30 Aralık 2015 Çarşamba

AVCI BÖREĞİ


 Böreğin ismi avcı böreği ama avcılıkla hiç alakası yok.Ne av eti nede avcı.Olsa olsa kafası karışık bir kadın bulmuştur bu yemeği.Bir börek yapacak ama içine hangi malzemeleri koyacağını unutmuş eline ne geçtiyse koymuş.İsterseniz bu tarifi biraz daha karıştırabilirsiniz.Bir sap pırasa 1-2 yeşil biber kırmızı biber biraz daha yeşillik ve daha pek çok sebze ilave edilebilir.


AVCI BÖREĞİ

İÇ MALZEMELER
 300 gm orta yağlı kıyma et
1  çay bardağı köftelik bulgur
2 baş kuru soğan
1 adet havuç
1 demet maydanoz
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı

DİĞER MALZEMELER


 6 Adet yufka

2 Adet yumurta

1 Kase dolusu galeta unu

Kızartmak içim sıvı yağ


  İÇ HAZIRLANMASI: Bulguru bir su bardağı sıcak su ile ıslatın. Maydanozu soğanı doğrayın, havucu rendeleyin. Uygun bir tavada eti kavurun soğanı ilave edip kavurmaya devan edin.Havucu ve tuzu ekleyin kavurmaya devam bulguru karıştırın tavayı ocaktan alın. Ceviz, maydanoz susamı ekleyip karıştırın en son baharatları zencefille birlikte ekleyin ılımaya bırakın

Yumurtaları derin bir kap içerisinde çırpılır.

SARMA KISMI:Yufkaların hepsini masaya üst üste serin sekiz eşit parçaya ayırın.Her parçanın üzerine bir yemek kaşığı dolusu iç harç koyun iki kat yufka ile birlikte rulo yapın.Börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa batırın ve kızgın yağda kızartın.Kağıt havlu serilmiş tepsiye alın.


Analı Kızlı

Analı kuzulu köfte: Malatya Kahramanmaraş Diyarbakır Gaziantep Tarsus, Adana gibi bölgelerde Analı kuzulu Konya da ise analı kızlı olarak bilinen bir yemektir. Bulgur macun kıvamına gelinceye kadar yoğrularak, hazırlanan hamurun açılıp içine kıyma doldurulmasından sonra pişirilen sulu bir yemektir.



Analı Kızlı İç Malzemeler:
300 gr kuzu kıyma
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 ½  yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 tutam karabiber

Analı Kızlı Dış Malzemeler:
3 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 yumurta
1 çay bardağı nohut

1 tatlı kaşığı nane
1 limon İç Hazırlanması:Kıyma eklenip kavrulur.3 adet kuru soğan yemeklik doğranıp kıymaların üzerine ilave edilir.Soğanlar kıymanın içinde kayboluncaya kadar yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirilir. 1 yemek kaşığı biber-domates salçası eklenir. Tuz  karabiber serpilip soğumaya bırakılır.

Köftenin Dışı İçin; Bulgur irmik kısır yapar gibi kaynar su ile ıslatılır.Soğuyan bulgur yoğurma kabına alınır üzerine un ve salça ilavesi ile yoğrulmaya başlanır.1 yumurta kırılır. birbirini tutana kadar yoğrulur.[ Bulguru yoğurma aşamasında çok fazla yorulmadan yarım saat aralarla bir kaç dakika yoğrulması yeterli olacaktır.]
Yemeğimizin salçalı sosu için; 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan biraz zeytinyağı ve tereyağı ile kavrulur. 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir. 1 bardak su ve 1 çay bardağı haşlanmış nohut ilave edilir. 1 tutam karabiber, tuz, 1 tatlı kaşığı nane, 1 limonun suyu konulur. Biraz daha su eklenerek kaynamaya bırakılır.
 Analı Kızlının Kızları İçin: Misket büyüklüğünde köfte topları yapılır.
 Anaları İçin; Bulgurdan hazırlanan hamur limon büyüklüğünde parçalar alınır içli köfte gibi içi açılır ve kıyma ile doldurulup kapatılır.Hazırlanan analar kızlar ocakta kaynayan salçalı sosta pişirilir.Analı Kızlı servise hazır.

FİYONK POĞAÇA


Fiyonk Poğaça: Bu hamuru çok seviyorum neredeyse bütün poğaçalarımı bu tarifteki gibi yapıyorum.Pamuk gibi yumuşacık oluyor tavsiye ederim.Fiyonk poğaçayı yaparken katlar arasına erimiş tereyağ sürerseniz kat kat daha güzel olacaktır.Bu fiyonk poğaça boş, katlar arasına sadece tereyağ sürmekle yetiniyoruz.Yalnız görünüm harika..


