16 Aralık 2015 Çarşamba

Çikolatalı Çatlak Kurabiye

Çok lezzetli bir kurabiye.Bu tarifi yapalı epey oldu.Resimlerimi karıştırırken gördüm yayınlamayı unuttuğum pek çok tarif den biri.Fransızca dan çevirerek yaptığım bir kurabiye.İçine kakao konulmuyor sadece çikolata ile yapılıyor.Biz çok sevdik İşte malzeme listesi ve yapımı.


Malzemeler:
200 gm tereyağı yada margarin
80gm bitter çikolata
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
Aldığı kadar un
vanilya1 paket

Üzeri için: pudra şekeri

 Hazırlanışı:Yağı tavada yakmadan ısıtın.Isınan  tereyağını ocaktan alıp içine bitter çikolatayı ilave edip eritin.Ayrı bir kapta yumurta ile pudra şekerini çırpın.Erimiş olan çikolatalı tereyağına, yumurtalı karışımı ilave edin.  Kabartma tozu vanilya ve unu yavaş yavaş sıvı malzemelere yedirip sert olmayan bir kurabiye hamuru elde edin.
 Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp küçük toplar yapın.Geniş bir kabın içine bolca pudra şekeri koyun.Küçük topları pudra şekerine iyice bulayın tepsiye dizin.Kurabiyeler pudra şekerini içine çekecektir,tekrar tekrar pudra şekerine bulayın.180 derecede 15 dakika pişirin.


Çilek Soslu İrmik Pastası

  Çilek soslu irmik pastası ile biraz nostalji yapalım. Bir zamanlar ne de çok yapardık.Ufuk adında bir komşumuz vardı.Bir gün komşuları kabul etti çalışıyordu kadın, önceden hazırlanmış belli. İyi ki de hazırlanmış.Komşuların kaç kişi geleceği belli değil.Herkes birbirine haber veriyor, nereden baksan yirmi kişi varız.Hoş beş derken çay faslı başladı. Bir kişi çay dağıtırken bir kişide çay şekeri dağıtıyor. Şeker herkese yetmedi daha ilk çayda yarıda kaldı.Arkası varmış Allah dan. Eee o kadar kişiye şeker mi yeter çaya dört beş şeker koyarsan......İşte ilk Ufuk ablada yemiştim irmik pastasını.Hey gidi günler hey.

MALZEMELER
7 su b. süt
1 ,5 su b. toz şeker
1 pk. vanilya
11 çorba kaşığı irmik

(şeker ve irmik 240 ml ölçek dolusu)

   İÇİ  İÇİN:1 paket kakaolu bisküvi

   SOS İÇİN:
1 kase çilek
1 çay b. toz şeker
1 çay b. su
1 çorba k. nişasta

HAZIRLANIŞI:
Sütü tencereye alıyoruz.Toz şekeri, irmiği ve nişastayı ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak orta ateşte pişiriyoruz. Kıvamı koyulaşıp kaynamaya başlayınca vanilyayı koyup  altını kapatıyoruz.
Silikon kalıbımızı sıvı yağ la yağlıyoruz ve irmik kremasının  yarısını kalıba döküp üzerine elimizle kırdığımız kakaolu bisküvileri serpiyoruz. Kalan irmik kremasını da bisküvilerin üzerine döküyoruz. Kalıbı bir tepsiye koyuyoruz ki silikon kalıpta şekli bozulmasın. Tatlımızı buzdolabında  soğumaya bırakıyoruz.

Çilek Sos Hazırlanışı:Çilekleri ayıklayıp robottan  geçiriyoruz. Çilek püresini küçük bir tencereye aktarıyoruz. Toz şekeri, suyu ve nişastayı döküyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Servis tabağına tatlıyı ters çeviriyoruz. Üzerine çilek sosunu dökerek servis ediyoruz.

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası:Mutfak robotları ve mixerler henüz hayatımızda yokken annelerimiz kabuklu mercimek çorbasını kaynatıp kevgirden süzerek yaparlarmış süzme mercimek çorbasını.Bizim jenerasyon teknolojiden uzak yaşamasını da bilir teknojojiyi kullanmasını da.Şunun şurasında otuz sene önce Türkiye'de mutfak robotları yoktu.Yurtdışından getirtilirdi.Biz de yutdışından getirtmiştik.Bir yakınımız İstanbul'da arattı almak için ama bulamadı.Şimdi milyoncularda[züccaciyelerde] yüzüne bakan yok.Nereden nereye....

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
6  su bardağı su
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Pulbiber

Tencereye 50ml zeytinyağını alın.Yemeklik doğranmış soğanları içine atın ve soteleyin Unu ilave edin ve kavurmaya devam edin.Yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ve doğranmış patatesi ekleyin.

Suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kaynayınca altını kısın, mercimekler ve patatesler pişinceye kadar kaynatın.Pişen çorba malzemelerini çorba yapmak için kullandığınız mixerle iyice ezin.Bir taşım daha kaynatın

Üzeri için: Tereyağını eritin ve pul biber ile karıştırın ,çorbanın üzerine gezdirin.
Not:Bir gün önceden kalmış ekmek yada pidelerinizi küçük küp doğrayın.Fırında üzerine tereyağı sürerek kızartın çorbalarla birlikte servis edin.