12 Ağustos 2014 Salı

REYHAN ŞERBETİ

Reyhan bitkisinin hoş kokusunu hep sevmişimdir,tazesini oldugu kadar kurusunuda severek kullarım soslarda,salatalarda,makarnada ve hatta batırığa da [bir çeşit köfte tarifi yakında]çok yakışır,bunların yanında bir de şerbeti var ki aroması ile rengi ile gerçekten çok hoş.İşte tarifi
 Reyhan Şerbeti için
 bir demet kara reyhan,
bir su bardagı şeker,
bir litre su,
bir tatlı kaşıgı tepeleme limon tuzu,
birkaç tane karanfil,
birkaç tane çubuk tarçın.
Yapılışı Reyhanı güzelce yıkayıp incecik dograyın,bir tencerede suyu şekeri kaynatıp ocaktan alın üzerine dogranmış reyhanı ve limon tuzunu ilave edip bekletin [akşamdan sabaha kadar].
Temiz bir tülbentden süzün buzdolabında sogutup servis edin.özellikle çocuklarınıza içirin piyasada satılan diger içeceklere alternatif ve dogal.
REYHAN [FESLEGEN] BİTKİSİ Şifalı bitkilerin insan sağlığına olan etkileri son yıllarda daha çok ön plana çıkmaya başladı.Bunun altındki en büyük sebep ise bir çok çaresiz hastalığa bu bitkilerin çözüm getirmesi oldu.Bu otlar zayıflamak isteyenlerden kilo almak isteyenlere; hastalıktan kurtulmak isteyenlerden hastalığa önlem almak isteyenlere kadar hemen hemen her dertlinin derdine çare olan doğal ve bitkisel ilaçların kaynağıdır. Sağlık açısından mucizevi bir bitki olan Reyhan Otu bir çok derde deva olacak faydalara sahiptir. REYHAN [FESLEGEN] BİKKİSİ NEDİR Ballıbabagillerden sahil ülkelerinde yetişen yaprakları güzel kokulu; tadı acı beyaz veya pembe çiçekli bir süsü bitkisi.Diğer bir adı da fesleğendir. Mizacı hareketlidir.Güzel kokulu her bitkiye reyhan denilir. Her ülke halkı bu kelimeyi (reyhan kelimesini) güzel kokan bitkilerden biri hakkında özel olarak kullanmışlardır.Mesela Arap ve mağrib halkı “mersin ağacı”na reyhan dedikleri halde; Irak ve Suriye halkı ise “yarpuz”a reyhan derler. REYHAN BİTKİSİNİN FAYDALARI Yaprakları güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Öksürük kesicidir. Hazımsızlığı ve bağırsak gazlarını giderir. Yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır. İştah açıcıdır. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Esans yapımında da kullanılır. Reyhanın Şifası: Boğmaca: Fesleğen demletilip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir. Öksürük nezle: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Bağırsak sancısı: Reyhan tohumu öğütülüp balla karıştırılarak yenirse bağırsak sancısını keser. Mide bulantısı kusma: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerle beraber içilir. Gaz sislikleri: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir. Hazım kolaylaştırıcı: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir. Asabilik sinir zafiyeti: Reyhan demletilip balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir. Sinirlenince de içilir. Uykusuzluk: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak gece yatmadan 1 saat önce içilir. Anne sütünü artırıcı: Reyhan demletilip balla tatlandırılarak içilir. Saç bakimi: Reyhan demletilip suyu ile saçlar sık sık yıkanırsa saçları kuvvetlendirir saç dökülmesini önler. Yara ve ağız yaraları: Yaralara lapası vurulur ağız yaralarına gargara yapılır. İshal kesici: Reyhan demletilip balla tatlanlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. Baş ağrısı: Reyhan koklanır reyhan suyu ile bas yıkanır reyhan demletilip balla tatlanlandırılarak suyu içilmeye devam edilir. Sancılara da faydalıdır.