MALZEMELER:
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı su
*1 büyük çay bardağı sıvı yağ
*1 paket yaş maya
*1 yemek kaşığı tuz
*3 yemek kaşığı şeker
*5-6 su bardağı un

FİYONK POĞAÇA TARİFİ:
  Önce maya süt su şeker bir kaba alınır. İyice karıştırılıp eritilir 15 dakika kabarması için bekletilir. Kabarınca diğer malzemeleri katıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.Hava almayacak şekilde sarılıp mayalanması beklenir.Mayası gelen hamur tezgah üzerinde merdane ile açılarak şekil verilir.Fırın tepsisine yağlı kağıt serip şekil verilmiş fiyonk poğaçalar yerleştirilir.180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.

BROVNİ KURABİYE

 İşte o muhteşem kurabiye tariflerim den biri ile karşınızdayım.Kakaonun beyaz çikolata ile buluşması.Ağzınıza alır almaz dağılacak ama diğer kurabiyeler gibi nefes borusuna kaçmayacak bir kurabiye.Çok insanın misafirlikte kurabiye yemediklerini bilirim. Özellikle de kız istemeye giden aileler.Böyle önemli bir günde rezil olmak var işin ucunda.Erkek tarafına tavsiyemdir.Tabağınızda eğer brovni kurabiye varsa rahatlıkla yiyebilirsiniz.Rezil olmamak için tabağına dokunmayan bir damat biliyorum....:))

125 g oda sıcaklığında margarin yada tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 adet yumurta

Şerbeti için;
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Bir kaç damla limon suyu (5-6)










 Önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için küçük bir tencereye su ve şekeri Alıp üzerine limon sıkalım. Kaynamaya başlayınca 6 dakika daha kaynatarak Altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Bir kaba margarin un yumurta, kakaoyu, pudra şekerini, sıvı yağı, vanilya ve kabartma tozunu alarak karıştıralım. Ele yapışmayacak bir hamur elde edelim. Bir tepsiye yağlı kağıt serelim ve hamurdan parçalar alıp yuvarlak şekil verin ve tepsiye dizin. Kurabiyeleri 200 derece fırında 10 dk pişirelim. Kurabiyeler piştikten sonra, ilk sıcağı gidince ılınmış şerbete kurabiyeleri batırıp çıkaralım. Üzerlerine benmari usulu eritilmiş beyaz çikolata ile süsleyelim. Afiyet olsun.

Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi

Patatesli Çiçek Poğaça Tarifi: Patatesli börek içini hazırlama aşamasında yemek tarifi veren bloğcular da da gördüğüm bir şey var.İlk aşamada hemen patateslerin haşlanması.Sanki patates haşlanmaz sa börek içi olmazmış gibi. İklima teyzem patatesi çiğden rendeleyip sağanla birlikte hafif sotelerdi. Aksaray lı komşum İnayet ise patatesi rendeleyip diğer malzemeleri ilave eder başka da bir pişirme işlemi uygulamazdı.
Ben de patatesli böreklerde hem teyzem gibi hem İnayet gibi iç hazırlarım.Benim önerim siz patatesleri çiğ den rendeleyin öylece kullanın.





Hamur Malzemeleri:
2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta akı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket ıstant maya
Alabildiği kadar un
Patatesli İç Harç Malzemeleri:
6 adet orta boy patates
1/2 demet yeşil soğan
1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay kaşığı pul biber aynı ölçülerde karabiber, kekik, nane ve tuz
Poğaçanın Üzerine Sürmek İçin:
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Haşhaş, çörek otu veya susam
Hazırlanması:
 Hamur yoğurma malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini kapatıp bir havlu örtelim ve ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kabarması için dinlenmeye bırakalım.
 Patateslerin kabuklarını soyup derince bir kaba rendeleyelim. Yeşil soğanları minik minik doğrayıp, rendelenmiş patateslerin üzerine ekleyelim. Tereyağını, tuzunu ve baharatlarını da ilave ettikten sonra harcı tahta kaşıkla iyice karıştıralım veya elimizle yoğuralım. 
 Mayalanmış hamuru iki eşit bezeye bölelim. Merdane yardımıyla kalınlığı 1 cm kalınlığında  açalım. Ağzı geniş bir su bardağı ile hamurdan daireler keselim. İçine patatesli harçtan yerleştirip ikiye kapatalım. Yarım daire şekline gelen hamur parçasının iki uç kısmını birleştirelim. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli bir kalıba yada daire biçiminde bir tepsiye tüm hamur parçalarını dizelim.
 Poğaçaları fırında 30-35 derecede yaklaşık 15 dakika dinlendirip, üzerine yumurta sarısı ve yoğurttan hazırlamış olduğumuz sosu fırça yardımıyla sürelim. 180 derecede kızarıncaya kadar pişirelim.