28 Aralık 2015 Pazartesi

TARAK TATLISI


Tarak tatlısı olarak bilinen bu tatlıyı ben taraksız yaptım.Doğrusu tarak kullanılmamış olsada onunla şekil vermek pek iç açıcı gelmedi.Tırtıksız olsun bizim tatlımız.Bu şekil daha sevimli ve iç açıcı.Bu benim tercihim.Tarakla hamura şekil verenede saygı duyarım.Tarif de

badem var.Tarifin olmazsa olmazlarından değildir.Bir tarif den kurabiye tatlı yemek olsun her zaman malzeme ilavesi veya çıkarması yapılabilir.Bu şekilde farklı tatlar yakalamış olacaksınız. 



TARAK TATLISI
MALZEMELER
1 çay bardağı irmik 
1 çay bardağı pudra şekeri 
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı badem
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın beyazı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı badem
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilip ocaktan alınır. Şerbet soğuması için bekletilir.


  Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Pudra şekeri oda sıcaklığındaki tereyağı yoğurt sıvı yağ, irmik Hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilya katılır ve karıştırılır. Unu yavaş yavaş dökülerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Bademler irice dövülür. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır. Temiz ve kullanılmamış bir tarak üzerine hamur parçası konur ve tarak boyunca yayılarak bastırılır. Kırık bademler uzunlamasına ortasına konur ve hamur yine uzunlamasına kapatılır. Hamur taraktan alınır ve tarakla şekillenmiş kenarı görünecek şekilde iki ucu birleştirilir. Tatlılar tepsiye yerleştirilir. İçine sıvı yağ yumurta sarısı karıştırılır tatlıların üzerine sürülür. Bütün bademler de üstüne batırıldıktan sonra tarak tatlısı 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak tatlı üzerine soğuk şerbet dökülerek servis edilir.






KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE

Bu kurabiyeyi istediğiniz başka marmelatlar lada yapabilirsiniz.istediğiniz herhanği bir meyveyi püre haline getirip şeker ilavesi ile ocakta kaynatıp çok nefis marmelatlar elde edersiniz...





KIZILCIK MARMELATLI KURABİYE
MALZEMELER
MARMELATI İÇİN. 
- 1 kilo kızılcık. 
- 1 su bardağı şeker. 
HAMURU İÇİN.
- 150 gr tereyağı
- 1 çay bardağı pudra şekeri.
- 1 paket vanilya.
- 1 paket kabartma tozu.
- 1 çay bardağı sıvı yağ.

 -1 adet yumurta.
 -1 çay bardağı nişasta.
- Aldığı kadar un.

  Kızılcıklar bir miktar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.Yumuşayan kızılcıklar süzgecin üzerine alınır. Kaşıkla ezilir ve altındaki kaba püre kıvamında geçirilir. Kızılcı püresi tencereye alınır toz şeker eklenir ve marmelatı pişirilir.Kıvama gelince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.


Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir kaba alınır. Yumurta kırılır. Pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu ve unla kurabiye hamuru yoğurulur. Cevizden daha küçük yuvarlanır ve ortasından parmakla bastırılır. Üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine alınır. 160 derecede fırında pişirilir.Kurabiyeler fırından çıkıp soğuyunca ortalarına kızılcık mermelatı konur.Kurabiyeler sunuma hazır afiyet olsun.

BELLO

Bello Mardin yöresine ait bir yemek.Benim verdiğim tarifte mercimek yok dilerseniz bu tarife 1,5-2 su bardağı kırmızı mercimek ekleyerek yapabilirsiniz.Kırmızı mercimek ve yumurta birleşince hali ile kalorisi yükselecek.Çağın hastalığı olan obeziteyi önlemek adına yiyeceklerinizde bu tür eksiltmeler yapılabilir.Tercih sizin..






 YUMURTALI BELLO
MALZEMELER:

3 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı kişniş
6 adet yumurta
3 adet kuru soğan
1 bağ maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı domates biber karışık
salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Su,isot,pul biber

HAZIRLANIŞI:
 Geniş bir kaba ince bulgur alınır, üzerine kaynar su ilave edilip soğumaya bırakılır. Kuru soğan ince ince kıyılıp sıvı yağda kavrulur. 5 yemek kaşığı domates salçası ilave ederek kavurmaya devam edilir.Yumuşayan bulgurun içine tuz ve 2 yemek dövülmüş kişniş eklenerek harmanlanır. Üzerine soğanlı salçalı harç ilave edilir,iyice yoğrulur. İnce kıyılan maydanoz ve yeşil soğanda bulgurun üstüne eklenerek harmanlanır. Yumurtalar çırpılır, kızdırılmış zeytinyağında pişirilir.Bulgurun üzerine  ilave  edilen yumurtalar kaybolana kadar yoğrulur. Kıvama gelen bello şekil verilerek servis edilir.
Not :Baharatlar isteğe göre eklemeler yapılabilir

PİZZA ETLİEKMEK

Adına pizza dedim ama tadı bizim etli ekmeğin tadında.Bir Konya lı olarak hazırladığımız pizza lahmacun adı ne olursa olsun tadını ister istemez etli ekmeğe benzetiyoruz.Hem bizim etli ekmeğin tadı elin pizzasında yok.Gez dünyayı gör Konya yı demiş atalarımız.Konya gibisi var mı?



MİNİ PİZZA
MALZEMELER
2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz

İÇİ İÇİN:
Yarım kilo dana kıyma
1 adet kuru soğan 
5 adet yeşil biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı sıvı yağ







HAMURU İÇİN: Ilınmış süt kuru maya toz şeker ve sıvı yağı yoğurma kabına alınır karıştırılır. İçine yavaş yavaş un eklenir.Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur mayalanmaya bırakılır.

İÇİ İÇİN:Yemeklik kuru soğan yeşil biber ve domates rondadan geçirilir. Dana kıyma, tuz pul biber karabiber ve sıvı yağ harmanlanır. Mayalanan hamur bezeye ayrılır.Elimizle resimde görüldüğü gibi ince açılan bezelerin üzerine bol kıymalı harç sürülür ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.


ŞİŞ KÖFTE

 Şiş köfteyi eğer mangalda yapacaksanız verdiğimiz malzemelere 50-100 gm kuyruk yağı ilave etmeyi unutmayın.Köfteye lezzet veren kuyruk yağıdır.Evde tavada ve sıvı yağda pişirecekseniz köfteleri fazla yağlı olmaması için kuyruk yağını önermiyorum etin yağı kafi gelecektir.Köfteyi piyaz yada pilavla patates kızartması ile de servis edebilirsiniz





MALZEMELER:
500 gram dana kıyma
250 gram kuzu kıyma
4 adet soğan
1 baş sarımsak
Bir tutam maydanoz
1 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat


Kıymanın içine rondodan geçirilmiş soğanlar, galeta unu, sarımsak, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, pul biber, kimyon, nane ve tuz eklenerek yoğurulur. Köfte harcı şişlere geçirilir. Şişlere geçirilen köfteler tavada veya mangalda pişirilir.