11 Ağustos 2014 Pazartesi

ÇİNGENE TAVUĞU (ÇİNGENE KEBABI)

Çingene kebabı, veya çoban kebabı göçebe yaşayan yanında pişirme malzemesi tencere vesaire olmayanların ( piknikcilerin,avcıların) tercih ettikleri bir yöntem genelde tavukla yapılır ama avcılar av eti ilede yapabilir.çingene kebabı için malzemeler: tavuk,patates,soğan,tuz biber ve en önemli olmazsa olmaz malzeme 10,15 litrelik yag tenekesi, bol miktarda odun.
  Pişirme alanı çevreye ateş tutuşmasın diye temizlenir ot,çöp vesair.bir dal parçası topraga yarim metresi yüzeyde kalacak şekilde gömülür,bu kazıgın etrafına patates,sogan koyulur üzerine önceden terbiye edilmiş tavuklar  geçirilir,bu işlemden sonra tavukların üzerine teneke kapatılır,tenekenin yanlarına ve üstüne odun sıralanır ve odunlar tutuşturulur,en az 45 dakika odunlar yanıp bitinceye kadar bekletilir
     Bir ikinci yöntemde,patatesleri soganları soyup iri parçalayın küçük bir tepsinin üzerine koyun, bir şiş e tavukları geçirip dik duracak şekilde sebzelerin uzerine yerleştirin,üzerine tenekeyi kapatıp pişirme işlemini yapın ,

Posted via Blogaway

12 Temmuz 2014 Cumartesi

ELMA KIZARTMASI

Vişneli elma kızartması, yedinizmi? Her seyin bir ilki vardır denemenizi tavsiye ederim cok guzel oluyor.
   Elmalar halka kesilip sıvı yagda kızartılır üzerine vişne reçeli,yada vişne sosu ekleyebilirsiniz.pudra sekeri,dut reçeli ile de servis edilebilir,farklı tat arayanlara guzel bir öneri


Posted via Blogaway

11 Temmuz 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Bilinen bi tarif ama bizde bi söz var: Her avradın yogurt yiyişi farklıdır derler,bu tarifde benden
    Malzemeler
10 tane dolmalık biber
1,5 su bardagı pirinç,istege göre yarısı bulgur ben bulgurlu yapıyorum
2 tane iri sogan
2 tane domates
Yarım demet maydonoz,nane
1  tatlı kaşıgı şeker
1 su bardagı zeytinyağı
1 çorba kaşıgı kuş üzümü,domalık fıstık,tuz,biber,tercihen domates biber salçası,bizde salçalı yapılır, salçasızda guzel olur.
     Pirinçler sıcak suda bekletilir,sogan dogranıp zeytinyağının yarısında,fıstıklarla birlikte hafif kavrulur,pirinç ilave edilip biraz daha kavrulur suyun yarısı ilave edilip,tuzu ve şekeri de koyup kısık ateşte demlenmeye bırakılır( salçalı seviyorsaniz pirinçlerden önce salça ilave edilir).demlenen iç harcına nane,maydonoz,kuşüzümü,biber ilave edilip karıştırılır.
   Biberler yıkanıp tohumları temizlenir iç  harcı doldurulur,biberlerin oyulan sap kısmına yuvarlak kesilen domatesler yerleştirilir(,fırın tepsisine yerleştirip üzerine kalan zeytinyağı ve az miktardasu ilave edilip fırında biberler kızarana kadar pisirilir.)  tencerede yapılacaksa biberler yanyana dizilir,uzerine zeytinyağı ve su ilave edilip yumuşayincaya kadar pişirilir.afiyet olsun
   

Posted via Blogaway

9 Temmuz 2014 Çarşamba

SAC BÖREGİ

                SAC BÖREĞİ
 Çok sevdigim yiyecekerden biridir sac böreği,yufkayı incecik açıp istediginiz malzemeyi koyun,sacda gözleme tavasında,pişirip tereyağı ilede yagladınızmı tamam süper oluyor.



                                    SAC BÖREĞİ servis öncesi

Açılan yufkaların arasına iç malzeme konulur.
                       
                                                        SAC BÖREĞİ orjinal pirilişi [toprak ocak ve sac da pişiyor]
İç malzemeden sonra yufka şekildeki gibi katlanır.
                                                                                                         
     Sac böregi ıspanak peynirli
Peynirli ıspanak böregi için,önce hamur yogurulur, un su ve yeteri kadar tuz ile yumuşak bir hamur elde edilir.
Ispanaklar ayıklanıp bol suda bekletilerek uç defa yıkanır süzdürülür,suyu süzülen ıspanaklar,ince ince dogranır,bir kilo ıspanak için bir iri sogan,yarım demet nane,maydonoz da dogranip ispanaklara ilave edilir,peynir ,gaz yapmaması için kimyon,kırmızı biber,zeytinyagı tuz koyup karıştirın,iç malzeme hazır
  Hamurdan küçük yumurta büyuklugünde bezeler yapılır tepsiye dizilir,senitlerde oklava ile incecik açilıp,iç malzeme konularak tercihen odun
ocaklarında pişirilir tereyagı ile yaylanır servis edilir
   İç malzeme
Bir kilo ıspanak,bir iri sogan,yarım demet nane maydonoz,yarım çay bardagı zeytinyagı,tuz, biber,kimyon
     

