27 Aralık 2015 Pazar

Sarıyer Böreği


Hazır baklava yufkasından kolayca hazırlayıp misafirlerinize ikram edeceğiniz bir börek.Boş vakitlerinizde hazırlayıp pişirmeden buzlukta 1-2 gün bekletebilirsiniz.
     










Sarıyer Böreği malzemeleri:

12 tane baklava yufka Yarım kilogram kıyma
2 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yufkaların Arasına Sürmek İçin:
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta sarısı
çörek otu (üzerine)

Sarıyer Böreği Tarifi: Kuru soğanları yemeklik doğrayalım. Bir tencerede çok az yağ ile soğanları soteleyin. kıymayı ilave ederek kavrulana kadar iyice pişirin. Tuz karabiber fıstık ve kuş üzümlerini ilave edilip karıştırın.Ocaktan alıp soğutun.
Tezgaha bir kat baklava yufkasını serin. Üzerine fırça yardımı ile nazikçe sıvı yağ sürün. Normal yufkaya göre ince olduğu için biraz hassas davranmak gerekiyor. Sonra bir kat daha yufka koyun. Onuda yağlayın. Üçüncü katıda koyun bu kata yağ sürmeyin. Soğuyan kıymalı harçtan yufkanın  uzun kenarına 2 yemek kaşığı kadar harç yerleştirip rulo yapın.( Ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde ) Tepsiye dizin. Bıçakla eşit parçalara bölün.(Tepsiyi yağlamayın börekte kullandığımız yağ kafi geliyor).
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Böreklerin üzerine yumurta sarısını sürün. Çörek otu serpin. En az 1 saat buzdolabında dinlendirin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Not:  çıtırlığının gitmemesi için servise 20 dakika kala pişirebilirsiniz.

Tuzlu Kıtır Kurabiye

Tüm kabul günü davetlerinizin vazgeçilmezi olan bir tarif ile karşınızdayım. Tuzlu Kıtır Kurabiyeyi  hazırlama aşamasında hamurun içine salça,kırmızı biber değişik baharatlar koyarak farklı tatlar oluşturabilirsiniz.Öneri  ve tarif bizden yapması sizden.

Malzemeler:
2 Yumurta (Sarılar Üzerine)
1 Paket (250 gr.) Margarin
2 Çay Bardağı (200 ml) Sıvı Yağ
2 Tatlı Kaşığı Şeker
2 Çay Kaşığı Tuz
2 Tatlı Kaşığı Sirke
Aldığı Kadar Un 

Üzeri İçin:
Susam, Çörek Otu

Yapılışı :
Oda sıcaklığına gelen Margarini ve sıvı yağı’mızı bir kaba alıyoruz. Diğer malzemelerimizi sırası ile ekliyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz dan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil veriyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
Not:
* Yumurta sarılarını sürerken içerisine bir tatlı kaşığı pekmez ilave edersek üzeri daha güzel kızaracaktır.
* Üzerine arzuya göre haşhaş, keten tohumu da ilave edilebilir.








HALKA TATLISI

Bu tatlının adı halka tatlısı ama şeklini değiştirebilirsiniz.Zikzak çubuk yada resimdeki gibi.Hazırlanması çok kolay.Bu tür tatlılar için mutlaka önceden hazırlanmış soğuk şerbet olması lazım ki sonuç iyi olsun.Hadi bakalım kolay gelsin.



HALKA TATLISI
MALZEMELER

1,5 çay bardağı irmik
1,5-2 çay bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
Bir tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. 

HAZIRLANIŞI:
İrmik, un, yumurta, süt yoğurt, sıvı yağ kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. Bu karşım sıkma torbasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.

ÇEREZLİ ÇİKOLATALI KURABİYE


Kuabiyeler kurabiyeler bir çay saatinde benim olmazsa olmazlarımdan.Çay sanki yalnız gelir şöyle boynu bükük tatsız ne kadar şeker atarsan at tatlanmayan...


Çerezli Çikolatalı Kurabiye Tarifi
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şeker
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu


Üzeri İçin
Benmari Usulü Eritilmiş Çikolata
Fındık,fıstık,ceviz
Çerezli Çikolatalı Kurabiye Yapılışı
Bir kabın içine margarini sıvı yağı yumurtayı pudra şekerini koyalım ve iyice karıştıralım.
İçine vanilyayı  kabartma tozunu ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.


Azar azar unu ilave edelim ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.
Hamurdan parçalar koparıp, merdaneyle açalım ve yuvarlak kalıp kullanarak keselim.(çay bardağı da kullanabiliriz) Hamuru açmak için zaman harcamak istemiyorsanız küçük yuvarlak toplar yapıp üzerine hafif bastırabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 160° fırında 20-25 dakika pişirip, soğumaya bırakalım.
Kurabiyeler soğuduktan sonra üstlerine çay kaşığı ile benmari usulü erittiğimiz çikolatayı sürelim ve çikolata kurumadan üzerini ceviz, fındık, fıstık ile süsleyelim. Afiyet olsun.