22 Aralık 2015 Salı

Kandil Simidi


Mevlid Kandili İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının onikinci gecesidir.

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.Bu gecelerin gündüzünde pişi [ bişi] denilen hamur kızartması yapılıp komşulara dağıtılır.Kandil simidi ise kandil gecelerinde genelde çarşıdan alınıp eve getirilen bir tür tuzlu kurabiyedir.


Malzemeler:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
2 tane yumurta (sarısı hamuru için, beyazı dışı için)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
Üzeri için : 2 tane yumurtanın akı














Hazırlanışı:
Susamlı Kandil Simidi Tarifi için: Önce yumurtalarınızı oda sıcaklığında bekletin, beyaz ve sarısını ayırın. Geniş bir kaba unu ekleyerek ortasına sıvı malzemeler için çukur açın.Unun ortasındaki çukura oda sıcaklığındaki margarini, yumurta sarılarını ve diğer tüm malzemeleri ekleyin. Kulak memesi kıvamından çok sert olmayan ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar azar azar un ekleyerek yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamur parçalarını düz bir tezgahta yuvarlayarak rulo şekline getirin.Ruloların daire şeklinde uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız kandil simitlerini dizin. Fırça yardımıyla tüm kandil simitlerinin üzerine yumurta akı sürün.En son olarak susam serpin. Veya rulo yaptığınız hamuru önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye dizin.Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.