Posted via Blogaway

TAZE FASULYE

Yesil taze fasülye bir kilo,ayiklayıp yıkanır istege göre dilimlenir,yarım su bardagı zeytinyagında bir orta boy kuru sogan sotelenir,dilimlenmiş fasülyeler ilave edilir.üç adet orta boy domates kabukları soyulur küp küp dogranır,ocakdaki fasülyelerin üzerine ilave edilir,ocakdaki fasülyeler sulanıp suyunu çekince,bir kaşık domates salçası bir bardak su ile karıştırılıp ilave edilir, iki adet kesme şeker,tuz koyup yumuşayıncaya kadar pişirilir
   Malzemeler
1 kilo taze fasülye
1 adet orta boy kuru sogan
3 adet orta boy domates
Yarım çay bardagı zeytinyagı
İki adet kesme şeker,tuz

Posted via Blogaway

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek köftesi başta kabul günleri olmak üzere sofralarımızın vazgeçilmezlerinden hem piratik hem cocuklar için besleyici bir yemek.
Malzemeler
1su bardagı mercimek
2 su bardagı köftelik bulgur
2 çay bardagı zeytinyagı
Bir orta boy kuru sogan
Birkaç dal taze sogan,maydonoz,tuz, kırmızı biber kimyon
Bir kaşık domates salçası
Bir kaşık biber salçası
    Yapılışı mercimekler suda yumuşayıncaya kadar haşlanır,üzerine köftelik bulgur ilave edilir on onbeş dakika bekletilir,diger tarafda sogan dogranır zeytinyaginda sotelenir,salça ilave edilip sogutulur,yumusayan mercimek, köfte karisımina ilave edilip yogrulur. malzeme birbirini tutmaya başlayınca taze sogan,maydonoz,tuz,biber,kimyon ilave edilip köfte şekli verilir yada elinizdeki bir kalipla şekil verebilirsiniz afiyet olsun

Posted via Blogaway

BİŞİ ( PİŞİ )

Bisi genelde üç aylarda kandil günlerinde yapılıp akraba ve konu komşuya dagıtılan bir çeşit hamur kızartmasıdır ,içine yag çekmemesi için bol yagda kızartılır ev kokmasın diye balkon yada bahçede yapılır.
      Malzemeler,un ,su ,tuz, istege göre çörekotu,maya.kızartmak için sıvı yag malzemelerden yumuşak bi hamur yogrulur.hamur mayalayinca istenilen büyüklükte bezeler ( hamur topları) yapılır,bezeler açılıp kızgın yagda kızartılır
    Benim komşularım da birleşip açık havada bişi yaptı fotolarıni çekmek de bana düştü.
Solda tombul ablamız Firdevs abla,kendileri Güneysınır belediye başkanı İsmail Özcan ın hanımı, ocagın solunda İnayet,sagında Melike fotoda olmayan birkaç komşu daha vardı güzel bi gündü

Posted via Blogaway

HİNDİ KEBAP

Malzemeler
Porsiyon büyüklügünde parçalanmış hindi,bir bardak süt,bir bardak su,tuz,hindinin yagı,derisi
   Basinçlı tencereyenin tabanına hindinin yagli kısmı olan derisini ve hindinin yagı aralıksız yerleştirilir,hindi parcaları az tuzla.ovulup yagların üzerine dizilir su ile süt ilave edilip,45 dakika kısık ateşte pisirilir.sonuç süper hindi kebap

Posted via Blogaway

İRMİK HELVASI ( Dondurmalı)

          Sütlü irmik helvası
1,5 bardak irmik
1.5 bardak süt
1.5 bardak su
150 gram yag ( zeytinyagı & tereyagı)
Bir fincan fıstık,istege göre vanilya,dondurma.
      
        Yayvan bi tencerede zeytinyagı irmik ve fıstıkları kısık ateşde yavaş yavaş karıştırın irmiklerin rengi dönmeye başlayınca tereyagını ekleyin,pembeleşinceye kadar kavurun,
Soguk süt,su ,şeker ve vanilyayı karıştırıp sekeri eritin,kavrulan irmiklerin üzerine ilave edin,irmikler suyu çekinceye kadar pişirip dinlenmeye bırakın,demlenen irmik helvasıni dondurma ile servis edin


Posted via Blogaway