabiye yapılıyor.Peynirli [çestır]ve salçalı tuzlu kurabiye.

 Peynir ve salça hariç bütün malzemeden kurabiye hamuru hazırlanır.Hamur ikiye ayrılır bir parçasına peynir,diğer parçasına salça koyup yeniden yoğrulur.Salçalı olan hamur tezgahta 1cm kalınlığında açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir, merdane ile üzerinden bir kere geçilir [çekirdeklerin yapışması için]karelere ayrılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.

 Peynirli olan hamur da aynı şekilde açılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.2 cm enide 6.7 cm boyunda şeritler kesilip bir kenarından çevrilip burgu yapılır.Fırın tepsisine yerleştirip 180 derecede fırınlanır.Bir hamurdan iki farklı tuzlu kurabiyeniz hazır afiyet olsun.