25 Aralık 2015 Cuma

Tortellini (Peynirli Makarna)

 Tortellini bildiğimiz bizim mantının peynirlisi.İtalyan makarnalarının hamuruna su konulmuyor.Eskiden babaannem de erişte hamuruna su koymazdı.Sonraki zamanlarda ekonomik şartların iyi olmadığı geçim sıkıntısının olduğu modern yaşamla yalnızlaşılmaya başladığımız dönemlerde erişte hamuru yoğrulurken yarı yarıya veya daha fazla su konur oldu.
Babaannemin yaşadığı dönemde hayat şartları çok iyi değildi ama komşular vardı yardımlaşılan.Yumurtalar günler öncesinden biriktirilirdi erişte yapmak için.Bir ritüel gibi yapardı yemekleri. Bezeleri tartar yufkaları belirlenen santime göre açardı.Ne bir santim büyük ne bir santim küçük..Boş zamanlarınızda yapıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz.


Tortellini Hamur için2,5-3 su bardağı un
3 yumurta
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Dolgu için
250 gr. lor yada çökelek
1 yumurta akı
Toz biber – tuz
Muskat

Sos için
200 gr. tereyağı
1 dolu avuç fesleğen
1 ezilmiş sarımsak
Tuz – karabiber

Geniş bir kaba unu eleyin. Bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Unun ortasını açın. Ortasına 3 tam yumurta kalan 1 yumurtanın da sarısını kırın, akını sos için ayırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, çatal yardımıyla homojen kıvama gelene kadar çırpın. Kenarlardan unu yavaş yavaş karıştırarak, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonra top haline getirip, üzerini streç filmle örterek en az 1/2 saat dinlendirin.

 Lor peynirini ufalayarak yumurta akını ilave edin. Lor yağsız ise süt kreması veya tereyağı ekleyerek tatlandırın. Tuz ve beyaz biberini ilave edin.

Dinlenmiş hamuru merdane yardımıyla ince açın. Bıçak yardımıyla hamurdan 4×4 kareler kesin.   [ [Orjinali biraz büyük oluyor.Dilerseniz ölçüyü küçültebilirsiniz] Ortalarına hazırladığınız harçtan koyun. Hamuru üçgen kapatıp uçlarını arkaya doğru burarak[ taç yapar gibi] sıkıca birleştirin.

Geniş bir tencerede su kaynatıp içine tuz ilave edin. Tortellini leri kaynayan suya atıp 2-3 dakika haşlayın.

Tereyağı nı tavada eritin.Fesleğeni ister bütün ister kıyılmış olarak ekleyip 1-2 döndürün. En son sarımsağı ekleyip ocaktan alın. Tuz ve karabiberle baharatlandırıp süzülmüş tortellinileri tavaya ilave edin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis edin.

Elmas Kurabiye

Elmas kurabiyelerimiz de uzun süredir yayınlanmayı bekleyenler arasında idi
Tlf nda o kadar çok resim birikti ki artık hafıza kartları yetmiyor.Yayınlananları bir uçtan silmek gerek.Neyse siz tarifime bakın Elmas gibi kubiye tarifi bu blogda



Malzemeler:
150 gr tereyağı

1su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 kabartma tozu
Bir Türk kahve fincan sıvı yağ
1 portakal kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı kakao
1 çay kaşığı kahve
Aldığı kadar un
Bulamak için toz şeker
Üzeri için:Sütlü çikolata ve kahvaltılık çikolata

Hazırlanışı:Hamuru yoğurup ceviz kadar bezeler alıyoruz.Elimizle yuvarlayıp toz şekere buluyıp fırın tepsisine aralıklarla diziyoruz.Ortalarına parmağımızla bastırıyoruz,fındık büyüklüğünde çukurlar oluşturuyoruz.160 derecede pişiriyoruz.Pişen kurabiyeler ılınınca benmari usulü erittiğimiz çikolataları kurabiyelerin çukur kısımlarını dolduruyoruz.













İçli Köfte






 İÇLİ KÖFTE TARİFİ: Resimde de görüldüğü gibi bu içli köfte malzemeler aynı olsa da şekli biraz farklı.Genelde herkesin el alışkanlığının verdiği bir şekil var.Limon gibi kuru patlıcan dolması gibi daha pek çok farklı çeşit..Bu şekil eskiden Türkan Şoray ın göbeği dediğimiz şekerlere benziyor.Tabi boyutu daha büyük.Bu şekli en güzel yapanlar da kız kardeşlerim Feyza&Hasibe

MALZEMELER:
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1,5 su bardağı irmik
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kırmızıbiber, 2 yemek kaşığı kimyon


İÇ HARCI İÇİN;
300 gr kıyma,
1 çay bardağı sıvı yağ,
3 orta boy soğan ( ince kıyılmış)
Birer tatlı kaşığı biber ve domates salçası
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz karabiber, kırmızıbiber
İç malzeme :Kavrularak hazırlanır ve sogurulur.Soğanların iyice pişip etlerin içinde kaybolması gerekir.[Bunun içinde yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirmenizi öneririrm].

YAPILIŞI: Bulguru sıcak suyla ıslatıp bir süre şişmesi için bekletelim. Şişen bulgurun üzerine kalan hamur malzemelerini ekleyip, iyice yoğuralım.
Bu arada derin bir tencerenin yarısından fazlasını suyla doldurup kaynaması için ocağa alalım. Yoğurduğumuz hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartıp yuvarlayalım ve elimizi su ile ıslatarak içini oyalım. Hazırladığımız iç harcından birer yemek kaşığı içlerine doldurup kapatalım. Kaynayan suya köftelerimizi atıp 10 dak. kadar kaynatıp süzgece alalım. Dilerseniz haşanmış olarak, dilerseniz köftelerin bir kısmını kızartarak tüketebilirsiniz. Sıcak servis edin