6 Ocak 2016 Çarşamba

TAHİNLİ KURABİYE

Çok eski bir tarif.Evde artan tahinden tuzlusunu denediğimiz bir kurabiye.Tuzlu kurabiye olarak
ta mutlaka denemelerini tavsiye ediyorum

Malzemeler:
 1 Su Bardağı Tahin
 1 Çay Bardağı Pudra Şekeri
 3,5 Yemek Kaşığı (125 gr.) Margarin
 Un aldığı kadar
 1 Paket Kabartma Tozu
 Yarım Çay Kaşığı Kabartma tozu
Yapılışı :
 Tüm malzemeleri yoğurup yumuşacık bir hamur haline getiriyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar 
pişiriyoruz.

Tahinin Faydaları: Tahinin Faydaları Tahin yağı özellikle cilt ve saç sağlığı için çok faydalıdır. Etkili bir antioksidan olduğu için cildin kırışmasını ve erken yaşlanmasını engelleyebilir.Tahin yağı kan hücreleri yanında cilt hücrelerinin korunmasını ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olan besinler içerir.Tahin yağı saç köklerini güçlendirmenin yanında kepek sorunlarını çözmek için etkili bir tedavi sunabilir.Saç ve cildin temizlenmesine yardımcı olabilir. Böylece tahin yapı saçların ve cildin sağlıklı bir şekilde hava almasını sağlar. Bu özelliği yardımıyla cildin sağlıklı bir şekilde nemlenmesini sağlar ve bu da cildin yumuşak ve esnek kalmasına ciddi anlamda katkıda bulunur Özellikle kuru ciltlerde çok sık rastlanan dökülmelere engel olabilir.Cilt enfeksiyonların karşı tedavi olarak kullanılabilir.Cilt enfeksiyonların karşı tedavi olarak kullanılabilir.

Tahinin Zararları: Şeker hastaları tahin tüketimine dikkat etmelidirler. Hastalığın seviyesine göre gerekirse doktorlarına danışarak tüketmelidirler.Tahin protein açısından çok zengin bir besin maddesidir, bu yüzden proteinle ilgili sorun
yaşayanlar doktorlarına danışmalıdırlar.
Böbrek hastalarının doktorlarına danışmadan tüketmelerini önermiyoruz.

BIÇAK TATLISI

 Bu tatlının hamuru muhallebi gibi pişiriliyor.Şerbetli bir tatlı .Pişirme öncesi bıçakla kesildiği için bıçak tatlısı deniliyor.

HAMURU İÇİN:
250 gm tereyağı
4 su bardağı süt
6 su bardağı un
2 adet yumurta
ŞERBETİ İÇİN
5 su bardağı şeker.
2,5 bardak su.
Yarım limonun suyu. 

Şeker ve su tencereye alınıp şerbeti kaynatılır. Kıvama gelince limon suyu ilave edilir ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.


ÜZERİ İÇİN:
Kaymak.
Toz fıstık.

HAZIRLANIŞI:
 Tereyağ tencereye alınır. Yağ eriyince süt eklenir. Kaynayınca karıştırılırken unu ilave edilir. Karıştıra karıştıra hamuru pişirilir. Unun kokusu gidince olmuş demektir ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine yumurtaları kırılır. Çırpıcı ile iyice karıştırılır. Dikdörtgen bir kaba her tarafı eşit olacak şekilde yerleştirilir. Dilimleri kesilir ve 190 derecede fırına verilir.
Fırından çıkar çıkmaz soğuyan şerbet üzerine gezdirilir. Şerbetini çekince üzerine serpilen toz fıstıkla ve yanında kaymakla servis edilir.




ŞÖBİYET



Çok kolay yapacağınız bir şöbiyet baklava. Şöbiyet'in özelliği içerisinde süt ile pişmiş irmik muhallebisi nin bulunması.İster cevizli ister Antep fıstıklı isterseniz de sade muhallebili yapabilirsiniz.

HAMURU İÇİN



2 çay bardağı sıvı yağ

2 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un




MUHALLEBİSİ İÇİN:
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı irmik
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı


BEZELERİ AÇMAK İÇİN:
Nişasta

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
ARASI İÇİN:
Ceviz,toz Antep fıstığı
5 yemek kaşığı kaymak

Hamuru İçin: Yoğurma kabına sıvı yağ yoğurt yumurta bir çimdik tuz ve yarım limonun suyu alınır. İçine kontrollü olarak unu katılarak hamur yoğurulur. 10 dakika dinlendirilir.
Muhallebisi İçin: Süt irmik toz şeker ve tereyağı karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.

Şerbeti için: Şeker ve su kaynatılır. Limon suyu ilave edilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Hazırlanışı:Dinlenen hamurdan 30 adet ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır.15 tanesi nişasta ile yemek tabağı büyüklüğünde açılır ve üst üste konur. Hamur bu şekilde 15 tane birden aynı anda açılır. Yufka yaklaşık 5x5 cm kareler halinde parçalara ayrılır. Karelerin içine 1 tatlı kaşığı kaymak, 1 tatlı kaşığı muhallebi toz Antep fıstığı veya ceviz konur ve üçgen kapatılır. Fırın tepsisi tereyağı ile yağlanır ve üçgenler dizilir. Üzerine eritilip kızdırılmış tereyağı dökülür ve 170 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir. Şöbiyet fırından çıkınca ılıtılır ve üzerine ılık şerbeti dökülerek servis edilir.